Az, hogy az EÜ rendszer nem lát el, az ordas nagy 'valóságtartalmatnélkülöző' állítás. Nem tökéletes, soha nem volt az és nem lesz az.
De; saját életemből is tudnék egy csomó példát mondani, amikor nagyon is ellátott és ellát. Már nem lennék itt, ha nem lenne állami egészségügy. Mert volt, mikor 1,5 hónapon belül már műtöttek szervkivétellel; vagy volt olyan gyógyszer, aminek csak egy kezelése 1 millió ft volt 10-en éve is -szerinted ki a franc tudta volna kifizetni, ha nem a nagy állami közös?
Hogy van, amiből elmegy az ember magánhoz, persze. A normálisabbja plusz szolgáltatásért megy. (Bár tudom, hogy ismerős orvoshoz ömlöttek a betegek minden piszlicsáré dologgal azért, mert magááán -aztán szarabb géppel végezte a vizsgálatot, mint az állami, és a betegek legnagyobb többségénél nem volt indokolt, hogy mondjuk egy hónap várakozás helyett csak egy-két hetet várakozzon.)
Azt meg nem is említem, hogy miket mesélnek, hogy igénybe veszik az államit (pl. pár hetes bajjal sürgősségi, vagy "piszlicsáré" megszúrta a köröm alatt a tészta -mentő és kórházi ágy, mert ki kell menni és éjszaka nem küldték haza -mentős kérdi, biztos, hogy be akar menni, bent fogják tartani -nem baj, magam vagyok, ráérek).
Igen, sajnos háziorvos valóban kevés van sok helyen; de nem tudom, hogy ez feltétlen a rossz anyagiak számlájára írható-e. Nem vagyok szakember, de szsz. úgy gondolom, hogy alapvetően a háziorvosi rendszer, rendszer szintű átalakításra szorulna kissé; illetve el tudnék képzelni ösztöndíj rendszert cserébe olyan helyen való működésért, ahol égető a hiány.
Nincs tanár? Év közben mondtam fel; két héten belül lett helyettem más, szakos tanár. Szóval mondhatjuk, hogy igaz is, meg nem is. Terület és szak függőnek mondanám inkább.
A nincs tanárt meg amúgy kitárgyaltuk, hogy többek közt miért nincs. De nyugodtan leírhatod huszonötször, nem kell megértened, hogy milyen sok oka van. Igen, a fizetés IS.
Rendőr lassan sehol... persze, van ilyen. Nem mondom, hogy nincs. Mondjuk érdekes, hogy úgy hallottam; hogy van olyan, fel sem vehet, mert adott kapitányságra nem engedélyezik. Nem ideális állapot ami van. Mondhatjuk talán, hogy nem ideális a helyzet, mint sok minden állami monolit "cégnél"; de a között, hogy nincs meg a között, hogy lehetne több azért elég tág mező van. (Nem a létszámhiányhoz tartozik, de van olyan szakmai nézőpont, hogy nem feltétlen a rendőrök létszámában kell keresni a bűnözés ellenszerét.) Bár személyesen nem is ismerek olyat, aki leszerelt volna, pedig elég sok aktív állományúval találkozom/ismerek. Ahogy hallom, ez főleg a fővárosra igaz, mint ahogy pl. a mentősök v. tűzoltók hiánya is. De már bőven a Pintér korszak előtt hiány volt BP-n rendőrből (is), de ezzel nem magyarázni akarom, hogy most miért nincs elég, de érdekes, hogy sokkal rosszabb gazdasági feltételek mellett sem volt megfelelő számú.
Bár személy szerint azt nem tudom, hogy valóban szükség lenne e több rendőrre. -De ez nem feltétlen ide tartozik.
Én úgy gondolom, hogy az adóból -kvázi mindenkori kormánytól függetlenül- egy olyan védőhálót biztosít az állam, ami az állampolgárok mindegyikének ad egy biztos védelmet, akár szociális, akár egészségügyi, akár rendvédelmi stb. területen. És lehet, hogy Te nem így gondolod, lehet, hogy -szerencsére- nem volt rá szükséged, de hidd el, hogy egy marha fontos dolog. Sajnos sokan képtelenek ezzel is élni, mert pl. csesznek elmenni időben orvoshoz, vagy beszedni a gyógyszert stb. És mind ezen mellett olyan lehetőségeket biztosít, amikkel lehet ésszel élni és segíti a családokat; még ha némely eleme, mint pl. a CSOK hatásáról lehet és kell is értelmes vitát folytatni.