1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Air Tractor AT-802

Diskurzus a(z) 'Közepes és könnyű csapásmérők, csatarepülőgépek' témában - ZeiG által indítva @ 2020. március 23..

Címkék:
 1. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Permetet a kártevőkre, vizet a tűzre, tüzet az ellenségre!

  A katonai repülőgépek kevesek által ismert, de érdekes és karakteres tagja a mezőgazdasági repülőgépek gyártására szakosodott texasi Air Tractor cég 1990-ben megjelent AT-802-es modellje, pontosabban annak továbbfejlesztett változatai, különös tekintettel a 2008-ban kifejlesztett AT-802U változata.

  [​IMG]

  A mezőgazdasági repülőgépek katonai alkalmazása nem újkeletű ötlet. Az Ayres már az 1980-as években épített az USA külügyminisztériumának megbízásából kokainültetvények gyomirtóval történő elpusztítására szánt, részben páncélozott repülőgépeket. Az alacsony utazósebesség és a hosszú járőrözési idő valószínűsítette, hogy a gépeket határellenőrzési és felderítési feladatok elvégzésére is jó hatásfokkal lehet majd alkalmazni. Az eredményes bevetések után már csak egy lépés volt az egyszerű és strapabíró repülő traktorok felfegyverzése, és a mélysárga permetezőkből géppuskák, gépágyúk, bombák, rakéták, sőt, aknák és torpedók hordozására alkalmas szürke katonai gépek lettek.

  Közülük is kiemelkedik az Air Tractor AT-802-es modellje, amely páncélozott motorral és pilótafülkével, golyóálló szélvédőkkel és öntömítő üzemanyagtartályokkal néz szembe az ellenséges kézifegyverek tüzével, miközben 9000 font (4100 kg) hasznos teher (fegyver) hordozására képes. A COIN feladatokra optimalizált gép akár 8 órát is képes a levegőben maradni, és bár csúcssebessége mindössze 394 km/h, alacsony átesési sebessége (130 km/h) miatt ideális választás lehet hosszú határszakaszok ellenőrzésére, kutatási feladatok végrehajtására. Az AT-802U és könnyű, támadó változata, az AT-802L megfelelő hadműveleti környezetben igazán változatosan alkalmazható puhább célok hatékony leküzdésére.

  [​IMG]

  A 2009-es párizsi Air Show-n bemutatkozó AT-802U nem maradt katonai megrendelők nélkül, az Egyesült Arab Emírségek 24 db-ot vásárolt a gépből. A 2015-ben kivont gépek közül 12-őt az egyiptomi légierő állított szolgálatba. Gambia, Jordánia és Jemen légiereje is üzemelteti a típust és Kenya is érdeklődött az AT-802L könnyű támadó változat iránt.

  [​IMG]

  Az AT-802 fegyvertelen verzióit számos ország alkalmazza rendészeti, erdészeti és tűzoltási célokra, az USA mellett többek között Kanada, Kolumbia, Brazília, Indonézia, Izrael, Spanyolország, Olaszország, Horvátország és Montenegró is.

  A gyártó oldala:
  https://802u.com
   
 2. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása