Bár nem tudom, hogy mennyire hatékony, nincs rá jobb megoldás? Teleszkópos nyelű basztató bot, vagy egy szélesebb fejű köteles cucc?
A kötelet tegyél rá mondatomban erre gondoltam. Hát a hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Akkor működik jól ha az akna jól látható mint a képen ahogy az aszfalt úton vannak. Földúton ahol be vannak ásva ott nem igazán jók. Amire a kampós kötelek nagyon jók, a botlódrótok elhúzására biztonságos távolságból.
A teleszkópos bot is létezik csak egy HK akna kb 6 kg TNT-t tartalmaz, ahhoz pedig használhatatlanul hosszú (10m+) bot kellene.
Az ilyen botokat gyalogság elleni aknàknál lehet inkább használni mert ott csak 100-200 gramm robbanóanyag van, ott egy 2 méteres bot már jó.
Az átjáró nyitás gépesített eszközökkel nem annyira egyszerű mert nyilván az aknákat tervező mérnökök értik a dolgukat.
Például a robbanóanyagot tartalmazó kötelet kilövő módszer jó ha közvetlenül az aknára esik mert akkor elműködteti biztosan, ha be vannak ásva akkor már 1-2 méter távolságra már nem tutti.
Ha mondjuk betonúton vannak mint a képen akkor az aknák jelentős részèt csak szétszórja, amivel az a gond hogy bár az út tiszta ha valami oknál fogva letérsz róla bárhol lehetnek így az aknamentesítés még nehezebb, és műveleteket sem tudsz nagyon végrehajtani az út mellett. (Mondjuk fedezékbe vonulni stb)
Az aknakifordító eke esetén csak a nyomsáv lesz tiszta a kifordított föld pedig tele van élesitett aknával szóval ha elhagyod azt a szűk sávot akkor megint gondban vagy.
Az aknamentesitő hengernel meg azért nem tutti a dolog mert vannak aknák amelyek beállithatók hogy hányadik nyomásra robbanjanak.
Az olyan hogy akusztikus, infra, stb vezérlésű aknákat nem is említem mert azok meg szebbé teszik ezt a játékot.