A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 040
14 041
113
.

Végre egy igaz-jó és magyar történet, egy jó magyar hozzáállásról, a sok rossz mellett:
A 30-as éveiben járó ismerős házaspár, úgy döntött, hogy megelőzendő a kicsúszást a legjobb éveikből --gyerek-vállalás--, lezárják a szokásos hazai ügymenetet figyelembe véve évekre becsült fészek-rakást és huszárvágásos-üzemmódban befejezik a házépítést. Mivel a leginkább munkaigényesebb és drágább és legtöbb csúszási kockázatot tartalmazó belső munkák hátra voltak, ezért (tavaly) tavasszal 2 hónapig heti 3-4 sorozat-részt becseréltek a Yt-videókra: csempézést és belső (segéd-)munkákat tanultak . Ezután egy rendes vállalkozót választottak a sok arany-fukszos-Merci-s/BöMös jelentkező közül, "csak" 3. éves Ford Predatorral sofőr-, arany-fukszok nélküli cégtulajjal. Kis megbeszélés és egy "vizsgamunkájuk" bemutatás után a tavalyi szabijuk 2-3-ának(és egy napnak a hétvégéikből) árán felvették a 25e(+)HUF/nap(...+ ;) ) hivatalos munkabéreiket saját házuk építe közben.
A vállalkozó által is bevallottan 50%-kal hatékonyabban dolgoztak, mint a többi/korábbi segédmunkásai, azoknál sokkal megbízhatóbban --egy "régi-motoros" irányítása mellett--, és az egy hétvégi (hivatalos)munkanappal, csúszás nélkül, kiemelkedő minőségben befejezve saját részükre a munkákat.

(Nem) Meglepő módon több volt az ép-iparos fizetésük, mint a munkahelyükön, + még a fizetett szabijuk fizetése, + a munkába járás idejének a felét is "ledolgozták"!
Házépítés tavaly lezárva!
A tapasztalatokkal-tudással és pénzzel kiegészülve lendületből megugrották még tavaly a Klímát is! ... még tavaly!

Szuper-Bónusz": Az "Ember" tudásával kiegészülve kb. 25%-kal kisebb teljesítményű klímát vehettek, mert az immár rendelkezésre álló 1000-mester tudás és szándék saját kezű téli hőszigetelést és nyári árnyékolást tett lehetővé "gombokért"=> klíma-teljesítményx0,8!!

Szuper szilveszterük volt, megünnepelték a kiemelkedően sikeres évüket, a következő év közepén megérkező kislánnyal folytatva a történetet!
...+ 'Semmmmi-cicóóó" :hadonaszos: : A piros-betűs napok múlt hónapban megint kimaradtak... ;)
Nem nagyon érnek rá fórumozni, vannak saját sikerei az "online-simizések" helyett! :oops: :oops:

U.I.: Biztos rosszul dolgoztak: a Vállalkozó(Békés-megye) azóta is hívogatja őket, hogy menjenek --akár csak hétvégén-- hozzá dolgozni!
Nálam-Felém ez a siker, józan ésszel, realista döntésekkel, gyorsa-hatékony megvalósítással!
... vagy tévedek! :oops:

.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 578
26 211
113
Szerintem fórumon ebben a topikban ez magánügy. Talán “az életem” topik alatt…

Nem tesz semmit hozzá a vitához.

A társadalmi folyamatok szempontjából az interjú mintavételének felel meg, bár néhány alap kérdés kimaradt(a megszólalásodból).
Az egyéni példa önmagában nem írja le a tipikust. Egy szereplős minta….
Ezért van a pilot.
Nem értem a szembeállítást egy (bármilyen) tanulmánnyal.

“Best practice” lehet belőle annak is meg lehet a helye és módja.
Csakhogy annak a helye nem egy fórum.
S nem is ez motiválta a megszólalásod.
Lexarom a tanulmányokat! Egy példát hoztam! Nem hallottam vagy olvastam kategória hanem real life! Nem lehetetlen példa! Simán elérhető!
Sajàt döntésem, nem kényszer. Nincsennek kenyér problémàim.
Tehàt fals. Vannak céljaim, azokat fogom elérni. Nem hitelből. Leszek vagy 60éves kb mire ingatlanom lesz, de ez van.
Ismétlem magam. Aki akar, az tud dolgozni, van munka.
És azért írtam ezt így le,hogy làssuk màr azt, hogy màsfelé sem jobb a helyzet. Sőtt...tudnék mondani story-kat a franciàktòl nem keveset. Mégse nyafognak, hanem megoldjàk.

Màj. Igen,illetve volt sebesülés, amit nem kezeltem helyén. Mentem, mikor feküdni kelett volna.
Lehet 60 éves leszel mikorra lesz saját lakásod (remélem hamarabb) de lesz! Magyarországon lehet! Nyugaton az emberek nagy többsége bérleményben tudja le földi pályafutását! Esélye sincs saját ingatlantra! Ha mást nem értem el csak annyit , hogy a gyerekemnek nem nulláról kell kezdenie az életét , nem kell hitelt felvennie akkor én nyugodt szívvel és mosolyogva fogom leadni a szerelést ha eljön az ideje!

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 901
35 024
113
.

Végre egy igaz-jó és magyar történet, egy jó magyar hozzáállásról, a sok rossz mellett:
A 30-as éveiben járó ismerős házaspár, úgy döntött, hogy megelőzendő a kicsúszást a legjobb éveikből --gyerek-vállalás--, lezárják a szokásos hazai ügymenetet figyelembe véve évekre becsült fészek-rakást és huszárvágásos-üzemmódban befejezik a házépítést. Mivel a leginkább munkaigényesebb és drágább és legtöbb csúszási kockázatot tartalmazó belső munkák hátra voltak, ezért (tavaly) tavasszal 2 hónapig heti 3-4 sorozat-részt becseréltek a Yt-videókra: csempézést és belső (segéd-)munkákat tanultak . Ezután egy rendes vállalkozót választottak a sok arany-fukszos-Merci-s/BöMös jelentkező közül, "csak" 3. éves Ford Predatorral sofőr-, arany-fukszok nélküli cégtulajjal. Kis megbeszélés és egy "vizsgamunkájuk" bemutatás után a tavalyi szabijuk 2-3-ának(és egy napnak a hétvégéikből) árán felvették a 25e(+)HUF/nap(...+ ;) ) hivatalos munkabéreiket saját házuk építe közben.
A vállalkozó által is bevallottan 50%-kal hatékonyabban dolgoztak, mint a többi/korábbi segédmunkásai, azoknál sokkal megbízhatóbban --egy "régi-motoros" irányítása mellett--, és az egy hétvégi (hivatalos)munkanappal, csúszás nélkül, kiemelkedő minőségben befejezve saját részükre a munkákat.

(Nem) Meglepő módon több volt az ép-iparos fizetésük, mint a munkahelyükön, + még a fizetett szabijuk fizetése, + a munkába járás idejének a felét is "ledolgozták"!
Házépítés tavaly lezárva!
A tapasztalatokkal-tudással és pénzzel kiegészülve lendületből megugrották még tavaly a Klímát is! ... még tavaly!

Szuper-Bónusz": Az "Ember" tudásával kiegészülve kb. 25%-kal kisebb teljesítményű klímát vehettek, mert az immár rendelkezésre álló 1000-mester tudás és szándék saját kezű téli hőszigetelést és nyári árnyékolást tett lehetővé "gombokért"=> klíma-teljesítményx0,8!!

Szuper szilveszterük volt, megünnepelték a kiemelkedően sikeres évüket, a következő év közepén megérkező kislánnyal folytatva a történetet!
...+ 'Semmmmi-cicóóó" :hadonaszos: : A piros-betűs napok múlt hónapban megint kimaradtak... ;)
Nem nagyon érnek rá fórumozni, vannak saját sikerei az "online-simizések" helyett! :oops: :oops:

U.I.: Biztos rosszul dolgoztak: a Vállalkozó(Békés-megye) azóta is hívogatja őket, hogy menjenek --akár csak hétvégén-- hozzá dolgozni!
Nálam-Felém ez a siker, józan ésszel, realista döntésekkel, gyorsa-hatékony megvalósítással!
... vagy tévedek! :oops:

.
Így kell ezt csinálni...a szagemberek pízé ugyan úgy el tudják cseszni...sőt...
Kedvenc mondatom, "főnök ezt nem lehetett másképpen(jobban)"...
Én is így csináltam/csinálom...

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 107
3 146
113
Lexarom a tanulmányokat! Egy példát hoztam! Nem hallottam vagy olvastam kategória hanem real life! Nem lehetetlen példa! Simán elérhető!

Lehet 60 éves leszel mikorra lesz saját lakásod (remélem hamarabb) de lesz! Magyarországon lehet! Nyugaton az emberek nagy többsége bérleményben tudja le földi pályafutását! Esélye sincs saját ingatlantra! Ha mást nem értem el csak annyit , hogy a gyerekemnek nem nulláról kell kezdenie az életét , nem kell hitelt felvennie akkor én nyugodt szívvel és mosolyogva fogom leadni a szerelést ha eljön az ideje!
Amit te csinálsz tőlünk nyugatra már megcsinálták 300 éve...amúgy jól csinálod..."

Eredeti tőkefelhalmozás...​

Sógor holland úgy indult ,hogy van eleve 2 ház a nevén ami ki van adva Amsterdam mellett...nagyfater..dédfater végig rabolták annó a félvilágot..Mások sógor olasz na ott csak 1 ház van a nevén.Persze ,hogy könnyebb nekik.....7-n vagyunk tetsvérek esélyem nem volt az indulásnál lakást ,házat ingatlant kapni....persze ,hogy nehezebb volt DE mind a 7-nek van saját háza ..mert megtanítottak arra ,hogy hogyan legyünk szorgalmasak.Biztos nehezebb bizonyos köröülmények között de valahogy bizonyos személyek megcsinálják...mások meg sose.Apósomat évekig üldözték a vallása miatt...az ÁVH figyelte mindennap és mégis megélt ,mert szorgalmas ,becsületes,tisztességes volt.Sosem könnyű de legtöbbször saját magunk vagyunk az ellensége önnön sikereinknek.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Ez és az előző “real life” hozzászólásod miben és hogyan kapcsolódik azokhoz a témákhoz amelyeket ma ide linkeltem(lásd lentebb olvastad őket )
illetve mennyi relevanciával bír..(?)
Szokásos érvelési hiba, hibád - elég gyakori itt a fórumon: szalmabáb.
Vagy összekevertél a többi hozzászólóval (többen felületek a saját életemből hozok példákat vonatra), akkor nem én vagyok a címzett…

- OTP Öngondoskodási Indexe (ez egy pénzügyi attitűd kutatás).

- World Happiness Report jelentés, amely több mint 140 országot vizsgált, az ENSZ március 20-i nemzetközi világnapja alkalmából készült, és az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolja az országokat.

- Államadósság Kezelő Központ mai 6 hónapos diszkontkincstárjegy aukció eredménye.

Az életed ilyen formán magánügy. Függetlenül attól hogy az te teljesnek és boldognak éled meg vagy éppen ellenkezőleg. S amikor ezzel példálózol (vagy mások) olyan mintha mástól várnál egyfajta értékelést, elismerést, megerősítést, igazolást(szükséges ez?).
ugyanakkor reakció lehet kritika is….
Vagy ha nem ért veled egyet a saját életeddel kapcsolatban akkor az már támadás(?) sőt személyes támadás (akár joggal így gondolható). Hova visz ez?Szerintem annak semmi köze nem lenne egy beszélgetéshez vagy vitához+semmi eredménnyel sem kecsegtet egy ilyen diskurzus.
Trollra vagy debattőre pedig kár időt, energiát pazarolni…
Két értelmes ember megengedheti magának, hogy ne értsen egyet valamiben, az viszont már luxus hogy semmiben sem talál közös konstruktiv(!) nevezőt.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 596
19 120
113
Francia minta.
Öröklésnél nincs pénzosztàs. Az elhaltak vagyonàt letétbe helyezik, az gyakorlatilag érinthetetlen. Az összeg kamatai vannak szétosztva az örökösök között, végrendelet szerint. Ez az összeg növekszik generàciònként. Evidens, a szétoszthatò összeggel együtt. Így őrzik meg a vagyont, ezért nem tudnak lecsùszni. A gyerek születése pillanatàban màr elkezd gyűlni a pénz a szàmlàjàn, és élete végéig kapja, mert az ősök gondoskodtak ròla.
Tanulhat,dolgozhat, lophatja a napot, a pénz kergeti.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Erre a 63%-ra és 45%-ra van valamilyen forrás? Mit is jelent ez konkrétan?
Pogátsa Zoltán visszatérően hivatkozik erre az összehasonlításra az érvelésében mikor a társadalmi kohézió hiányáról vagy ha úgy jobban tetszik a társadalmi fragmentáció jövedelmekre gyakorolt negatív hatásáról beszél. (Legutóbb pénz centrum podcast).
A számok éves összehasonlításban eltérnek, a magyar csökkenő tendenciát mutat, romlik.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 495
59 957
113
Francia minta.
Öröklésnél nincs pénzosztàs. Az elhaltak vagyonàt letétbe helyezik, az gyakorlatilag érinthetetlen. Az összeg kamatai vannak szétosztva az örökösök között, végrendelet szerint. Ez az összeg növekszik generàciònként. Evidens, a szétoszthatò összeggel együtt. Így őrzik meg a vagyont, ezért nem tudnak lecsùszni. A gyerek születése pillanatàban màr elkezd gyűlni a pénz a szàmlàjàn, és élete végéig kapja, mert az ősök gondoskodtak ròla.
Tanulhat,dolgozhat, lophatja a napot, a pénz kergeti.
Ez csak egy lehetöség az öröklès lebonyolitâsára, vagy törvényes elöirás?

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 495
59 957
113
Pogátsa Zoltán visszatérően hivatkozik erre az összehasonlításra az érvelésében mikor a társadalmi kohézió hiányáról vagy ha úgy jobban tetszik a társadalmi fragmentáció jövedelmekre gyakorolt negatív hatásáról beszél. (Legutóbb pénz centrum podcast).
A számok éves összehasonlításban eltérnek, a magyar csökkenő tendenciát mutat, romlik.
Ne haragudj, ez demagógia, nem forrás. Föleg, ha azt sem tudjuk, miröl is beszél, azaz hogy jön a %-ra és az mit jelent.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 495
59 957
113
Lehetőség.
Boràsz ismerősöknél làttam először.
Aztàn mondhatni majd minden csalàd, vàllalkozò,katona kb ezt csinàlta.
Köszönöm. Értelmes megoldâs, ha van jelentösebb vagyonod ès azt össze akarod a jövöben is tartani.
Ausztriában és sok mâs orszâgban is ezt alapitvánnyal oldják meg, de fogalmam sincs, mekkora vagyontól èri meg/lehetséges. Az összes gazdagnak alapitványban ( Stiftung) van a vagyona, amit külsösök kezelnek és csak a hozamából kapnak az örökösök az alapitvâny alapitó okiratânak szabályai szerint.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Ne haragudj, ez demagógia, nem forrás. Föleg, ha azt sem tudjuk, miröl is beszél, azaz hogy jön a %-ra és az mit jelent.
Figyelj demagógia!
Biztos magadból indultál ki.
Ebbe a topikba az egyik legtöbb linket teszem be… vagy tettem.
Híreket, cikkeket, tanulmányokat.
Többség baszik elolvasni, mert nem tetszik neki a forrás vagy mert nem illeszkedik a képzelt világnézetébe vagy mert csak…
Meguntam.
Kontextusba helyeztem (nem érted ok) megadtam két paramétert. Kikeresed.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 495
59 957
113
Köszönöm. Nagyon szorgalmas vagy, brávó.
De te hoztad ide ezt a 2 számot amiröl nem tudod mi az, de felhasznâlod, hogy minösitsd az orszâgot.
Hogy mi értelme van Hollandiát és Magyarorszâgot összehasonlitani, azt csak a jó èg tudhatja, mert kb alma-körte.
Azt látom, hogy a Pogátsa egy csodagyerek aki könyvtârakat irt tele, olyan fiatalabb Csaba Lâszló.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 596
19 120
113
Köszönöm. Értelmes megoldâs, ha van jelentösebb vagyonod ès azt össze akarod a jövöben is tartani.
Ausztriában és sok mâs orszâgban is ezt alapitvánnyal oldják meg, de fogalmam sincs, mekkora vagyontól èri meg/lehetséges. Az összes gazdagnak alapitványban ( Stiftung) van a vagyona, amit külsösök kezelnek és csak a hozamából kapnak az örökösök az alapitvâny alapitó okiratânak szabályai szerint.
Itt boràsz ismerős lànya màr születése pillanatàban jogosult volt valami 800€-ra havonta, szülők, nagyszülők még élnek.
4 gyerek van, gondolom mind egyformàn kap...
300+ éves dinasztia.
Nagyszülők,szülők elhalàsàval 1000€ felé fog menni a havi apanàzsa....

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 596
19 120
113
Ami szàmomra imponàlò a rendszerben, hogy független az egyén anyagilag.
Az àllamtòl teljesen független passzív anyagi inputja van az egész életén àt.
Tud és mer kiàllni magàért, követelhet magas bért pl, nem segély függő.
Illetve az hogy soha nincs azzal gondja alap , normális esetben, hogy jaj az utcàra kerül,vagy éhezik.
És csalàdösszetartò, nem pedig szétverő. Làsd magyar örökösödési testvér harcokat.
Csak ez idő, generàciòk munkàja.
Mi magyarok azonnal ùgy akarunk élni mint az olajmonarchiàkban, csak tőlük is jobban, ha lehet.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 562
113
Hogy mi értelme van Hollandiát és Magyarorszâgot összehasonlitani, azt csak a jó èg tudhatja, mert kb alma-körte.
Így van, ebben az országban csak azoknak az összehasonlításoknak van értelme, amikben jobban jövünk ki! Bezzeg olimpiai nobeldíj / aszályos napok számában elég jól állunk, úgyhogy nincs semmi gond!

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 562
113
Ebbe a topikba az egyik legtöbb linket teszem be… vagy tettem.
Híreket, cikkeket, tanulmányokat.
Többség baszik elolvasni, mert nem tetszik neki a forrás vagy mert nem illeszkedik a képzelt világnézetébe vagy mert csak…
Meguntam.
Szerintem néhányan olvassák azért... akik bánnák, ha ezek elmaradoznának.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 578
26 211
113
Ez és az előző “real life” hozzászólásod miben és hogyan kapcsolódik azokhoz a témákhoz amelyeket ma ide linkeltem(lásd lentebb olvastad őket )
illetve mennyi relevanciával bír..(?)
Szokásos érvelési hiba, hibád - elég gyakori itt a fórumon: szalmabáb.
Vagy összekevertél a többi hozzászólóval (többen felületek a saját életemből hozok példákat vonatra), akkor nem én vagyok a címzett…

- OTP Öngondoskodási Indexe (ez egy pénzügyi attitűd kutatás).

- World Happiness Report jelentés, amely több mint 140 országot vizsgált, az ENSZ március 20-i nemzetközi világnapja alkalmából készült, és az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolja az országokat.

- Államadósság Kezelő Központ mai 6 hónapos diszkontkincstárjegy aukció eredménye.

Az életed ilyen formán magánügy. Függetlenül attól hogy az te teljesnek és boldognak éled meg vagy éppen ellenkezőleg. S amikor ezzel példálózol (vagy mások) olyan mintha mástól várnál egyfajta értékelést, elismerést, megerősítést, igazolást(szükséges ez?).
ugyanakkor reakció lehet kritika is….
Vagy ha nem ért veled egyet a saját életeddel kapcsolatban akkor az már támadás(?) sőt személyes támadás (akár joggal így gondolható). Hova visz ez?Szerintem annak semmi köze nem lenne egy beszélgetéshez vagy vitához+semmi eredménnyel sem kecsegtet egy ilyen diskurzus.
Trollra vagy debattőre pedig kár időt, energiát pazarolni…
Két értelmes ember megengedheti magának, hogy ne értsen egyet valamiben, az viszont már luxus hogy semmiben sem talál közös konstruktiv(!) nevezőt.
Egy de fontos kapcsolódási pont van ez nem más mint az általad is képviselt itthon minden is szar, nincsenek lehetőség! Én erre leírtam , hogy igenis vannak lehetőségek , igenis lehet boldog életed Magyarországon, igenis lehet normálisan élni úgyhogy nem vagyok NER közeli, nem vagyok diplomás és nem toltak alám semmit se a szüleim(tisztességesen felneveltek)! Azért real life mert a valós életből merítve cáfolom az általad linkelt országszarozó cikkeket!
Továbbá elég nagy fiú vagyok már , hogy ne éhezzem az elismerést egy nyilvános fórumon! Már kevés ember véleménye érdekel és adok rá!
Ez a Worl happynest report ugyan kinek a megbízásából készült és mennyire valós adatok alapján?
Ha szakember vagy akkor tudhatnád, hogy a 6 hónapos futamidő a legkevésbé kedvelt a befektetők között és már többször teljesített alul az ilyen futamidejű aukció! Tehát ismét 2 olyan cikk amik a valós életben nem relevánsak!