2Sz4 Tulipán / 2S4 Tyulpan (Szovjetunió)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

R

Ruby de Puteaux

Guest
Tulipán modernizációs projekt. (Bocs a képminőségért.)

FDFJLcVXsAMiJDK
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
532
2 494
93
Mariupolban is megjelentek a Tulipánok - avagy nehézipar ellen nehéztüzérség

e66899be1cfcf5a2aced.jpg

A modern (200 mm űrméret fölötti) nehéztüzérség az I. világháborúban élte fénykorát, amikor a mélyen beásott, kővel, betonnal erősített harcálláspontok és erődítmények ellen az egyetlen hatékony fegyvert a brutális méretű, brutális tömegű és komoly rombolóerővel bíró gránátok jelentették. Különösen akkor, ha azok meredek szögben, a magasból hullottak célpontjaikra.

A légierő rohamos fejlődése és a II. világháború manőverezésre törekvő hadászata nagyrészt szükségtelenné, ugyanakkor nagyon sebezhetővé tették az ilyen erődromboló bombázásokra kifejlesztett, lomha óriásmozsarakat. Néhány helyzetben azonban még ekkor is jó szolgálatot tettek ezek a tüzérségi eszközök. Például Varsónál eredményesnek bizonyult a szupernehéz (600 mm!) Karl-Gerat, de beszédes, hogy a Wehrmacht még az előző világháborúból megmaradt osztrák-magyar mozsarakat is hadrendben tartotta és be is vetette, pl. Leningrádnál.

6097515348_a595573782_b.jpg

Sűrűn beépített, erődített, városi, ipari környezetben, ahol a körbezárt ellenséges erőknek nincs nehézfegyverzete, illetve ereje vagy lehetősége jelentősebb ellenlökések végrehajtására, ott a relatíve rövid lőtávolságú, de nagy rombolóerejű gránátokkal operáló lomha góliátok kényelmesen elfoglalhatják tüzelőállásaikat és különösebb kockázat nélkül kezdhetik meg a sokszor csupán néhány kilométerre található célpontjaik bombázását.

Karl6.jpg


A modern hadsereg közül mára egyedül az orosz maradt, amely a hadászat világának eme aprócska ökológiai niche-ét kitölteni hivatott tüzérségi eszközt hadrendben tart - és Mariupol ostrománál úgy tűnik, használatba is vesz. Az Azovstal területének vélhetően jól megerősített beton-acél iparrengetege ellen a légierőnél sokkal olcsóbban (és megkockáztatom, biztonságosabban is) dolgozhatnak a Tulipánok.

tuong-tan-coi-tu-hanh-2s4-tyulpan-co-nong-khung-lay-thit-de-nguoi-hinh-11-808.jpg


Az alapvető 53-F-864 lövedék 130,7 kg össztömegéből "csupán" 32 kg a robbanóanyag tömege (Összehasonlításként: a NATO 155 mm-es gránátjaiban ennek harmada lapul.), de a gránát már kinetikai energiájából eredően is komoly rombolóerővel bír.
A Tulipánhoz ezen kívül rakéta-póthajtású lövedék, gyújtólövedék és "kazettás" (14 önálló, ejtőernyővel aláhulló robbanófejet tartalmazó) lövedék is rendelkezésére áll.

tuong-tan-coi-tu-hanh-2s4-tyulpan-co-nong-khung-lay-thit-de-nguoi-hinh-7-6658.jpg


A legutolsó és leghatékonyabb fejlesztés a "Szmelcsak" precíziós lövedék, amellyel megfelelő felderítés (és lézeres megvilágítás) esetén a sebészi pontosságú tűzcsapás kifinomultsága ötvözhető egy falbontó vasgolyó hatékonyságával. (A Szmelcsak tömege 134,2 kg.)

3-qwlr-7614.jpg
 

Parapitecus

Well-Known Member
2019. március 22.
2 489
3 748
113
A Tulipán leánykori neve magyarosítva: Tyulpan. Nem szoktuk az idegen nyelvi megnevezéseket magyarítani, ahogy az F-35 Lighting-II sem. Ezt nem kötözködés miatt írtam.
 
 • Tetszik
Reactions: hete and ZeiG