[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Kicsoda Stephen Miller, "Trump miniszterelnöke"?

Ez a legkisebb gond Trumppal. A bevándorlás kérdésben nagyjából szerintem igaza van, ami nála azért igen ritka.

Ez a legkisebb gond Trumppal. A bevándorlás kérdésben nagyjából szerintem igaza van, ami nála azért igen ritka.
Csakhogy ezt is szarul, észnélkül csinálják!
Továbbá a csávó a legnagyobb lobbistája Grönland katonai megszállásának, annektálásának, szóval Trump faszságai mögött többnyire ő áll...

Csakhogy ezt is szarul, észnélkül csinálják!
Továbbá a csávó a legnagyobb lobbistája Grönland katonai megszállásának, annektálásának, szóval Trump faszságai mögött többnyire ő áll...
Szerintem az a helyzet ami náluk mostanra kialakult azzal a rengeteg illegális migránssal, az sehogy nem kezelhető már ésszel. Mindenféle számokat olvastam, egészen megdöbbentő sok milliós számok repkednek, akiknek semmi papírja, joga nem lenne bent lenni, de igazából ilyen félfekete-szürke gazdaságban már akár évek óta bent van, és londíner, medence tisztító, fűnyíró, szobalány, babysitter, etc.

Nem jó hogy ott vannak, sok velük a baj, nincs egészségbiztosításuk, magas a bűnözési ráta, de ha tényleg kikúrják őket, akkor meg konkrétan hiányzik több millió dolgos kéz is.

Ezt a szart szerintem már nem lapátolja vissza senki a lóba.

Szerintem az a helyzet ami náluk mostanra kialakult azzal a rengeteg illegális migránssal, az sehogy nem kezelhető már ésszel. Mindenféle számokat olvastam, egészen megdöbbentő sok milliós számok repkednek, akiknek semmi papírja, joga nem lenne bent lenni, de igazából ilyen félfekete-szürke gazdaságban már akár évek óta bent van, és londíner, medence tisztító, fűnyíró, szobalány, babysitter, etc.

Nem jó hogy ott vannak, sok velük a baj, nincs egészségbiztosításuk, magas a bűnözési ráta, de ha tényleg kikúrják őket, akkor meg konkrétan hiányzik több millió dolgos kéz is.

Ezt a szart szerintem már nem lapátolja vissza senki a lóba.
Na ez az! Nélkülük leállna az amerikai gazdaság. Inkább egy alapos szűrés után (pl. X éve dolgozik és nem volt büntető ügye) legalizálni kéne őket, mert a mezőgazdaság (kaja!!!) nem lenne sehol nélkülük ahogy sok más ágazat sem!

Na ez az! Nélkülük leállna az amerikai gazdaság. Inkább egy alapos szűrés után (pl. X éve dolgozik és nem volt büntető ügye) legalizálni kéne őket, mert a mezőgazdaság (kaja!!!) nem lenne sehol nélkülük ahogy sok más ágazat sem!
Ez lenne jó, csak ez egy erős ELVILEG. A legtöbbről semmit nem tud az állam, leginkább míg meg nem fogják egy rajtaütésszerű ellenőrzésen a hotel mosodájában, vagy egy építkezésen, azt se tudták róla addig hogy ott van, hogy akarod lekáderezni, ha SEMMIT nem tudsz a random Miguelről, csak azt, hogy dicsak, egyszer csak itt termett??!

Na, így meg nehéz lesz...

Ez lenne jó, csak ez egy erős ELVILEG. A legtöbbről semmit nem tud az állam, leginkább míg meg nem fogják egy rajtaütésszerű ellenőrzésen a hotel mosodájában, vagy egy építkezésen, azt se tudták róla addig hogy ott van, hogy akarod lekáderezni, ha SEMMIT nem tudsz a random Miguelről, csak azt, hogy dicsak, egyszer csak itt termett??!

Na, így meg nehéz lesz...
Meg lehetne csinálni: X hónapon át amnesztia van és aki addig regisztrál, az bizonyos feltételek mellet maradhat.
Ha igazán szemetek akarnak lenni (és tovább rombolni a hitelességüket), akkor az így jelentkezőket kirakják...

Mint amikor Mao kampányt indított, hogy "virágozzék száz virág" és nyitnak a másképp gondolkodók felé. Aki ekkor elő lépett, nem lett hosszú életű...

Meg lehetne csinálni: X hónapon át amnesztia van és aki addig regisztrál, az bizonyos feltételek mellet maradhat.
Ha igazán szemetek akarnak lenni (és tovább rombolni a hitelességüket), akkor az így jelentkezőket kirakják...

Mint amikor Mao kampányt indított, hogy "virágozzék száz virág" és nyitnak a másképp gondolkodók felé. Aki ekkor elő lépett, nem lett hosszú életű...
Szerintem nekik kicsengettek, itt milliókról van már szó, az sem lehetetlen hogy 10 milliós a nagyságrend. Adsz egy amnesztiát, ezzel meg a MAGA fanatikusok haragját szabadítod el - fegyveresek jellemzően, patriot nacionalisták - akik joggal kérdeznék hogy milyen alapon jutalmazod állampolgársággal a törvénysértést, az illegál inváziót?

Erre nincs már működő és polkorrekt model, a demek kb. azt akarják - akarták amit TE, hogy maradjanak, jó lesz az, Trump meg a másik véglet, baszná őket kifelé érzéketlenül, meg lőni rájuk a határon.

A kettő közt meg nincs semmi reálisan ami működik is. Elbaszták.

Facebookról.
Elég jó magyarázat arra a nonstop háborús hisztire amit Trump leművel..ámbár nem a nemzeti vagyon 125 % inkább?Én úgy tudom annyiaz adóssága hogy ha kifizetnék minden vagonuk sem volna elég még jutna minden emberre jó pár dollár minusz..
Amerika körül forr a levegő, de nem ott a legnagyobb a veszély, ahová nézünk…
A világ figyelme jelenleg Amerikára szegeződik. Trump elnök neve naponta bukkan fel Venezuela, Grönland és most már Irán kapcsán is, a geopolitikai hírek pedig egymást érik. Katonai mozgások, kemény nyilatkozatok, látványos konfliktusok. A felszínen úgy tűnik, ezek jelentik a fő kockázatot. Valójában azonban egy sokkal mélyebb, csendesebb és veszélyesebb folyamat zajlik. Miközben mindenki a külpolitikai manővereket figyeli, az Egyesült Államok államadóssága 2026 elejére elérte a GDP 125 százalékát. Ez már nem politikai vita tárgya, hanem pénzügyi realitás.
Egyre több szakértő beszél rendszerszintű kockázatról, mert ha a befektetők úgy ítélik meg, hogy ez a pálya nem fenntartható, akkor nem fognak vitatkozni. Egyszerűen kivonulnak.
Ez pedig nem csak Amerika problémája. Az amerikai állampapír a globális pénzügyi rendszer egyik alappillére, mindenre hatással van: kamatokra, részvénypiacokra, devizákra, hitelhez jutásra. Ha ebben meginog a bizalom, az egész világgazdaság megérzi, és nagyon gyorsan. Ebben a fényben Venezuela, Irán vagy Grönland inkább tünetek, mint okok. Elterelik a figyelmet, miközben az Egyesült Államok gazdálkodása úgy tűnik, intenzíven rázza a “pofonfát”.
Ha ezt egyszer megelégelik a nagy befektetők, akkor nem Grönland lesz a világ legnagyobb gondja, és nem is az, hogy Trump úgy ácsingózik a Béke-Nobel díjért, mint a tini lányok az új Labubuért.
Az én kérdésem az, hogy meddig tart még a bizalom. Mert amíg az megvan, addig a rendszer működik. Ha viszont eltűnik, akkor nem geopolitikai címlapok jönnek, hanem pénzügyi földrengés. És az már nem egy ország ügye lesz, hanem mindenkié…
jegyzet,
#EnigmaZoli

Enigma

• Tetszik
Reactions: fishbed
https://www.portfolio.hu/uzlet/2026...usa-trump-mar-a-demokrataknak-konyorog-814084
"Az amerikai szövetségi kormány működésének jelentős része már szombattól leállhat, ha a Kongresszus addig nem rendezi a bevándorláspolitikáról szóló vitát, és nem fogadja el a szükséges finanszírozást. Scott Bessent pénzügyminiszter elmondása szerint Trump igyekszik csitítani a kedélyeket és arra kérte a demokrata politikusokat, hogy ne bénítsák meg a kormány működését."

• Tetszik
Reactions: fishbed
Facebookról.
Elég jó magyarázat arra a nonstop háborús hisztire amit Trump leművel..ámbár nem a nemzeti vagyon 125 % inkább?Én úgy tudom annyiaz adóssága hogy ha kifizetnék minden vagonuk sem volna elég még jutna minden emberre jó pár dollár minusz..

#EnigmaZoli

Enigma
GDP az nem vagyon, hanem termék, éves termelés gyakorlatilag.

Ha van lakáshiteled, a tartozásod nagyobb, mint az éves bruttó bevételed 125%-a?

Így tedd kontextusba kérlek ezt az "elég jó" facebookos magyarázatot.

#VeerIstvan Veérpista

GDP az nem vagyon, hanem termék, éves termelés gyakorlatilag.

Ha van lakáshiteled, a tartozásod nagyobb, mint az éves bruttó bevételed 125%-a?

Így tedd kontextusba kérlek ezt az "elég jó" facebookos magyarázatot.

#VeerIstvan Veérpista
Tudom mi a GDP.De az is igaz amit írtam a nemzeti vagyon/adósság állapotáról.Egyébként felesleges tépelődés volt mert az első hónap végén 125% hiány is igen "szép "teljesítmény.(nálunk az egész évre 74.6)De a te megjegyzésed is csak felesleges kötekedés te nem értetted mit akartam írni.És lényegi mondandója ,miszerint elterelés az egész , nem jutott el fel abba az okos fejedbe hogy arra reagáltál volna.

Szóval az USA aktívan Kanada szétrobbantására szervezkedik...ez k. gáz! :confused:
Na most ha ennek csak a fele is igaz, ahogy félig meddig VICCCBŐL írtam pár hete, hogy a kanadaiak helyében nem lennék nyugodt a Grönlandi fejleményeket látva, még az is lehet hogy fején fogom találni a szöget. Én csak poénkodtam, de úgy látszik minden viccnek a fele komoly!

Onnantól már jogaik lesznek, nem lehet rabszolgaként tartani őket a mezőgazdaságban, kell munkavédelem, adót kell fizessenek, nem akarnak majd nyomortanyákon élni összezsúfolva, szóval ugyanúgy (hasonlóan) drágul a termelés, mintha ha a polgáriaknak rendes bért kéne azért a munkáért fizetni.

Tudom mi a GDP.De az is igaz amit írtam a nemzeti vagyon/adósság állapotáról.Egyébként felesleges tépelődés volt mert az első hónap végén 125% hiány is igen "szép "teljesítmény.(nálunk az egész évre 74.6)De a te megjegyzésed is csak felesleges kötekedés te nem értetted mit akartam írni.És lényegi mondandója ,miszerint elterelés az egész , nem jutott el fel abba az okos fejedbe hogy arra reagáltál volna.
Szemmel láthatóan nem tudod, vagy igénytelen vagy forrásaidra. Szilárd érvelést csak stabil alapokra lehet építeni.

Az egyesül államok államadósság elérte a GDP 125%-át... Januárra? Évek óta ebben a tartományban mozog, a COVID pénznyomda eléggé megtolta. De csak náluk, ugye...

Kínában nincs hasonló eladósodottság, csak ott a befektetők és a tartományok, önkormányzatok szintjén van inkább.

Grönland nem az USA adósságának a tünete, hanem a nép saját képére választott vezetőjének, mint nálunk zebrapuszta és kisgrófó kitüntetése.

• Tetszik
Reactions: misinator
https://www.portfolio.hu/global/202...-elkerulni-a-kaosszal-jaro-megbenulast-814458
"Az Egyesült Államokban csütörtökön megállapodtak a demokraták és a Fehér Ház a részleges kormányzati leállás potenciális elkerüléséről és a belbiztonsági minisztérium ideiglenes finanszírozásáról. A szenátusnak péntek éjfélig kell szavaznia a kérdésről."

Persze megkérték az ártá...szerintem jogosan.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
legyen még egy kis buli! mondá Trump

látszik már Kína ellen hangolódik, készülődik minden. annyi bajság van azért, hogy közben összetolja az ellenzéket
a végeredmény szerintem egy kétpólusú világ lesz

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: zsolti and Loken