Orbán reggeli rádiós interjújából:
“A műsorban szó esett az orosz-ukrán háború keleti határokon való biztonsági kockázatairól, illetve arról, hogy jelentősen növelni kell a honvédelmi és határvédelmi kiadásokat. Előbbit azzal párhuzamosan, hogy a NATO is megerősíti a keleti front védelmét.
A honvédelmi források megnöveléséről szóló rendeletet a következő napokban fogja aláírni, de ezt megelőzően akár már ma délután aláírja a déli határ védelmét megerősítő új határvadász egységekről szóló rendeletet. Itt első körben 2000 új határvadászt toboroztak, a Készenléti Rendőrség kereteiben működnek majd, alacsonyabb kiképzést kapnak, mint a rendőrök, 3 éves szerződéssel alkalmazzák őket és 2 éven belül a létszámukat fel kell emelni 4 ezerre.
Elárulta, hogy a határvadászok fizetését úgy állították be, hogy az felfelé tolja a rendőri és katonai fizetéseket is.”
Végighallgattam. Kiváncsi leszek erre. Mondjuk ha valóban sok munkanélküli lesz, mint ahogy mondja, akkor Szabolcsban, Borsodban, Hajdúságban össze fognak tudni szedni 2000 főt, akiknek nincs érettségije, de nagyjából megvan a két keze-lába. A 3 éves szerződés sem rossz, mert az pont talán a válság idején biztos munkahely. Meg lehet-ezt csak gyanítom- hogy a szóbahozott Frontex miatt erre talán kapnak valami uniós forrást is egy részben a Frontex alá kihelyezett uniós határvédelmi egységre. Lehet az lesz a vége, hogy részben uniós vezetőséggel, FrontexHUN egység lesz belőlük. De ez csak hasraütés persze.
Ami engem érdekel az utolsó kiemelt rész. Erre is kiváncsi leszek nagyon, mert rohadt nagy a gebasz, kellene nagyon az ember, az utánpótlás mind a két céghez.
Az tuti ha nem kapunk meg végre valami komolyabb uniós forrást, amit eddig visszatartottak, akkor el nem tudom képzelni ,hogy fognak fizetésemelést adni lényegében a teljes hivatásos állománynak, meg még erre felállítani egy további 2000 fős alakulatot. Mert az ott nem csak 2.000 ember, hanem laktanyák, de legalábbis bentalakásos határmenti örsök, gépjárművek, egyenruha, felszerelés, egyebek kérdése is.