A pilótafülkék fejlődése

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 431
616
113

W2IECE2EoMc.jpg

S7W36GKF0Hw.jpg

x3vP9TBOqqE.jpg

TZZrD5t-Lp4.jpg

pf_e634D5AA.jpg

AzwO4K7g6eE.jpg

wGzjvxiddPY.jpg

• Tetszik
Reactions: fip7
1. F-22
2. Typhoon
3. Mirage 2000
4. Szu-35Sz
5. JAS 39 Gripen
6. Mitsubishi F 2
7. F-35

Nem tudtam hová rakjam szóval maradt ez a topic.
Az ilyen megjelenítés mennyire elterjed manapság(arra gondolok,hogy nem csak felülnézetből mutat hanem 3D-ben ami sokkal informatívabb).
22308716_899488113584737_9191785501652036250_n.jpg

Nem tudtam hová rakjam szóval maradt ez a topic.
Az ilyen megjelenítés mennyire elterjed manapság(arra gondolok,hogy nem csak felülnézetből mutat hanem 3D-ben ami sokkal informatívabb).
22308716_899488113584737_9191785501652036250_n.jpg
Én ilyet még nem láttam. Az F-16-oson már az is újdonság volt, hogy az MFD oldalnézetet is mutathat, ahogy a Gripenen is. Az axonometrikuis ábrázoláshoz, hogy értelme legyen nagy display kell, az meg jelenleg csak az F-35-ön, az SH ugraden ls Griffnél csak koncpeció szinten létezik, szériagép tudtommal még nincs és nem is rendeltek.

Csak azért mert ha így jelenít meg a monitor akkor nem a pilótának kell fejben összeraknia ezt ami bárki bármit mond nagyon nagy előny.Abba bele sem merek menni,hogy az ismert radaradatok alapján a repülési adatokat figyelembe véve dinamikusan kijelezze a killzónokat

A SZU-35Sz-nek is óriás TV van beépítve.
Ez ebben a fromában nem igaz.

Kkét nagyon nagy LCD panel, de egymástól szeparálva.

55068b2a8499a.jpg

Az F-35 esetén fizikailag két panel van, de lényegében nincs határfelület a kettő között továbbá nincs ssemmiféle oldalpanel és ICP-DED szersűség sem...

f35-41-cockpit.jpg

• Tetszik
Reactions: endre and fishbed
Ez ebben a fromában nem igaz.

Kkét nagyon nagy LCD panel, de egymástól szeparálva.

55068b2a8499a.jpg

Az F-35 esetén fizikailag két panel van, de lényegében nincs határfelület a kettő között továbbá nincs ssemmiféle oldalpanel és ICP-DED szersűség sem...

f35-41-cockpit.jpg

De az már az a méret amiben van értelme a 3D megjelenítésnek.én úgy tudom,hogy az F-35-nek sem tökéletesen 1 kijelzője van hanem kettő egybeépítve.

Tud a két kijelző egyet marha nagyként funkcionálni?Mert képen csak olyat láttam eddig ahol nem jelenítettek meg semmit ilyen módon.

Tud a két kijelző egyet marha nagyként funkcionálni?Mert képen csak olyat láttam eddig ahol nem jelenítettek meg semmit ilyen módon.
Elvileg tudna a markting szerint, de ennek nincs értelme. A customizálhatóság a lényeg. A 4++ gépeken az MFD-k mérete és száma az adott. Az F-35-ön tudtommal ablakokat teszel ki, amik dinamikisan méretezhetőek. Tehát nem csak az MFD oldalak száma, de pozíciója és mérete customizálható. Ha pl. komplikált a helyzetkép, akkor az HSD lehet az egész egyik nagy kijelző, ha meg nem az a lényeg, hanem AG bevetés van, de mondjuk félCOIN van laza környezet, akkor SAR képet teszed ki nagyra és a TGP képét, az HSD meg kb. alig érdekel valakit és a mérete lehet kicsi.

A mostani gépeket csak az oldalak típúsa állítható és ennyi.

• Tetszik
Reactions: fishbed and dudi
Érdemes megnézni a Bell V-280-as kijelzőjét...
Itt nem kettő hanem több tucat IPhone méretű kijelző működik egy marha nagy kijelzőként. Ha egyet kilőnek a pilcsi at ujjával csak odébb húzza a műszer ikonját és minden megy tovább...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ez rohadt jó, a kijelzés és a használata a HUD-on alapul, csak éppen:
- éjszaka és trutyi időben sokkal jobb a környezeti kép éjjellátó szemüveg nélkül is mint a HUD-on át vagy akár az ablakon kinézve
- a szükséglet szerint helyezhetők el és méretezhetők a kijelzések, amit minden repülési helyzethez hozzá tud igazítani a pilóta
Ha ezt úgy meg tudják csinálni, hogy üzembiztos legyen (ne kelljen pár óránként javítani/újra szabályozni), akkor ez a felhasználónak csodaszámba fog menni!!:):D

• Tetszik
Reactions: endre