1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ATD-X program - Japán (Advanced Technology Demonstrator-X)

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - Terminator által indítva @ 2015. január 9..

 1. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @ms07
  <i>"Most komolyan azt hiszitek, hogy ha ezt a japán csodát vennénk, ebbe semmi amerikai nem lesz, amit megvétózhatnak?"</i>

  Amennyiben a végeredemény elfogadható áron egy F-35 méretű gép lesz, azért nem zárnám ki teljesen. De ha igaz a cikk, akkor 2030-ig még nem lesz kész.
  Ugyanúgy esélyes a dél-koreai fejlesztés is, az árban szerintem sokkal barátibb lesz, illetve méretben is... Viszont annál méginkább kérdéses, hogy 2030 környékéig lesz-e belőle valami.

  <i>"Az EU ott b@szta el, hogy Szu összeomláskor nem álltak le az Eurofighterrel, így mire elkészült, lemaradtak. Elment a pénz, kapacitás rá, amikor máshol már az 5.genen dolgoztak."</i>
  Én őszintén ezt nem értettem már a franciáknál sem... Ugye ők valamit olyasmit mondtak, hogy egy huszárvágással kihagyják az 5. generációs fejlesztéseket és egyből a 6. generációra koncentrálnak.
  Gondolom ez nem igazán így működik... Ahhoz ugyanúgy végig kell zongorázni a 5. generációval járó technikai fejlesztéseket is, max a végén egy protod lesz tesztelni mindent. Szóval ez az Typhoon átugrása max úgy ment volna, hogy attól még egy csomó fejlesztés, ami ment bele, arra ugyanúgy időt kellett volna áldozni, no meg sok-sok pénzt... Nem hiszem, hogy sokat tudtak volna spórolni rajta.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  Az EU ott b@szta el, hogy Szu összeomláskor nem álltak le az Eurofighterrel, így mire elkészült, lemaradtak. Elment a pénz, kapacitás rá, amikor máshol már az 5.genen dolgoztak.

  </blockquote>

  Az egyetlen hely ahol 5. genen dolgoztak az az amerikaiak voltak. És nem tudsz generációkat ugrálni, amíg nincs egy saját 4. gen géped addig 5. generációsat nincs amilyen tapasztalatokra ráépítsd.
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A Rafale pl. amit egyedül a franciák fejlesztettek végül, azért szerintem elég szépen megállja a helyét, nagyon nem vagyok én meggyőzve jelenleg még arról sem, hogy mostanában mivel beindult az exportja is, bukós lesz a franciáknak anyagilag. Ha meg csak egy nullára kihozzák, akkor ők bizony tech-et fejlesztettek, saját repülőjük van, nem függenek senki jóindulatától, beszállításaitól. A tudás ott marad náluk, és ezt kamatoztathatják a jövőben, ha kell egészben vagy részben eladják, szervizelik éveken át az egyiptomi, indiai, katari gépeket. Lehet hogy adnak el később máshová is. Munkahelyet teremtenek. Franciaország jelenleg az MBDA vállalat, és az ESA, az Európai űrügynökség fő motorja is. Nagyjából ez az ország egyedül többet tesz az EU hadiipari fejlődéséért, mint a többiek együttvéve. Ez pedig nem azért van, mert ők annyival nagyobb lehetőségekkel vannak megáldva, egyszerűen náluk látok erre akaratot. A többiek be kell lássuk, papírkutyák.

  Az hogy a Typhoon olyan amilyen, arról nem mások tehetnek, mint a németek-britek-olaszok-spanyolok. Tipikus közös lónak túrós a háta szitu, a spanyolok - olaszok durván el vannak adósodva, a németek a svédek mellett sajnos fájó kimondani, de Európa szerintem két legidiótább hadi, kül, és nemzetvédelmi-belbiztonsági politikáját folytatják. Azért olyan pl. a német hadsereg/légierő állapota, amilyen híreket lehet olvasni, lassan alig lesz több bevethető vadászgépük, mint a lengyeleknek...
   
 4. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  @Zsolti
  <i>"Az hogy a Typhoon olyan amilyen, arról nem mások tehetnek..."</i>

  Szerintem a Typhoon egy nagyon jó gép, egyedül annyi a gond vele, hogy a korábbi verziók lehetőségei korlátozottak, folyamatosan jöttek ki a fejlesztések, hogy ezt is tudja, azt is tudja.
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A Typhoon valóban nagyon jó gép lehetne. A németeknél friss hír, hogy igen szar a hadrafoghatóság, kannibalizálnak, ami már egy HuAF ban és Mig-29 el kapcsolatban is barbárságnak tűnt nekem, egy Luftwaffe-nál, és Typhoonnal ez az én olvasatomban halálos bűn. Rajtam múlna, egy ilyenért repülne a tisztel hadügyminszer asszony, persze mamma merkeli is, meg mindenki, aki tehet arról, hogy "némaországból" az lett, ami, a világpolitikában hangjuk nincs, bólogatni megtanultak. A Spanyolok, Olaszok, az EU legeladósodottabb országai közt vannak, hogy ők most nem a Typhoonokra figyelnek, azt én megértem. A Britek azok, akiknél úgy ahogy, megy a Typhoon toldozgatása, fejlesztése, náluk lehet a leginkább megnézni, hogy mi lehetne ebből a gépből, HA. Sok van benne. Leginkább az tenne neki jót, ha hagynák az F-35 öt, és ebből gyártanának helyette. Az a hajó nekem úgy tűnik, már elment. Az F-35 projektet viszont, ha már belement nem kevés EU-s pénz, és bele is fog menni, nem kéne szégyelleni, és egy KÍNA politikáját átvéve, tech ugródeszkának KELL használjuk, és azt megcélozni, hogy függetlenedni tudjunk már más technikájától, és akaratától, aki nagyon úgy néz ki, már csak papíron a barátunk.
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mondjuk ha anno nem lettek volna hülyék, és bele mentek volna abba, hogy legyen repülőgép hordozó fedélzeti EF-2000-is, akkor lehet Rafele sincs és lehet, hogy a Britek se vesznek F-35-öt.
  Így viszont kapásból elszalasztották egy 300 db gépes megrendelés lehetőségét.
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  Az ilyent jó lett volna előre letisztázzák, mert amelyik országnak nincs hordozója, pl Németország, az értelemszerűen nem akar olyan fejlesztésekbe pénzt adni, mint a hordozó fedélzeti változat. Nem tudom, hogy egyáltalán hogy merül fel a fejlesztés közben ilyensmi.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Várjuk ki azért még ezt az F-35 sikersztori végét is... Ott is játszik a közös lónak túrós a háta effekt, meg sok mindent kihozni egy platformból, a kompromisszumok, ugye. Nekem gyanús, hogy kicsit túlvállalták magukat, vagy mindenben csak átlagos lesz, vagy ha megcsinálják, hogy mindent tudjon, akkor meg beszarás drága lesz. Egyik sem jó. Én lehet kicsit pesszimista vagyok, de több emberrel ellentétben, MÉG nem látom az F-35 ben az F-16 utódját, ami majd letarolja a világot az exportsikereivel...
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Ma bemutatták a prototípust.
  https://www.youtube.com/watch?v=2uxMG3n03uI
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ma már láttam valahol de összetévesztettem egy oktató géppel így nem is érdekelt:DD

  Komolytalan festés
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Csak a huszadik századi hagyományt követi:

  F-16 prototípus:
  http://www.f-16.net/g3/var/resizes/f-16-photos/album11/album12/aak.jpg?m=1395434010

  Rafale prototípus:
  http://www.aviastar.org/pictures/france/dassault_rafale.jpg

  Eurofighter prototípus:
  http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/images/eurofighter-eap-image1.jpg

  F-2 prototípus:
  http://www.f-16.net/g3/var/resizes/f-16-photos/album11/album36/aaa.jpg?m=1371906767
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Meg a Japán zászló is fehér-piros.
  Néha nem értem, hogy Roni egy-két meglátása komoly vagy csak humorizál...
   
 13. Roni

  Roni Well-Known Member

  Még hogy a szín! nem is az hanem hogy milyen kicsi !
  Annyira hogy összetévesztettem a festése miatt (is) a t-50 golden géppel igaz az két üléses de úgy őszintén nehogy azt mondja már valaki hogy nem egy oktatógépnek tűnik.
  Hát fegyvertér hol lesz ? a pakfa j-20 páros kapott hideget meleget emiatt de ebbe bezzeg bele fog férni mind 6 rakéta a törzs alá

  Remélem senki nem veszi komolyan ezt a gépet mert ha igen akkor én meg azt hiszem el hogy a pakfa minden téren verni fogja az f-22
   
 14. doberamann

  doberamann Member

  Roni
  Kísérleti, nyúzós gépnek minek nagyobbat?
  Advanced Technology Demonstrator-X- benn van a nevében Demo gép...
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Fura nekem a hajtóművek helye.Mik azok a szürke lemezek?
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  A tolóerő eltérítést végző kormánylapátok.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az a hajtóművön szokott lenni.
   
 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Az X-31 is ilyet használt:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 19. amos

  amos Member

  Hát elnézve ezt a gépet, mint lopakodó többet egy rossz szavam sincs a PAK-FA-ra:) tényleg olyan, mintha csak tech demo lenne, de azt sem látom ebből mi akar elkészülni. Mondjuk elektronikában biztos full high tech.
   
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bántás nélkül, ez a gép az eddig látott képek alapján, szerintem is kb. annyira vehető komolyan, mint az Iráni "lopakodó" program, ahol kiraktak valami papírmasé félgépet, kicsit karton/műanyag keverék-matt hatással, ez ránézésre a T-50 golden eagle bátyja, Roninak adok igazat.
   

Ezen oldal megosztása