[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

neptun892

Well-Known Member
2016. augusztus 13.
304
484
63
A Skripal (és sok más) ügy kapcsán mindig eszembe jut Jonathan Lynn és Anthony Jay hallhatatlan írása, az Igenis Miniszter Úr. Talán nincs is új a nap alatt. Brexit?

"Kérdeztem is Humphreyt: a külügy nem fogja fel, hogy milyen káros lehet ez a dolog az európai eszme szempontjából?
- Dehogyisnem, miniszter úr! - válaszolt. - Pontosan ezért állnak mögötte.
Ezt még kevésbé értettem, hiszen mindig is úgy tudtam, hogy a külügy Európa-párti. Az, vagy nem az? - vontam kérdőre Humphreyt.
- Igen is meg nem is - hangzott természetesen a válasz - ha nem haragszik a kifejezésért. A Külügyminisztérium Európa párti, mert valójában Európa-ellenes. Az apparátusban tulajdonképpen mindenki úgy gondolja, tennünk kell róla, nehogy a Közös Piac működőképes legyen. Ezért csatlakoztunk hozzá.
Nekem ez magas. Kértem, fejtse ki bővebben. Érvelése lényegében így hangzott: Anglia külpolitikai célja legalább ötszáz éve változatlan: egy széthúzó Európa megteremtése. E szent ügy érdekében harcoltunk a hollandokkal a spanyolok, a németekkel a franciák, a franciákkal és az olaszokkal a németek, valamint a franciákkal az olaszok és a németek ellen. [Vagyis a holland felkelés II. Fülöp spanyol uralkodó ellen, a napóleoni háborúk, az első és a második világháború. - A szerk.]
Más szóval, oszd meg és uralkodj. És a külügynek semmi oka, hogy ezen változtasson, ha már eddig olyan jól bevált. Ezeket a dolgokat persze magam is tudtam, de mindig azt hittem, hogy ez nem más, mint a régmúlt történelme. Humphrey szerint viszont ez maga a jelenkori politika. Fel kell bomlasztanunk az Európai Közösséget, tehát be kellett kerülnünk. Korábban megpróbáltuk kívülről bomlasztani, de az nem vált be. [Utalás arra, hogy Angliának volt egy rövid és elvetélt kapcsolata az EFTA-val, az Európai Szabadkereskedelmi Társulással, amelyet 1960-ban alapítottak, és amelyből 1972-ben vált ki az ország. - A szerk.] Most, hogy végre bent vagyunk, valóságos disznóólat csinálunk belőle. A németeket ráuszítjuk a franciákra, a franciákat az olaszokra, az olaszokat a hollandokra, és a külügy határtalanul boldog lehet. Épp, mint a régi időkben.
Mélységesen megdöbbentem mindezek hallatán. Meg voltam győződve, hogy mi mindannyian, akik nyíltan Európa-pártiak vagyunk, magunkénak valljuk az európai eszmét. Amikor ezt megmondtam Humphreynak, szabályosan kinevetett.
Erre megkérdeztem: ha nem hiszünk az európai gondolatban, akkor miért erőltetjük, hogy bővüljön a tagok köre?
- Az ok ugyanaz - jött a válasz. - Pont az a helyzet, mint az ENSZ szel. Minél több tagja van, annál több a civakodás, és annál haszontalanabb és impotensebb lesz a szervezet.
Ez az elképesztő cinizmus meglepett. Meg is mondtam Humphreynak. Készségesen helyeselt.
- Igaza van, miniszter úr. Ezt hívjuk diplomáciának. Mint tudjuk, ez tette naggyá Angliát."
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
"Moszkva magyarázatot kér Washingtontól egy Tbilisziben működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2018. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Moszkva hivatalos magyarázatot kér Washingtontól egy Tbiliszi közelében működő mikrobiológiai laboratórium tevékenységéről, ahol halálos kimenetelű emberkísérleteket végezhettek - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
A közlés előzménye, hogy Igor Giorgadze volt georgiai belbiztonsági miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol azt állította, hogy a - meg nem nevezett - hazai barátaitól kapott "dokumentumoldalak százai és ezrei" szerint amerikai katonaorvos biológusok és magánvállalkozók "a Richard Lugar (Közegészségügyi Kutatóközpont elnevezésű) laboratóriumban georgiai állampolgárokon titkos kísérleteket folytathattak".
Giorgadze azt mondta, hogy a dokumentumok szerint 2015 decemberében 30, a Lugar-központban kezelt ember halt meg hepatitis C májgyulladásban, közülük 24-en ugyanazon a napon. Ugyanezekre a forrásokra hivatkozva az exminiszter azt állította, hogy 2016 áprilisában 30-an, augusztusban pedig 13-an haltak meg úgy, hogy a halál okát a hivatalos iratokban ismeretlenként nevezték meg. Szavai szerint a halálozások ügyében nem indult vizsgálat.
Az exminiszter, aki szerda este szerepelt a Rosszija 1 televízió szerda esti vitaműsorában is, arra hívta fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a Georgiában Miheil Szaakasvili elnöksége alatt létesített laboratóriumban. Igor Giorgadze 1993 és 1995 között, Eduard Sevardnadze elnöksége alatt volt belbiztonsági tárcavezető.
Zaharova kijelentette, hogy az orosz külügyminisztérium magyarázatot kér az amerikai partnertárcától a Giorgadze által ismertetett "új tényekre, amelyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Georgia területén lévő mikrobiológiai laboratóriumába telepített kontingensének +nem ildomos+ szerepéről tanúskodnak". A szóvivő emlékeztetett: Oroszország többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Pentagon orvosbiológiai laboratóriumokat telepít határainak közvetlen közelébe, kifogásolva, hogy a Tbiliszi elővárosában lévő Lugar-központban az amerikai hadsereg kutató alegysége működik.
A TASZSZ hírügynökség szerint Moszkvában azt feltételezik, hogy az amerikai és a georgiai kormány igyekszik eltitkolni az amerikai alegység tevékenységének valódi tartalmát és irányultságát. Georgia a maga részéről alaptalannak minősítette az aggályokat, és azt közölte, hogy a laboratórium tudományos kutatómunkát végez."

 
  • Tetszik
Reactions: neptun892

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
A Szkripal-ügyben meggyanúsított, magát egyszerű turistának mondó egyik férfiről, Alekszandr Petrovról 2009 előttről semmilyen adat nincs az orosz központi nyilvántartásban, és az útlevele is arra utaló bejegyzéseket tartalmaz, hogy köze lehet a titkosszolgálatokhoz. A nyilvántartásban szereplő Alekszandr Petrov 1979. július 13-án született Kotlaszban, útlevélszáma és fényképe azonos azzal, aki március elején Angliába utazott. A nyilvántartási adatlapok minden esetben tartalmazzák, hogy az illető korábban hol lakott, milyen dokumentumokkal rendelkezett, azokat mikor állították ki, és mikor járnak vagy jártak le. Petrov esetében viszont a 2009-ben kiállított igazolvány előttről semmilyen adat nincs feljegyezve. Az útlevelet adatlapja szerint elvileg azért kapta, mert az előző használhatatlanná vált, de a korábbi papírjának nincs nyoma a nyilvántartásban.

Petrov dossziéján szokatlan pecsét szerepel, amelyhez hasonlót a civil útleveleknél soha nem használnak. A pecsét azt az utasítást tartalmazza, hogy Petrov kartonjából semmilyen információ nem adható ki. Ugyanilyen pecsét szerepel a dossziénak azon az oldalán, ahol a férfi életrajzi adatainak kellene lenniük. Az oldal üres, és a pecsét mellett kézzel azt írták a fejlécére, hogy "Van róla levél. Sz. Sz.", A portál forrásai szerint az Sz. Sz. a szoversenno szekretno orosz szavak bevett rövidítése, ami annyit jelent: szigorúan titkos. Az angliai repülőút utaslistáján ugyan szerepel Petrov nemzetközi útlevelének száma, de kartonjában nincs utalás a dokumentumra, pedig ott minden személyazonosító dokumentumnak szerepelnie kellene. A Fontanka orosz híroldalra hivatkozva az oknyomozó portál azt is megjegyzi, hogy Petrov és Bosirov belső útlevelének sorszáma 1294-re és 1297-re végződik, ami arra utal, hogy szinte egy időben állították ki őket.
https://444.hu/2018/09/15/a-szkripa...lvantartas-szerint-2009-elott-nem-is-letezett
Hogy kerülne egy dosszié pecsétje egy útlevélre? Egy útlevélen ki és beléptető bélyegző lenyomatok vannak, esetleg érvénytelenítő bélyegző lenyomat. Miket zagyválnak a 444-nél össze?
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 619
8 909
113
Hogy kerülne egy dosszié pecsétje egy útlevélre? Egy útlevélen ki és beléptető bélyegző lenyomatok vannak, esetleg érvénytelenítő bélyegző lenyomat. Miket zagyválnak a 444-nél össze?

A 444-nél pár éve bevallotta valamelyik szerző, hogy a termékenyebb (értsd nagyobb mennyiségű) cikk megszületése érdekében drogot használt,hogy ne fáradjon,és drog hatása alatt írta a cikkeit. Mégis mit vársz a 444-től? Színvonalat nem lehet rajtuk számon kérni,mert olvasva a cikkeiket még szótár segítségével sem jönnének rá a szó jelentésére. Nem is az az igazán durva,hogy bedrogozva írnak/írtak cikket, hanem,hogy így is van egy nagy adag IQ-60-as csapat aki habzó szájjjal védi őket, és minden marhaságukat kérdés nélkül elhiszi,mint az egyetlen,megfellebbezhetetlen igazságot. Ha agyilag totál le akarsz fáradni egyszer, akkor ne csak a cikkeiket nyisd meg, hanem az alatta lévő hozzászólásokat is. A túlnyomó többségük lábon kihordott agyhalál.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 620
113
Megnéztem az Insideren meg a redditen az eredet bellingcatos cikket. Hát, az útleveles és telefonszámos hülyeséggyűjtemény egy gyagyásoknak való kompromat. Ennyire már ne nézzenek senkit hülyének az angolok, ez így kínos!

Mondom ezt úgy, hogy nincs kétségem affelől, hogy a két fickó orosz ügynök és legfelsőbb parancsra vetettek be vegyifegyvert brit területen.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrovkartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban. A brit Independent című lap munkatársa moszkvai előhívóval felhívta a nyilvánosságra került telefonszámot, és a vonal másik végén az orosz védelmi tárca recepcióján vették fel a kagylót.
Amikor Petrovról érdeklődött, egyszerűen letették a telefont. A Novaja Gazeta című orosz lap pedig azt írja, hogy a telefonszám Moszkva Horosjovszkij nevű kerületébe vezet, ahol a GU katonai hírszerzés központja is található.
A Bellingcat oknyomozó portál és az orosz The Insider című portál tárta fel, hogy az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartotékján szerepel az a pecsét, melyen az Independent által felhívott számon kívül az szerepel, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni.
Szkripal-ügy egyik gyanúsítottjának kartonján lévő szám az orosz védelmi minisztériumban csörög
 
2018. július 22.
138
23
18
A svájci hírszerzés pénteki közlése szerint holland és brit közreműködéssel meghiúsítottak egy orosz kémakciót, amelynek célpontja egy idegmérgek vizsgálatával foglalkozó svájci állami laboratórium volt. Az ügyről először svájci és holland lapok adtak hírt, és ezt követte a hivatalos megerősítés. A jelentések szerint a három ország hírszerző szolgálatai közös munkacsoportot alakítottak, és a nyomozás eredményeként márciusban kiutasítottak Hollandiából két feltételezett orosz kémet.

"A svájci hatóságoknak tudomásuk van a két, Hágában azonosított és kiutasított orosz kém ügyéről" - közölte egy nyilatkozatban az NDB svájci hírszerző ügynökség.
"Az NDB aktívan közreműködött a műveletben holland és brit partnereivel. Az NDB így hozzájárult egy illegális akció megelőzéséhez, amelynek a célpontja egy fontos svájci létesítmény volt". A lapok szerint a célpont a Bern közelében lévő Spiez laboratórium volt, amely az olyan idegmérgek elemzésével foglalkozik, mint a Szkripal-ügyben hírhedtté vált Novicsok. Az Oroszországban kifejlesztett méreggel márciusban az angliai Salisburyben merényletet követtek el a Nagy-Britanniában élő Szergej Szkripal volt kettős ügynök és a lánya ellen.
https://444.hu/2018/09/14/orosz-kemek-bukhattak-le-egy-svajci-idegmereglabornal
Svájcra nem lehet mondani hogy nyugati befolyás alatt áll, ehhez képest már ők is beleszálltak páros lábbal a Putyin rendszerbe.

Úgy tűnik az oroszok valami aljas sötét húzásra készülnek ha ilyen aktívak a vegyi fegyver témakörben. Szíria, Anglia most Svájc...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Hogy kerülne egy dosszié pecsétje egy útlevélre? Egy útlevélen ki és beléptető bélyegző lenyomatok vannak, esetleg érvénytelenítő bélyegző lenyomat. Miket zagyválnak a 444-nél össze?

A 444-nél pár éve bevallotta valamelyik szerző, hogy a termékenyebb (értsd nagyobb mennyiségű) cikk megszületése érdekében drogot használt,hogy ne fáradjon,és drog hatása alatt írta a cikkeit. Mégis mit vársz a 444-től? Színvonalat nem lehet rajtuk számon kérni,mert olvasva a cikkeiket még szótár segítségével sem jönnének rá a szó jelentésére. Nem is az az igazán durva,hogy bedrogozva írnak/írtak cikket, hanem,hogy így is van egy nagy adag IQ-60-as csapat aki habzó szájjjal védi őket, és minden marhaságukat kérdés nélkül elhiszi,mint az egyetlen,megfellebbezhetetlen igazságot. Ha agyilag totál le akarsz fáradni egyszer, akkor ne csak a cikkeiket nyisd meg, hanem az alatta lévő hozzászólásokat is. A túlnyomó többségük lábon kihordott agyhalál.
Ócska és érvénytelen kifogás a 444-re hivatkozni, ezzel nem lehet cáfolni az ott leírtakat, mert ezt nem a 444 írta, itt van pontosan ugyanez az indexen, de nem is az index írta, ez ugyanis MTI hír.
https://index.hu/kulfold/2018/09/15/2009-ig_nem_letezett_a_szkripal-ugy_gyanusitottja/
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Megnéztem az Insideren meg a redditen az eredet bellingcatos cikket. Hát, az útleveles és telefonszámos hülyeséggyűjtemény egy gyagyásoknak való kompromat. Ennyire már ne nézzenek senkit hülyének az angolok, ez így kínos!

Mondom ezt úgy, hogy nincs kétségem affelől, hogy a két fickó orosz ügynök és legfelsőbb parancsra vetettek be vegyifegyvert brit területen.
Ha nincs kétséged afelől, hogy orosz ügynökök, akkor afelől sem lehet kétséged, hogy hamisított útlevelet használtak, a hamisított útlevelekkel meg problémák vannak mert nem igaziak, ezekre a problémákra mutatott rá a bellingcat cikk. Moszkva nem ismeri be, hogy az útlevelek hamisak mert az csak gyanúsabbá teszi a GRU ügynököket, ezért azt kell mondania, hogy azok eredeti útlevelek, Alekszandr Petrov és Ruszlán Bosirov létező személyek.

A gyagyásoknak való hülyeséggyűjtemény a toronyóra rajongó vitaminkereskedők meséje, nem pedig az, hogy a hamisított útlevelek eredete bizony egy zsákutcába vezet ami az orosz védelmi minisztériumban csörög.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Svájcra nem lehet mondani hogy nyugati befolyás alatt áll, ehhez képest már ők is beleszálltak páros lábbal a Putyin rendszerbe.

Úgy tűnik az oroszok valami aljas sötét húzásra készülnek ha ilyen aktívak a vegyi fegyver témakörben. Szíria, Anglia most Svájc...

Ehhez képest az USA-nak vannak vegyilaborjai Grúziában
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 827
113
Svájcra nem lehet mondani hogy nyugati befolyás alatt áll, ehhez képest már ők is beleszálltak páros lábbal a Putyin rendszerbe.

Úgy tűnik az oroszok valami aljas sötét húzásra készülnek ha ilyen aktívak a vegyi fegyver témakörben. Szíria, Anglia most Svájc...

Mi volt Szíriában panoz? Fejtsd ki légyszíves.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
Ócska és érvénytelen kifogás a 444-re hivatkozni, ezzel nem lehet cáfolni az ott leírtakat, mert ezt nem a 444 írta, itt van pontosan ugyanez az indexen, de nem is az index írta, ez ugyanis MTI hír.
https://index.hu/kulfold/2018/09/15/2009-ig_nem_letezett_a_szkripal-ugy_gyanusitottja/
De vazze, tök mindegy ki írta, akár Pius pápa is lehetett ha egy zagyvaság az egész! Jó hogy nem már valami fogyatékos otthonban írják a cikkeket. :D
Amúgy meg ki a kutyát érdekli melyik titkos ügynököt melyik teszi el? Hát nem ez a dolguk? Munkahelyi ártalom.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
A 444-nél pár éve bevallotta valamelyik szerző, hogy a termékenyebb (értsd nagyobb mennyiségű) cikk megszületése érdekében drogot használt,hogy ne fáradjon,és drog hatása alatt írta a cikkeit. Mégis mit vársz a 444-től? Színvonalat nem lehet rajtuk számon kérni,mert olvasva a cikkeiket még szótár segítségével sem jönnének rá a szó jelentésére. Nem is az az igazán durva,hogy bedrogozva írnak/írtak cikket, hanem,hogy így is van egy nagy adag IQ-60-as csapat aki habzó szájjjal védi őket, és minden marhaságukat kérdés nélkül elhiszi,mint az egyetlen,megfellebbezhetetlen igazságot. Ha agyilag totál le akarsz fáradni egyszer, akkor ne csak a cikkeiket nyisd meg, hanem az alatta lévő hozzászólásokat is. A túlnyomó többségük lábon kihordott agyhalál.
Ránézésre is drogos szinte mindegyik, kint a fejük a fejlécen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
Az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrovkartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban. A brit Independent című lap munkatársa moszkvai előhívóval felhívta a nyilvánosságra került telefonszámot, és a vonal másik végén az orosz védelmi tárca recepcióján vették fel a kagylót.
Amikor Petrovról érdeklődött, egyszerűen letették a telefont. A Novaja Gazeta című orosz lap pedig azt írja, hogy a telefonszám Moszkva Horosjovszkij nevű kerületébe vezet, ahol a GU katonai hírszerzés központja is található.
A Bellingcat oknyomozó portál és az orosz The Insider című portál tárta fel, hogy az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartotékján szerepel az a pecsét, melyen az Independent által felhívott számon kívül az szerepel, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni.
Szkripal-ügy egyik gyanúsítottjának kartonján lévő szám az orosz védelmi minisztériumban csörög
Én mindent elhiszek, de ad 1, a bellingcat egy kamuparadicsom, ad 2, GRU, ad 3, gipsz Jakab magyar állampolgár, pl te, hogy jutsz hozzá az orosz központi nyilvántartáshoz? Ajj... Ez egy sima kémjátszma, senkinek semmi köze hozzá mert nem tartozik ránk. Nézz James Bondot.:)