Volt 10 ilyen tendenciozus nyilatkozat a mértékadó közgazdászoktól, meg egy szerencsétlen balfaszkodás Kósától.
Kósa shortol, a többiek meg szakértők.....
Én személy szerint egy mértékadó közgazdászra sem emlékszem e téren, de bizonyosan volt olyan aki csődöt vízionált, de azon azért nem kellene elkezdeni vitatkoznunk hogy egy kormányzati ember ilyen kijelentése a választások megnyerése után felhívás keringőre a pénzpiacoknál.
A nyugdíjpénztár einstandolasa nem is az egyszeri bevétel miatt volt fontos, vért is köpött minden mértékadó szakértő , hanem maga a rendszer kötötte gúzsba, adosította el Magyarországot.
Kitalicskázták a főleg észak -amerikai tulajdonú pénztárak a nyugdijpenzeket, lyukat ütöttek a költségvetésen. Majd ebből az ajándék pénzből jó magas kamatra vettek állampapírt, amiből kifizette az állam a nyugdíjakat. Nem véletlen, hogy az IMF ilyen rendszert csak Kelet -Europara kényszerített rá.
Munka nélkül élősködtek Magyarországon.
Ez viszont taxative nem igaz.
1) Az új (Fidesz) kormány sem akarta első körben megszüntetni a rendszert, azt akarta az EU-val elfogadtatni hogy a magánnyugdíjpénztárba átengedett járulékok ne képezzék részét az államadósságnak. Aztán mivel ezzel visszapattantak, akkor szántották be az egészet. (Ha annyira ördögtől való lett volna nem próbálkoznak az első verzióval)
2) Ezt az észak-amerikai nyugdípénztárakat nem tudom honnan veszed, a Budapest Bankor kívéve, akinek a tulajdonosa a General Electric volt akkor tudtommal nem tartózkodott Mo-n jelentős Észak-Amerikai pénzintézet. Esélyesen amúgy az OTP volt a piac legnagyobb szereplője (de ez csak tipp, nem néztem utána)
Mellékág hogy a felosztó-kirovó rendszernek azért vannak hátrányai (nyugdíjkassza hiánya), nem biztos hogy annyira örülni fogunk nyugdíjas korunkban hogy nem maradt meg az a lába a nyugdíjunknak, de ez egy másik téma, itt simán lehet hogy igazad van és ami most van, az az elérhető legjobb.
Ez egyértelmű. De az is, ez nemcsak a kormány sara. Alapvetően nem a kormány idézte elő a problémát, hanem az oroszok (persze az USA provokálta ) és az erre adott dilettans brüsszeli reakció.
Én nem a hátteret meg a motivációkat bogozgattam, hanem azt, hogy egy általános gazdasági hatás ami mindenkit érintett hogyan befolyásolt minket és hogyan másokat. Mert ha mi jobban jövünk ki ebből akkor mi csinálunk jobban valamit, ha meg másra hat kevésbé a dolog, akkor ők. És szerintem itt nem annyira kedvező az összehasonlítás számunkra (De az a szép hogy ezt tudjuk máshogy látni
)