Én csak nem hiszem, hogy kiszűrné az ilyet az ilyen általatok elképzelt szigorítás. Nem hülye, nem fogja azt mondani, hogy "én áthajtanék a piroson".
Vannak erre megfelelő tesztek, amikből ki fog bukni, hogy de, márpedig ő simán átmenne, ill. át is megy a piroson. De ha nem marad más, elektrosokkal kell kicsikarni a beismerő vallomást.
1989-ben voltam PÁV III-on. (A korszakba helyezés miatt).
Gyakorlatilag egyszerre voltunk az MHSZ-es (tehergépjármű vezető tanfolyam) csapatból mind a vizsgálaton.
Volt lehetőség a tanfolyam alatt megismerni a többieket - nyilván valamennyire.
A csapat több mint fele nem kapta meg az alkalmasságit a sikeres tanfolyamvégzés/vezetésvizsga ellenére sem! Ezen akkor nagyon meglepődtem, mert a bevállalós, vagány, nagy dumás, a konfliktusokat bevállaló menők nem kapták meg az alkalmasságit. Legalábbis én így okoskodtam ki utólag.
Volt egy olyan kérdés a pszichológiai tesztsoron, ami nagyon megmaradt bennem
(természetesen nem szó szerint, hanem ahogy emlékezni vélek).
Tehát valahogy így:
Elkésel a munkahelyedről, már sokadjára, tudod, hogy ebből konfliktus lesz, már eleve feszült vagy.
Hogyan kezeled a helyzetet, vezeted le a feszültséged?
A, Belerúgsz az üveg bejárati ajtóba, ami betörik.
B, Csúnyán össze veszel a portással/rendésszel
C, Ráborítod a téged elszámoltató főnöködre az íróasztalt.
Mindenképpen választanod kell.
Te mit választottál? (Természetesen csak magadnak kell megválaszolnod, nem tartozik rám)
Én az A-t választottam.
...eltelt két év és gkv.-ként helyezkedtem el eü.intézményben, ahol a már igen sokszor általam megénekelt, rendszeres utasom, elmeorvosi igazságügyi szakértő, pszichiáter, addiktológus főorvosnőt megkérdeztem erről a tesztkérdésről, hogy mi benne a logika!?
A helyes válasz az "A" volt, mert az agresszió nem személy ellen irányul.
Ha nem tudtál választani az alapvetően nem elfogadható válaszok közül, az azt jelenti, hogy nem tudsz dönteni, képtelen vagy reagálni, kézben tartani a dolgokat, megpróbálni visszaszerezni az irányítást. Gyakorlatilag becsukod a szemed, s felemeled a kezed a kormányról, mert nem tudsz dönteni két rossz közül, hogy pl. a gyerekeket üsd el, vagy a két idős nénit...
((Volt is egy ilyen önkéntes tesztlehetőség egyre lehetetlenebb választási lehetőségekkel pár éve a neten, ami ezt a kérdéskört kutatta az önvezető járművek fejlesztése kapcsán.)
Van benne ráció.
Pár hete beszéltem egy frissen PÁV-on részt vett fiatal kamionsofőrrel; ő (már?) nem találkozott ezzel a tesztkérdéssel, illetve amiket elsoroltam, hogy milyen készülékeken kellett teljesíteni, azokkal sem. (Még szép)
Vagy 15-20 éve a régi gépek közül pár a csodák Palotájában kötött ki, ott lehetett azokat kipróbálni.
Visszatérve; a pszichológia nem egzakt tudomány, tökéletesen nem tudja kiszűrni az alkalmatlanokat, hiszen a jövendő személyiség változások, élethelyzetek előre nem mind feltérképezhetőek.
(Lásd az 1993-as Összeomlás című filmet Michael Douglas főszereplésével)
De ha meg sem próbáljuk az eleve alkalmatlanokat kiszűrni...