Igen. Azért ment anno az SMS is, mert belső égésűeknél szintúgy probléma lehet az üzemanyag kifogyása hasonló helyzetben. Nyilván ésszerűen kell használni ezt az eszközt is a korlátainak megfelelően. De tudom, huehuehuehue bébifókák lól.
Bár nem tudom miért nem probléma akkor a dugó oka, a felkészületlenül az útnak nekivágó sofórök, a követési távolság és a korlátozásoknak, útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásnak hiánya, vagy az, hogy az M1-en a terelésnél rendszeres, hogy az AETR rövid pihenőjét kiveszi a hülye balkáni kamionos az araszolásban, és egy órára bedugítja a külső sávot...
Értjök ám, hogy lól villanyautó, de remélem unni azért szabad.
Pedig eredetileg beleírtam, de feltételeztem (ezek szerint optimista voltam), hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy miért gond az elektromos autóvból az energia kifogyása, s miért zsigeri emiatt a félelem, a hatótáv para és/vagy ódzkodás ezekkel szemben.
Elvileg az elektromos autó akár még jól tölthetőnek is számíthatna a potenciális töltési pontok sűrűségének köszönhetően, hiszen nemhogy minden családi háznál van áram, de az országutak mentén levő mezőgazdasági, ipari telepeken is, sőt ott igazán, az akár különböző feszültségszinteken, áramerősség kapacitásokkal.
Családi házaknál leginkább ugye 230 Volt van, ami nem egy gyorstöltő, ott azért több óra kell valamennyire is értelmezhető hatótáv megszerzéséhez, de településeken maximum 14 méterenként van egy új esély...
Itt a korlát alapvetően inkább társadalmi. Egyelőre nem igazán látom azt az együttműködési készséget (aztán majd kialakulhat), ami még volt mondjuk 40 éve amikor falun bármely háznál volt szerszám - no meg segítőkészség -, s bármely (ahhoz a sokféléhez...) autótípushoz pótalkatrész maximum 20 házon belül...
Ha egy belső égésűből kifogy az üzemanyag (meg emiatt nem kotlik meg egy korszerű magasnyomású rendszer), akkor eljutva az első benzinkúthoz (mert a mai autókból már nem törvényszerűen lehet olyan könnyen üzemanyagot nyerni, mint még egy első generációs benzines Ford Focusból, de még egy utolsó generációs Honda Accordból is lehetett) lehet venni egy műanyag kannát, 5 liter benzin már elégséges lehet, 10 liter meg megoldás,
Ezt elektromos autóval jelenleg még leginkább nem lehet megtenni országúton/autópályán.
Pár típus már tud áramot adni is pl. hobbitevékenységhez (de hogy másik autót tölteni is lehet e velük, azt bevallom nem tudom), de az még fehér holló.
Ha egy elektromos lemerül távol a töltési lehetőségtől (hosszabbítótól...), akkor szigorúan autómentő.
Az meg a - jellemzően - spórolásra huzalozott agyú elektromos autót használóknak maga a rémálom (Az összes elektromos autós ismerősöm fejből fújja forintra pontosan, mint kisnyugdíjas a tejföl árát, hogy hol mennyibe kerül a töltés.)
www.vezess.hu
Ez a - pl. ma már extrémnek számító hideg időben - rövidülő; pár 10 kilométer, max. pár óra alatt elfogyó delej pont elég a hatótáv para/pánik kialakulásához.
Pedig az elektromos autó azért rengeteg jó tulajdonsággal tud rendelkezni; amit belsőégésű leginkább nem; azonnali és megbicsaklás nélküli teljes nyomaték és teljesítmény (ügyetlen autósok kézi váltóval, ügyetlen automata váltók) csendes és (amúgy alattomos) vibráció mentesség, fokozott motorkopás hiánya (hidegindítás), stb.
Mégis azon autósok többsége is idegenkedik az elektromostól, akiknek az érzelmi viszonya az autójukhoz annyi, mint a kenyérpirítójukhoz, mert a szemükben csak egy használati tárgy, s nem rajongás tárgya, mint egy Alfa, BMW (stb.)
Pedig lehet, hogy még a megyéjüket sem hagyják el soha, pláne nem autópályán, pláne nem télen, tehát a hatótáv para elvileg nem játszik.
Nyilván erre is ki fog alakulni idővel egy szolgáltatás utánfutóra rakott aggregáttal, mint pl. a pótkerekek hiánya miatt a mobil gumisoké;
Bár nem tudom miért nem probléma akkor a dugó oka, a felkészületlenül az útnak nekivágó sofórök, a követési távolság és a korlátozásoknak, útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásnak hiánya, vagy az, hogy az M1-en a terelésnél rendszeres, hogy az AETR rövid pihenőjét kiveszi a hülye balkáni kamionos az araszolásban, és egy órára bedugítja a külső sávot...
Ez társadalmi/szociológiai/pszichológiai probléma-kérdés, az elektromos autó mobilizálhatalansága meg meg műszaki eredetű, adottságú.
Szerintem nagyon nem ugyanaz.
Értjök ám, hogy lól villanyautó, de remélem unni azért szabad.
Magam részéről természetesen megengedem