Ha sikerül megcsinálni, miért is ne, mármint legyen, csak addig mi lesz?
Valszeg a HM-ben hisznek abban a hiedelemben, hogy ha valamit 1000x elmondanak, akkor az igazzá válik.
Most szólnék, hogy NEM b+!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha sikerül megcsinálni, miért is ne, mármint legyen, csak addig mi lesz?
Valszeg a HM-ben hisznek abban a hiedelemben, hogy ha valamit 1000x elmondanak, akkor az igazzá válik.
Szted hol van Közép -Europában a zalaihoz hasonló modern harcjárműgyár? Hol gyártanak IFV-t??? (max.a lengyelek gyártanak.)
De.A Bonn nem szállított távközlési rendszert?
Magyar fejlesztésű rádiórelét teszteltek
Alakulatok hírei | Nagyrészt hazai gyártmányú az az RR1/G (P) típusú rádiórelé állomás, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóalja tesztelt a Defender Europe 21 nemzetközi gyakorlatsorozat támogatása érdekében Veszprém-Újmajorban.www.jetfly.hu
Nemtudom amúgy.Most mondta @krisss , hogy mind a BR mind a UA is lesz rendszeresítve - ha jól értettem.
A kettő eléggé különböző kategória, mint ahogy a SVD sem klasszikus mesterlövész puska...
Amúgy ezz PPS miben más mint BR?
Az egy dolog, hogy egyszer majd össze tudunk rakni egy akármilyen gépet, csak jussunk el odáig, első lépcsőfoknak jó, reméljük piacképes termék lesz és nem pénzszivattyú/pénztemető. A lényeg itt a kutatás-fejlesztésen lenne sztem. De Mo-on ez jelenleg teljesen kézivezérelt, gyakorlatilag az állami "segélyektől" függ. Ez nagyon egészségtelen, hogy finoman mondjam.Szted hol van Közép -Europában a zalaihoz hasonló modern harcjárműgyár? Hol gyártanak IFV-t??? (max.a lengyelek gyártanak.)
Bosch, TÜV.Azt tudjuk ez melyik 2 cég?
a Bonn rengedegmindent szállít. Az eggyik legnagyobb hazi beszállító. annyi hogy nem készterméket szállít hanem részegységeket fődarabokat amiből összegyúrják azt ami kell. Épp most zajlik megint egy szervergépcser program Bonn zömében Bonn beépített termékekből állót cserélik zömében Bonn termékekből állóakra. a földfelszini rendszer az edr rendszer de még a civíl mobil 1-2-3-4 G (5g) rendszer is nagy mértékben bonn termékből van összegyyúrva a műholdas komunikáció színtén de méga műsorszórás internet is.A Bonn nem szállított távközlési rendszert?
Magyar fejlesztésű rádiórelét teszteltek
Alakulatok hírei | Nagyrészt hazai gyártmányú az az RR1/G (P) típusú rádiórelé állomás, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred híradózászlóalja tesztelt a Defender Europe 21 nemzetközi gyakorlatsorozat támogatása érdekében Veszprém-Újmajorban.www.jetfly.hu
Ma volt itt vmi hakni. 3 miniszter is megjelent.
HM: Kiemelt cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon
HM: Kiemelt cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon
A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is – közölte a Honvédelmi Minisztérium szombaton az MTI-vel.hirado.hu
A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassuk, azonban a tesztpálya más technikai területeket is vonzani kezdett. Megjelentek egyetemek, kutatók, két nemzetközi cég már építi a saját kutatóintézetét, és itt épül a Rheinmetall új gyára is – fogalmazott a tárcavezető.
Azt tudjuk ez melyik 2 cég?
Egy magunkfajta országnak, ami épp azon kínlódik, hogy magas hozzáadott értékű (újra)iparosodáson menjen keresztül, ráadásul azt próbálja hazai kézbe csatornázni, szerintem fontos minden ilyen lehetőség.A franciák, Norvégia meg még jópáran meg nem.
Szerintem azt senki sem vitatja, hogy kell egy fenntartható, költséghatékony hadiipar, akár minimális ráfizetéssel is.Előzmény: miért (nem) jó, ha egy ország maga fejleszti-gyártja a kézifegyvereit
Egy magunkfajta országnak, ami épp azon kínlódik, hogy magas hozzáadott értékű (újra)iparosodáson menjen keresztül, ráadásul azt próbálja hazai kézbe csatornázni, szerintem fontos minden ilyen lehetőség.
A hadiipar szerintem azért jó belépési pont, mert a külső-belső piac jelen pillanatban virágzik (és ahogy a dolgok kinéznek, továbbra is virágozni fog), és ennek mentén elég sok kompetenciát lehet élvonalba hozni, ami jelen pillanatban gyerekcipőben jár idehaza.
Nem abból kell kiindulni, hogy pl a Gestamen majd első perctől nyereséges lesz-e, hanem hogy akár veszteséggel is, de ki tudunk-e köhögni egy olyan szakembergárdát itthon, amelyik képes önálló kézifegyver-fejlesztésre, meg egy másikat, amelyik képes legyártani ezeket. Olyan mennyiségű tudástőke halmozódna fel, amire lehetne később alapozni mást is (még csak nem is feltétlenül hadiiparban). Csak mert ezt a tudást nem tudod leemelni a polcról.
És ha bárki is komolyan gondolja, hogy idehaza kell működő hadiipar, ami a lőszergyártáson túlmutat, akkor ilyesmikbe is kell fektetni.
Az a szempont, hogy működő kézifegyver-fejlesztésünk és gyártásunk van és emiatt függetlenebbek lehetünk, csak hab a tortán.
Igen, nyilván van a konkrét eszközigény, amelynél prioritás, hogy minél gyorsabban, minél jobb minőségben előálljon, ami kell - ez világos.Szerintem azt senki sem vitatja, hogy kell egy fenntartható, költséghatékony hadiipar, akár minimális ráfizetéssel is.
De ha egy terméket jóval drágábban, esetleg még rosszabb minőségben is kell átvenni (lsd. RÁBA, Currus...), mint amennyiért külföldről tudnánk beszerezni, és a változás irányába még a szándék is hiányzik (jóvanazúgy mentalitás, egyéni érdekek...), akkor el kell engedni a történetet.
Így van. Ugyanakkor ha a hadiiparunkat akarjuk felfejleszteni, ott garantáltan nem lesz meg az elején se a minőség, se a költséghatékonyság. De ezeket lehet fejleszteni világos célok mentén.Adott forrásból, minél nagyobb értékre kell törekedni!
Ez pedig nehéz ügy. A munkaerőhiány lehet átmeneti is, akkor pedig "ér" ilyen eszközökhöz nyúlni.Azért nem kell eröltetni, ami nem megy, hogy aztán munkaerő hiány miatt külföldi (dél-amerikai, ázsiai, stb.) munkavállalókat kelljen foglalkoztatni!
Nekem azért az egy viszonylag állandó kérdés, hogy valóban van e munkaerő hiány és ha van, akkor miért. (Természetesen országosan és nem lokálisan értve.)Igen, nyilván van a konkrét eszközigény, amelynél prioritás, hogy minél gyorsabban, minél jobb minőségben előálljon, ami kell - ez világos.
Így van. Ugyanakkor ha a hadiiparunkat akarjuk felfejleszteni, ott garantáltan nem lesz meg az elején se a minőség, se a költséghatékonyság. De ezeket lehet fejleszteni világos célok mentén.
Amit én hiányolok, az egy transzparens, "most itt vagyunk, 1-2-5-10 év múlva pedig ide akarunk eljutni" típusú terv pl a Gestamenről, amely azt is világosan kommunikálja, hogy a nyilvánvaló célon kívül (komplett kézifegyver család) mit akarunk még elérni ezzel a projekttel.
Ez pedig nehéz ügy. A munkaerőhiány lehet átmeneti is, akkor pedig "ér" ilyen eszközökhöz nyúlni.
Ahogy fent írtam, ködös, hogy mik a célok.
Szia,Nem abból kell kiindulni, hogy pl a Gestamen majd első perctől nyereséges lesz-e, hanem hogy akár veszteséggel is, de ki tudunk-e köhögni egy olyan szakembergárdát itthon, amelyik képes önálló kézifegyver-fejlesztésre, meg egy másikat, amelyik képes legyártani ezeket.
Az szerintem teljesen jó cél, hogy rendelkezésre álljon egy, ilyen téren bizonyított szakembergárda.Szerintem nem jo cel az, hogy legyen "olyan szakembergárdát itthon, amelyik képes önálló kézifegyver-fejlesztésre".
Szerintem az lenne a jo cel, hogy legyen olyan szakembergárda itthon, amelyik képes a piacon eladhato szintu önálló kézifegyver-fejlesztésere.
Ebben egyetértünk. De nem kell, hogy szar legyen.Mert az nem ertek, ha tudunk szart fejleszteni.
Csapatpróbán? Vagy hogy?(Gyk. a fentivel nem azt mondtam, hogy a Gestamen szar, hanem azt, hogy csak akkor eri meg elvenni a penzunket es odaadni nekik, ha jot alkotnak, es ezt meg be kell bizonyitaniuk.)
Ha lopásról szól az egész, akkor nyilván kukázni kell ezt a projektet. Tudjuk, hogy arról szól?Es gyartani is csak akkor erdemes, ha a valos koltseg nem nagyobb, mint importalasnal (nyilvan a hazai termek eseten a valos koltseg megkapasahoz le lehet vonni pl. a munkaberre juto SZJA-t, sot akar meg a munkaber AFA-jat is, hiszen a munkasok Magyarorszagon fogjak elkolteni a penzuket, annak kb 21%-t AFA formajaban befizetve az allamnak). Ha a magyar munkasok munkaja er fele annyit, mint a cseheke, akkor siman megeri itt gyartani (de ha pl. a vezerigazgato ellopja a penz haromnegyedet, akkor meg nem).
Szia,Csapatpróbán? Vagy hogy?
Egyetértek, de szerintem a civil piac alapja lenne, hogy előbb csapatpróbán menjenek keresztül a vasak.Szia,
Igen, egyreszt szeles koru csapatproban, masreszt elkezdeni a pisztolyokat es a karabelyok felautomata verziojat ertekesiteni a civileknek, mert onnan kevesbe kozmetikazott reakciok jonnek.
Ez nem kicsi piac, pl. Ausztria 2018-ban 1 892 064 db pisztolyt exportalt (nyilvan nem ennek elerese a cel nehany even belul, de jol mutatja, hogy az Arzenalnal tervezett 10 ev alatt 200 000 fegyver a szomszed orszagban kb. masfel honap alatt kerul legyartasra).
A 9K116-3 "Basnyja" irányított páncéltörő rakéta kilövése 100 mm-es 2A70 BMP-3 ágyúból.
A 9K116 "Kastet" komplexumot a T-54/55 és T-62 harckocsik 100 mm-es, illetve 115 mm-es ágyúihoz fejlesztették ki. A BMP-3 megalkotása után kiegészítette ennek a járműnek a fegyverkínálatát is. A komplexum lézeres irányítást alkalmaz, a maximális lőtávolság 5500 méter.
VK | VK
vk.com