Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Amúgy az ugye megvan, hogy nem csak a súlyadóból (vagy mi van mostanában), meg a benzin adójából 'tartják karban' az úthálózatot?

Az üzemanyagok jövedéki adóbevétele kb 800 milliárd forint / év a Magyar Közútkezelő pedig évente alig 120 milliárdot költ út karbantartásra. Úgyhogy a többi adóterhet már nem is számolom.

Az üzemanyagok jövedéki adóbevétele kb 800 milliárd forint / év a Magyar Közútkezelő pedig évente alig 120 milliárdot költ út karbantartásra. Úgyhogy a többi adóterhet már nem is számolom.
Oszt? Szted a jövedéki adó akkor 1:1-ben megy az utakra? :D
+érdemes utána nézni, hogy a bp-i stb utak, azok kinek is a kezelésében vannak.

• Tetszik
Reactions: gafzhu
Oszt? Szted a jövedéki adó akkor 1:1-ben megy az utakra? :D
+érdemes utána nézni, hogy a bp-i stb utak, azok kinek is a kezelésében vannak.
Nem, 680 milliárd megmarad a 120 milliárd után. Meg az útdíj, autópályadíj meg még a fene tudja mi (gépjárműadó, az azt hiszem pont az önkormányzatoknak megy). Egyedül az elektromos autók kapnak támogatást, a többi járművet fejik mint a tehenet. Monjuk a bicikliket éppen nem.

Szép új világ.
Tetszettek volna nem Epszilon-negatív szinten bánni a szabadsággal a tömegeknek. A szabadságért harcolni kell, és őszintén szólva ez nem csak azt jelenti, hogy vérengzeni, kapára kaszára, az rak vagy megszállók ellen, de a belső ellenséggel, a saját magukban lakóval is kell harcolniuk az embereknek, hogy ne tékozolják el.

Én mondjuk a frissen felújított közteret szórólappal összeragasztókat is nyilvánosan korbácsoltatnám meg, ha pedig tolta valaha valahol a magyar állam a karbantartásban szar szöveget (hiába igaz), akkor lövetném tarkón...

• Tetszik
Reactions: Ranger
Igen, elég sok nyomorult van az utakon olyan mentális állapotban aki nem illik oda.

Amúgy ezt én sem értem, ne álmosságfigyelőt, meg alkoholszondát rakjanak az autóba, hanem feketedobozt, amit baleset esetén vissza lehet nézni. Illetve a büntetéseket is kellene szigorítani, lehessen akár az autót is elvenni. Hány Árpád hídi gázolót akarunk még?
Az álmosságfigyelő azért nem rossz, volt már, hogy nagyon fáradtan kellett vezetnem, és minden segítség jól jön, hogy az ember az utolsó 10-20 percet letudja a biztonságos megállóhoz, de az alkoholszonda túlkapás, azt most is büntetni kellene, aki tütüzve balesetet okozott, azt nagyon szigorúan büntetni, aki elhagyta a helyszínt, ott automatikusan ezt feltételezni, a cserbenhagyáson felül. bár az igazán durván alkesz korosztály pörög ki lassan, a fiatalokat az alkohol kevésbé hatja meg, mással butulnak és közveszélyesen vezetnek.

2. rész (a főellenségek)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Én csak nem hiszem, hogy kiszűrné az ilyet az ilyen általatok elképzelt szigorítás. Nem hülye, nem fogja azt mondani, hogy "én áthajtanék a piroson".
Vannak erre megfelelő tesztek, amikből ki fog bukni, hogy de, márpedig ő simán átmenne, ill. át is megy a piroson. De ha nem marad más, elektrosokkal kell kicsikarni a beismerő vallomást. ;)
1989-ben voltam PÁV III-on. (A korszakba helyezés miatt).
Gyakorlatilag egyszerre voltunk az MHSZ-es (tehergépjármű vezető tanfolyam) csapatból mind a vizsgálaton.
Volt lehetőség a tanfolyam alatt megismerni a többieket - nyilván valamennyire.
A csapat több mint fele nem kapta meg az alkalmasságit a sikeres tanfolyamvégzés/vezetésvizsga ellenére sem! Ezen akkor nagyon meglepődtem, mert a bevállalós, vagány, nagy dumás, a konfliktusokat bevállaló menők nem kapták meg az alkalmasságit. Legalábbis én így okoskodtam ki utólag.

Volt egy olyan kérdés a pszichológiai tesztsoron, ami nagyon megmaradt bennem (természetesen nem szó szerint, hanem ahogy emlékezni vélek).

Tehát valahogy így:
Elkésel a munkahelyedről, már sokadjára, tudod, hogy ebből konfliktus lesz, már eleve feszült vagy.
Hogyan kezeled a helyzetet, vezeted le a feszültséged?

A, Belerúgsz az üveg bejárati ajtóba, ami betörik.
B, Csúnyán össze veszel a portással/rendésszel
C, Ráborítod a téged elszámoltató főnöködre az íróasztalt.

Mindenképpen választanod kell.

Te mit választottál? (Természetesen csak magadnak kell megválaszolnod, nem tartozik rám)

Én az A-t választottam.

...eltelt két év és gkv.-ként helyezkedtem el eü.intézményben, ahol a már igen sokszor általam megénekelt, rendszeres utasom, elmeorvosi igazságügyi szakértő, pszichiáter, addiktológus főorvosnőt megkérdeztem erről a tesztkérdésről, hogy mi benne a logika!?

A helyes válasz az "A" volt, mert az agresszió nem személy ellen irányul.

Ha nem tudtál választani az alapvetően nem elfogadható válaszok közül, az azt jelenti, hogy nem tudsz dönteni, képtelen vagy reagálni, kézben tartani a dolgokat, megpróbálni visszaszerezni az irányítást. Gyakorlatilag becsukod a szemed, s felemeled a kezed a kormányról, mert nem tudsz dönteni két rossz közül, hogy pl. a gyerekeket üsd el, vagy a két idős nénit...
((Volt is egy ilyen önkéntes tesztlehetőség egyre lehetetlenebb választási lehetőségekkel pár éve a neten, ami ezt a kérdéskört kutatta az önvezető járművek fejlesztése kapcsán.)

Van benne ráció.

Pár hete beszéltem egy frissen PÁV-on részt vett fiatal kamionsofőrrel; ő (már?) nem találkozott ezzel a tesztkérdéssel, illetve amiket elsoroltam, hogy milyen készülékeken kellett teljesíteni, azokkal sem. (Még szép)

Vagy 15-20 éve a régi gépek közül pár a csodák Palotájában kötött ki, ott lehetett azokat kipróbálni.

Visszatérve; a pszichológia nem egzakt tudomány, tökéletesen nem tudja kiszűrni az alkalmatlanokat, hiszen a jövendő személyiség változások, élethelyzetek előre nem mind feltérképezhetőek.
(Lásd az 1993-as Összeomlás című filmet Michael Douglas főszereplésével)

De ha meg sem próbáljuk az eleve alkalmatlanokat kiszűrni...

Hát, ha az autózás dotálására el lehet költeni a teljes tömegközlekedésre költött pénz többszörösét, akkor nem értem mi bajod?
Zénadómból autózgatsz, és sír a szád, a filléres költségeken, amit beszednek tőled.

Te itt miről beszélsz jó ember? o_O
9ba5ff1349a1c5002777582569450849.jpg

Az arányok azóta csak romlottak.
És akkor van még gépjármű adó, a biztosítás is adózott meg az alkatrészek is, meg vegyek megye matricát meg autópálya matricát stb...
Évente kb. 1 misit fizetek be a költségvetésbe a kocsi után ilyen-olyan formában!
És van kb. 4.5 millió gépjármű és teherautó forgalomban amik mind fizetnek.
Szerinted az állam dotál minket? o_O
Mi dotáljuk ezt a nyomorult államot, amely baszik megcsinálni az utakat. Most jöttem haza este, esőben csepelről, ahol nem kátyúk hanem szakadékok vannak, csak éppen a sötétben nem tudom kikerülni őket. Szarrá verték szegény kicsi kocsimat :mad:

Csak a szokásos, jogsi és biztosítás nélkül vezetgetnek egyesek, persze balesetet okozva:
Gondolom ennek se lesz semmi következménye.