No, csak utánanéztem mert rég volt már, és valami nagyon nem stimmelt nekem. Szerintem ott csúszott el köztünk a kommunikáció hogy én a 2011-es kedvezményes előtörlesztésről beszéltem, Te meg egész másról; az árfolyamgátas rendszerről (ez utóbbinál tényleg nem volt elengedés, az előbbinél viszont igen, a bankok állták, a gazdagoknak jött jól, lásd lent)
Az alábbi (MNB honlapjáról letöltött, vagyis remélem Számodra is hitelesnek tekinthető) doksi 69. oldalán benne van a lényeg, de lentebb ki is szedtem.
"A 2014 előtti állami programok közül egyedül a végtörlesztés járt érdemi adósságcsökkenéssel. A devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező adósok számára lehetővé vált 2011 végén, hogy svájci frank hiteleknél 180 HUF/CHF, eurohitel esetén 250 HUF/EUR, míg japán jen hiteleknél 2 HUF/JPY árfolyamon végtörleszthessék (teljes előtörlesztés) adósságukat. A szabályozás a bankok számára nem írt elő kötelező forinthitel-nyújtást a programban résztvevők számára, így az adósok háromnegyede megtakarítások felhasználásával fizette vissza kedvezményes árfolyamon a hitelét."
". Éppen ezért a program elsősorban a hitelképes, illetve a nagyobb megtakarítással (vagyonnal) rendelkezők számára volt valós lehetőség. A résztvevők számára a program 20–30 százalékos adósságelengedést jelentett, a bankrendszer pedig több mint 300 milliárd forintos veszteséget szenvedett el."
Szerintem többször leírtam hogy nem azt mondom hogy minden **** volt amit Matolcsy csinált, hanem azt, hogy zavar ez a "milyen jó érzékkel forintosított", (amit 2011-ben is megtehetett volna, de nem tett, csak évekkel később, miközben a fenti machinációt csak megcsinálta), a Szent Jövőbelátó György kép.
Amúgy Matolcsyval nekem egy bajom van csupán; inkább politikus mint gazdasági szakember (az MNB-ben azért vannak/voltak nagyobb koponyák - pl. Nagy Marci - akik ezeket a programokat összerakták, de természtesen Ő vállaljja/vállalta ezt névvel, így mind a dícséretből, mind a szidásból kijár Neki ha úgy van). De ez utóbbi természetesen teljesen magánvélemény, lehet becsípődésem van a politikusokkal szemben.