Aknavetők

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 480
31 907
113
De vajon miért vannak rajta radarok?
Multifunkciós radarok.Egyrészt közel körzeti légtérfigyelés,elsősorban (tüzérségi felderitő és támadó) dronok ellen.Ezenkivűl tűzbemérő radar is,beméri az ellen av-it,és egyébb rövidebb hatótávú tűzérségi túzeszközeit (pl egy Type63 sorozatvető),amire igy kapásbol mehet az ellentűz.Merthogy nem csak a messzehordó tüzérségnél létezik a tüzérségi párbaj,ellentűz,hanem alacsony harcászati szinten is.
A radar részt vesz a saját tűz pontositásba is,részben a saját gránát ballisztikai bemérésével,részben a becsapódási pont bemérésével.
És bár nem arra van kondicionálva,de képes valamennyire földi mozgócél felderitésre is.
 
 • Tetszik
Reactions: Törppapa and Ocses

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 972
6 986
113
Iron Sting: networked precision fire system a precise, Laser and GPS Guided Mortar Munition

Elbit - Iron Sting

Laser and GPS-Guided Mortar Munition (GMM) 120mm precision-guided munition SAL/GPS/IMUThe Iron Sting Guided Mortar Munition offers a range of 1-12 km, depending on the mortar tube. Three modes of operation, GPS/IMU, SAL+GPS/IMU and SAL+IMU provide robust capabilities in all battlefield scenarios. Iron Sting features a seeker laser sensor capable of operating with standard pulse (NATO STANAG 3722) and an encoded CW laser diode (lightweight and low-cost, suitable for small drones and UAS). The warhead is capable of penetrating Double Reinforced Concrete (DRC) with a blast and fragmentation effect. The mortar bomb features a multi-mode fuze with Point Detonation (PD), Point Detonation Delay (PDD) and proximity sensor (PRX) operating modes. Mission loading time is 15 seconds, and no meteorological data is required.

Range:1-12km (depending on the mortar system)
Accuracy: CEP 50% : GPS < 10m ; SAL <1 m
Guidance: GPS/IMU+SALSeeker/SensorStiff neck CMOS dual mode
Hit angle: 50-75 deg
Warhead: 10.8 kg (fragmentation/penetration)
Length: 950mm
Mission load time: ~15 sec.
No meteorological data is requiredA buta hype szovegen tullepve, mitol is lenne ez barmiben szuperebb, mint barmilyen mas precizios tuzersegi eszkoz...? Az egyetlen, amit el tudok kepzelni, hogy sokkal olcsobb, mint a meregdraga amerikai megoldasok, de az nem nagy kunszt.
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 156
13 645
113
Viszonylag olcsó, gyors, egyszerű, s önjáró aknavető.

SCORPION: The Fastest Mobile Mortar

Van már gyorsabb is és sokkal jobban védet támadás ellen. Íme az AM-120

Nyilván valamivel drágább (bár nyilván nem anyira, mint mondjuk a NEMO), viszont nem ongyilkosság bemenni vele egy drónokkal hemzsego teruletre. A TATRA páncélozot kabinjának a szélvédoje legutóbb egy Lancet becsapódását is kibírta. :cool:

file.php
file.php


21 aknát képes kiloni egy perc alatt, azaz 3 perc alatt kb 60-nat.
Ehez képest a NEMO csak 22-ot (10+6+6), szoval azonos tuzero elíréséhez három NEMO kellene.

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 198
36 766
113
Van már gyorsabb is és sokkal jobban védet támadás ellen. Íme az AM-120

Nyilván valamivel drágább (bár nyilván nem anyira, mint mondjuk a NEMO), viszont nem ongyilkosság bemenni vele egy drónokkal hemzsego teruletre. A TATRA páncélozot kabinjának a szélvédoje legutóbb egy Lancet becsapódását is kibírta. :cool:

file.php
file.php


21 aknát képes kiloni egy perc alatt, azaz 3 perc alatt kb 60-nat.
Ehez képest a NEMO csak 22-ot (10+6+6), szoval azonos tuzero elíréséhez három NEMO kellene.
van 60 akna betárolva?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 156
13 645
113
van 60 akna betárolva?

Magában a karuszelben igen.
Azon kívul még a projekt elvárásai kozott volt további 40 akna, de azt per pillanat nem tudom, menyire sikerult teljesíteni.
Mindenesetre a tuzgyorsaságot felhúzták az eredetileg elvárt 18-20-ról 21-re:

Már fejlesztés alatt a PRAM-S utódja:


120 mm-es AM-120 aknavető

A 120 mm-es autonóm automata aknavető elsősorban az ellenséges élőerő és a könnyű páncélozott járművek, valamint a könnyű terepi óvóhelyek felszámolására szolgál majd. A 120 mm-es aknavető elevációs részei, valamint a töltőgép és a szállítószalag megfelelő részegységei egy autonóm toronyba kerülnek beépítésre, amely aztán a megrendelő igényei szerint sokféle lánctalpas alvázra szerelhető. Az aknavető lehetőséget kínál a jármű kabinjából történő távirányításra, a toronyban egy tartalék munkaállomással egy kezelő számára.

Technikai paraméterek
Oldalirányzás (fok) 40 – 80 / 360
Lőtávolság: min / max 504 m / 8600 m
Aknák száma a karuszelben 60 db
Szállítot aknák 40 db
Tűzgyorsaság (löv/perc) 18 - 20
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 198
36 766
113
Máshol nincs 6x6 Pandur tudtommal csak az osztrákoknál.
Sőt! Ők most rendeltek egy új adag 6x6-os Pandurt köztük aknavetőset is:

In February 2024, Austria ordered 225 Pandur 6x6 EVO. This order includes APC, armoured ambulances, C2, anti-tank, 120mm mortar carriers, mobile air defence and electronic warfare variants. The budget is of €1.8 billion. [29]

Itt a teljes hivatalos közlemény:


Mondjuk a 6 éves szállítási idő arra utalhat hogy vagy a CROSSBOW nincs még kész, vagy a PANDUR 6x6 EVO...

Amúgy Crossbow jó lenne nekünk is a LYNX-re, mert:
 • Van egy párhuzamosított 12,7mm-es géppuska rajta. Így is jobb meg olcsóbb is lehet mint a NEMO. Utóbbira külön kellene egy RCWS-t venni plusz pénzért, amitől amúgy még magasabb lenne aztán ez is szerelgethetnék fel-le. A meredek szögben emelhető nehéz géppuska valamennyi drónvédelmet is biztosít számára.
 • Valószínűleg bele van építve az irányított IRON STING gránát programozását lehetővé tevő rendszer.
 
 • Tetszik
Reactions: J.G.