A pénz világa

Annyi az apró különbség, hogy a fogyasztásodat tudod befolyásolni.
Ha ki akarsz szúrni az állammal, akkor nem veszed meg, nem fogyasztasz.
Én jobban örülök ennek a rendszernek, mert a több jövedelmet kapok, amit én tudok beosztani.
Pl. Nem költöm el (nem fogyasztom el), hanem befektetem.
Várj, felkészülök az agytrösztök válaszára: A JÖVEDELEMADÓD IS TUDOD BEFOLYÁSOLNI: HA NEM TETSZIK? HOGY ANNYIT FIZETSZ, KERESS ROSSZABBUL FIZETŐ MUNKÁT, ÉS KEVESEBBET KELL MAJD BEFIZETNED!!!!

Pedig igény vóna rá törekvés sajnos már nem társul hozzá...

Mondjuk én a nagyobb problémát abban látom hogy a társadalom egyre nagyobb része akarja ilyen-olyan módon el tartatni magát az állami/európai újraelosztási rendszereken keresztül a társadalom egyre szűkülő aktív részével, ami végső soron a jólétinek hívott berendezkedés és szemlélet kudarca.

Mindenkit az osztogatás várására nevel, ès mindenki tartaná a markát a nagy közösbe

Kicsiben - nagyban ugyanaz a regresszív folyamat zajlik.

Mondjuk én a nagyobb problémát abban látom hogy a társadalom egyre nagyobb része akarja ilyen-olyan módon el tartatni magát az állami/európai újraelosztási rendszereken keresztül a társadalom egyre szűkülő aktív részével, ami végső soron a jólétinek hívott berendezkedés és szemlélet kudarca.

Mindenkit az osztogatás várására nevel, ès mindenki tartaná a markát a nagy közösbe

MIndenfajta szocializmus degradálódáshoz,és rabszolgasághoz vezet-Hayek

a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire, ahogy mondani szokták.

Van arany kitettségetek? A portfóliótok / diszkrecionális / szabadon elkölthető jövedelemetek hányszorosa van aranyban?
Esetleg hol és mekkora marzzsal kereskedtek? Fizikai vagy arany alapű kötvény amiben van? Érdekel, mert ez a görbére nyálcsorgatás (number line go up!!!) amúgy súlytalan enélkül, érdekelne hogy mi a stratégiátok, hogy ezeket a tuti tippeket hasznosítsátok. Kicsit súlyt a a random yt beszélő fejek állításai mellé, ha ahogy az angol monja: you put your money where your mouth is.

Nekem nincs nemesfém kitettségem, túl nagynak tartom a marzsokat a kereskedésén, legalábbis a fizikaién, értékpapírban pedig nem igazán érdekelt, tech papírjaim vannak, azt jobban értem.

"a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire, ahogy mondani szokták."- írod, de ezek szerint vagy nem láttad vagy nem értetted a videó mondanivalóját.
A nemesfém-árak növekedését a jövőben egészen más okokra vezeti vissza. Gondolom erre vonatkozott a fenti megjegyzésed.
Nekem van valamennyi nemesfémem, de inkább fizikai (bár nem biztos hogy engem kérdeztél), és már a JP Morgan is tavaly óta 20% fizikai aranyrészesedést javasol a portfóliókba.
Arany alapú kötvényt én nem is tudok, te mire gondoltál? ETF ben van néha aranyam, vagy bányatársaság részvényben, de csak minimális összeg mivel magas kockázatú. Az overnight charge miatt nem túl jó hosszú távra szerintem, de én nem sok kereskedő platformot ismerek.
A "marzs" egy Forex szolgáltatón belül, eszözönként változhat. Például jelenleg a nyersanyagoknál alkalmazott leverage (tőkeáttét-nagyság kb) sokkal kevesebbe kerül, mint egy pl amcsi részvénynél.
Szóval a túl nagy megbízási költségek azaz marzsok kapcsán egyetértek, de pont emiatt jobb hosszú távra a nemesfém. Hogy mekkora hányadban? Kérdés, hogy mi a cél. Hozamgenerálás, vagy például vagyonmegóvás? Most mondjuk az arany és immár az ezüst is mindkezttő esetben is kezd jó lenni.
És milyen kereskedőnél/brókernél vannak tech papírjaid? Online platformos?

Igaziból ETC-re, pl. https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/258441/ishares-physical-gold-etc-fund

Nekem online is, meg hazai bank értékpapír számláján, tbsz-en.
Hát ez is végül is ETF nem fizikai. Ja igen, fent a hosszútávú nemesfém-befektetésre pont a kulcsszó maradt ki, az, hogy FIZIKAI, tehát saját, kézzelfogható tulajdonban van. Az ETF-ek összeomolhatnak, mert egyre inkább nincs fizikai ezsköz megtámasztása/fedezete az ezen rendszerek öregapjainak sem, mint pl az amerikai COMEX vagy a londoni LBMA. A platformok meg pláne többszörös tőkeáttéttel mennek, thehát minden tranzakció 5x 10x vagy nx nagyobb keresletként jelentkezik, de mondjuk az eladás is. Viszont a fizikailag leköthető tényleges mennyiség nagy iramban (5 ezer tonna per év világbányászat aranynál) fogy ki a földből...Szóval lesz még itt ereszd el a hajam szerintem a tőzsdéken...

MIndenfajta szocializmus degradálódáshoz,és rabszolgasághoz vezet-Hayek
Miközben nyálcsorgatunk arra a Németországra, és Svédországra, amihez képest a Kádár rendszer is majdnem kapitalizmusnak tűnt...
A rabszolgasághoz, degradálódáshoz pont a kapitalizmus vezet. Mindig...

Hát ez is végül is ETF nem fizikai. Ja igen, fent a hosszútávú nemesfém-befektetésre pont a kulcsszó maradt ki, az, hogy FIZIKAI, tehát saját, kézzelfogható tulajdonban van. Az ETF-ek összeomolhatnak, mert egyre inkább nincs fizikai ezsköz megtámasztása/fedezete az ezen rendszerek öregapjainak sem, mint pl az amerikai COMEX vagy a londoni LBMA. A platformok meg pláne többszörös tőkeáttéttel mennek, thehát minden tranzakció 5x 10x vagy nx nagyobb keresletként jelentkezik, de mondjuk az eladás is. Viszont a fizikailag leköthető tényleges mennyiség nagy iramban (5 ezer tonna per év világbányászat aranynál) fogy ki a földből...Szóval lesz még itt ereszd el a hajam szerintem a tőzsdéken...
Egyfelől az egész arany körüli pszichózist nem értem... másfelől a fizikai aranynál a spread 3-5% is van simán, nem elég granuláris, csak a baj van vele.

Amúgy a dokumentumok alapján ez nem tőkeáttételes, hanem fizikai aranyra jogosító, most pl. ~1/20 unciányira, 120 tonna fizikai arany fedezi Írországban.

Szóval te vagy itt a BlackRock. Lassan mindenkiről tudjuk kinek az embere.:)
Hiába vagyok a BlackRock embere, mint kiderült, de rendes őrzésre ami kellő fedezetű biztosítással is bír szemmel látható mennyiségű fizikai aranyhoz annak magas ára van. Otthon tárolni akkora értéket szintén nem bölcs dolog.

Ez látszik azon is, hogy a TER (működési költséghányad talán magyarul) elég magas erre a nagyon egyszerű papírra.

Arany pszichózis helyett ez érdekesebb akkor már (még sokkal magasabb működési költséggel) a víz!

Nem hozott olyan nagyot tavaly, mint az arany, de ha valami akkor ez sokkal inkább hiánycikk lesz, az aranyról könnyen lemondanak az emberek... Gondolom a magas költséghányadnak köze van ahhoz, hogy pl. Magyarországon is van birtok ebben.

"a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbelire, ahogy mondani szokták."- írod, de ezek szerint vagy nem láttad vagy nem értetted a videó mondanivalóját.
A nemesfém-árak növekedését a jövőben egészen más okokra vezeti vissza. Gondolom erre vonatkozott a fenti megjegyzésed.
Nekem van valamennyi nemesfémem, de inkább fizikai (bár nem biztos hogy engem kérdeztél), és már a JP Morgan is tavaly óta 20% fizikai aranyrészesedést javasol a portfóliókba.
Arany alapú kötvényt én nem is tudok, te mire gondoltál? ETF ben van néha aranyam, vagy bányatársaság részvényben, de csak minimális összeg mivel magas kockázatú. Az overnight charge miatt nem túl jó hosszú távra szerintem, de én nem sok kereskedő platformot ismerek.
A "marzs" egy Forex szolgáltatón belül, eszözönként változhat. Például jelenleg a nyersanyagoknál alkalmazott leverage (tőkeáttét-nagyság kb) sokkal kevesebbe kerül, mint egy pl amcsi részvénynél.
Szóval a túl nagy megbízási költségek azaz marzsok kapcsán egyetértek, de pont emiatt jobb hosszú távra a nemesfém. Hogy mekkora hányadban? Kérdés, hogy mi a cél. Hozamgenerálás, vagy például vagyonmegóvás? Most mondjuk az arany és immár az ezüst is mindkezttő esetben is kezd jó lenni.
És milyen kereskedőnél/brókernél vannak tech papírjaid? Online platformos?
Kinek mi a stratégiája és az ezzel összefüggő időbeli horizontja…
A buborék, melyre közvetlenül rálátok(?) és alapvetően spekulatív és nem megtakarítással hanem egy másfajta “vagyonépítéssel” foglakozik a héten elkezdett profit realizálást csinálni több instrumentumban - arany, ezüst, jó néhány nyersanyag, értéktőzsde s ahhoz kapcsolódó termékek (index, etf stb)…mivel egyre többen úgy látják, h időszerű lenne egy nagyobb korrekció…de minimum érdemes egy jobb beszállóra várni mint ami sok eszközben most lehetséges …ez alapvetően idősík kérdése.

Nem szoktunk sok mindenben egyetérteni, de ebben talán igen. Nagyon elegem van abból, hogy az EU és Anglia jóemberkedik a harmadik világgal, idehozza a selejtet, tömi pénzzel, közben leterheli a közszolgáltatásokat velük, lezüllesztik a közbiztonságot, felnyomják az ingatlanárakat, elpusztítja azt ami Európát felemelte, közben meg ott szopatja a saját állampolgárait ahol csak tudja. Például, ha egy migri megerőszakol valamit, miért kérdés az, hogy lehet-e egyáltalán deportálni? Mert veszélyes neki? Kit érdekel... akkor akasszák fel és kész. Ami ősszel volt Németországban, hogy egy fiatal lányt megerőszakoltak, de mivel az erőszak nem tartott elég ideig nem büntették meg az illetőt, ez mi? Múltkori osztrák cikk amikor Ahmed több pénzt kap a 7 gyerekére támogatással, mint a natív osztrák házaspár két fizetése együtt. Csodálkoznak az EU vezetők, hogy nincs gyerek, amikor folyton egyre jobban basszák szét Európát azok a nyomorultak, akik életükben egy napot nem dolgoztak rendesen....

Aztán jött az EU - India deal... csak ne legyen nagy meglepődés, ha mindenhol előretör a jobb majd...

• Tetszik
Reactions: gatya