laiki: Nem értem mi ez a gonoszozás. Annak ellenére nem, hogy 49ben a Magyar szabadságharcot Orosz segítséggel, Oroszok folytották meg. Hogy volt egy 1945-1956 közti időszak ami lássuk be nem az emberi jogokról híres. És persze 1956...
Politika, nagyhatalmi törekvések...
Persze jobb lett volna ha 45ben US száll meg mert akkor nem felpakolják a Magyar gyárakat emberestül hanem Marshall segély. Nem elvisznek 2-3évre xszázezer embert Szibériába bányába vagy fát vágni akinek egy jó része nem jött haza vagy 46kgsan a 18xcméhez... az otthonmaradókat meg nem boldogítja az ÁVH ami nem épp a jogállamiságról/emberbarátságáról volt híres hanem lerakják egy jogállam alapjait. 56ot nem is említem. Persze értem én hitelből mi voltunk a vidám barakk.
Jobb lett volna. Nem?
És igen azt gondolom, hogy a balti államoknak nagy szerencséje a NATO tagság. Ahogy anno annak volt szerencséje akit US "szállt" meg és nem a Szu Európán kivül is. ld Japán vs vagy Dél vs Észak Korea.
Mégse jövök ilyen butuska gonoszozással.
1. Te csak azzal jöttél és jössz, hogy:
- Azt, amit tényszerűen nem tett meg Oroszország, sem a balti államokkal, sem a többi volt szovjet tagköztársasággal, sem a közép-kelet-európai államokkal, azt feltételezed, hogy megteszi. Mégis milyen alapon feltételezed?
- Azon kívül hogy az oroszokat tartod gonosznak, a nyugatot meg jónak? Mert ugye az is csak sima feltételezés, hogy az USA megszállás milyen lett volna.
- Meg egy kissé szelektíven állsz hozzá a tényekhez. Hány embert is végeztek ki, vetettek börtönbe, vagy gyilkoltak, aláztak meg, kényszerítettek menekülésre Nyugat-Európában az USA/angolok/franciák által megszállt területeken? Komolyan elhiszed, hogy mind háborús bűnös és kollaboráns volt? Komolyan elhiszed, hogy pont ugyanazokat a bűnöket az amerikai katonák nem követték el?
- Akár hiszed, akár nem, háborús jóvátételt mindegyik győztes hatalomnak fizettünk. A Szovjetunió rövid úton vasalta be, az értékek elvitelével, mert megvolt rá a lehetősége. Amire meg Amerikának volt lehetősége rátennie a kezét, azt ők csaklizták el. Segíts már! Kinek is kezébe került az aranyvonat, aminek csak részét kaptuk vissza? A Szálasi-kormány a legutolsó pillanatban nagyon sokféle terméket menekített nyugatra. Az aranykincsen kívül élő állatot, termékeket, gyárakat szereltek le és vitték ki. Jó részét Magyarország soha nem kapta vissza a jóságos nyugattól.
-A nyugatnak az első és a második világháború után is fizetnünk kellett jóvátételt. Az első után, amikor nem szovjet megszállás alatt voltunk, akkor a csodálatos nyugati országok mekkora részét is vitték el a magyar javaknak jóvátétel címén és mekkora nyomort is okoztak? A második után a szovjetek rövid idő alatt tudták le a jóvátételt (6 év alatt természetben kellett fizetnünk), de a nyugatnak mind a ami napig fizetünk. A költségvetésben szerepel egy sor "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj." néven.
- Potsdamban 1945 nyarán a győztesek abban állapodtak meg, hogy jóvátételi igényeiket nagyrészt a saját megszállási övezetükből természetben elégítik ki. Bizony a németek nyugati megszállási övezetiből természetbeni jóvátétel címén ugyanúgy vittel el minden mozdíthatót, mint a Szovjetunió Magyarországról. - A csúnya szovjetek elvitték malenkij robotra az embereket, de vajon a német tudósok mind maguktól mentek Amerikába a háborút követően?
- Akár hiszed, akár nem volt keleti Marshall segély is. Nekünk a Szovjetunió többször átütemezte a tartozásunkat és a felét el is engedte 1953-ban. Lehet hogy nem támasztja alá a világképedet, de bizony a Szovjetunió segített is Magyarországon. Rendkívül olcsón kaptunk tőlük energiahordozókat és nyersanyagokat.
- Esetleg kérdezzük megkérdezhetnénk a japánokat, mennyire élvezték az amerikai megszállást, ha már te azt állítod, hogy szerencséjük volt vele! Okinaván nem szereznél túl sok barátot a történelem szemléleteddel. Ők kicsit másként emlékeznek.
- Dél-Koreában sem voltak olyan idilliek az Amerikai bábállam évei, mint ahogy elképzeled. Kőkemény diktatúra volt, aminek megdöntéséhez 1980-ban a Kvangdzsui mészárlás során hivatalosan is több, mint 250 halott és 3500 feletti sebesült kellett, nem hivatalosan meg 1000 és 2000 közti halott. A mi 1956-unkkal összemérhető veszteség.
- De valahogy elfelejtetted megemlíteni az Amerika által megszállt országok közt Dél-Vietnamot. Ők nem tartják annyira szerencsésnek magukat. Vagy Irakot. Az iraki nép nagy többsége sem volt oda az Amerikai megszállásért. Esetleg Afganisztánt.
De amennyire Magyarország megszállt ország volt a II. VH után, annyira például a Fülöp-szigetek is az volt. Arrafelé úgy gondolják, hogy Marcos bőven összemérhető a mi Rákosinkkal. Terjedelmi korlátok miatt nem sorolnám fel az USA által támogatott, katonai erővel hatalomra segített, vagy ott tartott diktátorokat, de bizony sokan voltak.
Szóval egy picit egyoldalúan nézed a történelmet és az oroszok iránti ellenérzéseidre támaszkodva feltételezel róluk olyat amit tényszerűen nem tettek meg. Semmilyen racionális ok nincs annak feltételezésre, hogy a balti államokat ha 2004-ig nem rohanták le az oroszok, akkor 2004után lerohanták volna ha nem váltak volna NATO taggá.
2. Én arról írtam a hozzászólásomban, hogy Magyarországnak nincs keresnivalója mások háborúiban. Így például Afganisztánban sem. Erre hoztad fel a balti országokat és az oroszokat. Ennek csak akkor van köze ahhoz, amit én írtam, ha az orosz fenyegetést Magyarországra is érted. Arra nem sikerült válaszolnod, hogy a velünk nem határos, velünk területi szemben követeléseket nem támasztó, Magyarországon érdemi kisebbséggel nem rendelkező Oroszország ugyan mi okból támadná meg Magyarországot azon kívül, hogy esetleg a NATO támadja meg az Oroszokat és mi NATO tagok vagyunk.
Tartom, hogy az oroszok démonizálása arra való, hogy az aktuális nagy testvér alátámassza, miért kell nekünk és a többi csatlósnak saját érdekeinkkel ellentétesen a nagy testvér "elvárásait" teljesítenünk. És igen. Az a feltételezésed, hogy a balti országokat csak a NATO tagság mentette meg az orosz lerohanástól, az alaptalan démonizálás körébe tartozik.
De én persze csak egy buta gonoszozó vagyok, aki nem látja a jó és a "gonosz birodalma" közti különbséget. Aki nem látja mennyivel boldogítóbb USA csatlósnak lenni, mint Szovjet csatlósnak.