Tegnap kibéreltem egy Kia Ceed (2024-es évjárat) autót... ha éltetek már szar autót (városi használatra), akkor ez az. Hihetelen a tilinkózás minden kurva táblánál, folyamatosan, amint 1km/h-val túlléped a sebességkorlátot. Nulla visszajeézés az útról, bezzeg minden sávnál vagy ha a melletted jövő hülyén jön, vagy csak parkol oldalt egy autó kitekerné a kezedből a kormányt. szirénázik ha egy szűk utcában mégy és szemből jönnek (és simán elfértek). Az automata váltója pedig szánalmasan fos, a Kia Picantoé jobb. Nem kúszik, álló hajzetből indulásnál a pedál első 20%-ában semmit nem reagál szinte, csak nagyon lassan 2-3 sec reakcióidővel. Sport módban jobb, ott viszont 4000-en pörgeti a motort miközben olyan, mintha csúsztatná a kuplungot, egy gyalogátkelős sarkon befordulni lehetetlen értelmesen, mire megindul, elavult az infó, hogy mehetek-e, egy rolleres simán azt hiszi, hogy őt akarom átengedni. Kicsit jobban megnyomva nagyon nemlineárisan hirtelen nagyon megindul, akkor meg azért veszélyes, kb 20%-it ez a mit tegyek gondolkozás másodpercekig, felette meg megugrik, kb 21%-nál repülőrajt.
Nem hittem volna, hogy ennyire fos autó létezik, ez még egy új toyota yaris crossnál is szarabb, annak a váltója elég jó, ott csak a tilinkózás meg a felfújt mérethez képest szűk beltér a gond. Konkrétan fizetniük kéne, hogy ezt a jövőben vezessem.Amúgy viszonylag csendes, és ha már mégy egyenes úton, akkor ha épp nem akarja kitekerni a kormányt a kezedből random, akkor normális a viselkedése, de városba ez viccnek is rossz. De legalább ócó áziai, úgyhogy veszik itthon, mint a cukrot.
Ez nem ócó áziai izé, a vakriasztásokat az elektromos VII-es Golf is hozza.
Nekem besatuzott itt:
Magával ragadó módon fedezhet fel helyeket a Google Térképen.
www.google.hu
...mert a hosszú hajú egyetemista csávó (szalag a karon) az út szélénél állt - talán várt valakit - s vette fel egy, az útra körívesen kilendítve,mint egy bűvész a hosszú kabátját.
A Golf meg ettől besatuzott állóra.
Egy élmény volt.
A mögöttem jövőnek pláne...
Ahogy hallom, a legújabb autók (úgy 2022 után valamivel) nagy részének a gázpedál karakterisztikája teljesen halottra és de legalább hektikusra van hangolva.

A motorokról nem is beszélve.
Már írtam, de a téma miatt csak a "saját házunk tája" - ha már Hyundai konszern:
Az enyém még (2022) teljesen élhető, kifejezetten lelkes karaktere van és roppant készségesen pörög ki kérdés nélkül 6000-ig; a városi forgalomban meg finoman tapogatni kell a gázpedált gyorsításkor, mert túl akarja gyorsulni a közegét (pedig én alapvetően takarékosan autózok).
Ilyen a jelleggörbéje 120 lóval (Bár az enyémben szerencsére nincs mild hibrid rendszer - cserébe van pótkerekem - de olyat nem hoz az oldal):
És látjátok így fogyaszt átlagban (oké; kis merítés): 6,4 l/100 km
Übersicht über Verbrauchswerte von: Hyundai, i30
www.spritmonitor.de
Nekem ez 2 tizeddel több az én használati profilomban (mindig kikapcsolt stop-starttal), belefér.
Na ezt a motort áthangolták, lebutították 2024-ben 100 lóerőre, gyorsulás semmi, 4000 felett halott:
Ez milyen jelleggörbe már!?
Ilyen egy szívódízel volt 30 éve! Akkor minek a
benzin, minek a turbó, minek a CVVD vezérlés!?
Képzelem milyen élmény lehet forgatni, hogy forralhatja a benzinvérűeket...
...de legalább a fogyasztása másfél literrel több (Oké, csak két elemes a minta, de a korábbi verzióban senkinek nem evett ennyit a közlők közül)
Ez lenne a környezetvédelem!?
(Az 1.5 T-GDI is így lett lefojtva ( mínusz 20 lóerő), - de az legalább nem eszik többet...
Amúgy ez utóbbi 2022-es kiadásban Ceed kombiban, kézi váltóval még teljesen normális motor volt.
Automata váltó:
Igen; a duplakuplungosak nyilván tudnak hülyén, hezitálósan viselkedni, főleg ha a váltónak a saját síkjába kell visszaváltani, pl. 4-ből 2-be, 5-ből 3-ba, stb. (ekkor tudnak bénázni, mint egy robotizált, amúgy hagyományos váltó), pláne ha nem vagy elég határozott, no meg ugye egy automata nem látja, amit te, így végtelennek tud tűnni egy döntése, de csak azért, mert adott esetben te már kézi váltóval döntöttél, cselekedtél. De ettől még nem biztos, hogy gyorsabb is voltál (lehet csak érzetedre), ezt objektíven mérni kéne összehasonlítva, hagyjuk.
S ez utóbbi szempontból egy hidrodinamikus automata sem különb.
Kiszámíthatatlan váltó viselkedés:
Ludas lehet szerintem a Nagy Uniós Káros Anyag Üldözés is, meg tippem szerint az is, ha nem mindig ugyanaz hajtja.
Eleve a kezelési leírásban benne van az enyém esetében, hogy a 0 kilométeres automata az első időben tanul.
Nekem eleinte megálláskor kettesben már 1500-ös fordulatnál adta újra a gáz, mert azt "hitte", hogy akkor megint gyorsítás fog következni, miközben azért engedtem fel a féket, hogy szépen álljak meg.
(Nincs Auto Hold-om, fapados kivitelnél hagyományos a kézifék)
Aztán apránként megtanulta, hogy én így (szállok le a bicikliről), felengedő fékezéssel állok meg, leszokott arról, hogy satuznom kelljen a végén, hogy ne feszítse meg gázadással a hajtásláncot.
Na most itt jön be az, hogy bérelt autóról lévén szó, milyen falábúak vezették előtted?
Hiszen ott még a kímélő, óvó tulajdonosi tudat sincs meg, helyette lehet az utánam az özönvíz/bőségtudat.
Csórikám rendesen össze lehet zavarodva minden használóváltáskor.
De ez már algoritmus - ehhez meg te értesz.