[BIZTPOL] Irán

Ezt nem vitatom...azonban mennyivel lehetne fejlettebb ez a nép ha nem egy vallási fanatikus vezetés irányítaná (lásd pl. Törökország). Itt arról van szó, hogy a monarchia idején sem tudott fejlődni a társadalom, viszont annak bukásával hatalomra kerülő iszlamista vezetéssel is csak azt érték el hogy elszigetelődtek és a pénz nagyrészét a hadseregre, hírszerzésre illetve atom és rakéta programba ölték (azt is csak azért mert a vezetés kijelentette, hogy halál az USA-ra és Izraelrel). Minden más területen meg stagnálás van. Most meg hogy külpolitikában megzuhant az ország felszínre jönnek a belső feszültségek....
Én nagyon örülök annak, hogy európában a felvilágosodás korában leépítették a vallást mint politika és társadalom formáló szereplőt és már csak a hívők lelki békéjével foglalkozhat. Ezt követően indult rohamos fejlődésnek a nyugati civilizáció.
Sajnos sok iszlám hitű állam a világban ezt a szintet nem tudta megugrani függetlenül mekkora hadereje vagy vagyona van...nincs is egyik sem a világ technológiailag fejlett (itt nem csak azt értem, hogy egy területen fejlett mint pl. iráni rakéta technológia) országai között.
Jelezném, hogy Irán vezetése nem vallási fanatikus, a Közel-keleten.találsz jó pár olyan országot, ahol a vallás fontosabb szerepet tölt be...Iránnak, mint minden országnak, saját és sajátos szokásai vannak, amit a sokszínűség és a liberalizmus szent nevében el kellene fogadni...Aki nem látta a saját szemével, az csak szűrőkön keresztül szemlélheti...a szűrőkön meg torzítókon keresztül kapott kép akár a valóság fejreállítása is lehet...mivel nincs viszonyítási alapod, ezért hajlamos vagy elhinni, ilyenkor érdemes megnézni, hogy ki mondja, és miért.

Jelezném, hogy Irán vezetése nem vallási fanatikus, a Közel-keleten.találsz jó pár olyan országot, ahol a vallás fontosabb szerepet tölt be...Iránnak, mint minden országnak, saját és sajátos szokásai vannak, amit a sokszínűség és a liberalizmus szent nevében el kellene fogadni...Aki nem látta a saját szemével, az csak szűrőkön keresztül szemlélheti...a szűrőkön meg torzítókon keresztül kapott kép akár a valóság fejreállítása is lehet...mivel nincs viszonyítási alapod, ezért hajlamos vagy elhinni, ilyenkor érdemes megnézni, hogy ki mondja, és miért.
A fanatizmusnak vannak fokozatai. Nem ISIS, az tény. Viszont van vallási rendőrség, közelező női viselet (még ha egyre inkább fel is lábyul a dolog). Erre írtam, hogy a Nyugati/zsidó b.szkodással ellenkező hatást is érhetnek el...és miért? Hogy Izrael legyen az egyetlen Jani a környéken? Könyörgöm.

E szerint a tömeg nem rajon a külföldi beavatkozásért.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

véleményem szerint az iráni viszonyokat nem a nyugati lapokból lehet a legjobban megismerni,azok eleve torzítanak ..

érdemesebb inkább youtuberek videót nézegetni akik kint jártak (van jó pár magyar is) beszélnek a helyiekkel, forgatnak az utcán , ezzel megmutatva milyen a mindennapi élet Iránban,milyenek a hétköznapi emberek. .

A rendszerük lehet nem tökéletes, de azt ne mi döntsük már el hogy nekik mi a jó ! Szintén csak az én véleményem az is,hogy sokszor az a nyugatiak legnagyobb hibája, amikor a saját világnézetük szerint ítélnek meg országokat,úgy hogy halványlila gőzük nincs az ottani viszonyokról .. nézzük pl Iránt, ha ellenzéki emberekkel beszél valaki természetes hogy a lehetö legrosszabb színben fogja lefesteni azt az országot, aki meg egy kormánypártival beszél, az meg állítani fogja hogy nincs ott semmi különösebb gond,mondjuk ehhez nem kell Iránig utazni, elég ha itthon kérdezősködünk, mindig lesz megosztott vélemény itt is, ott is, de ott van pl az USA ott mekkora pogózást levágtak az elmúlt 2 választáson ? mégsem jutott eszébe mondjuk Kínának, vagy Kanadának hogy csapatokat küldjön az általa demokratikusnak vélt rendszer támogatására , akkor hogy jön ehhez az USA vagy bárki más ? megint azt kell kérdeznem a sokkal radikálisabb, sokkal szigorúbb szaudi rendszer miért van még talpon ? ott miért nem számítanak az emberi jogok ? miért nem ment még egy amerikai SOF egység a királyi családért ? Jamal Hasogdzsi nevére emlékszik még valaki itt egyáltalán, az ő esete rémlik még valakinek ? Ő volt a törökországban feldarabolt újságíró, aki bírálni mert a szaudi királyi családot , de gondolom ez ilyen "spongyát rá" eset .. ha Irán behívná a Chevront meg az ExxonMobilt akkor vajon maga Trump tüntetné-e ki Khameinit az Elnöki Szabadság Érdemrenddel meg a kongresszusi aranyéremmel ?

értem én ezt a nagy igyekezetet, hogy eg yteokratikus-autoriter rendszer meg hogy a "gonosz birodalma" , mégis idáig bűzlik a kőolaj szaga ..

na de hogy legyen valami hír is .. avagy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik ..

A nyugati média újabb tudósításhullámot indított Iránról, hangsúlyozva a kivégzéseket, a „vörös vonalakat” és a kemény válasz szükségességét. Szakértők szerint ez egy módja annak, hogy „bemelegítsék” a közönséget egy esetleges csapás igazolására.

Újságíró: „Azt mondják nekünk, hogy holnap (az iráni hatóságok) elkezdik a tüntetők felakasztását.
És ez visszavezet minket a kérdéshez: átlépték-e a „vörös vonalat” – vagy önök mozdították el?”

Trump: „Nem hallottam még akasztásokról. Ha (az iráni hatóságok) felakasztják őket, látni fogsz néhány dolgot.
Nem tudom, honnan jössz, vagy mi a gondolkodásmódod, de lehet, hogy nagyon örülsz majd.”

Újságíró: – Hogy érted ezt?

Trump: „Nagyon határozott fellépést fogunk tenni. Ha ők tesznek valami ilyesmit, mi is nagyon határozottan fogunk fellépni.”

Nincs konszenzus a Fehér Házon belül a lehetséges csapásokról. A csapat egyes tagjai úgy tudják, hogy ha most csapnak le, Irán az Egyesült Államok ellen lázadhat. Az Axios újságírója, Barak Ravid szerint Rubio zárt üléseken nem katonai nyomásgyakorlási intézkedésekről beszél. Ugyanakkor folyamatos a kapcsolatfelvétel az utolsó iráni sah, Reza Pahlavi örökösével.

Vance és a MAGA jelentős része ellenzi az Iránnal vívott háborút – az elpusztíthatja az országot, egy új káoszzónává alakíthatja, és még az IRGC-nél is brutálisabb erőket juttathat hatalomra.

Eközben Irán figyelmezteti az amerikai katonai bázisoknak otthont adó országokat, hogy csapást mér rájuk, ha Washington támad. Ezek az országok közé tartozik Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország.

A fanatizmusnak vannak fokozatai. Nem ISIS, az tény. Viszont van vallási rendőrség, közelező női viselet (még ha egyre inkább fel is lábyul a dolog). Erre írtam, hogy a Nyugati/zsidó b.szkodással ellenkező hatást is érhetnek el...és miért? Hogy Izrael legyen az egyetlen Jani a környéken? Könyörgöm.
Inkább egy kötelező női viselet mint az qrvamód öltözet és stílus mint az ún. nyugati. Egyszerűen nem igazak sok esetben azok a vádak amikkel Irànt illetik. Bezzeg India mennyivel jobb?

• Tetszik
Reactions: jani22 and 2ndt
Remélem sosem éled át, hogy kibombázzák alólad a házad...
Gondolkozhatnál néha.
Sosem értem meg ezt a mentalitást. Nekem az ukrán meg az orosz katonák halála is tragédia, különösen, mivel elkerülhető lett volna (nem szeretem az emberek halálán örömködést egyik oldalról sem; pont olyanok az áldozatok mint te meg én; családdal, gyerekkel, szülőkkel, álmokkal...). De civileket....hát ehhez kell egy gyomor.

Nekem az ukrán meg az orosz katonák halála is tragédia, különösen, mivel elkerülhető lett volna (nem szeretem az emberek halálán örömködést egyik oldalról sem; pont olyanok az áldozatok mint te meg én; családdal, gyerekkel, szülőkkel, álmokkal...). De civileket....hát ehhez kell egy gyomor.
Nyugi ez nem orosz-ukrán háború balfaszkodás lesz !

Nyugi nyugi ott nem lessz 5 éves szarakodás mint Ukrajnába , a jneki úgy megy be ha bemegy teheránba mint felmelegített kés a vajas dobos aljáig ! ;)

Irakban 1 millió civilt öltek meg az USA-kok közvetlen és közvetett módon.
De ahogyan nézem te mentálisan még nem vagy felnőtt. Nem tudod mivel jár egy háború.

Sosem értem meg ezt a mentalitást. Nekem az ukrán meg az orosz katonák halála is tragédia, különösen, mivel elkerülhető lett volna (nem szeretem az emberek halálán örömködést egyik oldalról sem; pont olyanok az áldozatok mint te meg én; családdal, gyerekkel, szülőkkel, álmokkal...). De civileket....hát ehhez kell egy gyomor.
Igazából moderátorként amúgy ezért konkrétan kitettem volna a fórumról Ronit.

(nem szeretem az emberek halálán örömködést egyik oldalról sem;
Én sem ! De nem én gyújtogatok iránba és könyörgök beavatkozásért ! És nem én hanem Trump válaszolt azzal a tüntetőknek hogy "ne féljetek közel a segítség "! Legyen akkor és az GBU és SDB formában fog érkezni .

Igazából moderátorként amúgy ezért konkrétan kitettem volna a fórumról Ronit.
Nyugi 1 évig távol voltam ( más oldalakon leltem helyem ) és sajnos sok jó régi arcot letilttottak itt végelegesen , alig maradt a régiből valaki :( 2-3 ember . Ha letiltanak akkor letiltanak de végelegesen akkor ;)

a 'palesztinok' meg irániak is pedig milyen lelkesen örömködtek Okt.7-e után.... szegéény civilek.
Ja, nem.