Én 2010 óta háromszor mentem ki külföldre melózni. Januárban jöttem legutóbb haza. Az a jó biznisz, ha kint melózol és itthon költöd el. Én szerencsére ezt is meg tudom oldani.
Egyébként ez nem magyar, hanem régiós probléma. Nálunk az egyik legalacsilonyabb a kivándorlás. Ez qrva egyszerű matek. Nyugaton ugyanazért a melóért többet fizetnek. Viszont ha a hosszú távú, azonos színvonalú megélhetési, lakhatási költségekkel nézed, akkor könnyen lehet csöcsre futni...
Én sohasem terveztem hosszú távra kint. Persze van akinek bejön, de minimum ugyannyi beszopja, csak itthon nem reklámozza.
Saját rokonságomból kapott infó, hogy kint többet kell dolgozz és kevesebbet kapsz, mint a német, igaz ez statisztikailag nem releváns minta, de nem nehéz elképzelni. Az nem kivitelezhető, hogy kint dolgozol és otthon költöd el, mert a meló alatt fizetsz lakbért, kaját, rezsit, munkahelyre utazást minimum, ha szórakozásra nem is költesz meg felesleges cuccokra. Ráadásul ha félidőt külföldön dolgozol, félidőt meg otthon nem csinálsz semmit, akkor a fizódat eloszthatod kettővel, mert csak félidőt van jövedelmed, hacsak nincs otthon egy munkaadód, aki tolerálja, hogy évente 6 hónapot lelépsz.
Saját tapasztalat még régről, hogy amerikában a huszas éveik elején járó itteni diákok 2 vagy 3 melót is elvállaltak nyár alatt, de ez jellemző volt az amerikaiakra is, hogy két állása volt egy jelentős részének.
Összegezve: mi a f*szért nem tudnak az emberek itthon kelet-európában is két melót vagy túlórát vállalni ha kevés az amit kap mert olyan a meló jellege és a személy képzettsége, vagy úgy odatenni magukat ahoz amit csinálnak, hogy az hosszú távon is kifizetődő legyen nekik? Miért kell ahoz elmenni Hollandiába napi 14 órát ganyét hányi vagy epret szedni, hogy itthon lobogtassa, hogy csinál havi 2000 eurót? Annyi melóval itt sem állna olyan sokkal messzébb, de legalább kevesebbet költ.