A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 666
105 156
113
Tokjo lenne…ha azok a lakasok amiket nezegettunk tobben 40-50milliorol nem ugrott volna fel 60-70re…sot amit konkretan kineztem 83milliora…sokan emiatt meg messzebb kerultunk a sajat otthontol nem hogy kozelebb. Vakarjuk a fejunket hogy oke 50misit talan megkapjuk meg talan 11misi babavaro es de az is csak 61millio…most panel lakasok amik nem putrik 65 alatt nincs es akkor meg nem fiezettem illeteket meg a sok bizbaszt…es akkor arra kise tertem hogy azok akii nem tudnak elni a 3% on tul barmely kedvezmenyes hitellel (pl tesom aki szingli) ezzel most egyenlore az ellenkozejet erte el az allambacsi ugy felstuffoltak az arakat…hogy akinek megvolt lassan a 20% egy kb 40-50misis lakashoz/hazhoz most 10% ugyan ezert lehet nem lesz meg mert olyan pofatlanul tul araztak a lakasokat.
Neztem kulkerulteben egy felujitando kadarkockat 47misi nem nagyon vittek el meg hianyzott volna hozza egy pici de azt csalad adta volna na most 3% utan felvitte az arat az elad 137milliora.
Remelem a bankok nyomnak egy eros feket az ertekbecslesnel es helyre razzak valamennyire a piacot vagy a fidesz atveszi a tisza programjak a berlakas programmal ami lejjebb nyomja a piaci arat…mert most sok korombeli pont hogy messzebb kerult a lakastol, mert jo ez a 3% csak az ingatlan tulajdonosok maxra lottek be a putriukat is es ez igy nem lesz mukodokepes.
Nekik nincs programjuk, csak bemondták ezt a szoksásos bérlakás panelt.;)

Aki 47-ről emiatt 137 millióra vitte fel a lakását, azt tényleg engedd el más baleknak.

Én a pesti árakat nem ismerem, de nézz körül jobban.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 695
18 945
113
Nekik nincs programjuk, csak bemondták ezt a szoksásos bérlakás panelt.;)

Aki 47-ről emiatt 137 millióra vitte fel a lakását, azt tényleg engedd el más baleknak.

Én a pesti árakat nem ismerem, de nézz körül jobban.

Most elszaltak kell egy fel ev mire a fellegekbol visszaternek a “realisba.” Meglatjuk en varok 26 vegeig inkabb es meglatjuk meddig lesz ez a 3% os kedvezmeny azt sugjak nem sokaig.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 680
18 927
113
Remelem a bankok nyomnak egy eros feket az ertekbecslesnel es helyre razzak valamennyire a piacot

Az a baj hogy a vevő addigra már tipikusan foglalózott és ugye azzal azt biztosítja, hogy megfizeti a kádár kockárért a 137 milliós vételárat (LOL, nincsenek már erre szavak)

Úgyhogy alapból a a vevő baja és érdekköre, ha a banki értékbecslés lehúzza az árat reálisra és mivel úgy már nem lesz elegendő a zálogtárgy hitelfedezetként (ráhagyással), szegény vevő a hitelt sem kapja meg (hacsak nem vonnak be más zálogtárgyat, hadd bukjon az egész család) -- > vevő bukja a foglalót, ha nem tudja szerződésszerűen fizetni vételárat, a túlárazó eladó meg jót röhög a markába...

Jó is hogy mondod, észnél kell lenni majd szerződéses feltételek kialakításánal annak nem akar ordas nagyot bukni.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 695
18 945
113
Az a baj hogy a vevő addigra már tipikusan foglalózott és ugye azzal azt biztosítja, hogy megfizeti a kádár kockárért a 137 milliós vételárat (LOL, nincsenek már erre szavak)

Úgyhogy alapból a a vevő baja és érdekköre, ha a banki értékbecslés lehúzza az árat reálisra és mivel úgy már nem lesz elegendő a zálogtárgy hitelfedezetként (ráhagyással), szegény vevő a hitelt sem kapja meg (hacsak nem vonnak be más zálogtárgyat, hadd bukjon az egész család) -- > vevő bukja a foglalót, ha nem tudja szerződésszerűen fizetni vételárat, a túlárazó eladó meg jót röhög a markába...

Jó is hogy mondod, észnél kell lenni majd szerződéses feltételek kialakításánal annak nem akar ordas nagyot bukni.
Ha mar foglalozta valaki akkor a foglalokor aktualisan hirdetet arert kell eladni ha ettol elter szerintem tuti vissza kell adnia a foglalot.
De igen esznel kell lenni most a piac amugy 3% elott csokkenoben volt 16-20% estek a kornyekunkon az arak azert kezdtunk el nezelodni de most ezzel megint ugy felvittek,meglatjuk remeljuk a bankok kicsit eszhez teritik a tulajokaz mikor az agyon stuffolt araikra nem nagyon adnak 3%os hitelt nem hogy piacit

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 747
36 708
113
Tokjo lenne…ha azok a lakasok amiket nezegettunk tobben 40-50milliorol nem ugrott volna fel 60-70re…sot amit konkretan kineztem 83milliora…sokan emiatt meg messzebb kerultunk a sajat otthontol nem hogy kozelebb. Vakarjuk a fejunket hogy oke 50misit talan megkapjuk meg talan 11misi babavaro es de az is csak 61millio…most panel lakasok amik nem putrik 65 alatt nincs es akkor meg nem fiezettem illeteket meg a sok bizbaszt…es akkor arra kise tertem hogy azok akii nem tudnak elni a 3% on tul barmely kedvezmenyes hitellel (pl tesom aki szingli) ezzel most egyenlore az ellenkozejet erte el az allambacsi ugy felstuffoltak az arakat…hogy akinek megvolt lassan a 20% egy kb 40-50misis lakashoz/hazhoz most 10% ugyan ezert lehet nem lesz meg mert olyan pofatlanul tul araztak a lakasokat.
Neztem kulkerulteben egy felujitando kadarkockat 47misi nem nagyon vittek el meg hianyzott volna hozza egy pici de azt csalad adta volna na most 3% utan felvitte az arat az elad 137milliora.
Remelem a bankok nyomnak egy eros feket az ertekbecslesnel es helyre razzak valamennyire a piacot vagy a fidesz atveszi a tisza programjak a berlakas programmal ami lejjebb nyomja a piaci arat…mert most sok korombeli pont hogy messzebb kerult a lakastol, mert jo ez a 3% csak az ingatlan tulajdonosok maxra lottek be a putriukat is es ez igy nem lesz mukodokepes.
40-50et lakásért nem adnék.. Értem én, h Bp vagy egyéb belváros, de nézz körül kijjebb sztem. Lehet, ugyanannyi idő alatt beérsz a melóhelyre, csak van kerted is. Mondjuk nekem ez a program nem oszt, nem szoroz,nem vagyok jogosult, meg azt is értem, h aki eladni akar, az rápróbál a magasabb árra, de a 47ről 137 az mintha átverés lenne.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 989
55 722
113
40-50et lakásért nem adnék.. Értem én, h Bp vagy egyéb belváros, de nézz körül kijjebb sztem. Lehet, ugyanannyi idő alatt beérsz a melóhelyre, csak van kerted is. Mondjuk nekem ez a program nem oszt, nem szoroz,nem vagyok jogosult, meg azt is értem, h aki eladni akar, az rápróbál a magasabb árra, de a 47ről 137 az mintha átverés lenne.
Az lehúzás. Ki kell röhögni az ilyet. A piac korrigálni fog, mint mindig. A 47-137, az a sok sikert báttya rárohadós magánszám. Felbaszni az árat egy dolog, eladni meg egy másik.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 281
10 661
113
Sztem ez a bérlakásprogram hülyeség. Inkább ezt a 3%-os állami kamatot tarthatnák meg. 1 milliós éves közszolgálati kafetériával 20 milliós hitel törlesztörészlete 11-12.000 ft lesz. És akkor nem máséba, a sajátodba törlesztesz.

Nem működnek ezek az állami támogatások. Ezt erőltették már 2000 környékén is, 2010 óta is, sosem működött. Csak árnövekedést, bizonytalanságot, kockázatot hozott. Ráadásul direkt azokat támogatják, akik amúgy kevésbé szorulnának rá. Ami különösen rontja az árakat, mert nem több vásárló lesz, hanem csak a meglévő vásárlóknak lesz több pénze, így könnyű árat emelni. Jól mutatja az egészet, hogy 2010-ben könnyebb volt lakáshoz jutni, mint most. Bár lakásár-növekedés az egész világon jelentős, de Mo-on kiemelten rossz (ez is).

A bérlakások meg piaci alapon szabályozzák az árakat. Ráadásul rugalmas megoldás, ami sok embernek pont kell.

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
597
1 567
93
40-50et lakásért nem adnék..
Annyiért nem is kapsz lakást, csak egy lyukat vagy egy olyan romhalmazt amiben még bent van a halott nagyi... és nem csak Pesten. Ez a 3%-os hitel arra volt jó, hogy jó 10-20 MFt-ot rátoltak minden értelmes lakás árára. És megint csak azok jártak jól ezzel, akik befektetők és/vagy amúgy is van pénzük.

Mert az is oké, hogy elvileg 10% önrészre a bank "megadhatja" a hitelt, de az inkább 15-20% lesz. Ha nézünk egy nem lefingott panelt, akkor az legyen mondjuk alsóhangon 65 MFt, ennek az önrésze 13 MFt, plusz ingatlanszerzési illeték meg minden faszom. Szóval ha ezzel a hitellel is élni akarsz, kell mondjuk 20-25 MFt önrész ha be is akarod bútorozni a lakást. Na ezt összeszedni úgy, hogy világverő infláció van, illetve az átlag lakbér is 250e + rezsi fölött van, a többségnek szinte lehetetlen.

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
480
1 875
93
Annyiért nem is kapsz lakást, csak egy lyukat vagy egy olyan romhalmazt amiben még bent van a halott nagyi... és nem csak Pesten. Ez a 3%-os hitel arra volt jó, hogy jó 10-20 MFt-ot rátoltak minden értelmes lakás árára. És megint csak azok jártak jól ezzel, akik befektetők és/vagy amúgy is van pénzük.

Mert az is oké, hogy elvileg 10% önrészre a bank "megadhatja" a hitelt, de az inkább 15-20% lesz. Ha nézünk egy nem lefingott panelt, akkor az legyen mondjuk alsóhangon 65 MFt, ennek az önrésze 13 MFt, plusz ingatlanszerzési illeték meg minden faszom. Szóval ha ezzel a hitellel is élni akarsz, kell mondjuk 20-25 MFt önrész ha be is akarod bútorozni a lakást. Na ezt összeszedni úgy, hogy világverő infláció van, illetve az átlag lakbér is 250e + rezsi fölött van, a többségnek szinte lehetetlen.
Nem csak Budapestből áll az ország....

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
18 019
66 500
113
Állami kedvezményeket lakâsvásárlâsra max m2 árhoz kellene kötni, ahogy Ausztriában?
Nem ez lenne megoldás minden magyar lakâsgondra, de segithetne megfogni az árakat egyes szegmensekben.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 680
18 927
113
Állami kedvezményeket lakâsvásárlâsra max m2 árhoz kellene kötni, ahogy Ausztriában?
Nem ez lenne megoldás minden magyar lakâsgondra, de segithetne megfogni az árakat egyes szegmensekben.

Az Otthon Start-ra van ilyen 1,5 MFt / m2 szabály, illetve de facto a CSOK+ ra is hiszen ott 80 Mft a vételár limit az első lakásra, 150 millió forint a másodikra, és a születendő gyerekszám alapján meg van határozva a minimum hasznos alapterület illetve a kölcsön maximum összege is.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 977
21 912
113
fel lehet nyomni egész koppig a négyzetméterárakat fos műszaki tartalomra (magyar piac 90+%-a) attól még.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
18 019
66 500
113
fel lehet nyomni egész koppig a négyzetméterárakat fos műszaki tartalomra (magyar piac 90+%-a) attól még.
Ezt pl Ausztriában megoldották egész jól. Persze az is hozzátartozik, hogy a szövetkezetek a legnagyobb lakâsépitök.
A szövetkezetek pályáznak meg forrásokat a "Lakâsépitési támogatâsi alapból" ( úgy emlékszem, 30 éves futamidöre) és a vevöknek ( akik valójâban sokáig bérlök mint szövetségi tagok). meg kell felelni bizonyos jövedelmi határoknak. Aztán a szövetkezet el adhatja a lakâsokat 15 év után az addigi "bérlöknek." A finanszirozás vegyes, vannak banki hitelek,szövetkezeti tagok önereje és a forrás a lakæsépitési támogatâsi alapból. ( Wohnbauförderung).
Mèg a szövetkezeti tagok önerejére is van támogatâs és kedvezményes hitel. ( Eigenmittelersatzdarlehen).

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
18 019
66 500
113
Elfelejtettem: Az igy épitett lakâsok m2 ára korlátozott, de nem hasraütve, hanem a szerint, mibe kerül egy közepes minöség felszereltség.