1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Aero L-39 Albatros, L-59 Super Albatros

Diskurzus a(z) 'Kiképző repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  The first pre-serial L-39NG trainer and light attack aircraft made its first flight on 22nd December, at Aero Vodochody Airport. The new generation of the Czech jet trainer was piloted by Aero’s test pilots David Jahoda and Vladimír Továrek. At 10:38am, the aircraft took off from the runway, climbed up to 5,000 ft. and after 26 minutes successfully landed at Aero Vodochody. The maturity of the platform allowed the execution of some development tests during the flight.
   
  fishbed likes this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member


   
  fishbed likes this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  L-39NG offered as Visegrád Four trainer jet

  "The Czech, Hungarian, Polish, and Slovak air forces are discussing the possibility of collective fighter jet pilot training. Czech Defence Minister Lubomír Metnar said after a Visegrád Four (V4) meeting in Ostrava, Czech Republic, on 20 September that the L-39NG trainer could be the collective training platform."

  https://www.janes.com/article/91534/l-39ng-offered-as-visegr%E1d-four-trainer-jet
   
  fip7 and BiancoGasto like this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mondjuk ez nekem - kívülállóként - baromira kézenfekvő dolognak tűnik. A V4 erre pont jó. Ráadásul a PESCO-ba is be lehet vonni. Jelenleg is fut több ilyen kiképzési jellegű program...
   
  borisz likes this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ránk meg a Szlovákokra még lehet hogy ránk sózzák az L39 NG-t, de a Lengyelek már letették a voksot az M-346 mellett és a legutóbbi hírek szerint a meglévő 12 db mellé még további 4 db gépet vásároltak.
  A 16 M346 mellé meg minek még L39?
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mér', az EVA programban sincs benne minden V4-es ország, nem?
  A csehek, szlovákok, magyarok simán tudnának közös pilótaképző programot indítani. Amihez bárki más is csatlakozhat, ha szeretne. De alapvetően egy ilyen program nem azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell vennie a gépeket. Sokkal olcsóbb, ha a csehek kifizetik a gépeket, és ők is üzemeltetik, mi pedig repülési időt ill. kiképzőket bérlünk tőlük. Így nem kell ezekre a gépekre külön földi személyzetet, oktatókat tartanunk, valamint nem nekünk kell a 3-4 gép logisztikai üzemeltetésének nyűgjét felvállalni. WIN-WIN szituáció.
  A 3 kis országban külön külön szerintem értelmetlen kiképző flottát fenntartani. A 3 országnak szerintem együtt sincs akkora pilótaigénye, mint mondjuk a németeknek, vagy akár a lengyeleknek.
  De mondjuk azt el tudnám képzelni, hogy esetleg a svájciakat, osztrákokat be lehetne vonni a dologba.
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Vedd észre hogy a nemzetközi pilótaképzés vonalon erős túlkínálat és verseny van.
  Európában itt van még az Olaszok által összehozott International Flight Training School akik M346-tal képeznek.
  Véleményem szerint egy Magyar-Szlovák-Cseh iskolának, a meglehetősen gyenge lábakon álló Aero Vodochody által gyártott és a piacon elérhető kiképző gépek közül a legkevésbé potens L-39 NG-re épülő kiképzési rendszernek igen csekély sikere lenne.

  Szerintem a legjobb amit tehetünk hogy maradunk az NFTC-nél, vagy ha Eu.ban akarunk maradni akkor a Lengyelekhez (meg a Görögökhöz, Hollandokhoz, Osztrákokhoz, Kuvaithoz, stb…) hasonlóan csatlakozunk az IFTS-hez. Szerintem a Szlovákoknak is ezt kellene tenniük.

  Ez az egész V4-iskola egyedül a Csehek érdeke hogy végre valahogy piacot találjanak az L-39 NG-nek
  Szerintem nekünk nem kéne ehhez asszisztálni. A Csehek meg adják el az L-39 NG-t Szenegálnak...
   
  fishbed, tacticool, emel and 2 others like this.
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Azt kell mondjam teljesen egyetértek...
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Miért, kerekes, teherautó alvázas 155mm-es tüzérségből nincs? (Ceasar, ATMOS, Archer, Dana, Zuzanna 2, Nora,) És akkor még a harcjármű alapúakat nem is soroltam!
  Mégis csatlakoztunk az EVA projekthez. Meg az olaszok is...
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én tényleg nem értem hogy lehet egy tüzérségi fegyver vásárlási projektet (amiben legfeljebb egy követelmény listával veszünk részt) egy pilóta képző iskolához hasonlítani (ahol ott vannak a növendékeink az oktatóink és esetleg a gépeink is)
  Ezt a gondolatmenetet szimplán nem értem...o_O
  Az egyik egy eszköz beszerzés, a másik egy képzési szolgáltatás.
  Az egyikre már most is van egy bevált megoldás, a másik egy teljesen új eszköz kategória a MH ben.
  Én semmiféle hasonlóságot nem vélek felfedezni a két üzlet között, legfeljebb annyit hogy végeredméntben mindkettő pénzbe kerül.
  Ha gondolod próbáld elmagyarázni hogy miért nekünk kéne szívességet tenni a Cseheknek azzal hogy megmentjük (megpróbáljuk megmenteni) az iskola repülőgép gyártásukat?
  A Janes cikkben ráadásul a Lengyeleket is hozzácsapják a businesshez akiknek már van 16 eltérő tipusú gépük és oszlopos tagjai egy másik képzési programnak.
  Szerinted komoly hogy majd a Csehek kedvéért eladják az M346-kat kilépnek IFTS ből és csatlakoznak a Cseh programhoz?
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az L-39 NG max olyan kicsi, részben tőkeszegény országoknak tudnám elképzelni itt a térségben. Mint a horvátok, szlovének, bulgária, bosznia. Ettől nyugatra attol tartok hogy az Alba nem rug labdába a túlkinálat miatt.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Mert szerintem az erről történt tárgyalás annyi lehetett, hogy a csehek ajánlgatták megvételre a gépüket, a többiek meg bólogattak hogy oké, meggondoljuk - a lengyelek meg egy szót se szóltak, azt is csöndben csinálták.
   
  fishbed and rudi like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ne felejtsd el, hogy Austria hadserege bejelentette, hogy idén kb. Októberben elfogy az idei pénze.
  A svájciaknál meg már egyszer tendert nyert a Gripen, ami gyakorlatilag a kategóriája legolcsóbban beszerezhető, és fenntartható gépe. Szóval ezek a népek - bár tud sok pénzük lenni - nem szívesen szórják.
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És ezért nyilatkozta azt amit, Benkő papa....
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Pedig nem túl bonyolult. Mivel a PESCO megfinanszírozza a fejlesztés költségeit, így azt már a tényleges beszerzéseknél nem kell kifizetni.
  Mennyi is az F-35 ára fejlesztési költségekkel, és anélkül?
  A Pesco nem csak eszközfejlesztéseket, de kiképzési programokat is támogat. Jelenleg 5 ilyen program van. Direktben pénzt nem tudnánk gyakorló gépekre, és magunknak ilyen kiképzési programra szerezni. Ha viszont összefogunk és újat hozunk létre, akkor már tudunk támogatást szerezni. Minél több az együttműködő, és a programban közös elem, annál nagyobb az esély a program támogatására.
  Ezzel csökkentjük a kiképzés költségeit. Mert vagy a gépeket, vagy az infrastruktúrát, vagy magát a kiképzés költségeit csökkenthetjük.
  Magyarán talált pénz.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Rendben…
  Majd szólj ha PESCO kifizette a Magyar vadászpilóta képzés költségeit :)
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Úgy nehéz lesz, ha még nincs rá program. De új program csak több EU-s állam összefogásával jöhet létre. Ehhez viszont olyan államok kellenek, akiknek nincs saját programja. Erre kiváló lehetőség lenne a cseh, szlovák, magyar összefogás. Ha mellédobnak egy vadonatúj EU-s gépet is, akkor már lehet jelentkezni a PESCO pénzekre.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 20. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  Azon gondolkodom, hogy a csehek miert kezdtek bele ebbe a 39NG programba. Miben biztak? Nyilvan lattak a piac tultelitettseget, es lathattak azt is, hogy az elözö, L-159-es kiserletuk is remenytelenul kudarcot vallott. Raadasul a 39NG mar aerodinamikai koncepcioban is reg elavult, ezen a piacon ugysincs eselyuk csak csiszolgatassal, kiallitason se lehet feltunest kelteni ennyivel.

  Szoval nem igazan ertem, hogy ebbe a 39NG-be miert kellett meg penzt elegetniuk.
   

Ezen oldal megosztása