barak MX-et akarják EU-s pénzből finanszírozniEbben a LYNX nincs benne.
A SAFE akár 150 milliárd euró (kb. 244 milliárd ausztrál dollár) értékű kölcsönt nyújt az uniós tagállamoknak, 40 év alatt visszafizetve. Görögország a forrásokat katonai mobilitási projektek felgyorsítására tervezi felhasználni, beleértve az M-113 páncélozott szállítók korszerűsítését, amelynek becsült értéke 600 millió euró (kb. 976 millió ausztrál dollár), valamint teherautók és általános használatú katonai járművek beszerzését 400 millió euró (kb. 651 millió ausztrál dollár) értékben.
Ezeknek a projekteknek a befejezését az ország 12 éves védelmi tervének későbbi szakaszaiban – 2036 körül – tervezték, de a SAFE kezdeményezés lehetővé teszi a továbblépésüket. Az uniós finanszírozási szabályok értelmében a görög és más európai vállalatok közötti védelmi ipari partnerségeket novemberig kell véglegesíteni.
A parlamentben Nikosz Dendiasz védelmi miniszter megvédte a kormány hitelstratégiáját Dimitris Mantzos ellenzéki képviselő kritikájával szemben, aki megkérdőjelezte az érintettségét.
Nem én tárgyaltam [a kölcsönről]. Nem a védelmi miniszterek intézik ezt. Természetesen én is szeretnék valami többet, mint te, mint mi itt mindannyian” – válaszolta Dendias.

Greece Seeks EU Funding for Acquisition of Israeli BARAK MX to Strengthen National Air Defense
Greece Seeks EU Funding for Acquisition of Israeli BARAK MX to Strengthen National Air Defense