A pénz világa

A mesterséges gyémántok mára olcsóbbak, környezetbarátabbak, és jobb minőségűek a természetesnél, egy méret alatt, átlagosan. Az iparnak pedig olcsó bőséges forrást biztosítanak a mesterséges gyémántok. A mesterséges gyémántok ára 1/50-edére esett vissza az 1 karátos méretben 2018 óta. Méretgazdaságos lett a technológia.
Kiegészítés: s a szektor legfőbb problémája, h gyakorlatilag a mesterséges gyémántot nem tudják valid (idő és költséghatékony) módszerrel megkülönböztetni a természetestől, így van olyan szereplő amely a csiszolás közbeni “összekeverésre”üzleti modellt húzott fel.

Minek. Te úgy is mindent jobban tudsz.
Meg azt is amit nem értesz.
Nekem pedig nem célom az edukáció.
?? Valami baj van?
Veled ellentétben én nem tanácsoltam semmit azonkívül, h a saját dolgaiddal foglalkozz.
Ez meg mire volt jó? Én csak a videó megnézését tanácsoltam, semmi mást...
Évek óta ismert ez a script.
A megközelítés érvényességének a valószínűsége emelkedett.
Mire valamiből videó lesz…
Ezen mit értesz? De komolyan, valaki más ezt érti? Én nem.
Miért kellene vitatkozni?
Mi közöm hozzá ki mibe és hogyan fektet?
Mindenki magad dönt a számára elviselhető kockázatról.
Pl.: Ha az neked kockázatos akkor nem csinálod.
Az arany áremelkedését vitattuk, nem tudom hogy lyukadtál végül itt ki, hacsak nem a széttrollkodás volt a célod.
A fizikai aranyhoz köthető banki/befektetői üzletekről utólag értesülsz, ha megjelenik a mérlegben adatközléskor. Utólag!
Azzal mit érsz? A megerősítésen kívül…
Van olyan piac amiről nincs adekvát megbízható adat csak becslés.
A feketepiacról nem is beszélve.
Az első állításod itt bizomyítja, hogy még a COMEX-ről sem hallottál. 70-es évek óta létezik, határidős, fizikailag leszállítandó aranyra kötik.
Amúgy milyen befektetői üzletek azok amikről (te) előre értesülsz? Milyen adatot nem utólag adnak ki? Se füle se farka a mondandódnak (ismét bocs).
A többi állításod is eléggé légbőlkapott, hiszen a fizikai arany kereslet/kínálat pl a World Gold councilnál nem igazán becslésen alapszik...
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends
Szerintem hanyagold ezt a témát, mert láthatóan idegenül mozogsz benne, csak akkor nem értem, hogy miért kommenteled ilyen vehemensen?
Pl.: a tőzsdén aranyhoz kötött pénzügyi műveletek - itt befektetések - dollárban kifejezett volumene többszöröse az ismert fizikai arany értékének…
"Ismert fizikai arany értéke?"
Kicsit pontosíts, és akkor még igaz is lehet.
A fizikai arany kitermelés nem tudná fedezni az összes ETF demandját (igazi aranyra beválthatóságát) ha a birtokosaik be akarnák váltani azt (persze az ETF ek nagy része nem is garantál fizikai aranyat de a nagy házak igen, pl az említett COMEX). Így gondoltad?

Úgy, hogy nem követed a piacot. Lement, és a hollandus meg newyorki gyémántkereskedők keményen dolgoznak azon, hogy fent tartsák mesterségesen. Kiskerben igyekeznek nem a pórnép orrára kötni.

A mesterséges gyémántok mára olcsóbbak, környezetbarátabbak, és jobb minőségűek a természetesnél, egy méret alatt, átlagosan. Az iparnak pedig olcsó bőséges forrást biztosítanak a mesterséges gyémántok. A mesterséges gyémántok ára 1/50-edére esett vissza az 1 karátos méretben 2018 óta. Méretgazdaságos lett a technológia.

Nagyon hosszú volt ez a hét, úgyhogy a régi könyvjelzőim közt nem találtam, de talán ez a cikk volt amit fél éve olvastam kb. Remélem ez az, ami ezt tárgyalta alaposan:

A nagy természetes gyémánt pedig olyan mint a modern művészet: mesterséges az árazása és az intrinzikus értékétől (hogy van magyarul?) teljesen független, luxus termék, csak sztátus-szimbólum, adócsalás, érték mozgatás a határon, pénzmosás.

Diamonds_Are_Forever_-_UK_cinema_poster.jpg
Ezt én nem tudtam, köszi hogy kikerested. A természetes gyémántok ára 2022 óta 30%-ot vesztettek értékükből. Azt azért hozzátehetted volna a korrektség kedvéért ha már a másik állítását véded/akarod alátámasztani, hogy 1955.-óta tudnak mesterséged gyémántot előállítani, de a természetes gyémánt ára csak 2022-ben kezdett el csökkenni, addig azért nőtt...
Majdnem 80 évig (a feltalálás után) a természetes gyémánt nem vesztett az értékéből, sőt.
Szóval még nagyon sokára fogunk ott tartani hogy ez tényező legyen árbefolyásoló hatással, de az áremelkedés viszont itt van a nyakunkon, legalábbis ami az utóbbi éveket és az elkövetkezendőket illeti.

Ezt én nem tudtam, köszi hogy kikerested. A természetes gyémántok ára 2022 óta 30%-ot vesztettek értékükből. Azt azért hozzátehetted volna a korrektség kedvéért ha már a másik állítását véded/akarod alátámasztani, hogy 1955.-óta tudnak mesterséged gyémántot előállítani, de a természetes gyémánt ára csak 2022-ben kezdett el csökkenni, addig azért nőtt...
Majdnem 80 évig (a feltalálás után) a természetes gyémánt nem vesztett az értékéből, sőt.
Szóval még nagyon sokára fogunk ott tartani hogy ez tényező legyen árbefolyásoló hatással, de az áremelkedés viszont itt van a nyakunkon, legalábbis ami az utóbbi éveket és az elkövetkezendőket illeti.
Korrektebb lenne, ha nem húznál ki random történelmi tényeket amik nem befolyásolják az érvelést a ... kalapodból, hogy levonj egy az általad hozott ténnyel is ellenmondó következtetést (olcsóbb a helyettesítő termék, esik a termék ára 30%ot, tehát nem lesz árcsökkenés, sőt drágulás lesz). De akkor itt van egy történelmi érdekesség:

Csaucseszku is többek közt mesterséges gyémánttal szerzett keményvalutát az 1970-es években, akkor is olcsóbb kellett legyen az előállítása, mint a természetes gyémánté, különben nem érte volna meg csinálni neki. https://web.archive.org/web/2022081...lui.ro/amusement-park-within-diamond-factory/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Rami_Dacia

A mesterséges gyémánt régóta, és már most is árbefolyásoló tényező. A termsézetes "csak" 30%-ot vesztett értékéből... mert még dübörög a marketing gépezet. A természetes gyémánt ára teljesen mesterséges konstrukció, mert nincs igazán kereslet rá az iparban, ellentétben pl. az arannyal, ami ipari gyémántra szükségünk van azt jelenleg a mesterséges tudja fedezni.

De ahogy írtam: a természetes gyémánt árát mesterségesen próbálják magasan tartani, ahogy anno a keresletet is mesterségesen fújták fel rá marketing kampányokkal. A szovjetorosz kormány szintén részt vesz a gyémánt kartellben, mert fontos bevételi forrásuk. Fékezik az esését, de csoda nem lesz.

Az ékszerben hasznos méret elérése, és a kínai és indiai nagyüzemi gyártás a "nagy" kövekre, valamint a véres gyémántok köztudatba elérése hatását láthatod az áresésen. A milennial generáció már hülye lenne a földből előtúrt kövekért fizetni amit afrikaiak rabszolgaként tartsával termeltek és hadurak pénzelésére meg haszidok hízlalárása kell felárat fizetni... amikor ugyanott ahol a zafírüveget gyártják a telefonodra különb gyémántot gyártanak olcsóbban.

Őszintén javaslom elolvasni Marco Polo utazásait. Nem mindenkinek teszik a stílusa, de nagyon tanulságos meggondolni, hogy a kincsek amikre most szegény vályogviskóban nyomorgóü népek tartományainak gazdfagsága épült, most bagóért kaphatóak vagy rég kiváltásra kerültek. De gondolj bele, régen a sóért háborúztak... A cukor drága kincs volt, most meg már szemét töltőanyagként teszik mindenbe ha kell, ha nem. A gyémánttal (és sok más kristállyal, pl. zafír, rubin) megtörtént, az arannyal is megtörténhet, hogy kiváltják. A félvezetőiparban pl. már a 90-es években kiváltották rézzel jelentős részben a chipeken belül. Az arany hasznosabb általánosságban az iparban, mint a nagy méretű gyémántok, amiket biztos lehetne hasznosítani valahogy, de a természetben az a tisztaság abban a méretben extrém ritka, majd ha lesz igény, a gyártás finomítva lesz, hogy azt is olcsón megoldja.

Ha azt vonod le ebből, hogy a természetes gyémán ára fel fog menni, akkor nem tudok mit mondani. A pénzed oda teszed ahova akarod, de erről nem tudok többet beszélni, mert szemmel láthatóan nem hagyod magad a tényekkel összezavarni.

• Tetszik
Reactions: ZRÍNYI 20!026

A „Weyerbélázás” eredete és lényege

A „Weyerbélázás” kifejezés Weyer Béla újságíró 1990-es évekbeli tevékenységére utal, amikor a budapesti tudósító a német Süddeutsche Zeitungnak küldött anyagokat, amelyeket az ellenzéki magyar média úgy tálalt, mintha a „tekintélyes német liberális lap” független véleményét közvetítenék, elhallgatva, hogy az információk valójában magyar forrásból, Budapestről származnak.

A mostani „Weyerbélázás 2.0” ugyanezen a sémán alapul: magyar újságírók nyugati lapokban helyeznek el cikkeket, amelyek az Orbán-kormányt és annak vezetőjét rágalmazzák, majd ezeket a cikkeket a magyar ellenzéki média, különösen a HVG360, úgy mutatja be, mint a „művelt Nyugat” véleményét. Ez a technika a nyugati média tekintélyét használja fel az ellenzéki propaganda hitelesítésére.

A „Weyerbélázás” eredete és lényege

A „Weyerbélázás” kifejezés Weyer Béla újságíró 1990-es évekbeli tevékenységére utal, amikor a budapesti tudósító a német Süddeutsche Zeitungnak küldött anyagokat, amelyeket az ellenzéki magyar média úgy tálalt, mintha a „tekintélyes német liberális lap” független véleményét közvetítenék, elhallgatva, hogy az információk valójában magyar forrásból, Budapestről származnak.

A mostani „Weyerbélázás 2.0” ugyanezen a sémán alapul: magyar újságírók nyugati lapokban helyeznek el cikkeket, amelyek az Orbán-kormányt és annak vezetőjét rágalmazzák, majd ezeket a cikkeket a magyar ellenzéki média, különösen a HVG360, úgy mutatja be, mint a „művelt Nyugat” véleményét. Ez a technika a nyugati média tekintélyét használja fel az ellenzéki propaganda hitelesítésére.
Nézzük a tényeket, amiről a cikk szól: k. sok (GDP jó néhány százaléka) ment el akksi és villanyautógyárak idehozására. Megérte?!?
Egyelőre nagyon nem!
Ennyit állít a cikk.

Korrektebb lenne, ha nem húznál ki random történelmi tényeket amik nem befolyásolják az érvelést a ... kalapodból, hogy levonj egy az általad hozott ténnyel is ellenmondó következtetést (olcsóbb a helyettesítő termék, esik a termék ára 30%ot, tehát nem lesz árcsökkenés, sőt drágulás lesz). De akkor itt van egy történelmi érdekesség
Nem húztam ki, ha igen, akkor nyugodtan idézd ide. Viszont te annál inkább ezt teszed - ha nem is veszed észre. Még egyszer: A természetes gyémánt ára az 1955(!)-ös kezdetű mesterséges előállítás elindulása után egészen 2022-ig emelkedett! Tehát, a másik kollega víziója az arany kapcsán, hogy majd lesz mesterséges és akkor milyen "occsó" lesz, emiatt (is) teljesen érvénytelen! Nem beszéltem a mesterségesről.
A mesterséges gyémánt régóta, és már most is árbefolyásoló tényező. A termsézetes "csak" 30%-ot vesztett értékéből... mert még dübörög a marketing gépezet. A természetes gyémánt ára teljesen mesterséges konstrukció, mert nincs igazán kereslet rá az iparban, ellentétben pl. az arannyal, ami ipari gyémántra szükségünk van azt jelenleg a mesterséges tudja fedezni.
Ezt sokan mondják, de mi a nemesfémekből indultunk ki, és ez ott is nagyon gyanús hogy így van (sőt szerintem más anyagoknál is), de ezt nem szoktuk nyilvános fórumon vesézgetni, nincs is értelme. Egyébként meg mit számít ha manipulált az ár? Drágábban veszed? Igen, az az ára és kész. Az aranyra sincs nagy ipari kereslet, ebben is tévedsz. A teljes demand 10%-át sem fedi le az ipar.
https://www.eleconomista.es/busines...4735/10/13/Heres-How-The-World-Uses-Gold.html

De ahogy írtam: a természetes gyémánt árát mesterségesen próbálják magasan tartani, ahogy anno a keresletet is mesterségesen fújták fel rá marketing kampányokkal. A szovjetorosz kormány szintén részt vesz a gyémánt kartellben, mert fontos bevételi forrásuk. Fékezik az esését, de csoda nem lesz.
Mint mondtam ez sok minden mással (pl nemesfémekkel) is így van. Inkább izonyítsd be. Utána meg indokold meg, hogy végül is mit számít, ha egyszer ki kell fizetni érte annyit....
Ha azt vonod le ebből, hogy a természetes gyémán ára fel fog menni, akkor nem tudok mit mondani. A pénzed oda teszed ahova akarod, de erről nem tudok többet beszélni, mert szemmel láthatóan nem hagyod magad a tényekkel összezavarni.
Az aranytól indultunk el mielőtt így beleálltál volna (kicsit feleslegesen) a gyémánt témába, pontosan onnan, hogy nem érted az arany"hype"-ot, gondoltam segítek. De lehet hogy a tények inkább téged zavarnak (a nemesfémeknél legalábbis) jobban össze...Ha megengeded, hogy a szófordulatodat terád használjam. Nyilván oda teszem a lóvém ahova akarom, ez nem volt kérdés, a nemesfém-áremelkedéstől indultunk. Az állításaimat tudom bizonyítani, de majd te leteszteled hogy tényleg igazam van-e.

Mint mondtam ez sok minden mással (pl nemesfémekkel) is így van. Inkább izonyítsd be. Utána meg indokold meg, hogy végül is mit számít, ha egyszer ki kell fizetni érte annyit....
Bizonyítsd be, hogy a kötvényeknél mit számít, hogy mennyi aranyat lehet kitermelni és mennyi van mögötte, ha egyszer annyit kell a kötvényért fizetni!

majd te leteszteled hogy tényleg igazam van-e.
Majd a piac leteszteli.

Sehova nem vezet veled, sok sikert a befektetéseidhez!

• Hűha
Reactions: dragonette
Nézzük a tényeket, amiről a cikk szól: k. sok (GDP jó néhány százaléka) ment el akksi és villanyautógyárak idehozására. Megérte?!?
Egyelőre nagyon nem!
Ennyit állít a cikk.

Csakhogy én nem vagyok biztos benne, hogy ez így van!
(tavalyi idézet Éltető Andreától, e cikk weyerbélájától)

Gyakorlatilag semmilyen tudása vagy tényanyaga nincs, egy basic FUDDolás az egész amit előad, aztán vissza idézik a hálózatos sajtóban mint fejlett nyugatos véleményt.

• Tetszik
Reactions: SilvioD
Csakhogy én nem vagyok biztos benne, hogy ez így van!
(tavalyi idézet Éltető Andreától, e cikk weyerbélájától)

Gyakorlatilag semmilyen tudása vagy tényanyaga nincs, egy basic FUDDolás az egész amit előad, aztán vissza idézik a hálózatos sajtóban mint fejlett nyugatos véleményt.
Mert dübörögnek az aksi gyárak és kilőtt a GDP? :D

Mert dübörögnek az aksi gyárak és kilőtt a GDP? :D

A teljesen nyilvánvalóan és évek óta ellen lobbi tevékenységet folytató Éltető Andrea szerint nem, de azt meg ki nem szarja le, elég megnézni az eddigi, elég tendenciózus munkásságát:

• Tetszik
A teljesen nyilvánvalóan és évek óta ellen lobbi tevékenységet folytató Éltető Andrea szerint nem, de azt meg ki nem szarja le, elég megnézni az eddigi, elég tendenciózus munkásságát:

ez nem "kiszerint kérdés"!
Tény, hogy mennyivel nőtt a magyar GDP (2025-ben 0,3%) és az is tény, hogy a növekedést a kormány az elektromos mobilitás felfutásától várta a sok milliárdért idetelepített aksi és autógyáraknak köszönhetően.
Egyelőre ez nem jött be - ez is tény.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire, ahogy mondani szokták.

Van arany kitettségetek? A portfóliótok / diszkrecionális / szabadon elkölthető jövedelemetek hányszorosa van aranyban?
Esetleg hol és mekkora marzzsal kereskedtek? Fizikai vagy arany alapű kötvény amiben van? Érdekel, mert ez a görbére nyálcsorgatás (number line go up!!!) amúgy súlytalan enélkül, érdekelne hogy mi a stratégiátok, hogy ezeket a tuti tippeket hasznosítsátok. Kicsit súlyt a a random yt beszélő fejek állításai mellé, ha ahogy az angol monja: you put your money where your mouth is.

Nekem nincs nemesfém kitettségem, túl nagynak tartom a marzsokat a kereskedésén, legalábbis a fizikaién, értékpapírban pedig nem igazán érdekelt, tech papírjaim vannak, azt jobban értem.
20-25% a megtakarításaimból de kockázatkerülő a portfólióm fele. :)

Bizonyítsd be, hogy a kötvényeknél mit számít, hogy mennyi aranyat lehet kitermelni és mennyi van mögötte, ha egyszer annyit kell a kötvényért fizetni!
Nos először is amit te kötvénynek mondtál az egy ETF. Jól mondom?
Aranyat reprezentál, és amíg visszaváltható az aktuális áron, addig nincs is gond vele, gondolom ebben egyetértünk.
Én annak a veszélyére hívtam fel a figyelmet, hogy sokszoros keresletnövekedésnél - aminek megvan a kockázata a jövőre nézve - az ETF-et kibocsátó platform összeomolhat, mert vagy nem tudja kifizetni a kötvény aktuális visszaváltási értékét (a magas ár miatt), vagy - ha pl a contract (pl COMEXnél egy rendelés) fizikailag teljesítendő de NINCS éppen annyi rendszerbe érkező tömb, ami ezt fedezni tudná, akkor egyszerűen nem tudják azt teljesíteni! Ilyenkor elszálló áraknál az ember egy papírfecnivel a kezében futna az aranya után... (Természetesen ilyenre még nem volt példa és reméljük, hogy nem is lesz.)
Ekkor minden "kötvény" vagy pozició kockázatossá válik, hiszen nagy hányaduk tőkeáttéttel működik (az általam használt platformomon 5000 forintból 1400 dollár értékű aranypozim van épp nyitva), azaz jóval több jegyzés születik mint amennyi fizikailag leköthető "áru" van.
Ha - és még egyszer mondom hogy ha - a kényes egyensúly felborul, pl a kitermelés nem tud lépést tartani a kereslettel, ami végül is egy már létező folyamat, akkor az ETF-ek lesznek veszélynek kitéve. Miért? Mert ha nálad van az arany amiért fizettél, akkor az már fix. De ha egy ígérvényben vegetál, akkor ott még bármi történhet (szabott áron való forced visszaváltás, nem fizetés, de volt már példa a papír és fizikai arany árának szétválására is, persze nem nagy mértékben eddig).
Ezzel nem azt akartam sugallni, hogy a kötvény az rossz, hiszen nekem is van, csak azt, hogy a fizikai tartásával sok ilyen kockázatot ki lehet küszöbölni. Ezek a kockázatok most nem nagyok, de már a látóhatáron van az az időszak mikor valóban ellátási nehézségek lesznek.
Persze a fizikai tartásnak is van kockázata, hiszen ellophatják például, vagy külön költsége lesz (bár szerintem megoldható nulla költséggel is).
Ez így megfelel magyarázatnak?

ez nem "kiszerint kérdés"!
Tény, hogy mennyivel nőtt a magyar GDP (2025-ben 0,3%) és az is tény, hogy a növekedést a kormány az elektromos mobilitás felfutásától várta a sok milliárdért idetelepített aksi és autógyáraknak köszönhetően.
Egyelőre ez nem jött be - ez is tény.

De, ez kiszerint kérdés. Tényanyag nincs mögötte, a vélemény meg olyan mint a segglyuk, mindenkinek van, Élető Andrának is.

A tény meg az, hogy európai szinten eléggé pangás van - Németországban is, az meg a legnagyobb kereskedelmi partnerünk. Nem légüres térben mozgunk, van egy európai szintű öntökönszúrás, abban vagyunk jelenleg.

nemet-gdp-803384.png

franciaorszag-gdp-803344.png

Tudod ez az akkugyér rósz mantra már régóta megy, elég nyilvánvalóan azért mert annyira rósz hogx csak itt ne legyen, hanem máshol. És vannak akik ezt a hazájuk érdekei ellenében jó pénzért kiszolgálják.

• Tetszik
a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire, ahogy mondani szokták.

Van arany kitettségetek? A portfóliótok / diszkrecionális / szabadon elkölthető jövedelemetek hányszorosa van aranyban?
Esetleg hol és mekkora marzzsal kereskedtek? Fizikai vagy arany alapű kötvény amiben van? Érdekel, mert ez a görbére nyálcsorgatás (number line go up!!!) amúgy súlytalan enélkül, érdekelne hogy mi a stratégiátok, hogy ezeket a tuti tippeket hasznosítsátok. Kicsit súlyt a a random yt beszélő fejek állításai mellé, ha ahogy az angol monja: you put your money where your mouth is.

Nekem nincs nemesfém kitettségem, túl nagynak tartom a marzsokat a kereskedésén, legalábbis a fizikaién, értékpapírban pedig nem igazán érdekelt, tech papírjaim vannak, azt jobban értem.
nekem kb. 20% van arany ETF-ben ( iShares Physical Gold / PPFB). Tegnap volt egy korrekció az arany árában, de így is egy picit több mint 30%-ot hozott nekem eddig. :)
Pénz nagy része techpapírokban van. Akkor szálltam be amikor Trump tavaly áprilisban először bejelentette vámokat és minden leesett a francba! :D
A teljes portfolióm 24% pluszt mutat így kevesebb mint egy egy év után - jól lehet keresni Trump faszságain! :D

Ahogyan az is, hogy európai szinten eléggé pangás van - Németországban is, az meg a legnagyobb kereskedelmi partnerünk. Nem légüres térben mozgunk, van egy európai szintű öntökönszúrás, abban vagyunk jelenleg.

nemet-gdp-803384.png

franciaorszag-gdp-803344.png

Tudod ez az akkugyér rósz mantra már régóta megy, elég nyilvánvalóan azért mert annyira rósz hogx csak itt ne legyen, hanem máshol. És vannak akik ezt a hazájuk érdekei ellenében jó pénzért kiszolgálják.
Már megint másról beszélsz.
X mrd forintot bele tettünk és eddig(!) nem úgy tűnik hogy megtérül. Ennyi az állítás!

Amúgy meg tényleg baromság egyetlen iparágra mindent feltenni, ráadásul úgy hogy alig van benne magyar hozzáadott érték.

• Tetszik
Reactions: ZRÍNYI 20!026
X mrd forintot bele tettünk és eddig(!) nem úgy tűnik hogy megtérül. Ennyi az állítás!

Szerintem megtérült.

Amúgy meg tényleg baromság egyetlen iparágra mindent feltenni, ráadásul úgy hogy alig van benne magyar hozzáadott érték.

Szerintem nem tettek fel mindent egy iparágra, és nagyon is van benne magyar hozzáadott érték.

Látod, ilyenek ezek a vélemények, mindenki hajtogatja a magáét, tényanyag se kell hozzá.

• Tetszik
Szerintem megtérült.

Szerintem nem tettek fel mindent egy iparágra, és nagyon is van benne magyar hozzáadott érték.

Látod, ilyenek ezek a vélemények, mindenki hajtogatja a magáét, tényanyag se kell hozzá.
Mire alapozod ezt? Tegyél mögé számokat, tényeket és akkor meggyőzhető vagyok! :)