Bayraktar TB2 , TB3 (Baykar,Törökország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 203
11 014
113
Vagy csak bebizonyult, amit @angelsoul kolléga is nem egyszer magyarázott még a háború kitörése előtt, avagy ha kiépített rétegzett légvédelemmel rendelkezik az ellenfél, akkor a Bayraktarok ellen pulykavadászat szintű durrogtatás lesz. Minimális manőverezéssel kb boldog-boldogtalan le tudja őket kapni, csak persze nem Krisztus előtt, Jordániából használtan vett Osza rendszerekkel.

Egyúttal ahogy olvastam az ukránok a Bayraktarok kapcsán taktikát váltottak, és inkább felderítésre+célmegjelölésre használják őket, mivel a szenzorrendszerük amúgy alkalmas rá és nem is kell csapásmérőként berepülniük annyira a védett légtérbe (lásd a Fekete-tenger térsége). Meg azért még ha egyik fél se mondja ki, de kapnak utánpótlást, csak persze nem akkora mértékben mint a kezdetekkor, mivel a pénz az pénz meg a PR méginkább

Ha sokszor elmondasz egy viccet, már senki sem fog rajta nevetni.
Így járt a Bayraktar is.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 145
36 634
113
A török Baykar Haliuk Bayraktar vezérigazgatója három ukrajnai projektbe történő beruházásról beszélt.

Erre a kijevi védelmi iparágak nemzetközi fórumán került sor – írja az Ukrinform .

A Bayraktar TB2 hadműveleti-taktikai drónok gyártója, a török Baykar cég három 100 millió dolláros projektbe fektet be.

„Három fő befektetésünk van Ukrajnában. Az egyik egy gyár. Aztán itt van a szolgáltató központ és a központi iroda is… Ez egy körülbelül 100 millió dolláros beruházás, és a folyamat már folyamatban van. Az építkezés már megkezdődött. Körülbelül 1,5 évet vesz igénybe. Itt legalább 300 embert tervezünk foglalkoztatni. Az együttműködés folytatódik” – mondta Bayraktar.

 
 • Vicces
Reactions: ogretankHU

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 051
92 108
113
Törökország: a Bayraktar TB3 drón első repülése

Turkey-first-flight-of-Bayraktar-TB3-drone.jpg


Október 20-án befejezte első próbarepülését a Bayraktar TB3 harci pilóta nélküli légijármű (UAV) prototípusa. A drón felszállt, rövid repülést hajtott végre, és leszállt a Baykar Technologies Çorlu-i tesztközpontjában.

Nagy vonalakban a Bayraktar TB3 hasonlít a jól ismert TB2-re, de lényegesen nagyobb. A konfiguráció egy V-alakú farokhoz kötődő törzset tartalmaz két karcsú gerendával, a gerendák között egy tolócsavarral. Meghajtásáról egy hazai 172 LE-s TEI PD170 dugattyús motor gondoskodik. A 14 méteres szárnyak összecsukható mechanizmussal 8,35 méterrel csökkentik a repülőgép szélességét a könnyebb függesztés érdekében. A repülőgép maximális felszállótömege 1450 kg, 280 kg-ot pedig hasznos teherre osztanak ki, beleértve a felderítő érzékelőket, podokat vagy fegyvereket.

Hat, a TB2-höz képest megnövelt kapacitású, szárny alatti pilonhoz lehet rakományt és fegyverzetet rögzíteni, ami lehetővé teszi a nehezebb terhek szállítását is. A futómű repülés közben teljesen visszahúzódik, míg a TB2 csak az első kereket húzta be. Az adatátvitel a repülőgép és a vezérlőállomás között látótávolságú rádiókommunikáción vagy műholdkapcsolaton keresztül történhet. A Bayraktar TB3 akár 50 órás repülési időt is kínál, szemben a TB2 maximális 27 órájával.

A Bayraktar TB3-at akár 150 méteres kifutópályákon való fel- és leszállásra tervezték, azzal a szándékkal, hogy a török TCG Anadolu repülőgép-hordozó a jövőben is üzemelhessen.

Érdemes megjegyezni, hogy a Baykar Technologies képviselői szerint a Bayrakar TB3 nem helyettesíti a TB2-t, hanem bővíti a török gyártó portfóliójában található UAV-k körét. Az új UAV sorozatgyártását 2024-re tervezik.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113
The Armed Forces of Mali (FAMa) held a reception ceremony for another consignment of Turkish-made Bayraktar TB2 unmanned aerial vehicles (UAVs) on 4 January...

Media coverage of the event showed five TB2s, some of them armed with MAM-L laser-guided bombs, lined up on the apron next to the presidential pavilion at Bamako's Modibo Keita International Airport. The FAMa released a photograph showing one had the serial TZ-17D.

The FAMa previously displayed TB2s with serials running from TZ-01D to TZ-06D, so the latest reception ceremony appears to have brought the number delivered to Mali up to at least 17.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 144
13 607
113
A török Baykar Haliuk Bayraktar vezérigazgatója három ukrajnai projektbe történő beruházásról beszélt.

Erre a kijevi védelmi iparágak nemzetközi fórumán került sor – írja az Ukrinform .

A Bayraktar TB2 hadműveleti-taktikai drónok gyártója, a török Baykar cég három 100 millió dolláros projektbe fektet be.

„Három fő befektetésünk van Ukrajnában. Az egyik egy gyár. Aztán itt van a szolgáltató központ és a központi iroda is… Ez egy körülbelül 100 millió dolláros beruházás, és a folyamat már folyamatban van. Az építkezés már megkezdődött. Körülbelül 1,5 évet vesz igénybe. Itt legalább 300 embert tervezünk foglalkoztatni. Az együttműködés folytatódik” – mondta Bayraktar.


Elkezdodot a gyár építése Kiev mellet. Az épíés kb egy évig fog tartani.