A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 865
61 588
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 926
25 970
113
"Újabb hadiipari gyártótevékenység indul Magyarországon; ezúttal a Dynamit Nobel Defence hozná hazánkba a reaktív páncélzati (ERA) elemekhez és a vállról indítható rakétafegyverekhez szükséges alkatrészek gyártását."
..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
..
puma-404668.jpg

Puma harcjárművek egy gyakorlaton. Oldalukon jól megfigyelhetők az ERA-komponensek. Fotó: Getty Images

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 087
29 777
113
.Nah ezért én már haragudnék a csehek helyében. :oops:
Mit kináltak még nekik az elmúlt pár évben? Ők szépen megtendereztetik, Maróth figyel és amíg tökölnek elhozza. :cool:
Náluk a demokrácia és a jogállam hasít, nálunk meg az újrahadiiparosítás. :rolleyes:

Amúgy két dolog tűnik föl nálunk rendszeresen: amit a cseheknek kínáltak és amit Katar megvett.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 926
25 970
113
Náluk a demokrácia és a jogállam hasít, nálunk meg az újrahadiiparosítás. :rolleyes:

Amúgy két dolog tűnik föl nálunk rendszeresen: amit a cseheknek kínáltak és amit Katar megvett.

Valami komoly döntés/paktum születhetett a háttérben. Nyomós oka kell, hogy legyen annak, hogy Németország kiszervezi a hadiipari kapacitásai egy részét ide!
Mi meg sorra nyitjuk a honvédelmi iskolákat, építjük a sporttelepeket stb. És mindez meg van engedve!
Háát...
(??)

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 729
15 081
113
.

Nah ezért én már haragudnék a csehek helyében. :oops:
Mit kináltak még nekik az elmúlt pár évben? Ők szépen megtendereztetik, Maróth figyel és amíg tökölnek elhozza. :cool:
Az a cikk csak egy fizetet hirdetés - arrol látszik, hogy a szerzo Redakce AN. Kb. hasonló, mind az IAI reklámja az oldal tetején. ;):cool:
Valami komoly döntés/paktum születhetett a háttérben. Nyomós oka kell, hogy legyen annak, hogy Németország kiszervezi a hadiipari kapacitásai egy részét ide!
Mi meg sorra nyitjuk a honvédelmi iskolákat, építjük a sporttelepeket stb. És mindez meg van engedve!
Háát...
(??)
9% adó + olcsó munkaero = bevételoptimalizáció.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 926
25 970
113
Az a cikk csak egy fizetet hirdetés - arrol látszik, hogy a szerzo Redakce AN. Kb. hasonló, mind az IAI reklámja az oldal tetején. ;):cool:

9% adó + olcsó munkaero = bevételoptimalizáció.

Csakhogy nem a stratégiai/védelmi ágazatban szokás bevételtoptimalizálni. Ez nem egy Aldi. Ott éppen az a lényeg, hogy magasabb szempontok felülírják a racionalitást!
Németország szerintem egyértelműen felkészülést folytat!
Majd egy másik topikban kifejtem.
off

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 784
98 470
113
.
https://www.armadninoviny.cz/polsko-pristi-rok-vyda-na-obranu-2-hdp.html

A majd 19 milliardos 2021-es V4-es koltsegvetesbol 2.2 a magyar... Ez igy nem tunik valami soknak.
De még csak 1,66% a védelmi kiadás
Sztem %-ot teljesen fölösleges nézni, amikor az europai GDP szabadesésben zuhan. -3 - - 15% közt szór. Remélem mi 6-8% közt megállunk.

Egyébként a magyar összeg picit csalóka. Idénre 616 milliárd volt tervezve, de már 900 milliárd fölött járunk. Ehhez képest a jövő évi 778 milliárd visszalépés lenne, papiron.
Illetve néhány minisztérium a külügy, az ITM és a NVTNM pár milliárddal még beszáll.

Nem tudom a csehek, hogyan számolják el, de furcsa, hogy náluk 1 milliárd euroval nagyobb a költségvetés és a fejlesztéseket egymás mellé téve nem érződik ekkora különbség, sőt!

Lehet nem túl hatékonyan költik el a pénzt, illetve a hadiipari beruházásokat is ide könyvelik, mi meg nem.

Ha nálunk az idei költéseket nézem, elértük már idén az osztrák szintet, majd fele annyi GDP-ből. A gazdasági visszaesést is figyelembe véve, sztem 2%-ot alulról súroljuk, sőt, sztem ha a többi minisztérium katonai kiadásait nézem, meg is van.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 546
35 909
113
.

Sztem %-ot teljesen fölösleges nézni, amikor az europai GDP szabadesésben zuhan. -3 - - 15% közt szór. Remélem mi 6-8% közt megállunk.

Egyébként a magyar összeg picit csalóka. Idénre 616 milliárd volt tervezve, de már 900 milliárd fölött járunk. Ehhez képest a jövő évi 778 milliárd visszalépés lenne, papiron.
Illetve néhány minisztérium a külügy, az ITM és a NVTNM pár milliárddal még beszáll.

Nem tudom a csehek, hogyan számolják el, de furcsa, hogy náluk 1 milliárd euroval nagyobb a költségvetés és a fejlesztéseket egymás mellé téve nem érződik ekkora különbség, sőt!

Lehet nem túl hatékonyan költik el a pénzt, illetve a hadiipari beruházásokat is ide könyvelik, mi meg nem.

Ha nálunk az idei költéseket nézem, elértük már idén az osztrák szintet, majd fele annyi GDP-ből. A gazdasági visszaesést is figyelembe véve, sztem 2%-ot alulról súroljuk, sőt, sztem ha a többi minisztérium katonai kiadásait nézem, meg is van.
Szerintem is fölösleges nézni most a %-ot. A cseheknél szerintem arra megy el sok pénz, hogy mentsék a szovjet időkből örökölt hadiipart.

• Tetszik
Reactions: honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 579
20 403
113
Szerintem is fölösleges nézni most a %-ot. A cseheknél szerintem arra megy el sok pénz, hogy mentsék a szovjet időkből örökölt hadiipart.

Igen, ami eddig hátrányunk volt, most kicsit előny lett. Leromboltuk a hadiiparunkat. Így egyszerűbb átállni most a világszínvonalra fegyverek terén. Ahol ott vannak a máig működő régi gyárak és nem fejlesztették a technológiát, nem invesztáltak bele rengeteg pénzt, csak vegetáltak, azok most vakaróznak. Ott van a nyakukon a régi, fejlesztések híján, az elavult technológia. Mit csináljanak vele ? Kidobják ? Akkor megszűnik a hadiiparuk. Ne dobják ki ? Akkor megy tovább a reszelgetése a réginek, valameddig, de az ugyan úgy elavult technika marad már.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 166
113
Csakhogy nem a stratégiai/védelmi ágazatban szokás bevételtoptimalizálni. Ez nem egy Aldi. Ott éppen az a lényeg, hogy magasabb szempontok felülírják a racionalitást!
Németország szerintem egyértelműen felkészülést folytat!
Majd egy másik topikban kifejtem.
off
azaz ágazat is pont ugyanolyan mint a többi, ha máshol képesek legyártani ugyanolyan dolgot sokkal sokkal olcsóbban akkor (főleg a németek amúgy) azonnal megragadják a lehetőséget hogy a lehető legjobb piaci helyzetbe és ezzel lépéselőnybe kerüljenek a konkurenciával szemben

• Tetszik
Reactions: tong djagbu

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 729
15 081
113
Nincsen mit menteniuk, mivel a Csehszlovák hadiipar java Szlovákiaba volt telepítve. Csehoszágban lényegében gyártóként csak AERO, TATRA és CZUB maradt.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus