1848-49 szabadságharc csatái

En is, respektalom az ellenvelemenyed, de azert feltettem egy csomo anyagot ma az afganisztani, a II. VH magyar esemenyei, a jarvanyok, a kozepkori magyar csatak, meg a magyar ostortenet topikokba is. Hatha talalsz az erdeklodesednek megfelelot koztuk... Ez a reklam helye volt, de sok esetben en ilyenekre alszom el...
...raadasul mernok letemre....

• Tetszik
Reactions: Venom85
En is, respektalom az ellenvelemenyed, de azert feltettem egy csomo anyagot ma az afganisztani, a II. VH magyar esemenyei, a jarvanyok, a kozepkori magyar csatak, meg a magyar ostortenet topikokba is. Hatha talalsz az erdeklodesednek megfelelot koztuk... Ez a reklam helye volt, de sok esetben en ilyenekre alszom el...
Én nem mindig érek rá olvasgatni, fórumozni! Millió dolgunk volt ma a kerben. Virágot ültettünk, füvet kaszáltam! De majd szétnézek!:)

Raadasul mernok letemre....
Én nem mindig érek rá olvasgatni, fórumozni! Millió dolgunk volt ma a kerben. Virágot ültettünk, füvet kaszáltam! De majd szétnézek!:)
Azt is kell csinalni......

• Tetszik
Nemreg olvastam a ket kotetben megjelent emlekiratait is. Publikalt is szaklapban, talan a kokuszdioban elofordulo olaj osszetevoirol?
Megfogtál! Elolvastam a wikit mert ennyire nem merültem bele munkásságába! De igen a kómuszdió olajának zsírsavairól írt munkásságot ami két folyóiratban is megjelent!

• Tetszik
Reactions: Kopi2000
Megfogtál! Elolvastam a wikit mert ennyire nem merültem bele munkásságába! De igen a kómuszdió olajának zsírsavairól írt munkásságot ami két folyóiratban is megjelent!
Mondjuk, Kossuth egyik legnagyobb hibajanak tartom, hogy sokaig a lengyel tisztekre epitett... mellozve a tehetseges, de rangban alacsonyabb magyarokat, pld. Gorgeyt, akirol a multkor valtottunk par szot...Mondvan, hogy azok mar vegigcsinaltak egy ugyan vesztes, de megis fuggetlensegi haborut. A lengyel fotisztek eleg sokszor betliztek, Bem Apotol kezdve Dembinsky-ig....

Mondjuk, Kossuth egyik legnagyobb hibajanak tartom, hogy sokaig a lengyel tisztekre epitett... mellozve a tehetseges, de rangban alacsonyabb magyarokat, pld. Gorgeyt, akirol a multkor valtottunk par szot...Mondvan, hogy azok mar vegigcsinaltak egy ugyan vesztes, de megis fuggetlensegi haborut. A lengyel fotisztek eleg sokszor betliztek, Bem Apotol kezdve Dembinsky-ig....
Dembinsky egy történelmi tévedés mint Perczel Mór! Néha azokból lesz a legnagyobb stratéga akiről nem is gondolnád!

• Tetszik
Reactions: Kopi2000
Dembinsky egy történelmi tévedés mint Perczel Mór! Néha azokból lesz a legnagyobb stratéga akiről nem is gondolnád!
Tudod, ha mindenki legalabb annyira lenne elfogado azon az oldalon, ahol Te vagy, nem is lenne baj, meg egymas kopkodese kis hazankban. De, azt hiszem Te nem az atlag, hanem a kivetel vagy... Egyebkent a mentohelikopteren pilota is vagy az EU kepzettseg mellett? Probaltam megfejteni az " avatarod", de nekem nem ment...

• Tetszik
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Imádom
Reactions: hendrick

Nos Jozef Bem!
Én nem tartom tehetségtelen hadvezérnek, hanem olyan katonának aki elérte képessége határait és annál nagyobb feladatot kapott. Több ilyen hadvezért ismer a történelem pld. Erwin Rommel. Nos Bem is csatáit nézve, max hadtest erejű, vagyis 10-15 ezres sereget volt képes vezetni, annál nagyobb létszámú és több magasabb egységből álló seregtestekhez nem volt tehetsége. Ehhez kellett volna egy Görgey féle zseni. Az Ő serege valószínüleg elfoglalta volna talán Bécset, is, de rövidlátóan Buda visszafoglalását kapta feladatul.
Röviden ennyi. Bem egyenértékű hadvezér pld. a szerb Dajmanich-al.

Nos Jozef Bem!
Én nem tartom tehetségtelen hadvezérnek, hanem olyan katonának aki elérte képessége határait és annál nagyobb feladatot kapott. Több ilyen hadvezért ismer a történelem pld. Erwin Rommel. Nos Bem is csatáit nézve, max hadtest erejű, vagyis 10-15 ezres sereget volt képes vezetni, annál nagyobb létszámú és több magasabb egységből álló seregtestekhez nem volt tehetsége. Ehhez kellett volna egy Görgey féle zseni. Az Ő serege valószínüleg elfoglalta volna talán Bécset, is, de rövidlátóan Buda visszafoglalását kapta feladatul.
Röviden ennyi. Bem egyenértékű hadvezér pld. a szerb Dajmanich-al.
Damjanich nem igazán jó párhuzam, mert ő hadsereg-hadszíntér parancsnokságot nem kapott, így ezen a szinten összehasonlíthatatlanok. Hadtest parancsnokként meg hozta Bem sikereit, annak kudarcai nélkül, így itt simán "veri" Bemet.
Bem képességeit már a hadtest szint is erősen próbára tette, ennyi és ekkorra vereségeket egyetlen főhadszíntéri tábornok sem úszott volna meg, nem beszélve a parancsmegtagadásaitól, politikai-gazdasági belekontárkodásairól. Jóval kevesebbért lett áruló "gyanús" Görgei, csak Bem esetében a lengyelsége miatt Kossuth nem tartott a napóleoni ambícióktól.
Buda ostroma nem rövidlátásból jött, hanem a téves helyzetmegítélésből. A csapatok rendezése-pihentetése ill. az ellőtt lőszerkészlet pótlása miatt szükség volt hadműveleti szünetre, azt gondolták, hogy ezalatt egy pár napos gyors ostrommal megszerezhető az utánpótlás szempontjából is fontos Buda, lebecsülték a vár ellenálló képességét ill. a túl a saját ostromképességeiket.

Méltatlanul elhanyagolt topik...Egy érdekes előadás, talán segít feléleszteni...

• Tetszik