AI & ML - Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

Csak a nagy testvér által jóváhagyott válaszokat szabad kapni.

Hát ez szerintem máshol is így van.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
https://www.portfolio.hu/uzlet/2025...ne-a-chatgpt-t-fejleszto-szoftverceget-740457
"Az OpenAI nonprofit szervezet megvásárlására tett ajánlatot egy Elon Musk által vezetett konzorcium. A Wall Street Journal hétfői beszámolója szerint 97,4 milliárd dolláros ajánlatot nyújtottak be, ami újabb fordulatot jelenthet a mesterséges intelligencia startup körüli vitákban. Az ajánlat különösen érdekes annak fényében, hogy Musk korábban beperelte az OpenAI-t, hogy megakadályozza annak profitorientált céggé válását. Sam Altman, az OpenAI vezére máris reagált a kiszivárgott hírekre."

Érdekes fejtegetések vannak az alábbi cikkben, kiemelnék 1-2 gondolatot.

"Különösen elgondolkodtató Larry Ellison, az Oracle és a Stargate projekt társalapítójának nyilatkozata, amit egy Oracle pénzügyi elemzői találkozón tett a kaliforniai Redwood City-ben. Víziójában egy olyan jövőt vázolt fel, amelyben a mesterséges intelligencia által vezérelt megfigyelőrendszerek folyamatos ellenőrzés alatt tartják mind az állampolgárokat, mind a rendfenntartó szerveket. Ellison érvelése szerint ez a mindenre kiterjedő felügyelet és dokumentáció arra ösztönözné az embereket, hogy „legjobb viselkedésüket" mutassák, ezáltal elősegítve egy biztonságosabb társadalom kialakulását."

"Eric Schmidt, a Google egykori vezérigazgatója nemrég bejelentette, hogy vállalata az ukrajnai konfliktus következtében hivatalos fegyverkereskedői engedélyt szerzett, elsődleges célja pedig Ukrajna támogatása az AI harctéri alkalmazásában."

"Schmidt, aki az SCSP (Special Competitive Studies Project, azaz különleges versenyképességi tanulmányok projekt) tanulmányában arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok négyéves lemaradásban van Kínához képest az AI fejlesztések terén, különös hangsúlyt helyezett a megfigyelési, adatgyűjtési és ellenőrzési képességek fontosságára. Ez a geopolitikai kontextus új megvilágításba helyezi a Stargate beruházást, magyarázatot adva annak látszólag gazdaságtalan méretére és sürgősségére."

"Az elmúlt év során jelentős változások történtek az OpenAI működési alapelveiben. A vállalat eltávolította alapszabályzatából a magas kockázatú, fizikai sérüléssel járó tevékenységekre vonatkozó tilalmat, különös tekintettel a katonai és hadviselési célú fejlesztésekre. Ezt követően nemrég bejelentette együttműködését egy kaliforniai fegyvergyártó vállalattal, mesterséges intelligenciával működő fegyverek fejlesztése céljából. "

És még sok más.

https://www.portfolio.hu/uzlet/2025...ne-a-chatgpt-t-fejleszto-szoftverceget-740457
"Az OpenAI nonprofit szervezet megvásárlására tett ajánlatot egy Elon Musk által vezetett konzorcium. A Wall Street Journal hétfői beszámolója szerint 97,4 milliárd dolláros ajánlatot nyújtottak be, ami újabb fordulatot jelenthet a mesterséges intelligencia startup körüli vitákban. Az ajánlat különösen érdekes annak fényében, hogy Musk korábban beperelte az OpenAI-t, hogy megakadályozza annak profitorientált céggé válását. Sam Altman, az OpenAI vezére máris reagált a kiszivárgott hírekre."

Pár AI-karakter:

.

image.png

Felkészül a világ többi része is.

• Hűha
Reactions: endre
.

Amikor az ember egyik "jobb-keze" --barát/segítő-- egy IT-s/AI-s cégnél dolgozik, akkor meglepő infókat lehet "találni":
  1. amihez "kicsit" nagyobb AI-Lab gépet kell vetetni a céggel :oops: : 4x3090(24GB VRAM),
  2. Amibe Q5-Q6-on már elég komoly LLM-modell belefér(DeepSeek, ...),
  3. amivel utána az "egy-hét-napi x pár-órai" előkészítést követően az AI-LMzés/"Deep Research" után kidobja, hogy PöLö:
  4. Magyarország --Csehország és Lengyelország után az egyedüliként-- képes(lenne) hajtóművet gyártani a Williams FJ44-4M "hajszárító" helyett az L-39NG/Skyfox-hoz fele-harmad áron. ;)
  5. A Mo-i terepviszonyokon egy gumikerekes konstrukciójú "nehézgép" (vagyis APC) esélytelen 15t súly felett(BTR, Gidrán ???)
  6. +egyebek folyamatban ... ;)

.

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0
Holnap, 06.05.-én:

"Örömmel köszöntjük a
MI Konferencia 2025 – Iránytű az MI dzsungelében - Hologramtól a Mesterséges Intelligenciáig
–online résztvevői között!
Az eseményt az alábbi két linken keresztül tudja élőben követni:
Gábor Dénes Egyetem YouTube csatornája:
Youtube link

Gábor Dénes Egyetem | MI Konferencia saját weboldala:
Web link

A közvetítések a konferencia teljes időtartama alatt elérhetőek.

Köszönjük, hogy velünk tart ebben az izgalmas utazásban a mesterséges intelligencia világában!"

Üdvözlettel,
A Gábor Dénes Egyetem | MI Konferencia 2025 szervezőcsapata"
Program:

Holnap, 06.05.-én:

"Örömmel köszöntjük a
MI Konferencia 2025 – Iránytű az MI dzsungelében - Hologramtól a Mesterséges Intelligenciáig
–online résztvevői között!
Az eseményt az alábbi két linken keresztül tudja élőben követni:
Gábor Dénes Egyetem YouTube csatornája:
Youtube link

Gábor Dénes Egyetem | MI Konferencia saját weboldala:
Web link

A közvetítések a konferencia teljes időtartama alatt elérhetőek.

Köszönjük, hogy velünk tart ebben az izgalmas utazásban a mesterséges intelligencia világában!"

Üdvözlettel,
A Gábor Dénes Egyetem | MI Konferencia 2025 szervezőcsapata"
Program:
Balogh Petya előadását érdemes felvételről meghallgatni.

• Tetszik
Reactions: geseft