Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Kijött az új KRESZ-tervezet !

DE mielőtt mindenki lelkesen küldené az észrevételeit, gondolkozzék el Vitézy kommentjén szerintem:
Vigyázat, adathalászat!
Az új KRESZ tervezetét nem a szaktárca honlapján, hanem Lázár János a saját pártpolitikusi oldalán tette közzé véleményezésre. A mindenkit érintő új jogszabály társadalmi egyeztetési felülete is hozzá fut be, az online adatlap alján semmilyen adatvédelmi tájékoztató nincs - ez önmagában is törvénysértő.
Tehát jó eséllyel, ha bárki küld is véleményt, azzal feliratkozik Lázár vagy a Fidesz adatbázisába. A sajtó nagy része ebből semmit nem vett észre, és úgy tárgyalja a KRESZ tervezetét és linkeli a véleményezési oldalt, mintha ez egy normális jogszabály-egyeztetési oldal lenne. Nem az.
Az új KRESZ tervezete amúgy Révész Máriusz irányításával évekkel ezelőtt elkészült. Lázár az egész folyamatot maga alá gyűrte, évekig nem csinált semmit, majd most a korábbi anyagot kicsit leporolva közzétette. Úgy időzítve, hogy a kormányzati ciklusban elfogadott jogszabály ne legyen már belőle.
Tehát, az egész egy kampány-tervezet, amivel direkt addig húzták az időt, hogy csak a véleményezése történhessen már meg a választásokig, Lázár honlapján, teljesen szabálytalan és jogellenes adatgyűjtési céllal.
Vigyázat, nem érdemes ennek bedőlni!
A konkrét tervezetben van néhány jó és értékes elem még korábbról, vannak benne átgondolatlan elemek is - erről majd leírom a véleményem, de inkább majd itt, nem Lázár adathalász-oldalán.
Magyarázós 1.rész
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nem bántásból, de ez már harminc éve SEM volt igaz. Valamikor nagyon jók voltak. Már nem azok. Az arcuk mondjuk még megvan. A nagy semmire.
Tedd hozzá, hogy szerinted... Azért nekem volt kapcsolatom franciákkal és németekkel is, és azért a "csak szart gyártanak" messze nem igaz. Van ahol - főleg a konzumer dolgokban - romlott a minőség (speciel az autógyártásban a franciák kicsit javultak, a németek romlottak), de azért vannak világszínvonalú ipari megoldásaik is. Nem is egy. Pl. ülj fel a 4-es metróra, vagy csodálkozz el azon, hogyan jut el hozzád a villamosenergia. ;)

• Tetszik
Reactions: fishbed and enzo
Tedd hozzá, hogy szerinted... Azért nekem volt kapcsolatom franciákkal és németekkel is, és azért a "csak szart gyártanak" messze nem igaz. Van ahol - főleg a konzumer dolgokban - romlott a minőség (speciel az autógyártásban a franciák kicsit javultak, a németek romlottak), de azért vannak világszínvonalú ipari megoldásaik is. Nem is egy. Pl. ülj fel a 4-es metróra, vagy csodálkozz el azon, hogyan jut el hozzád a villamosenergia. ;)
Nem "szerintem", bár szerintem is (volt alkalmam dolgozni). Nem állítottam, hogy "csak szart gyártanak", nem tudom, hogy honnan vetted. Azt mondtam, hogy a német mérnökök kifejezetten romló tendenciát, ebből következőleg egyre szarabb gyártást produkálnak a múlt évszázadhoz képest. A fosból csilivili gyártósorral sem lesz arany.
Egyébként ahogy írtad, az autóiparukra ez KIFEJEZETTEN igaz (ott dolgoztak és dolgoznak ismerősök) lassan negyven éve. Ugyanez a tapasztalatuk.

Hozzáteszem a kulcsminőség (mérnökök alkalmassága) a nyugati világban folyamatosan romló tendenciát mutat (nem én találom ki); ha hazai egyszerű szemléltetéssel kéne mondanom, akkor a mai BME "kitűnő" az nagyon szerencsés esetben egy négyes alá volt harminc éve. És ezt nem én mondom (akkor is javítottam utánuk), hanem a BME-s diákok/ott végzettek is.

Az arc (alázat hiánya) meg akkor bosszantó, amikor eléjük teszel valamit, amit harminc éve megértettek és aszerint kiviteleztek valamit, most meg "ők jobban tudják" felkiáltással elkezdenek partizánkodni.

• Tetszik
Reactions: fip7
Természetesen kivételek vannak, ez nem róluk szól. Akinek nem inge....

Természetesen kivételek vannak, ez nem róluk szól. Akinek nem inge....
BTW a japók is mennek lefelé sajnos, az amcsi autóipar meg már a japókkal szemben megbukott a múlt században.
Persze ha elengedjük az autókat, akkor meg azt látod, hogy a barin drain tartja életben pl. az amcsi innovációt; Európa is szenved a lelépő JÓ mérnökök/fejlesztők, stb. miatt.

Ennek egyébként van kutatott tudományos háttere; a jóléti nyugati társadalmak IQ-ja pl. folyamatosan csökken (nem konteózok és sok magyarázat van).

• Tetszik
Reactions: enzo
Az, hogy lenézték/zik pl. a magyar mérnököket igaz, de amikor szembesülnek azzal, hogy a másik mégis jobban tudja, a normálisabbak viselkedése alapvetően megváltozik. (Mondjuk ez 30+-os példa.)
Egy német (vagy pl. egy koreai) multinál általában rengeteg a képzelt übermensch, ennek megfelelően nem is lehet normálisan dolgozni velük.
Az agyelszívás már 40 éve is működött, és ebben teljesen egyetértek. Akkoriban forgattam az IEEE megfelelő kiadványait, és az "amerikai" publikációk legalább felét indiai (a szubkontinensről származó) és kínai nevű ember jegyezte.

Az, hogy lenézték/zik pl. a magyar mérnököket igaz, de amikor szembesülnek azzal, hogy a másik mégis jobban tudja, a normálisabbak viselkedése alapvetően megváltozik. (Mondjuk ez 30+-os példa.)
Egy német (vagy pl. egy koreai) multinál általában rengeteg a képzelt übermensch, ennek megfelelően nem is lehet normálisan dolgozni velük.
Az agyelszívás már 40 éve is működött, és ebben teljesen egyetértek. Akkoriban forgattam az IEEE megfelelő kiadványait, és az "amerikai" publikációk legalább felét indiai (a szubkontinensről származó) és kínai nevű ember jegyezte.
Nekem - ez nem csak a németekre igaz - az a tapasztalatom, hogy "hmmm, nagyon forradalmi, nagyon okos, nagyon előremutató, olcsóbb, egyszerűbb, kár, hogy sosem gondoltunk erre". És megcsináljátok így? Nem. :D

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
https://www.portfolio.hu/uzlet/2026...lcsfontossagu-alkatreszt-talaltak-meg-812500#
"Az Adamuz közelében vasárnap este kisiklott nagysebességű vonat balesetének helyszínén egy nagy fémdarabot találtak, amely feltehetően a nyomozók által keresett forgóváz, és kulcsfontosságú lehet a legalább 42 halálos áldozatot követelő katasztrófa okainak feltárásában."
Volt "röpítőerő".

"... az alkatrész egy vasúti híd melletti patakban hever, részben víz alatt, körülbelül 15 méterrel a sínek szintje alatt és mintegy 300 méterre a baleset helyszínétől. A Guardia Civil szóvivője elmondta, hogy a keresőcsapatok már a hét elején drónfelvételeken észrevették a fémdarabot, amelyet a nyomozók azóta a helyszínen is megvizsgáltak. Nagy mérete és súlya miatt egyelőre nem mozdították el.

A vizsgálatban részt vevő egyik forrás szerint az alkatrész feltehetően annak a szerelvénynek a forgóváza, amely elsőként siklott ki, és amelyet az Iryo magánkonzorcium üzemeltetett. A két vonat nagy sebessége és az ütközés ereje miatt a nehéz alkatrész "mint egy lövedék" repülhetett ki – mondta a forrás,"

Szerintem akkor még a szovjet nevűek voltak legtöbben. A többiek csak azóta lettek olyan okosok.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Initial D a valóságban:

• Imádom
Reactions: Masztiff
És manapság. Hát neki sincs halál félelme:

• Hűha
Reactions: Masztiff
TÜV és egyéb statisztikák szerint ez a 11 kocsi megbízható és olcsó. A videóban ki is fejtik mire kell oda figyelni velük kapcsolatban és, hogy mik az erősségeik, költségeik:

• Tetszik
Reactions: krisss
Kíváncsi vagyok....

• Vicces
Reactions: fip7 and SirHiggins
Kíváncsi vagyok....
Önvezető. Taxi. Budapestre. LoL

• Tetszik
Reactions: fip7