1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 2. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  rappali_ likes this.
 3. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Újra sikerült eltérni a topik címétől. 2. vh?
   
 4. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 5. joker

  joker Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 7. endre

  endre Active Member

  Félig illik csak ide, de hátha valakit érdekel: Steyer prototípus puska a M. Kir. Honvédség számára a 30-as évekből

   
  antigonosz likes this.
 8. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Üdv mindenkinek!

  Hétvégi sörözésünkön csapatunk a közelgő évforduló alkalmából - don-kanyari rossz emlékű (nevezzük nevén sajnos: :( ) vereséget elemezte -, megpróbáltuk átgondolni a -sokat emlegetett/szidott- "...mi lett volna ha!" lehetőségeket!
  Nem sok jóra jutottunk!
  A plussz sörök is csak kicsit javítottak a hangulaton.  Csapjunk bele...
  Vagyis: ott áll kb. 200e ember (kb. 50e munkaszolgálatos belőlük, fegyvertelen!), harckocsi nélkül (a németek kivonták saját parancsnokság alá a magyar "vasakat"(harckocsi): MINDET!), nehézfegyverzet tekintetében 5-10 szeres orosz fölény, létszámban "csak" 3-5-szörös.
  Mélységi védelemhez nincs elég ember, az ellátás a teli(!) raktárakból nem jut el a harcoló alakulatokhoz, a morált jelzi, hogy volt harci cselekmény, ahol az orosz erők 5 halott veszteséggel kb. 1.000(!) foglyot ejtettek!!! Mert bizony a Don-kanyarban nehéz a haza védelmére, mint a katonát motiváló(valóban jelentős) lélektani tényezőre hivatkozni!
  A magyar katona/tüzér/... -tényleg valós- jobb kiképzése ekkora fölényt nem tud ellensúlyozni!


  A védekezés esélytelen volt! ...erre jutottunk.
  Meg arra, hogy: ha nincs értelme védekezni, támadjunk! (NE "vigyorogj": "...a legjobb védekezés a Támadás!...")
  Csinált ilyet Nagy Sándor, Spartacus, Napóleon, nézzük meg, mi lett volna, ha???

  -Kis közbevetés a "...mi lett volna ha?" ellenzőinek: igenis sokat lehet tanulni a jövőre nézve az ilyen lehetőségek számbavételével!-

  Visszatérve a nagy nevek hihetetlen sikereihez, a náluk meglévő, katonákat motiváló erő, személyiség nem volt a magyar katonai vezetésben.
  De akkor nincs értelme támadni!
  Valóban, nem volt, a GYÖZELEM-ért! Ez úgysem a mi háborúnk volt.
  Volt viszont értelme "támadni" a "zsákmányért"!!! Ha már védekezni úgysem lehet, rövid időre(!) fel kellett volna eleveníteni a portyázó hagyományokat -ha már sikeres múltunk van ebben a műfajban ;) )-, ugyanis 1 héttel előtte tudta a magyar hadvezetés a támadás időpontját!
  Ha lett volna "tökös" katonai vezető, akkor az erők szétforgácsolása helyett, gyors összevonás/megelőző-zsákmányszerző csapás, visszavonulás kombinációval nyertek volna kb1-2 hetet...
  ...meg pár-tíz T-34-t, teherautókat, üzemanyagot, -a téli hidegben is!- müködő kézi fegyvereket, géppisztolyokat!

  Mire lett volna ez elég? "Nem sokra".

  Mi is az a "nem sok": Az orosz támadás megakad/elrobog mellettünk, elvégre a fő cél a német erők szétzúzása! És miután-mialatt az újabb törvényszerű német rész-vereség megtörténik, a 2. Magyar Hadsereg TUD(ott volna !) VISSZAVONULNI!
  A kb. 30e megmaradt katona helyett -kiindulva a hasonló hadi események statisztikáiból/becsléseiből- 120-140e emberrel!!!

  1, A harcedzett katona milyen jól jött volna később Erdélyben!
  2, Mennyit változott volna németek véleménye/hozzáállása ezek után (hogy "valami" önállóan is fel tudott mutatni a Magyar Katonai Vezetés)!
  3, ide mindenki vonja le a saját következtetését

  Mindez a magyar politikai réteg 0 érdekérvényesítő képességének, és a katonai vezetés kreativitásának(annak hiányának !!!) köszönhetöen következett be.


  A második percben beszélgetésben arra lyukadtunk ki, hogy a jól ellátott ellenségtől többet "kaptunk" (szerezhettünk ;) ) volna, mint a német szövetségestől! A németek elvettek tőlünk haditechnikát, nem pedig adtak!
  Ez minden, csak nem szövetségesi viszony.
  (Ahogy az egyik asztaltárs mondta: "szövetségesi iszony" inkább).

  Kiábrándító volt, hogy SENKI nem volt a korabeli magyar hadvezetésben, akiben felcsillant volna némi hadvezéri képesség, azzal pl. hogy nemet mond a németek teljesíthetetlen/irreális utasításainak, önálló, saját ötlettel megold BÁRMILYEN problémát, kezdeményez valamit, esetleg a "szerencsére elérhetetlen ;) " felsőbb engedély, utasítás nélkül. Nekünk a Don-kanyari események a felső katonai vezetés(képzés!) teljes kudarcát mutatták.
  (Jelentős politikusi háttérrel!)

  Érdekes, hogy mindezen hiányolt katonai erények az erdélyi hadmüveletek során kezdenek "előkerülni", alacsonyabb vezetési szinteken, meglepően eredményesen és hatékonyan! :)

  Végeredményben arra jutottunk, hogy egy jobban képzett, katonai vezetés nagyságrendekkel (+100e ember) jobban kijöhetett volna ebből a helyzetből.
  Nem lehetett volna? Dehogynem: finnek!!!


  Katonai(emberi) vezetési hibák, hibás-maradi, szemlélet/elvek, tétovázás tették sokkal súlyosabbá ezt a vereséget, mint lehetett volna(az egyik adztaltárs: "...csakúgy mint Mohácsot!")

  Így gondoltuk mi tegnap!
  ...a tanulás lehetősége megéri a "...mi lett volna ha?" felvetést!
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A, megette az egészet a fene ott addigra már. A Dont megjárt egyik tiszt visszaemlékezéseit olvastam korábban. Nem tudták felszámolni a korábbi szovjet hídfőket sem! Akkor hogyan tamadsz? Kimerült a sereg addigra. Ráadásul a támadás előtti estén pl a századot lefektette az első vonalban frissen átvett nem rendesen kiépített loveszarokban. Le a csupasz földre, abban a hidegben. Mikor hajnalban megindult a szovjet támadás a századból vagy 35 fő már megfagyott! És ez az egész le van írva a visszaemlekezeseiben ha lesz némi időm utána nézek neked holnap ki írta, mert megjelent pár éve könyvben is, csak valahol elvesztettem már.
   
  rappali_, aquarell and Spartan.asfv like this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tételesen leír mindent, szomszédos egységeket kik voltak, mi lett velük. Ok ha jól emlékszem valami 25-30 km gyalogoltak hogy kicsusszanak a harapofogobol. Valami kora délutánig tartottak magukat, de addigra már több helyen teljesen elsöpörtek a magyar csapatokat. Nem ők voltak a támadás fő irányában. Viszont nagyon megtizedelodtek már délutánra. Útközben valahol már fel útnál lőttek a vanszorgasukat oldalról a szovjet erok. Kinn töltötték az ejjelt a hidegben, harcoltak nappal,menekültek utána éjjel, nem csoda hogy annyian meghaltak. Ráadásul fedett meleg helyet se kaptak miután kibujtak a harapofogobol, újfent a szabadban éjszakáztak, a meg odáig elért sebesültek is.
   
  rappali_, aquarell and Spartan.asfv like this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 12. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 13. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 16. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Többrészes cikksorozat a Győri programról.
  http://www.archivnet.hu/gazdasag/milliardos_fegyverkezesi_program.html

  ...
  Amint a fentiekből látható, a milliárdos beruházási program 2/5 része esett polgári, 3/5 része honvédelmi beruházásokra. A polgári beruházások keretében első helyen a kereskedelem- és közlekedésügyi tárca állott, főként az államvasúti és a közúti beruházásokkal, második helyen a pénzügyi tárca a piacszabályozás nagyösszegű előirányzásával, végül a harmadik helyen a földmívelésügyi tárca. Már itt meg kell jegyeznünk, hogy a piacszabályozásra előirányzott összeg - amely természete szerint különben sem tartozott volna a nemzeti beruházási programba - csak csekély hányadékban került felhasználásra. A honvédelmi beruházási program 600 millió pengős kerete később 822, 4 millió pengőre bővült, amelyre a beruházási hozzájárulás nagyobb bevétele adott lehetőséget.
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Van itthon egy milliárd pengőm, még több is. Felajánlhatom egy új fegyverkezési programba. :)
   
 18. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Lehet, hogy a tiéd inflációs pengő és nem a békebeli, ami sokkal de sokkal többet ért. Nagyanyám mesélte, hogy egyszer azt vette észre, hogy a bankbetétje a családnak, nem ér többet egy doboz gyufánál...
   
  antigonosz likes this.
 19. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

Ezen oldal megosztása