A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
16 178
22 680
113
a general electric pár éve adta el a lámpagyárat, de van még valami üzemük veresegyházán , úgy tudom
A GE magyarországi telephelyei

GE Aviation - Veresegyház
GE Gas Power - Veresegyház, Százhalombatta
GE Healthcare - Budapest, Fót, Szeged
GE Váci Greens Campus – GE CoreTech & Cyber; GE Global Operations, GE Healthcare, GE Renewable Energy


De mintha már a GE Gas Power-t is eladták volna.

Van itt olyan fórumtárs, aki Veresegyházán dolgozott, majd ő útba igazít minket, ha erre jár.
 
 • Tetszik
Reactions: Loken and Galthran

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
493
984
93
A GE magyarországi telephelyei

GE Aviation - Veresegyház
GE Gas Power - Veresegyház, Százhalombatta
GE Healthcare - Budapest, Fót, Szeged
GE Váci Greens Campus – GE CoreTech & Cyber; GE Global Operations, GE Healthcare, GE Renewable Energy


De mintha már a GE Gas Power-t is eladták volna.

Van itt olyan fórumtárs, aki Veresegyházán dolgozott, majd ő útba igazít minket, ha erre jár.

GE Gas Power nincs eladva és nem is tervezik.
A GE Steam Power eladásáról van szóbeszéd, de hivatalosan nincs megerősítve.

 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 366
192
63
Ez itt most nem valami Toyota felszopkodás akart lenni, hanem úgy gondolom, hogy megint nem hosszú távon gondolkodunk. Vettünk Suzukit rohangászósnak. Tökéletesen megfelel, régen is volt Golf, nincs vele semmi különösebb gond, igaz, ha valami normálisabb SUV-t választunk, akkor necces helyzetben van 500 + terepjárónk. Ezek mellett van Hilux, ami tök süti, jó cucc, szeressük, lehet ütni vágni, nem egy kényes jószág. Mellette 1-2 éve elkezdtünk venni VW Transportereket, amivel nincs baj, mert minden seregnek kellenek kisteherautók is, mivel a Tranyó azért nem egy óriás elkezdtünk venni MB Sprintereket is. És érzed mi a gond?
Ugyanezt tökéletesen le lehetett volna fedni mondjuk a Touareg-Amarok-Transporter-Crafter típusokkal. A militarizálásuk akár történhetett volna itthon is, jelen van az országban a VW, nem gondolom, hogy ez egy 15 éves ciklusra rosszabb konstrukció lett volna, mint 4 különböző gyártótól beszerezni a járműveket.
Naaaaaaaaaaa.......... Naaaaaaaaa.......... Naaaaaaaaaaa....

A VW az a márka ami felejtősnek kellene legyen az állami szférában, azzal a karbantartással és nyüstöléssel. Vettünk 3 féle autót, ha "terepjárókról" beszélünk. 1. A Viatara azért el-el sétál a terepen is, ráadásul olcsó, üzembiztos, egyszerű és még van csomagtere is. Suzuki.. itthon a Suzuki nagyon sok esetben lenézzük, de hány ilyen megbízható márkát tudtok még? Mert elég sok rohangál belőlük, mégis más márkákból láttam többet "szétesve". Szóval az irodistát, a fénymásoló alosztályt meg az iratokat , kisebb csomagokat simán elviszik velük , akár kis motorral, gazdaságos üzemeltetéssel. 2. Az egyik csapatom boldog Hilux üzemeltető, nem is tudom pontosan, hogy a 2018 vagy 2019-es gyártmányú, 2,4-es motorral. Próbálunk rá vigyázni, de a feladata miatt sokat van nyüstölve és nem úgy, amire kitalálták, viszont nagyon bízunk benne, mert eddig semmi baja.. a vele egyidős hasonló körülmények között lévő Amarok hamarabb elprüszköl. Terepre nagyon jó, elférsz benne, nagyon stabil, nagy a plató is. Okos, erős és kevésbé igényes gép. Ezzel betudsz menni terepre, olyan helyeken is elmegy, amire nem igazán gondolnál. Rendészeti és hasonló feladatokra (amit már írtak), tökéletes és nem lóg a bele ha taposod. A páncélosok meg nyilván egy másik szint.. Az Amarok és a Crafter egy hatalmas nagy tragédia, de a Transporterben is volt 1 motor sorozat, ami 500.000km után kuka. Ráadásul Európán a Down-size korszakot éljük, ami ilyen körülmények között nem egészséges. Persze, hogy vettek Sprinter hiszen a Transzport az mikrobusz, a sprinter meg "áruszállító" és jóval nagyobb is, a honvédségi mentő még így is gagyi, de legalább bent már "normálisan" ellehet látni 1 beteget / sérültet, mert elférsz és tudsz felszerelést tárolni, pakolni az autóban, a KR-esben pedig nem tudom mi van, de valószínűsítem, hogy nem csak üléssorok. (Tudom van, busz változat a Sprinterből, de annak az ára a Tranyóhoz képest..) Ja és egyébként a BM-ben + OMSZ azért van ilyen sok VW, mert valakinek érdeke... de tessék, most találtam: http://real.mtak.hu/82374/1/167.pdf (én még nem olvastam)
 

Fennek

Well-Known Member
2010. május 8.
7 403
24 425
113
Ez meg már minek? Vót má ilyenünk, ne menjünk már vissza 80 évet.
 
 • Vicces
 • Tetszik
Reactions: ms07 and LMzek 2.0

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
6 027
13 207
113
Betudom annak, hogy pár napja 2-3 óránál nem igazán tudtam többet aludni.. + a háborús helyzetet próbáltam vízionálni (mert csak ilyen szempontból lenne nekünk méricskélni, hogy ki lehet az erősebb, de háború nem lesz)


Kezdjük az alapoktól: a román hadsereg nem a legmodernebb, valóban van pár modern fegyverük, de én megkérdőjelezném , hogy azok illetve a régiek mennyire hadrafoghatóak és megbízhatóak. Amennyit én láttam belőlük, hát nem igazán azok, az újakat kivéve, náluk a tüzérség és a légvédelem erős, illetve a légi szállítás. A bejelentéseikről pedig annyit, hogy nézzük már meg, mikor és mennyi teljesült belőlük?! Az, hogy ők nem dobálták ki a régi szovjet vagy román technikát én tartanám hatalmas nagy előnynek, a román egy nagyon hiú nép, csak úgy mint mi.. szeretik látni a saját gyártású technikát én mondjuk örülök, hogy nálunk nem Dac, Dacia, Roman járművek vannak, ott meg annak örülnek, hogy az van.. egyébként ha megnézed a képeket ott van a Viper is , amit én még nem láttam román színekben és valószínűleg nem is fogok.


Az, hogy ők most hol tartanak az egy dolog, de mi hol leszünk, majd 2023-25ben? Remélhetőleg addig még fognak pár dolgot bejelenteni, pl HIMARS, Langusta, támadó UCAV-ok,

Hogy most mi van? Remélhetőleg további tervezések, majd a beszerzett eszközöknek pl. a Leo-k , Pzh-k számának növelése .. stb. De jelenleg, ha még erősebb is a román hadsereg, az sem fontos, hiszen nem lesz háború.

Miért?
Ott is hasonlóan becsületes politikusok vannak és azért románia is a papír országa, ott is sok dolog papíron rendben van. Ezen felül hiába vannak többen, a távolság nagy, a terep nem ismerős és védekezni mindig könnyebb, ráadásul ,mint itt sokan írták lenne időnk felkészülni, hisz a mozgosítás látható. Náluk pedig nem egyszerű, mert ott is többnyire inkább vasúton vagy légiszállítás kellene, háát a vasút közel sincs jó állapotban. De ha ez nem elég: Covid van, ami minden ország gazdaságának odavert, úgy rendesen és megmutatta, hogy egyik ország sem lenne képes 1 háborús helyzetben viszonylag normálisabb ellátást nyújtani. De ha még ez sem lenne elég nekik akkor a fájó pont: Egy háború olyan gazdasági károkat okoz, amit nem kevés idő kiheverni, közben rengetegen halnának meg, feleslegesen. A családok pedig, ahol valaki meghal 1 háborúban, nem felejtenek, ahogy az éhező emberek sem.

Romániának pedig a velük szemben lévő háborúban a legesélyesebb támogatói: Szerbia, Ukrajna, Szlovákia. Hát az ukránoknak megvan a saját bajuk, ők is hatalmas ország volt, aztán kiderült, hogy ott is a morál, az eszközök állapota... hát nem olyan volt,mint amilyennek lennie kellene. A szlovákokkal nem vagyunk rosszban, a szerbek kérdőjel. Ellenben a törökökkel nagyon is, szerintem ők meg simán lezárnák a Fekete-tengert a román / romániába tartó hajók elől, ami eléggé fájó pont lenne.

Tehát nézegethetjük, hogy most hol állunk... de az én meglátásom szerint, ez teljesen felesleges és remélem igazam van. :)

Egyébként pedig a közelmúltból:
 • CZ,
 • TPG,
 • CG M4,
 • LEO,
 • Büffel,
 • Leguan,
 • Wiesent-2,
 • PZH,
 • Lynx,
 • Gidrán,
 • NMS,
 • Radar rendszer,
 • NASAMS,
 • Airbusok,
 • KC-390
(ezek jutottak hirtelen az eszembe)
Ide áthoztam a dolgot. Ezt már megrágtuk jórészt, de ismétlés a tudás anyja. Minőségi harcoló alakulatok és minőségi támogatás vs. menyiségi harcoló alakulatok és minőségi támogatás amiről beszéhetünk ami arra az opcióra vonatkozik, hogy egymásnak esünk.

HA:
-Nekünk már meglesz az eddig bejelentett minden.
-Ők nem szereznek egyéb dolgokat és maradnak ezen a szinten ahol ma vannak.

És egyes területeken ez esetben előnyben lesznek, ha nem szerzünk be mi is további dolgokat. Addig amíg meglesz mindenünk, ki kell húznunk egy egyre durvábban megfeszített világpolitika berkeiben, ahol állandóan igyekeznek odáig rontani a megítélésünket, hogy a demokrácia vagy bármelyik baromságuk védelmében jogot formálhassanak a beavatkozásra. Már NATO szövetségi szinten is politikai motivációk közepette vagyunk a nagy szövetséges látóterében autoriterként emlegetve, mialatt romulán szomszédaink folyamatosan viszik tovább az évszázados elmebajt velünk szemben nap mint nap, kiváló seggnyalóként a nagy szövetséges felé. Tehát a hétköznap realitása nem fog érvényesülni politikailag, ahogy eddig sem tette. Minden marad így, akkor is, ha közben mindent jól csinálunk, esetleg csendesedik a közeg, de nem változik. Ez a nagy ideológiai harc állandósága miatt van így, ami szeret minket esendőnek. És nem számoltál azzal, hogy a felsorolt beszerzéseinket szavakban már most felül akarná vizsgálni a balos horda, ha lenne rá lehetősége, szóval imádkozz és szavazz jövőre, hogy ne legyen rá esélyük sem és a nép ne basszon el mindent. Mert akkor ugyan lecsendesedik majd nagyon minden, akármit is tesznek az demokratikus lesz, csak épp hirtelen merünk majd nagyon kicsik lenni. Persze az, hogy NATO vagyunk mind a szerbeket leszámítva itt körben, csökkenti az esélyét az összecsapásnak, de az sohasem nulla és nekünk ellenszélben kellene mozognunk globálisan démonizálva ha megtörténne, tehát elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy ez leperegjen rólunk. A realitása ennek magával vonná, hogy aki érdekelt a tőlünk szerzett területek megtartásában, vagy akár újabbak szerzésében, az legalábbis támogatólag ellenünk dolgozna, de ha a haderőnk kis mérete miatt újabb frontot nyitna valamelyik 'barátunk', akkor hiába vagyunk modernek. A szlovákokkal jóban vagyunk, csak még mindig kolektív bűnösként határoz meg az alkotmányuk minket. Ne legyél naiv. Az ukránok gyengék szerinted, csak azóta fogták a gyárudvarokon rohadó vasakat amik sokszor szarabbak voltak mint a mi T-72-ink és mivel velünk szemben maradt a gyengeségükben képességük rá, csináltak belőlük harckocsit. Mellékesen elkezdtek haverkodni a románokkal. Politikai szinten csak érdek van és egy ilyen konfliktusban még a lengyelek sem biztos, hogy csak minket támogatnának, tekintve, hogy jók a kapcsolataik a románokkal is és szeretnének regionális hatalmi vezetőt játszani.

Technikailag a 2023-25-öt nyugodtan told ki 2030-ig, mert 25-26-ra csak az eszközök egy része lesz itt teljes mennyiségben, amikkel onnantól lehet magasabbegység szinten gyakorlatokat tartani, évekig, hogy minden derékszög-párhuzam legyen. Amikorra meglesz minden a máig bejelentett eszközökből, még rengeteg infrastruktúrális kérdést meg kell oldani. Vadászgépek tekintetében kérdés, hogy további, vagy csere századnyi eszköz érkezik. Arra is begyakorolt pilóták kellenek majd. Illetményezési és támogatási kérdéseket kell rendbetenni egy professzionális sereg embereinek a megtartására, akiknek a gépies precizitású képzettsége kincs, években és rengeteg pénzben mérve. Rendbe kell tenni a személyi felszerelést is. Ha a Lynx-et nézzük, papíron meg kell lennie a terveknek az alverziókra mire gyárthatjuk, de a gyár és K+F részleget is a gyárral építjük, esélyesen utána lesz mérnöki munka. Szóval nem annyira gyors a folyamat, de legalább rezdületlenül csinálják és ez a jó oldala. A rossz, hogy a bejelentett eszközeink arra alkalmasak, hogy NATO összehaderőnemi műveletekben egy magsabbegység alárendeltségében a NATO műveleti erejének egy részét adják. Honvédelmi szerepben a mennyiségük egy irányban, hasonló erejű ellenfél ellen lehet elégséges. Ha a harckocsikban nézzük a dolgot, nekünk lesz 44 + 12 + 30-40 harckocsink, amik minőségileg vegyesek lesznek a nyolcvanas évektől a legmodernebbig. Nekik van egy zlj TR-85M1, legalább egy zlj TR-85 működőképes a legutóbbi hadgyakorlat képei alapján, 2-3 zlj T-55. Hatvanas -nyolcvanas évek technikája. Ha feszíteni kezdenénk a húrt, a harcértéknövelés pár eszközzel megoldható az állományukon, ahogy a miénken is. HA megtörténik, ha nem ilyen fejlesztés, a mennyiség tekintetében kb. 100 működő és kb. 30 kikalapálható harckocsink állna kb. 250 működő és többszáz lehetségesen kikalapálható gyengébb hk-val szemben. Nyílt hk találkozóharcban megennék a Leopardjaink és hatékonyak lennének a T-72-ink is velük szemben, de ezt az ő hadvezetésük is tudja. Ezért esélyesen nem erőltetnék a saját ilyen módú pusztulásukat csak ha biztosak a jó terepben, ellátmányozásban, a siekres harc megvívásának az esélyével. És innentől már képben kerül minden egyéb.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
6 027
13 207
113
Ide áthoztam a dolgot. Ezt már megrágtuk jórészt, de ismétlés a tudás anyja. Minőségi harcoló alakulatok és minőségi támogatás vs. menyiségi harcoló alakulatok és minőségi támogatás amiről beszéhetünk ami arra az opcióra vonatkozik, hogy egymásnak esünk.

HA:
-Nekünk már meglesz az eddig bejelentett minden.
-Ők nem szereznek egyéb dolgokat és maradnak ezen a szinten ahol ma vannak.

És egyes területeken ez esetben előnyben lesznek, ha nem szerzünk be mi is további dolgokat. Addig amíg meglesz mindenünk, ki kell húznunk egy egyre durvábban megfeszített világpolitika berkeiben, ahol állandóan igyekeznek odáig rontani a megítélésünket, hogy a demokrácia vagy bármelyik baromságuk védelmében jogot formálhassanak a beavatkozásra. Már NATO szövetségi szinten is politikai motivációk közepette vagyunk a nagy szövetséges látóterében autoriterként emlegetve, mialatt romulán szomszédaink folyamatosan viszik tovább az évszázados elmebajt velünk szemben nap mint nap, kiváló seggnyalóként a nagy szövetséges felé. Tehát a hétköznap realitása nem fog érvényesülni politikailag, ahogy eddig sem tette. Minden marad így, akkor is, ha közben mindent jól csinálunk, esetleg csendesedik a közeg, de nem változik. Ez a nagy ideológiai harc állandósága miatt van így, ami szeret minket esendőnek. És nem számoltál azzal, hogy a felsorolt beszerzéseinket szavakban már most felül akarná vizsgálni a balos horda, ha lenne rá lehetősége, szóval imádkozz és szavazz jövőre, hogy ne legyen rá esélyük sem és a nép ne basszon el mindent. Mert akkor ugyan lecsendesedik majd nagyon minden, akármit is tesznek az demokratikus lesz, csak épp hirtelen merünk majd nagyon kicsik lenni. Persze az, hogy NATO vagyunk mind a szerbeket leszámítva itt körben, csökkenti az esélyét az összecsapásnak, de az sohasem nulla és nekünk ellenszélben kellene mozognunk globálisan démonizálva ha megtörténne, tehát elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy ez leperegjen rólunk. A realitása ennek magával vonná, hogy aki érdekelt a tőlünk szerzett területek megtartásában, vagy akár újabbak szerzésében, az legalábbis támogatólag ellenünk dolgozna, de ha a haderőnk kis mérete miatt újabb frontot nyitna valamelyik 'barátunk', akkor hiába vagyunk modernek. A szlovákokkal jóban vagyunk, csak még mindig kolektív bűnösként határoz meg az alkotmányuk minket. Ne legyél naiv. Az ukránok gyengék szerinted, csak azóta fogták a gyárudvarokon rohadó vasakat amik sokszor szarabbak voltak mint a mi T-72-ink és mivel velünk szemben maradt a gyengeségükben képességük rá, csináltak belőlük harckocsit. Mellékesen elkezdtek haverkodni a románokkal. Politikai szinten csak érdek van és egy ilyen konfliktusban még a lengyelek sem biztos, hogy csak minket támogatnának, tekintve, hogy jók a kapcsolataik a románokkal is és szeretnének regionális hatalmi vezetőt játszani.

Technikailag a 2023-25-öt nyugodtan told ki 2030-ig, mert 25-26-ra csak az eszközök egy része lesz itt teljes mennyiségben, amikkel onnantól lehet magasabbegység szinten gyakorlatokat tartani, évekig, hogy minden derékszög-párhuzam legyen. Amikorra meglesz minden a máig bejelentett eszközökből, még rengeteg infrastruktúrális kérdést meg kell oldani. Vadászgépek tekintetében kérdés, hogy további, vagy csere századnyi eszköz érkezik. Arra is begyakorolt pilóták kellenek majd. Illetményezési és támogatási kérdéseket kell rendbetenni egy professzionális sereg embereinek a megtartására, akiknek a gépies precizitású képzettsége kincs, években és rengeteg pénzben mérve. Rendbe kell tenni a személyi felszerelést is. Ha a Lynx-et nézzük, papíron meg kell lennie a terveknek az alverziókra mire gyárthatjuk, de a gyár és K+F részleget is a gyárral építjük, esélyesen utána lesz mérnöki munka. Szóval nem annyira gyors a folyamat, de legalább rezdületlenül csinálják és ez a jó oldala. A rossz, hogy a bejelentett eszközeink arra alkalmasak, hogy NATO összehaderőnemi műveletekben egy magsabbegység alárendeltségében a NATO műveleti erejének egy részét adják. Honvédelmi szerepben a mennyiségük egy irányban, hasonló erejű ellenfél ellen lehet elégséges. Ha a harckocsikban nézzük a dolgot, nekünk lesz 44 + 12 + 30-40 harckocsink, amik minőségileg vegyesek lesznek a nyolcvanas évektől a legmodernebbig. Nekik van egy zlj TR-85M1, legalább egy zlj TR-85 működőképes a legutóbbi hadgyakorlat képei alapján, 2-3 zlj T-55. Hatvanas -nyolcvanas évek technikája. Ha feszíteni kezdenénk a húrt, a harcértéknövelés pár eszközzel megoldható az állományukon, ahogy a miénken is. HA megtörténik, ha nem ilyen fejlesztés, a mennyiség tekintetében kb. 100 működő és kb. 30 kikalapálható harckocsink állna kb. 250 működő és többszáz lehetségesen kikalapálható gyengébb hk-val szemben. Nyílt hk találkozóharcban megennék a Leopardjaink és hatékonyak lennének a T-72-ink is velük szemben, de ezt az ő hadvezetésük is tudja. Ezért esélyesen nem erőltetnék a saját ilyen módú pusztulásukat csak ha biztosak a jó terepben, ellátmányozásban, a siekres harc megvívásának az esélyével. És innentől már képben kerül minden egyéb.
Gyalogsági harcjárművek terén ugyan a védelmi mutatói gyengébbek az MLI-84, 84M-nek, de a felhúzott változatokon ott a Spike, 30 mm-es gépágyú, modern tűzvezető rendszer és optika. Lehet velük harcolni, képesek a gyalogság harcát támogatni, általuk a harckocsik harcát támogatni, bár a Lynx védelem terén jóval magasabb szint, de egyelőre még kérdés, hogy Stanag lvl 5. vagy 6. lesz a hazi védelme? Ha 5. akkor a gépágyújuk is komolyabban veszélyes lesz rá. Bár még nincs sok, de leszállították nekik az első dózis Pranha V-öt, gyártani fogják a továbbiakat, teherautókat, míg mi gyártani fogjuk a saját kerekesünket, ami talán gyorsan 25-26 körül már látható lesz. Rengeteg ATGM-jük van és páncéltörő eszközökben vontatott lövegeik is megmaradtak a régi technikából, amik bár frontból már jórészt elavultnak tekinthetőek a hk-ink ellen, de kisebb távolságról még onnan is veszélyt jelenthetnek. Tüzérség tekintetében a csöves eszközökben a PZH-2000 egyértelmű tűzfölény és a védelme is megfelelő a gyors továbbmozgás és a személyzet repeszvédelme miatt, de a mennyiség tekintetében rengeteg vontatott, rövidebb hatótávú D-20 klónt, illetve hadrendből kivont Gvozdika klón önjáró löveget tudnak előszedni és visszaállítani szükség esetén. Ugyan veszélyezetettebb eszközök, de a tűzcsapás amit mérni tudnak vele nem lenne baráti érzés a katonáinknak. És itt jön a képbe, hogy ők már rendelkeznek rakétatüzérséggel, többcélú fegyverzettel hozzá, míg nálunk ez csak remény és ez is csak a katonák és a hozzánk hasonló érdeklődők részéről. A helikoptereik jelentős része felfegyverezhető, így sajnos ebben sem lennénk előnyben a teljes gépparkkal sem és most gyorsan arra is Spike-ot akarnak integrálni.

Tehát bár hiszek a katonáinkban és abban, hogy képesek lesznek elég embert bevonzani a haderőbe aktív és tartalékos szinten, arra, hogy ezelen felül lesz még mennyiség is rendelve a technikából, jelenleg csak a remény, meg egy-két elvetett szó ad bizakodásra okot. De a remény nem fog megütközni velük, ha arra kerül a sor, szóval amíg nem kézzelfogható, addig még egy megrendelés sem jelent semmit, mert ha eszkalálódik a helyzet, akkor fizikailag létező eszköz és a kezelésére alkalmas képzett katona kell. Ha akkor rendelnek rájuk, amikor az első egységek feltöltöttek, akkor a megérkezése a további erőnek nagyon sokára lesz. Jó az optimizmus, csak kell egy kis realista és még talán egy kis paranoid szemlélet is.