Így van.
Az első harmada el lett olvasva, a nyitány már elég egyértelmű volt. A saját ami visszaemlékezésből tettem be angolul is részeket, magyarázhatjátok amit akartok a szerbek nem egyenlő talajon álltak.
Oda teszel ahová akarsz.
Senki nem mondta, hogy egyenlő talajon álltak, de a szerb 29-esek választották meg az összecsapás idejét nem a CAP.
Úgy indult haza a CAP,hogy még nem érkezett meg a váltás?Ki az a dilettáns aki ezt így csinálja?Minden józan gondolkodású ember úgy csinálná,hogy akkor indul haza a a CAP ha már kiért és átvette a feladatot a következő váltás.
Ha nincs erőforrás, akkor nincs erőforrás. Az ugye megvan, hogy Dani Zoli is azért tudta leszedni az F-117-et, mert nem volt zavarás a kőkorszaki P-18 ellen? Ha zavarták volna a keresőradart, akkor a büdös életben nem tud ráállni az SzNR-125-tel a célra.
Csak a nincs erőforrás részéhez talán meg kellene érteni olyan dolgokat, hogy az 1000 gépes konstans OOB egy ökörség, a forduló időket, meg azt is, hogy elképesztő módon az elején, biztosan nem volt az ATO egymással megosztva. A jenkik úgy dolgoztak, hogy az ő ATO-jak tudtommal nem ismerték a többiek, de a jenkik sem sokszor egymásét. Lásd az F-117 pilótát, akitől alig pár száz méterre zúgott el az indított AAM. Neki sem volt fogalma mi van körülötte és a vadászok sem tudták, hogy ott van. A hadművelet elején úgy gondolták, hogy bombázhatnak majd egy kicsit és milo majd beadja a derekát. Hát nem ez lett. Ezért van az, hogy a 100-150 bevetéses napok után voltak később 700 bevetéses napok is.
Ez is el lett monda. De - már elnézést - basznak itt egyesek figyelni. Feltesznek egy kérdést, amire kapott válasz prekoncepció már a fejben ott van. Amikor meg közöljük, hogy ez hülyeség, akkor persze egyszerűbb ignorálni a valóságot, mert a szuper kényelmes. Csak akkor tudnám, hogy egyesek minek járnak ide. Mert, hogy nem tanulni, fejlődni és tájékozódni, az egészen biztos.
Ez az egy mondat lefedi a HTKA vitáinak 90%-át....
Amúgy ezt a vitát meg a linkeket végigolvasva mind jobban kirajzolja előttem, miért vannak annyira beleesve az USAFnál a DAS által biztosított situation avarenessbe.
A 90% túlzás, de vannak olyan emberek, akik akár 7-9 éve itt vannak és pontosan olyan fogalmatanok és
gondolkodásra képtelenek, mint 7-9 éve. Azért ez valahol gáz. Képtelenek összeilleszteni a mozaik darabkáit. Pedig úgy érzem elég sok segítséget megadtunk hozzá sokan.
molnibalage
"Felfele meg tudtak rádiózni a pilóták felé. Szóval, az "elvakított" részt mondjuk húzzad le."
Miért is? Amennyire én tudom zavarták a rádió forgalmazást a NATO erők. A másik meg az, hogy tegnap te magad írtad le, hogy a szóban adott helyzetképek milyen lassúak a modern világban, amiben egyet is értek veled. Mert ugye ha NATO relációban körülményes a szóbeli célra vezetés, akkor jugó relációban is az, zavart rádiózás mellet.
E mellet kicsit eufenizmusnak érzem azt, hogy akkor szálltak harcba a MIG-ek amikor akartak. Ha ott állsz a kifutón , közben bombázzák az országodat és tudod jól, hogy a repterek első számú célpontok akkor nem hiszem, hogy olyan nagyon ki tudsz várni.
Ugyanis az idő nem neked dolgozik ebben az esetben, végig meg van az esély arra, hogy még fölszállás előtt a földön megsemmisítenek. Én így látom a helyzetet.
Azt nem vitatom én sem, hogy egy F-15, vagy egy ARH-s F-16AM jobb-e, mint egy MIG-29A. Csak hát nem annyival, mint ahogyan a Jugó helyzet kiadta
A 29-eseket egy adott kötelékre próbálták rávezetni vagy éppen már kihozni valahonnan. A klasszikus GCI-t kellett tolni, mivel más baráti gép nem volt odafent, nem kellett a többivel komolyan foglalkozni. A NATO gépeknek az USA gépek helyéről és ATO-járól nem volt infójuk sem egy ideig, ezért sokkal komplikáltabb volt a IFF. A szerbek pontosan tudták, hogy ami XY irányból jön, az nem saját.
Annak ellenére, hogy leírod, hogy első számú célpontok voltak nézd meg mikorra sikerült lebombázni a 29-esek egy részét és még így is maradt röpképes, 70+ nap után.
Hátrányban voltak a szerbek? Igen. Fejletlenebb volt a 29 9.12. mint F-15C és F-16AM? Igen. De annyira nem voltak alárendelt helyzetben számszerűleg, mint egyesek szeretnék bemesélni.
A sztereotipikus gondolkodás az, amitől frászt kapok
Egy NATO-nak nem volt erőforrása megoldani a rendes váltást?
1. Nem a teljes NATO vett részt.
2. Az elején nem volt közös ATO.
.