Nalátod! Abból mi lett?
Viharos lépésre, viharos visszalépés, meg egy tankönyvi példa arra, hogy az illiberális demokrácia megtűri, és el is fogadja a tüntetést mint demokratikus formát.
Politikailag az (meg ez is szerintem) úgy működött, mint a kukta fedelén a biztonsági szelep.
A boltzárból és az internetadóból is visszalépett a fidesz.
Ebből nem kell visszalépnie. Szimplán csak egy felvizezett verzió fog kijönni.
Orbánék meg ott fogják lobogtatni az EU orra előtt, hogy lám, mi hallgatunk az ellenzék és a nép szavára.
Ha egy kicsit mindenki végiggondolja a jelenlegi tervezetet akkor azt láthatja, hogy ez egy fal megoldás volt, hogy a bűvész a másik kezével előhúzza az igazi nyulat a kalapból.
Mire gondolok?
Az új megoldás esetén annak a világon semmi értelme nem volt, hogy megemelték a KATA határát, azzal a felkiáltással, hogy majd lesz aki jól jár!
Mivel a KATA körből pont azok kerültek volna ki, aki a cégeknek nagyobb pénzeket számlázhattak. Így meg teljesen értelmetlen, hogy évi 18 millióra emelték a keretet. Ugyebár ez 1,5M/hónap. Gondolom, hogy nem a taxisokból, műkörmösökből álló horda fogja szétfeszíteni ezt a 18M-ós abroncsot.
A havi 1,5 milla bevételes vállalkozó meg szerintem már nagyon nem "kis adózó" kategória.
Szerintem a "felvizezett" verziónak pont az ellenkező irányt kell vennie! Ha leviszik 6M-ra (vagy az alá) a bevételi határt, akkor attól még a katás a rendszerben marad.
Aki ebből már kicsúszna, az hagyja a fenében az egészet, vagy kifizeti a határ feletti összeg 40%-át.
Egyrészt nőne az adóbevétel, ugyanakkor a nagyobb keresetűeket a bejelentés felé terelné.
Az biztosan nem lesz megoldás, hogy a KATA összegén emeljenek jelentőset (ez a minimálbérhez kötés), mert azt semmiképp nem lehetne máshogy magyarázni, mint adóemelést.
Viszont a határok változtatásával lehet terelni "populációt".