A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 055
113

Nem voltak elragadtatva...

Csak besértődtek, amiért őket nem hívták meg keritésen belülre...

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113

Ha ez nem lett volna elegendő vájtszemű és vájtfülű riportereinknek sikerült mindezt megfejelni azzal is, hogy a helikopterek újmajori előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontján több civil sajtómunkatársat is láttunk, akik információink szerint külföldről érkeztek anyagot készíteni a magyar légierőről, miközben a hazai szakmai sajtóközösség tagjai évek óta semmilyen valódi betekintést, hiteles tájékoztatást nem kapnak a honvédség életébe és gyakorlataiba, kiemelve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját, noha a honvédség igen komoly adóforintokból végzi feladatait, szerzi be vadiúj és méregdrága haditechnikáit, vagy épp nagyjavíttatja helikoptereit.
Az mindent elmond. :oops:

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 344
96 724
113

A blog hozta a szokásos fika formáját.
Általában ezt nyomják vagy a miért nem hívtak meg minket sztorit. Most ez egy kicsit mix volt.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 344
96 724
113

miközben a hazai szakmai sajtóközösség tagjai évek óta semmilyen valódi betekintést, hiteles tájékoztatást nem kapnak a honvédség életébe és gyakorlataiba, kiemelve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját, noha a honvédség igen komoly adóforintokból végzi feladatait, szerzi be vadiúj és méregdrága haditechnikáit, vagy épp nagyjavíttatja helikoptereit.

Ez meg konkretan hazudozás. Nyáron pont Szolnokon volt az első spotter nap, amire őket is meghívták. Mondjuk arról nem írták cikket a blogjukon....

Két hete meghívták őket a győri légvédelmi rakétaezredhez, külön kiállítósátrat kaptak. Általában minden sajtónyilvános eseményre kapnak meghívót.

Folyamatosan temetik a Mi24-ket, hogy hiába a felújítás nem használhatóak, ha utána mégis repülnek, akkor hamarosan úgyis beadják a kulcsot. De már a Gripenek is majdnem tönkrementek Pápán.....ez vokt a reakciójuk a kecskeméti reptérfejlesztésre!!

Hogy ide most miért nem kaptak meghívót vagy csak nem mentek el passz, de általában kapnak. Volt olyan is télen hogy kaptak Tatára, de nem mentek el, és helyette a facen hisztiztek, mert a téli Covid dögvész alatt PCR tesztet kértek tőlük.

Követem az oldalukat, mert sok jó és érdekes fotót készítenek. Cikket viszont kár írniuk, már előre kiszámíthatóan folyamatosan ugyanazon nyünyögnek.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
miközben a hazai szakmai sajtóközösség tagjai évek óta semmilyen valódi betekintést, hiteles tájékoztatást nem kapnak a honvédség életébe és gyakorlataiba, kiemelve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját, noha a honvédség igen komoly adóforintokból végzi feladatait, szerzi be vadiúj és méregdrága haditechnikáit, vagy épp nagyjavíttatja helikoptereit.

Ez meg konkretan hazudozás. Nyáron pont Szolnokon volt az első spotter nap, amire őket is meghívták. Mondjuk arról nem írták cikket a blogjukon....

Két hete meghívták őket a győri légvédelmi rakétaezredhez, külön kiállítósátrat kaptak. Általában minden sajtónyilvános eseményre kapnak meghívót.

Folyamatosan temetik a Mi24-ket, hogy hiába a felújítás nem használhatóak, ha utána mégis repülnek, akkor hamarosan úgyis beadják a kulcsot. De már a Gripenek is majdnem tönkrementek Pápán.....ez vokt a reakciójuk a kecskeméti reptérfejlesztésre!!

Hogy ide most miért nem kaptak meghívót vagy csak nem mentek el passz, de általában kapnak. Volt olyan is télen hogy kaptak Tatára, de nem mentek el, és helyette a facen hisztiztek, mert a téli Covid dögvész alatt PCR tesztet kértek tőlük.

Követem az oldalukat, mert sok jó és érdekes fotót készítenek. Cikket viszont kár írniuk, már előre kiszámíthatóan folyamatosan ugyanazon nyünyögnek.
Az a vicces, hogy az előbb már beidézett mondatok előtt kettő sorral feljebb (a kép felett) ott van hogy:
így próbálva még látványosabbá tenni a szerdára meghirdetett sajtónyilvános rendezvény, mindenféle valós szakmai alapokat nélkülöző, közönség elé tárandó hadijátékát.
Tessék mondani, hogy akkor most a szerdai az nem betekintés lesz? Vagy az már nem is szakmai, ahol nem éles lőszerrel lőnek valódi katonákra?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 194
81 080
113
-T-72: szintén nem ismert, 2 századnyi lehet rendszerben összesen, + amit küldtél aszerint még pár tucat lekonzerválva. Wiki szerint 76 db van...kíváncsi vagyok honnan ilyen informált a tag, vagy valami pletyka után beírta. Jó kérdés mi lett a maradék belorusszal, mert összesen 100-nak kéne lenni, mert abból elvileg nem adtak el (azok mind régi szovjet/csehszl./lengyelek voltak). Egyet kapott a keceli hadipark, többről nincs infó.
1990-ig 134 db T-72 lett rendszeresítve
1996-ban érkezett 100 db T-72 Fehéroroszországból (államadósságból fedezve, körülbelül 1,7 milliárd Ft volt)
2005-ben 77 db T-72-es eladva Iraknak (a Currus-nál a "felújítást" az USA fizette, 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt)
2014-ben 80 db T-72 eladva a cseh Excalibur Defense-nek, 440,5 millió Ft (utána állítólag az ukránokhoz kerültek)

134+100-77-80=77

Kb. így jöhetett ki neki ez a szám. Múzeumokban is van néhány. Pl. Kecel, Zánka, Budaörs stb.

K

kamm

Guest
Általában ezt nyomják vagy a miért nem hívtak meg minket sztorit. Most ez egy kicsit mix volt.

Az a vicces, hogy az előbb már beidézett mondatok előtt kettő sorral feljebb (a kép felett) ott van hogy:

Tessék mondani, hogy akkor most a szerdai az nem betekintés lesz? Vagy az már nem is szakmai, ahol nem éles lőszerrel lőnek valódi katonákra?
Ritka gyoker egy cikk...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 383
113
1990-ig 134 db T-72 lett rendszeresítve
1996-ban érkezett 100 db T-72 Fehéroroszországból (államadósságból fedezve, körülbelül 1,7 milliárd Ft volt)
2005-ben 77 db T-72-es eladva Iraknak (a Currus-nál a "felújítást" az USA fizette, 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt)
2014-ben 80 db T-72 eladva a cseh Excalibur Defense-nek, 440,5 millió Ft (utána állítólag az ukránokhoz kerültek)

134+100-77-80=77

Kb. így jöhetett ki neki ez a szám. Múzeumokban is van néhány. Pl. Kecel, Zánka, Budaörs stb.
Azóta az Excalibur által átvett gépek előkerültek Nigériában.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 602
14 812
113
-T-72: szintén nem ismert, 2 századnyi lehet rendszerben összesen, + amit küldtél aszerint még pár tucat lekonzerválva. Wiki szerint 76 db van...kíváncsi vagyok honnan ilyen informált a tag, vagy valami pletyka után beírta. Jó kérdés mi lett a maradék belorusszal, mert összesen 100-nak kéne lenni, mert abból elvileg nem adtak el (azok mind régi szovjet/csehszl./lengyelek voltak). Egyet kapott a keceli hadipark, többről nincs infó.
-brdm bár nem lett bejelentve de biztosan kuka már, rég nem láttuk és semmilyen hadgyakorlaton nem vettek részt a közelmúltban (a mostanira se fognak feltámadni).
BRDM-eket nem hiszem, hogy kukázzák, minimum amíg nincsen helyettuk új cucc a páncéltorok számára (én legutóbb 2019-es Tatai Patarán láttam kiállítva - most nem tudom, mert nem voltam és a honvédelmis videón mindelhol Szilárd van :D )
T-72-ekrol volt it kozelmultban egy kép, ahol kb három altípus volt identifikálva (valamelyik harckocsis topikba kel utánnanézni), szoval úgy látszik mind ha inkább a technikái álapotjuk alapján szabadúltak volna toluk, mint hogy szigorúan típus szerint .

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 215
24 290
113
Viszont az tisztán látszik, hogy mennyire felesleges volt a Mi-24-eseket újra a rendszerbe tolni (bármennyire is szeretem),...gyakorlatilag a g.á. használatán kivül semmilyen valós harci képességet nem biztosit, láthatóan még gyakorlásra is felemás sikerrel alkalmazható.
Embert és pénzt egyaránt jócskán lekötő nosztalgia-gépek lettek sajnos. Ezt a kapacitást ha további HForce kiegészitőkbe vagy bázis-infrastruktúrába tolták volna sokkalta előrébb lennénk.

W

Wilson

Guest
Viszont az tisztán látszik, hogy mennyire felesleges volt a Mi-24-eseket újra a rendszerbe tolni (bármennyire is szeretem),...gyakorlatilag a g.á. használatán kivül semmilyen valós harci képességet nem biztosit, láthatóan még gyakorlásra is felemás sikerrel alkalmazható.
Embert és pénzt egyaránt jócskán lekötő nosztalgia-gépek lettek sajnos. Ezt a kapacitást ha további HForce kiegészitőkbe vagy bázis-infrastruktúrába tolták volna sokkalta előrébb lennénk.
OV szerint meg kellett adni a "cárnak" is ami jár:)

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
T-72-ekrol volt it kozelmultban egy kép, ahol kb három altípus volt identifikálva (valamelyik harckocsis topikba kel utánnanézni), szoval úgy látszik mind ha inkább a technikái álapotjuk alapján szabadúltak volna toluk, mint hogy szigorúan típus szerint .

Gorkamokáék követték el.

Nem merem -direkt- a vita elejéről átirányítani, ha valaki ettől kezdve kezdi el olvasni, szerintem annak is össze fog állni majd a kép. (És megspórol vagy 5 kört, amikor mindenki pont ugyan arról és pont ugyan azt elmondta, mint az előző fordulóban és megint pont ugyan úgy nem állapodtak meg semmiben.)

• Tetszik
Reactions: zulu

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 194
81 080
113
BRDM-eket nem hiszem, hogy kukázzák, minimum amíg nincsen helyettuk új cucc a páncéltorok számára (én legutóbb 2019-es Tatai Patarán láttam kiállítva - most nem tudom, mert nem voltam és a honvédelmis videón mindelhol Szilárd van :D )
Ha jol emlekszem iden mar nem volt kiallitva a Tatai Pataran. Mintha 2020-ban lett volna egy hir, hogy minden raketajukat ellottek es ki lettek vonva, vonaton elvittek oket Tapioszecsore, mert jon a valtotipus es kell a hely.

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 086
2 633
113
Valaki össze szedte esetleg valamikor, hogy jelenleg, mik állnak szolgálatban a Magyar Hadseregben?
(Új+Régi eszközök, esetleg db-számmal)
Engem érdekelne a dolog.
Nekem ennyi forrásom van:
Akárki is volt, a magyar tudás nem az erőssége:
"hadrendből kivonva; raktáron tartva, illetve megsemmisítve lettek."
- helyesen: meg lettek semmisítve.

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 086
2 633
113
-Hjárművek: BTR van rogyásig, inkább a bevethető állapotúak száma kérdéses, de ezt senki sem tudja. Btr alapváltozatból egyébként nem nehéz kiszámolni mennyi van rendszerben (5 lövész zla van a Honvédségben) + a maradék az donor, illetve a nagyon elhasználtak kukázva lettek szerintem, illetve Koszovóban is kéne lenni pár db-nak. Átépített (műszaki feld., sugárfd. sebesültszáll. stb.) BTR darabszám, na az ami jó kérdés.
-brdm bár nem lett bejelentve de biztosan kuka már, rég nem láttuk és semmilyen hadgyakorlaton nem vettek részt a közelmúltban (a mostanira se fognak feltámadni).
-D-20: 101. tüzérosztály azaz 12 db, raktáron biztos rohad még párszor ennyi, Currussal rendbe lehetne rakatni ha beütne a ménykű (inkább ne).

Egyébként ilyen hogy mennyi aknavető/atgm van rendszerben ki lehet számolni, az 5 zla-ban szzdonként van 1 támogató szksz, amiben 2 aknavető+2 atgm van. Sima matek a teljesen nyilvános szervezeti felépítés alapján.

Légvédelem: ismert, 45 atlas + 12 kub, itt is az állapot a kérdéses.
BRDM:
A képen a tatai Konkursz-os BRDM-eket viszik az inkurrencia raktárba. Jó eséllyel már csak a VS-BRDM-ek állnak rendszerben az MH 93. Petőfinél.

KUB:
Eredetileg 4 üteg (4 x 1 db SZURN + 4 db indító) lett modernizálva, elvileg Győrben van mind, és állományban. Hogy ebből mennyi működik, és mennyire van ember, az már más kérdés.

Nagyon híján vagyunk az ATGM-eknek, Szerintem a Metisz-en kívül nincs is (és annak is csak 1000 méter a hatótávolsága). A Spike remélem minél hamarabb megérkezik, járműre telepített és gyalogos változatban egyaránt. Drukkolok, hogy a következő Gidrán (esetleg Yörük) változatban már legyenek ilyenek.