[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 519
63 485
113
Esetleg még Nethanjáhu, Erdogan, vagy a titkos jelöltem még surranópályán:

Mohammad Bin Salman.
DQ6UXUEWkAAsI6L.jpg

Minszk ügyében? :)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 514
4 880
113
Merkel német kancellárnak ahogy alakul kisseb gondja is nagyobb lesz mint Minszki, ha az USA 25% védővámot vezet be az autókra és alkatrészekre. Nem csodálják ha ingáznia kezdene Moszkva és Kína között.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Igen, csak telefonon nem akartam belemerülni a dolgokba. Vajon Kimmel együtt kapják majd? Vagy Asszad is jelölteti magát , netán Putyin? Végülis ha Trump lehet akkor ők legalább annyira nem?

Igen ez a "béke"-nóbeldíj az utóbbi időben egy vicc lett. A legnagyobb gyilkosok vannak jelölve. Szerintem minimum követelmények közé kéne venni, hogy aki miatt akár 1 ember is meghalt közvetve, vagy közvetlenül, ne lehessen soha jelölt. Nagyhatalmi vezetők meg katonai parancsnokok keressenek más dicsőségeket, meg díjakat! Ennek pont a békéről kell szóljon, aki gyilkolászik az cseppet se békés.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 616
34 193
113
Rabok kiszabadítják a kocsiba zárt kisbabát miután az apa bent felejtette a kocsiban a kulcsot
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/was...mogatast-a-kaliforniai-gyorsvasuttol-4827587/
"A washingtoni kormányzat megvonja a kaliforniai gyorsvasút építéséhez nyújtott anyagi támogatást és visszaperli a már átutalt mintegy 2,5 milliárd dolláros összeget – jelentette be kedden este a szövetségi közlekedési minisztériumhoz tartozó szövetségi vasúti hivatal (FRA) vezetője...
...Gavin Newsom kaliforniai kormányzó és elődje gyorsvasutat akart létesíteni San Francisco és Los Angeles között, Newsom azonban a múlt héten bejelentette, hogy a vasútnak csak az egyik szakaszát fejezik be és a terv egészét felülvizsgálják.
„Mellesleg nem áll szándékomban az erre a célra a szövetségi költségvetésből nekünk ítélt 3,5 milliárd dollárt visszaküldeni Donald Trumpnak” – hangoztatta a Kalifornia helyzetéről tartott évértékelő beszédében Newsom, aki ugyan csak januártól kormányzója az államnak, de korábban alkormányzóként valamennyi fejlesztési terv részese volt...
...Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben reagált. „A kudarcos kaliforniai gyorsvasút-terv, amely túllépte az eredeti költségvetését és világrekordot dönt, százszor drágább, mint a fal, amelyre oly nagy szükségünk van” – írta mikroblogjában az elnök, utalva az amerikai-mexikói határra tervezett falra.
A kaliforniai kormányzó, aki demokrata párti politikus, válaszul közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy revansot akar venni Kalifornián, mert az állam – 15 másik tagállammal együtt – hétfőn este perkeresetet nyújtott be a Fehér Ház ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt..."


-A "nagy fejlett Amerika" nem képes egy gyorsvasutat építeni, míg a "fejletlen és elmaradott Kína" behálózza gyorsvasúti hálózattal egész Kínát.
-Kalifornia az USA legnépesebb állama, mégis lényegében belebukik egy vasútprojektbe. (talán Kínát kellett volna felkérniük..- nyilvánvalóan egész Kaliforniát lehazaárulózták és eljárás alá vonták volna emiatt- merthogy az nemzetbiztonsági kockázat lett volna. Minimum.)

-Kalifornia nemcsak beállt a Trump ellenességbe, de a Trump által kezdeményezett fal megépítését régóta támadja, és a szükségállapot bevezetésével ehhez forráshoz jutható Trump intézkedését vitatva azt perre viszi.
-Erre mondhatni azt is, hogy úgy néz ki, Trump elkezdett "kicsinyeskedni".
- De azzal, hogy Trump szükségállapotot hirdetett, gyakorlatilag megkerülte a kongresszust- ahol demokrata többség van, akiknek jelenleg egyik bástyájuk Kalifornia.
- Ahol meg a nem spanyol fehérek kisebbségben vannak, (több helyen nem csak a spanyol ajkúakkal, de az ázsiaiakkal szemben is) és mivel az állam lassan lényegében többségében spanyol ajkúvá válik (meg egyes részeken kínaivá, vietnámivá...- akik a spanyol ajkúakkal viszonylag jól megférnek, bár ők is nagyrészt elszeparálják magukat városrészekbe), így a Demokraták számára a spanyol ajkúak törekvései életbevágóak, mert ha nem aszerint cselekszenek, akkor bukják Kaliforniát (meg gyakorlatilag az összes déli államot) , és soha az életbe ( már persze amíg az USA létezik még) nem lesz Demokrata kormányzás az USA-ban- de még Demokrata többség sem a kongresszusban
-Ha a Demokrata Párt nem képviseli legalább részben a spanyol ajkúak (és a lényegében spanyol ajkúvá váló Déli államok ) érdekeit, akkor a spanyol ajkúak vagy saját pártot alapíthatnak, vagy csak simán lényegében kiszállhatnak a "nemzeti" politikából.
- Ezt meg nyilvánvalóan nem akarják, mert a következő elnökválasztáson az egyik legnagyobb reménybeli szavazóbázisuk a nők, ... a spanyol ajkúak...
- Ezéért vélhetően sok mindenre hajlandóak, hogy Trumppal és a republikánusokkal szembeszálljanak. (Viszont. Egy több milliárd dolláros gyorsvasúti beruházás elbaltázása+ még a tagállam több milliárdos visszafizetési kötelezettsége a szövetségi költségvetésbe akkora hiba, hogy azonnal ellensúlyozni kell valamivel. Amit jelenleg nem tudnak mással csinálni, mint visszamutogatással, hogy Trump bosszúból teszi a visszaigénylést. És még vélhetően igazuk is van. De a beruházást, ami a gazdaságuknak is jót tett volna, alapvetően ők szúrták el. )



- Trump nem engedheti meg magának, hogy a még nem spanyol (meg ázsiai) ajkú szavazókat elveszítse Kaliforniában (és az összes déli államban. Is)
- Ugyanakkor meg + legalább lassítani akarja a térség el spanyol ajkúsodását.
+ Megígérte a Déli nem spanyol ajkú neki szavazó fehéreknek (is) azt a falat.
-Tekintetbe véve, hogy Kaliforniában nagy területeken nem csak a spanyol ajkúak, de az ázsiaiak is többen vannak mint a nem spanyol ajkú fehérek, nem csoda hogy Trump nagyjából nem foglalkozik Kalifornia "érzékenységével".
-Szép lassan már bármi előfordulhat Kaliforniában és Délen (és akkor még bele sem kezdtem a határon a falnál megjelenő Soroshoz is köthető szervezettségű spanyol ajkú tömegek kérdésköréhez. Meg Mexikó hozzáállásához..)

Érdekes adalék mindehhez, hogy:
-az USA hadseregének tiszti kara lényegében elsöprő többségében fehér (méghozzá leginkább nem spanyol ajkú fehér), de a legénységi állományban a nem spanyol ajkú fehérek kisebbségben vannak.Mondhatni, a hadsereg millió számra képezi ki a spanyol ajkúakat (tehát a déli államok -és köztük is kiemelkedő lélekszámú Kalifornia- több helyen már most is többségbe került spanyol ajkúit - meg a velük jól meglévő ázsiai... népességét)
- Így - bár hivatalos statisztikákat erről nem találtam- mára vélhetően előállhatott az a helyzet, hogy nem csak a déli államokban, de vélhetően az USA egészében többen vannak/lehetnek a spanyol ajkú fegyveresen kiképzett harcképes emberek, mint az ugyanebbe a kategóriába eső nem spanyol ajkú fehérek.
-(Ebből meg egy érdekes következtetés is levonható ebben az esetben- mégpedig, hogy a Demokrata párt férfi szavazóinak egy jelentős része az USA hadserege által kiképzett spanyol ajkú)

- Viszont a déli államokban lévő Nemzeti Gárdákban meg a legénységi állományban is a hírek szerint elsöprő többségében vannak a nem spanyol ajkú fehérek.
- És a határra Trump már a "balhé" kitörésekor a Nemzeti Gárdát vezényelte. (Nekik pedig van fegyverük, nem úgy mint a hadseregben kiképzett, de leszerelt helyi spanyol ajkúaknak)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20190...-eszrevetlenul-hatolhat-be-az-usaba-iden.html
"Akár félmillió illegális bevándorló is sikeresen behatolhat az Egyesült Államok területére a legfrissebb kutatás szerint.
Steven Korpits, a Princeton Policy Advisors tanácsadócég kutatója szerint 2019-ben valahol 260 ezer és fél millió között lesz azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik észrevétlenül be tudnak hatolni az USA-ba, tehát anélkül, hogy a határőrségnek egyáltalán tudomása lenne róla és reagálni tudna.
Kopits kutatásából kiderül, hogy tavaly körülbelül 400 ezer illegális bevándorló lépett be így az Egyesült Államokba, mivel a teljes migránstömeg „mindössze" 55-60 százalékát sikerült a határőröknek elfogniuk. Ezzel egy időben küzdenek minden lehetséges eszközzel Donald Trump politikai ellenfelei az amerikai elnök tervezett fala ellen a Mexikóval közös határon.
Hogy mennyire erősödik az Amerikába irányuló migráció, azt jól jelzi, hogy januárban 48 ezer migránst fogtak el a hatóságok, míg két évvel korábban „csupán" 22 ezret.Ha marad ez a mértékű növekedés, a kutató szerint idén 600 ezer elfogott bevándorlóval lehet dolga az Egyesült Államoknak...
...És mivel Európához hasonlóan Amerikába sem az értelmiségiek migrálódnak, ez első sorban az olcsóbb munkaerőt alkalmazó szakmában nagy veszély, a munkáltató ugyanis nyilván azt fogja alkalmazni, aki kevesebbel is beéri ugyanazért a feladatért."


Kissé hasonlít ez (is) egy invázióhoz.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 361
43 711
113
Megtett egy igen fontos lépést annak érdekében, hogy felépüljön a mexikói határkerítés. Jól tette, van vér a pucájában. Egyrészt védi az országát, másrészt teljesíti egyik fontos, a választási kampányban tett ígéretét ..... Build the wall !
És természetesen:
Hold the door!!! :p

 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 385
4 367
113
Kína feltehetően hogy a viszonyukat rendezzék belemenne hogy 30 milliárd $ értékben amerikai mezőgazdasági termékeket várároljon. Trump gazdasági erőpolitikája kezd kifizetődő lenni. Ez biztosítani fogja az amerikai gazdák prosperálását a jövőben is.
https://www.bloomberg.com/news/arti...opose-30-billion-more-u-s-agriculture-imports

Úgy vélem ez a helyes attitűd a diktatúrák feletti kontrol megszerzéséért, ha katonák vérét nem is ontják feleslegesen a nyugati hatalmak, a gazdasági nyomásgyakorlás a szabad országok javait növeli ilyen módon. Látniuk kell minden ilyen félresikerült államalakulatnak hogy létezésüknek ára van.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 367
7 799
113
Kína feltehetően hogy a viszonyukat rendezzék belemenne hogy 30 milliárd $ értékben amerikai mezőgazdasági termékeket várároljon. Trump gazdasági erőpolitikája kezd kifizetődő lenni. Ez biztosítani fogja az amerikai gazdák prosperálását a jövőben is.
https://www.bloomberg.com/news/arti...opose-30-billion-more-u-s-agriculture-imports

Úgy vélem ez a helyes attitűd a diktatúrák feletti kontrol megszerzéséért, ha katonák vérét nem is ontják feleslegesen a nyugati hatalmak, a gazdasági nyomásgyakorlás a szabad országok javait növeli ilyen módon. Látniuk kell minden ilyen félresikerült államalakulatnak hogy létezésüknek ára van.
A szabad országok javainak növelèse "erobbol" történo kifosztása kb az első "szabadon" választott demokrata/baloldali elnőkig menne. Egyébként bizok benne hogy már nem kell sokat erre várnunk. Hajrá hispan ajkúak :) meg az ázsiaiak.
Egyébként kellene a jó ráknak az a sok genetikaliag mérgezett szója és egyébb növények.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Kína feltehetően hogy a viszonyukat rendezzék belemenne hogy 30 milliárd $ értékben amerikai mezőgazdasági termékeket várároljon. Trump gazdasági erőpolitikája kezd kifizetődő lenni. Ez biztosítani fogja az amerikai gazdák prosperálását a jövőben is.
https://www.bloomberg.com/news/arti...opose-30-billion-more-u-s-agriculture-imports

Úgy vélem ez a helyes attitűd a diktatúrák feletti kontrol megszerzéséért, ha katonák vérét nem is ontják feleslegesen a nyugati hatalmak, a gazdasági nyomásgyakorlás a szabad országok javait növeli ilyen módon. Látniuk kell minden ilyen félresikerült államalakulatnak hogy létezésüknek ára van.

Közben az USA (és az EU) elveszíti/elveszítette az orosz az afrikai az ázsiai Közép és Dél Amerikai és lassan az arab piacot is. Kína és Oroszország pedig elfoglalja/ azokat/behatol oda. Ahhoz képest 30 milliárd dollár értékű mezőgazdasági árú semmi. Bőven az a sáv, amit az oroszok még/egyelőre nem tudnak szállítani.
És vélhetőleg nem is lesz belőle semmi, mert sem Trump sem pedig pláne nem a Kínaiaknak nem érdeke a gyakorlatilag kapituláció/visszavonulás a másik elől.
Az USA-nak azért, mert akiket még érdekkel/gyakorlatilag az erőszak valamilyen válfajú fenyegetésével érdekszférájában tart, azonnal átállnának a terjeszkedő Kínai/orosz befolyás alá.
Kínának (meg Oroszországnak) azért, mert az idő nekik dolgozik, a folyamatok már elindultak az USA gazdaságilag/pláne pénzügyileg roskadozik, és gyakorlatilag a gyakorlatilag hadigazdasága tartja még felszínen.

A nyugati hatalmak meg leginkább egymással torzsalkodnak.
A franciák meg közben lassan elveszítik az Afrikai érdekszférájukat, több százmilliárdos bevételüket.(ahová Kína és Oroszország hatol be /veszi át azt.
A németek meg összefognának a a franciákkal, amit ebben a formában meg senki sem akarna (pláne az USA) És Kína meg Oroszország csak teszi amit eddig, meg kivárja szép csendben a folyamatokat.