AESA radarok (repülőgépeken)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
fip7
dehát már megírtam, hogy a radar RWRként történő használata mellett van kötelező jelleggel külön RWR készülék amely folyamatosan működik.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Sőt ez volt az eredeti RWR, a radarok csak később váltak alkalmassá RWR-ként történő használatra. A külön RWR azért is kellett mert a hátulról érkező ellenséges besugárzásokat csak ilyen külön dedikált RWR érzékelhette, a radar RWR üzeme nem.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Mellesleg ha az EF kikapcsolt radarsugárzással közeledik de az RWR-eket bekapcsolva tartja akkor honnan tudja a LIP csodaradar mikor mit kell tenni?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 588
56 280
113
tallking

A többiek azt írják, hogy ha a saját jel jön vissza akkor az RWR-t ki kell kapcsolni, hogy a saját jel ne generáljon az RWR-ünkben hamis jelet. Én erre írtam ezt a megoldást.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Látható, hogy egy magas technológiájú gép ellen amelyben mindent számítógép vezérel, kapcsol be vagy ki tetszés szerint és a szoftverek fejlesztésével újabb és újabb eljárások találhatók ki, egy adott eljárás fölénye addig tart amíg ki nem derül miről van szó. Miután kiderült napok alatt megvan az ellen-eljárás.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
lavelance
ha tudnánk mit hogyan csinálnak és olyan ipari hatalom ellen harcolnának mint a Nyugat Európa akkor igen.
Ezek a dolgok akkor nagyon jók ha az ellenfél olyan merev műszaki tekintetben, hogy semmit sem tud változtatni a meglévő technikáján. Mint az irkaiak, a szerbek stb. voltak és a többi arab ország amelyek Izrael révén szembekerültek ezzel a technikával.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
tallking Amit írsz van benne valami.
De a célgép amint érzékeli a feléje haladó rakétát lekapcsolja a radarját. Az USA-nak meg van egy hatalmas előnye az AWACS-flotta ahol radart se kell kapcsolniuk. Vagy a F-22esek esetében (mert ugyebár 1 gép nem gép) ha egy lemarad a többitől X-km re is adhat útmutatást a többinek akik már jóval a cél közelében vannak. Az amúgy igaz hogyha egy lopakodó bekapcsolt radarral közeledik a célhoz akkor nagyobb távolságból képes az ellen érzékelni mint ő az ellent (de ha jól tudom az 5gen gépek csak nagyon szükséghelyzetben kapcsolnak radart mert már kezd kicsit olyan lenni a szitu mint a tengóknál a szonár). De a lényeg hogy fegyverrendszereket fegyverrendszerekkel kell összehasónlítani és egy elemet egy elemmel.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
De ha már feljött semmit nem lehet tudni egyik gép adatbusz rendszeréről se semmi konkrétat (kitudja a mai világban lehet elég nagy achilles sarok bármely gépnél) (De ezt a két modern hatalom egymásnak megy EU-USA stb-t nemszeretem mert ha lenne is olyan szitu hogy odafajuljon a dolog akkor puskalövés nélkül lezajlana az egész a gazdaság csataterén és azon hogy ki tudja uralma alá vonni "a másik fél internet hálózatát és egyéb digitális komunikációs rendszereit" (ez az internet dolog kicsit bonyolúltabb mert nincs enyém tied csak számomra lényeges és általam ellenőrzött és a nem) Mert ha valaki uralja a netet egy csúcstechnikás ellenfél ellen az aratja a győzelmet (A lényeg a csúcstechnikával rendelkezőn van.)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Amúgy a tökéletes adatbusz rendszert én úgy képzelem el mint a torrentelést hogy több csatornán keresztül több több kisebb rendszeren és alrendszeren kapja az Infót nem csak 1 AWACStól mondjuk ami dolgozik x csatornán hanem átjátszó állomásokon keresztül több rendszertől kapja az infót igy ha egy vagy jópár ki is esik van még rengeteg ami ha 1 is müköőképes elbírja az adatforgalmat (Tehát nem csak az AWACS küld infót több csatornán hanem pl-kisérőgépek földi egységek vagy műholdakon is folyik EGYSZERRE az adatátvitel így azok az államok akiknek kissebb a kapacitása az elektronikus védelemre is hításosan bírnák alkalmazni a rendszert még ha egy eleme ki is esne) De ez már a hálozat alapú hadviselés új korszaka lesz ha lesz (ha már nem érkezett el)
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@szittya88

<i>Amúgy a tökéletes adatbusz rendszert én úgy képzelem el mint a torrentelést</i>

Hát ki tudja, lehet, hogy uTorrent is van az F-22 fedélzeti számítógépén :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 044
78 485
113
A repülők fedélzeti számítógépében korlátozottan áll rendelkezésre számítási kapacitás így olyannal nem terhelik amit másként is meg lehet oldani,ezért van az,hogy akkor ki van kapcsolva az RWR amikor a saját radar kisugároz.

"Mellesleg ha az EF kikapcsolt radarsugárzással közeledik de az RWR-eket bekapcsolva tartja akkor honnan tudja a LIP csodaradar mikor mit kell tenni?"

Sehonnan viszont így gyakorlatilag vak vagy mert semmilyen garancia nincs arra,hogy a besugárzás jelződ minden a környéken található gépet jelez számodra(gondolj csak az adatátviteli rendszerekre).
 
M

molnibalage

Guest
<i>Mellesleg ha az EF kikapcsolt radarsugárzással közeledik de az RWR-eket bekapcsolva tartja akkor honnan tudja a LIP csodaradar mikor mit kell tenni</i>

Valahol csodás, hogy az F-22 radar nélkül = béna kacsa, de az EF-nél ez a kitétel nem állt fent csak azért, hogy lefikázza az LPI-t. Komolyan mondom, hogy lemegyek hídba. De tényleg... Ennyi logikátlan blődség összehordása hogyan nem okoz fizikai fájdalmat...?
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Flémelsz Molni, ennyi.

Ha egy EF F22 ellen indul akkor logikus ez a taktika, megpróbál inkább optoelektronikus eszközeire és passzív rádióészlelésre hagyatkozni.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
És akkor vagy az F22 is kikapcsolja a radarját vagy elárulja magát. Nincs itt semmi béna kacsázás, csak a "láthatatlanság" részletes kifejtése.
 

aerophyl

Member
2011. május 3.
60
0
6
Urak, elsiklottatok egy előző hozzászólásomban említett dolog felett. Az ALR-94-nek olvassatok már utána a meddő vita helyett. EW-ben a Raptor most, a jövőben pedig az F-35 lesz a csúcs akát teszik, akár nem. Az RWR/saját radar témához egy adalék, a 29-eseknél vagy az egyik működött, vagy a másik. Nem tudták megoldani a dolgot, mert nem egyszerű. A radar RWR-ként való alkalmazása ugyancsak nem egyszerű.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
dudi:

méghogy kikapcsolják a saját RWR-jüket mikor a radarjuk sugároz.

Ezek szerint egy sűrű radarcélokkal teli környezetben, pl. földközeli repülésnél és még néhány vadlúd csapattal a levegőben, egy korszerű vadászgép alig az RWR-jét hiszen állandóan visszaverődéseket észlel.
Azért van 10 milliárd művelet/másodperc számítástechnikai képessége egy ilyen radarnak.