A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 582
20 985
113
Igazság szerint nem értem a problémádat.
Jelenleg is - hivatalosan - csak személyi felmutatásával vásárolhatsz mind cigit, mind piát. Egy lépés csak ettől, hogy a elektronikus rendszer vizsgálja meg, hogy valódi-e a személyi. A következő lépés, meg hogy regisztrálja a vásárlást.
Ezt a vásárlási regisztrációt pedig minden nap használod jelenleg is, amikor online vásárolsz, vagy amikor a pénztárnál használod a Ikea, SPAR, Shell, meg a f@sz tudja milyen pontgyüjtődet.
Ha jobban elolvasod, én nem csak a cigire korlátoznám. Ugyan így fontos lenne az elhízást és a piálást is büntetni.

Egy kollektív egészségbiztosítási rendszernél NEM LEHET figyelembe venni, hogy olyan a tested, mint Mick Jaggeré, meg a komplett Stones-é, hogy az ő testüket inkább konzerválja a rengeteg toxin.

A fentebbi módszer nem kötelező, mint ahogy jelenleg sem fognak lecsukni, ha nem fizeted a megfelelő TB-t. Egyszerűen nem fognak ellátni! Még annyira sem, mint jelenleg - ha nincs TB-d.
Az egészségügyi biztosítások mind kockázati alapon működnek. Ha te egy extra kockázatot viszel bele az életviteledbe, akkor ne légy meglepődve, ha a köz ezt nem szeretné finanszírozni!

Jelzem, hogy szinte mindenhol, ahol magán egészségbiztosítási rendszer van, ott differenciált a biztosítási díj. Amerikában is ez a helyzet. Ott a törvény 50%-os extra díjat engedélyez cigizők esetén.
Mennyiben totalitárius az USA kormánya?
Ez mind szép és jó, de akkor ne picsogj, hogy a készpénz alapvető emberi jog, és jogod van a nyomtalan anonim tranzakciókhoz ingyen, és a drágább készpénzkezelést nem szeretné az üzlet, sőt, a köz finanszírozni!

Tessék szépen a bankkártyával fizetni, majd lehúzni a szociális pontgyűjtő kártyát, vagy kifizetni a készpénzkezelési felárat. A büntető-jutalmazó CSOK-ból úgyis futja!

T

Törölt tag

Guest
Ez mind szép és jó, de akkor ne picsogj, hogy a készpénz alapvető emberi jog, és jogod van a nyomtalan anonim tranzakciókhoz ingyen, és a drágább készpénzkezelést nem szeretné az üzlet, sőt, a köz finanszírozni!
Egyrészt, én nem picsogok, mivel magam is szinte csak kártyát használok.
Az államnak alapvetően nem biztos hogy érdeke a teljes készpénzmentesség.
A fő probléma még mindig a kisker. fizetések feltételeinek biztosítása. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindenhol már van nagy sebességű internet (mondjuk ehhez egy sima ISDN vonal is bőven elég), a terminálok hibái miatt még mindig komoly fennakadásokat tud okozni egy áramszünet, vagy szerver oldali probléma. Nem várhatjuk el, hogy a legutolsó giroszosnál is redundáns béreltvonali kapcsolat legyen.
Készpénz nélkül pedig a vásárlások egy jelentős része meghiusulna.
Múltkor pl. az egyik plázában - úgy en bloc - nem volt internet. Mondanom sem kell, hogy fél napig mindenki csak KP tudott vásárolni. Mindenképpen meg fogják tartani a KP-t.
A @Pogány által képviselt összeesküvéselméletes vonal meg megint a másik véglet, mert nyilvánvalóan a nagy tételes KP elősegíti a szürke, és a feketegazdaság virágzását. Nem véletlenül van korlátozva a cégek között a bejelentés nélküli KP fizetés 1M-ra.
Tessék szépen a bankkártyával fizetni, majd lehúzni a szociális pontgyűjtő kártyát, vagy kifizetni a készpénzkezelési felárat. A büntető-jutalmazó CSOK-ból úgyis futja!
Mi köze a pénzügyi tranzakciónak a vásárlás regisztrálásához?
Ha szerettél volna beszólni, akkor szólj, és segítek: Absztinens vagyok, nem dohányzom.
CSOK-om nincs (fészekrakóm volt), mert a nejem már 40 felett volt, amikor felvehettük volna. Cserébe engem is érintett az ingatlan áremelkedés a nagyobb lakásra váltásnál.
Ezzel együtt nem sajnáltatom magam, mert tudom, hogy annak idején nekünk mekkora segítség volt a CSOK elődje. Mi 2 gyereket vállaltunk előre. Aztán meg lett 3. is.
A nagyobb lakásra váltásnál a felújításához ki is használtuk a támogatott hitelt.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 548
5 581
113

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 582
20 985
113
Egyrészt, én nem picsogok, mivel magam is szinte csak kártyát használok.
Az államnak alapvetően nem biztos hogy érdeke a teljes készpénzmentesség.
A fő probléma még mindig a kisker. fizetések feltételeinek biztosítása. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindenhol már van nagy sebességű internet (mondjuk ehhez egy sima ISDN vonal is bőven elég), a terminálok hibái miatt még mindig komoly fennakadásokat tud okozni egy áramszünet, vagy szerver oldali probléma. Nem várhatjuk el, hogy a legutolsó giroszosnál is redundáns béreltvonali kapcsolat legyen.
Készpénz nélkül pedig a vásárlások egy jelentős része meghiusulna.
Múltkor pl. az egyik plázában - úgy en bloc - nem volt internet. Mondanom sem kell, hogy fél napig mindenki csak KP tudott vásárolni. Mindenképpen meg fogják tartani a KP-t.
A @Pogány által képviselt összeesküvéselméletes vonal meg megint a másik véglet, mert nyilvánvalóan a nagy tételes KP elősegíti a szürke, és a feketegazdaság virágzását. Nem véletlenül van korlátozva a cégek között a bejelentés nélküli KP fizetés 1M-ra.

Mi köze a pénzügyi tranzakciónak a vásárlás regisztrálásához?
Ha szerettél volna beszólni, akkor szólj, és segítek: Absztinens vagyok, nem dohányzom.
CSOK-om nincs (fészekrakóm volt), mert a nejem már 40 felett volt, amikor felvehettük volna. Cserébe engem is érintett az ingatlan áremelkedés a nagyobb lakásra váltásnál.
Ezzel együtt nem sajnáltatom magam, mert tudom, hogy annak idején nekünk mekkora segítség volt a CSOK elődje. Mi 2 gyereket vállaltunk előre. Aztán meg lett 3. is.
A nagyobb lakásra váltásnál a felújításához ki is használtuk a támogatott hitelt.
te (is) elégedetlenkedtél az OTP készpénzkezelési díjain. (támogatom a készpénzhasználat továbbra is fenntartását, többek közt az általad is említett robosztusság miatt, de az a szociális-pontrendszer amit vázolsz, mert téged épp nem érintene, nagyon gáz... ha viszont húsevést, belső égésű autózást, készpénzt érintené, egyből a sok pontozó visszakozni kezd. Minden ilyen banda a saját képére pontozná a világot.)

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 269
30 050
113
a szociális-pontrendszer
Nincsenek emberi jogok, nincs semmilyen jog, csak intézmények és lehetőségek, amiket az állam biztosít. Az alanyi jogon járó jogok egy élősködő emberiség csődje voltak, amik a wokéhoz vezettek. Csak az állampolgári kötelezettségek valóságosak, az állam hatalmából adódóan. Ha ezeket teljesíted, akkor ún. jogokat is kaphatsz. Ez így tisztességes.

Az állam minden. Az a hatalmas intézményesült organizmus, ami a társadalmakat formálja, a nemzeteket artikulálja és a népeket teremti.

Ezért a legnagyszerűbb dolog korunk vívmányai közül a társadalmi pontrendszer. A bűnözőket és szociopatákat leszámítva mindenki csak nyerni tud vele, ha precízen jutalmazzák a kötelezettségei teljesítéséért!

T

Törölt tag

Guest
te (is) elégedetlenkedtél az OTP készpénzkezelési díjain.
Szerintem valakivel keversz.
Én pont azt írtam, hogy az ostobenka Mihazánkos politikus nő olyan hülyeségeket állít, hogy a KP befizetésért (!) bevezetett extra díj az OTP-nél majd jól a végét jelenti majd a KP-nak.
(támogatom a készpénzhasználat továbbra is fenntartását, többek közt az általad is említett robosztusság miatt, de az a szociális-pontrendszer amit vázolsz, mert téged épp nem érintene, nagyon gáz... ha viszont húsevést, belső égésű autózást, készpénzt érintené, egyből a sok pontozó visszakozni kezd. Minden ilyen banda a saját képére pontozná a világot.)
Ez meg megint marhaság, mivel én nem pontozási rendszert vázoltam fel, hanem egy virtuális jegyrendszert a káros szenvedélyekre.
Nem azt írtam, hogy be kell tiltani, hanem hogy korlátozott mennyiségben lehessen hozzájutni. (alapvetően a legfontosabb a vásárlás regisztrációja szükséges a TB differenciálásához, mert valljuk be bemondásra Magyarországon semmit nem lehet elhinni)
Ráadásul egy olyan mennyiséget dobtam be, ami messze lefedi a hazai cigarettázók fogyasztási szokásainak a zömét - 1 doboz/nap.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
Ráadásul egy olyan mennyiséget dobtam be, ami messze lefedi a hazai cigarettázók fogyasztási szokásainak a zömét - 1 doboz/nap.
Ne álljunk itt meg. A füstölt húsok karcinogének, így szignifikánsan növelik a tumor kialakulásának esélyét, mostantól kolbászt, és szalonnát is csak személyivel, drágább tbre lehessen venni, de igazából a vörös húsok a köszvény kialakulásában kulcs elemek, szerintem azt is.
Ezen kívül aki szídja Orbánt, az a nemzet ellensége, így ő is fizessen csak szépen többet...

T

Törölt tag

Guest

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 995
37 379
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 741
84 343
113
"❌ Románia 2023-ban közel 1,3 millió főt foglalkoztatott a központi és helyi közigazgatásban, ami 16 ezer fővel több, mint 2022 vége.

Ezek közül a munkahelyek közül 11 000 az elmúlt 6 hónapban jött létre Marcel Ciolacu mandátuma alatt.

Az abszolút rekord 2008-ban volt, amikor 1,398 millió ember dolgozott a közigazgatásban. Az eurózóna válsága az adminisztráció leépítéséhez vezetett, és 2014-re elérte a legalacsonyabb adatot, mindössze 1,17 millió főt.

Annak ellenére, hogy Ciolacu "kiadáscsökkentésre" szánta el magát, még azt is megtiltotta a minisztériumoknak, hogy saját engedélye nélkül új munkaerőt vegyenek fel, de nem tartotta be azt a célt, hogy havonta több embert alkalmazzon, mint az előző 10 évben.

Románia aránytalanul sokat költ a közszférához kapcsolódó fizetésekre, és a központi és helyi közigazgatás által foglalkoztatottak számának csökkentése jó lehetőség a kiadások csökkentésére és az ország pénzügyeinek egyensúlyba hozására. A jelenlegi román adminisztráció arra az időre készült, amikor a román gazdaság fellendül, de minden makrogazdasági előrejelzés azt mutatja, hogy a román gazdaság stagnál, legjobb esetben szerény növekedéssel, rosszabb esetben tényleges recesszióval.

Ez talán Marcel Ciolacu miniszterelnöki mandátumának jelképe, sok beszéd, semmi cselekvés/az ígéretnek az ellenkezője. Szégyellje magát mindenki, aki az elmúlt 6 hónap után is a PSD-re szavaz."

https://www.profit.ro/stiri/economi...-in-noiembrie-si-este-cu-16-500-peste-nivelul -din-decembrie-2022-in-mandatul-lui-ciolacu-numarul-de-posturi-a-urcat-cu-11-521-21449628

Nálunk most hogy néznek ki ezek a számok, arányok? Ha jól emlékszem, az elmúlt években terveztek minisztériumi "karcsúsítást", tanárok egy részének átminősítését nem közalkalmazottá, viszont lettek közmunkások stb.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
Nálunk most hogy néznek ki ezek a számok, arányok? Ha jól emlékszem, az elmúlt években terveztek minisztériumi "karcsúsítást", tanárok egy részének átminősítését nem közalkalmazottá, viszont lettek közmunkások stb.
Cc ugyanígy.
A gond az, hogy szerintem az összetétel viszont már rosszabb nálunk.
Értsd: valóban fontos munkát végző vs aktatologató Manci

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: fip7 and Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 995
37 379
113

Így hirtelen.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 741
84 343
113

Így hirtelen.
Én ilyen statisztikát találtam:

Ebből kellene egy frissebb, 2018 utáni, de nem találok ilyen bontást a KSH "új oldalán". Vagy valami ilyesmi.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby