A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 864
6 055
113
Valószínűleg az oka ebből következik.

Júliusban, felkészülve az erdőtüzek oltására, először hajtottak végre a típussal ún. Bambi Bucket tűzoltó berendezéssel oltási gyakorlatot.

Sanszosan nem sok pilóta gyakorolta és nem akarták egyből a tűzbe, füstbe küldeni aki még nem.

Ez oké, de azok akiknek van már gyakorlata vele, azok csütörtöktől szombat estig mit csináltak?

De akár igaz lehet a kifizetéses story is, vagy a Kat.védelem volt túl egoista sokáig, hogy majd ők megoldják egyedül, csakazértis stb

• Tetszik
Reactions: antigonosz

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 307
25 025
113
Ez oké, de azok akiknek van már gyakorlata vele, azok csütörtöktől szombat estig mit csináltak?

De akár igaz lehet a kifizetéses story is, vagy a Kat.védelem volt túl egoista sokáig, hogy majd ők megoldják egyedül, csakazértis stb
Valaki azt írta, valahol, aki ott volt és beszélt katvédessel, hogy megoldják, el is oltják mindjárt.
Asszem még 800ha égett le ez után.
De persze csak pletyka...

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 871
113
Valószínűleg az oka ebből következik.

Júliusban, felkészülve az erdőtüzek oltására, először hajtottak végre a típussal ún. Bambi Bucket tűzoltó berendezéssel oltási gyakorlatot.

Sanszosan nem sok pilóta gyakorolta és nem akarták egyből a tűzbe, füstbe küldeni aki még nem.
De a Balkánon kint voltak vele az öreg Millel párban.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 559
113
Ma már kétszer repült el felettem a H-225... Ha már a repóra költségéről beszélgetünk.

Amúgy ellátmányt, vizet IBC tartályban nem lehetett volna függő teherként szállítani, ha a csoda oltózsák nem elérhető?

Nyilván valahol magas szinten volt az egész elhibázva. Központosítás, és intézményi tehetetlenség, együttműködésre képtelenség. Nem épp a nyugati/NATO hadviselési szemléletnek megfelelő, a máig velünk élő, és újraépülő szovjet módszer a gyakorlatban.

• Tetszik

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 866
13 131
113
Ma már kétszer repült el felettem a H-225... Ha már a repóra költségéről beszélgetünk.

Amúgy ellátmányt, vizet IBC tartályban nem lehetett volna függő teherként szállítani, ha a csoda oltózsák nem elérhető?
Ahh az ibc ilyen terhelest nehezen bir emeleten mar meg kalmarral en is a vas szerkezet a 3.kibillenesnel elengedte magat es a foldon pukkant szet.

• Tetszik

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 559
113
Ahh az ibc ilyen terhelest nehezen bir emeleten mar meg kalmarral en is a vas szerkezet a 3.kibillenesnel elengedte magat es a foldon pukkant szet.
a fém kalodás is? (Én csak nyugalmi állapotban láttam ilyet)

Spaniferrel rögtönözve megerősíteni? Koppra töltve, hogy ne lötyögjön? Ötleteim vannak még :D

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 866
13 131
113
a fém kalodás is? (Én csak nyugalmi állapotban láttam ilyet)

Spaniferrel rögtönözve megerősíteni? Koppra töltve, hogy ne lötyögjön? Ötleteim vannak még :D
Meg lehet probalni de ha az le esik nagyot puffan. Azt arra talaltak ki hogy targoncaval az aljan emeljek ott eros. Meg hat hogy nyitjak ki az also csapjat ha oda ertek?:Dd

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 559
113
Meg lehet probalni de ha az le esik nagyot puffan. Azt arra talaltak ki hogy targoncaval az aljan emeljek ott eros. Meg hat hogy nyitjak ki az also csapjat ha oda ertek?:Dd
Raklapon viszed, a raklapot emeled.
Tetejét kinyitod, bele a tömlő, kiszivattyúzod amit tudsz.

Ez lehetett akár egy gond, hogy csak a Szent Antiochiai Vizestömlő Szakszerű Használata volt amit a szabvány enged, nulla rögtönzés... (a munkavédelmet szem előtt tartva persze, függő teher alá amúgy sem megyünk).

Közben 3x is itt a H225...

Én nem bántam volna, ha megpróbálják, esetleg nem sikerül, aztán legfeljebb bejelentik, hogy oké, nincs megfelelő felszerelés/személyzet, mert új a gép még, de úton van/szerzünk/képzünk... Ez lett volna az igazi hadgyakorlat.
Mert azt is látni kell, hogy a papírforma dolgok ott is csak az első 1-2 hétben mennének, aztán alkalmazkodás, maszekolás jönne.

Ukrán Nemháborúban is láttuk ezt mindkét oldalról.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 871
113

Nyilván valahol magas szinten volt az egész elhibázva. Központosítás, és intézményi tehetetlenség, együttműködésre képtelenség. Nem épp a nyugati/NATO hadviselési szemléletnek megfelelő, a máig velünk élő, és újraépülő szovjet módszer a gyakorlatban.
Azért a Néphadseregbol már ilyen esetben biztosan kivezényeltek volna legalább kiskatonákat tüzet oltani ha mást nem is. És gondolj bele akkor még nem volt internet még mobiltelefon,számítógép se nagyon. Volt a Volga,meg a tekeros telefon,és mégis működött.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 871
113
Ha meg a nemlétező Páncélos Utászokat odatrèlerezik, kb 3 óra alatt beszántották volna az egészet, a páncélozott buldózerekkel, gléderekkel.
Azoknak alapjárat hogy tűzben dolgoznak.
De utászokat alkalmazni buzis, tudom...
Betonkeményre volt száradva a fold.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 559
113
Azért a Néphadseregbol már ilyen esetben biztosan kivezényeltek volna legalább kiskatonákat tüzet oltani ha mást nem is. És gondolj bele akkor még nem volt internet még mobiltelefon,számítógép se nagyon. Volt a Volga,meg a tekeros telefon,és mégis működött.
De ha nem vezényelték ki őket, el se jutott hozzánk, ugye. Szóval ennek az érmének is két oldala van.

Végül csak kiküldték ezt a helikoptert is, és a legénység a PR videók alapján ügyesen tevékenykedett. Nyilván, ha küldik őket, a legjobbjukat adják, ők odateszik maguk akár külföldön, akár itthon.

Kérdés,hogy mekkora fáziskésés lett volna akkor? Kiskatonákat ma? Nincsenek. Tartalékosok talán. A logisztika meg... (ilyen jellegű feladatokra) talán jobb volt akkoriban. Egy biztos, engem azok amiket beszámolókat hoztatok, nem győztek meg, nekem túlközpontosított mindenki fél dönteni helyzetnek tűnik kívülről szemlélve.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 387
19 782
113
Én sokmindent hallottam a helyszínen a tűzoltótól. De pozitívat semmiképp. Másik topi ban írtam is róla. Ma egész nap hordta amúgy a vizet. Az ottlevők már első nap kérték amúgy a legi oltás. Szégyen volt az egész oltás amúgy. A katasztrófa védelem konkrétan azt nem tudta megszervezni, hogy kajája legyen az ottaniakknak. Higtrágyaszórókkal meg traktorokkal hordták a vizet!!! Honvédségi vizszállitók hol voltak???? Helikopterből első nap ha küldenek 3-4 db-öt, elvileg van, akkor aznap végeznek!!! Gyakorlatilag megbukott az összes állami szerv! Jaaa!!! A legdurvabb! A rendőrség kirakott egy trafipax öt Vönöck faluba, amin keresztül a tűzhöz lehetett menni a déli irányból. Ennél mi van lejjebb???

Döbbenetes káosz volt, az biztos. 1000 ha égett nagyjából le, mert nem eloltották, hanem leégett inkább. Amit megvédtek, azt meg a helyiek körbe szántották. A honvédségi helikopterről, egy arrafelé lakó munkatársam azt mondta, az a szóbeszéd feléjük, hogy napokig nem engedték felszállni oltani.
Elég nagy balsiker volt az egész oltás, mert ezt nyugodtan vehetjük éles bevetésnek.
Az aknakeresésnél szoktam írni, hogy a Katasztrófavédelemnek illene erre megfelelő erőkkel rendelkeznie, nem a Honvédségnek. Persze, ezen lehet vitatkozni, elismerem. De hogy tűzoltáshoz sincs a katasztrófavédőknek saját helikopterük és a Honvédség, pontosabban a HM kegyére kell napokig várni, mikor tombol a tűz, hát egészen elképesztő.
Nem tudom mi volt az egész történet pontos igazsága persze, de ebből az eseménysorozatból most több féle pletyka is szárnyra kap, ebben biztos vagyok.
Mi ha egy település ég, nem pedig egy erdő és préritűz van csak.
Amit nani írt, hogy a rendőrök meg trafipaxozták az oltáshoz igyekvőket, az meg egyenesen filmígjátékba illő lehetett.

• Tetszik

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
735
2 091
93
Döbbenetes káosz volt, az biztos. 1000 ha égett nagyjából le, mert nem eloltották, hanem leégett inkább. Amit megvédtek, azt meg a helyiek körbe szántották. A honvédségi helikopterről, egy arrafelé lakó munkatársam azt mondta, az a szóbeszéd feléjük, hogy napokig nem engedték felszállni oltani.
Elég nagy balsiker volt az egész oltás, mert ezt nyugodtan vehetjük éles bevetésnek.
Az aknakeresésnél szoktam írni, hogy a Katasztrófavédelemnek illene erre megfelelő erőkkel rendelkeznie, nem a Honvédségnek. Persze, ezen lehet vitatkozni, elismerem. De hogy tűzoltáshoz sincs a katasztrófavédőknek saját helikopterük és a Honvédség, pontosabban a HM kegyére kell napokig várni, mikor tombol a tűz, hát egészen elképesztő.
Nem tudom mi volt az egész történet pontos igazsága persze, de ebből az eseménysorozatból most több féle pletyka is szárnyra kap, ebben biztos vagyok.
Mi ha egy település ég, nem pedig egy erdő és préritűz van csak.
Amit nani írt, hogy a rendőrök meg trafipaxozták az oltáshoz igyekvőket, az meg egyenesen filmígjátékba illő lehetett.
Én is hallottam ezt a verziót, hogy a miniszter urak egymásra mutogatás miatt nem engedték meg..... Abban viszont nem értek egyet, hogy külön felszerelés kell a katasztrofavedelembek. Ami amúgy nem több mint egy venkomunista vízfej, test nélkül. Pont hogy arra kellene több energiát fektetniük, hogy hatékonyan tudjanak ilyen esetben együttműködni a Honvédséggel!!! Azért nem kell plussz helikopter elképesztő összegeket, hogy pár évente egyet egyet bevessenek nagy nehezen utáni vagy menteni. Én a hibát abban látom, hogy gyakorlatilag vízfejek uralják Magyarország intézményi. Ebben talán a Honvédség és a katasztrófák a legdurvabbak. Ha pedig baj van, eszük, lehetőségük, szándékú sincs a kis csökevenyes testjeiket együtt alkalmaznak. Fuuuu. BORZALOM!!!

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 731
12 258
113
Én is hallottam ezt a verziót, hogy a miniszter urak egymásra mutogatás miatt nem engedték meg..... Abban viszont nem értek egyet, hogy külön felszerelés kell a katasztrofavedelembek. Ami amúgy nem több mint egy venkomunista vízfej, test nélkül. Pont hogy arra kellene több energiát fektetniük, hogy hatékonyan tudjanak ilyen esetben együttműködni a Honvédséggel!!! Azért nem kell plussz helikopter elképesztő összegeket, hogy pár évente egyet egyet bevessenek nagy nehezen utáni vagy menteni. Én a hibát abban látom, hogy gyakorlatilag vízfejek uralják Magyarország intézményi. Ebben talán a Honvédség és a katasztrófák a legdurvabbak. Ha pedig baj van, eszük, lehetőségük, szándékú sincs a kis csökevenyes testjeiket együtt alkalmaznak. Fuuuu. BORZALOM!!!

És írnak egy szabályzatot arról, hogy hogyan kell szabályzatot írni ahhoz az igénylőlaphoz, amivel igénylőlapot igényelsz.

• Tetszik
Reactions: honved