Arleigh Burke-osztály

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
5 746
8 417
113
Kicsit szűkös. A USS Winston Churchill egyik hangára.

 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
782
3 227
93
USS Decatur és a Luoyang randevúja a dél kínai tengeren


(https://www.foxnews.com/world/chine...ur-in-south-china-sea-seen-in-stunning-photos)


(https://index.hu/kulfold/2018/10/04/kiadtak_a_fotokat_milyen_kozel_volt_egymashoz_a_kinai_es_amerikai_hajo)

Az index szerint "a fotókon látható, hogy a kínai hajó bal oldalról, az amerikaiak mögül közelít, és egyre közelebb kerül".
Majdnem.
 
  • Tetszik
Reactions: sequadon

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
31 677
29 115
113
Engem csúnyán átbasztak!Hol van a Burke-ökről az RIM-116?És miért tűnt el az elsülső oldali Phalanx?
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
1 538
3 261
113

Nyilván többen belefutottatok már ebbe a pár nappal ezelőtti képbe. És nyilván szemet szúrt nektek is a Jolly Roger - mit is csinálhatott az őrjáratról hétfőn hazatért USS Kidd?

Nos, azon kívül, hogy segédkezett mintegy 800 kg kokain lefoglalásában, illetve biztonságba vontatott egy halászhajót semmi olyat, ami indokolná a zászlót. Pláne, hogy a U.S. Navy hadihajóinak nincs is ilyesmire engedélye - kivéve a Kidd nevet viselőnek.

A történet a Pearl Harbor-t ért japán támadásig vezethető vissza: Isaac Campbell Kidd ellentengernagy aznap életét veszti zászlóshajóján, a USS Arizona hídját ért bombatalálatban, később róla nevezik el az egyik Fletcher osztályú rombolót. Az 1943 februárjában New York közelében vízre került rombolót Brooklynba hajózták át átadáshoz. A New York-i öblön átkeléskor valamilyen megfontolásból a Jolly Roger lett felhúzva. Az ezt megörökítő fotót gyorsan lehozta a Time magazin megjegyezve, hogy mintegy 100 éve nem lobogott kalózzászló az öböl víze felett.

A romboló legénységének megtetszett a dolog, tovább gondolták és az ellentengernagy özvegyét azzal keresték meg, hogy felfestetnék az elülső kéményre Captain Kidd karikatúráját. Na nem Isaac Kiddről van itt szó, hanem a Captain Kidd néven is ismert skót kalózkapitányról, az egy időben New York-ban is élt William Kiddről. A "Captain Kidd" adta magát, hiszen az ellentengernagy karrierje kezdete óta "Cap" becenévvel volt ismert - abból meg adódik a Cap -> Captain megfeleltetés.
Mrs. Kidd kijárta a legénységnek az engedélyt az illetékeseknél a karikatúrához, illetve a Jolly Roger ügyében is. A ma múzeumhajóként funkcionáló romboló honlapja szerint máig a USS Kidd az egyetlen amerikai hadihajó, mely felhúzhatja ezt a lobogót.

Megjegyzés #1: láthatóan öröklődik ez az engedély, hiszen a DDG 100 már a 3. romboló, mely az ellentengernagy után lett elnevezve.
Megjegyzés #2: hogy a USS Kidd az egyetlen olyan amerikai hadihajó, melynek engedélyezve van a Jolly Roger az úgy értendő, hogy az egyetlen felszíni hadihajó. Hiszen amerikai tengeralattjárót is láthattunk már őrjáratról Jolly Roger-t lobogtatva visszatérni honi kikötőjébe: a kimondottan titkos feladatok végrehajtására bevetett, Seawolf osztályú USS Jimmy Carter-t egész biztosan.

Megjegyzés #3: a Jolly Rogert a Royal Navy egyik tengeralattjáró parancsnoka, a később admirális rangig jutó Sir Max Kennedy Horton hozta be haditengerészeti használatba az 1. VH idején - odaszúrva ezzel Sir Arthur Wilson admirálisnak, aki a tengeralattjárót többek között "angoltalannak", a tengeralattjárósokat pedig bitóra lógatandó kalózoknak minősítette.

A sikeres feladatteljesítést követő Jolly Roger időnkénti meglengetése azóta afféle tradíció, ennek kapcsán szerintem azóta is elsősorban az angol tengeralattjárósok ugranak be mindenkinek. Annak ellenére is, hogy másik is jártak el így - példul a lengyelek a 2. VH idején.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
1 538
3 261
113

Az oldalszámra pillantva látszik, hogy a legöregebb Burke-ök egyikéről van szó. Na persze nem azért néz így ki, hanem mert a sós tengervíz azért nagy ellenfél. Meg bő 7 hónapig hajókáztak vele egyhuzamban.

A fotó amúgy a múlt héten készült Norfolkban, a rekord hosszú 215 napos őrjáratról hazatért USS Stout látható rajta. Az igen hosszúra nyúlt őrjáratot a COVID-19 helyzet miatt szinte végig vízen töltötte, nem igen adódtak kikötőlátogatások.
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
35 192
45 756
113
A Flight III-on lesz már szonár és hangár is?
Ha igen, ezért cserébe mit áldoznak fel? Vagy megnyújtották a hajótestet?
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
2 791
9 093
113
A Flight III-on lesz már szonár és hangár is?
Ha igen, ezért cserébe mit áldoznak fel? Vagy megnyújtották a hajótestet?

No, ha azóta nem kaptál választ, akkor próbálok valamit összehozni. :)

Menet közben az US NAVY elkezdte a korábbi Flight IIA egységeket is ellátni vonatott szonárral, mégpedig az AN/SQR-20, újabb nevén TB-37/U egységgel.

A USS Truxtun esetén például a 2017-es képeken még nincs rajta, a 2018 végieken már látható:

Hogy hogy csináltak neki helyet, azt nem tudom...

Az újabb Burke-ok esetén (DDG-113 és utána, amelyeket 2017 után állítottak hadrendbe) már van TB-37/U.

A kérdésed viszont a Flight III-ra vonatkozik. Nos egyértelmű választ akkor kapunk, ha valaki lefotózza majd a DDG-125 farát. :)

A gyártó HII cég 2017-ben kiállított egy Flight III makettet, ott nem volt ábrázolva...E mellé egy plusz információ, hogy közben az USN megrendelte a TB-37/X vontatott szonárt a felszíni hajókra, ie.: Burke, Tico, Zumwalt osztályokra, illetve az LCS-re is (ha egyszer elkészül a megfelelő ASW modul), valamint az érkező Constellation-osztályú fregattokra...
 

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
185
687
93
Eltöltöttünk egy hétvégét Plymouthban. Miután kicsekkoltunk a bérelt házból gyakorlatilag a parkolóból kijövet fogadott ez a látvány. Kocsi megáll, én kiszáll, teleobjektív felteker, hajó párszor meglő, kocsiba vissza. Hazaérve miután a gépre feltettem a képeket kezdtem el vadászni hogy milyen hajó lehet.
Hát ez bizony a USS Porter:

Ha egy perccel hamarabb indulunk nem látom, ha 2 perccel később akkor meg nem ilyen közelről. Hihetetlen mázli. Előbb gondoltam volna hogy látom az egyik brit hordozót mint egy Arleigh Burke rombolót.