Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 930
5 448
113
Hat aki hagyja a rokonsagnak hogy ne hasznalja a vinklit.../nezd meg a 30 eves ketszintes hazakat derekszoket talalsz benne mindenhol./a 80 as evekbe epult hazak a kadarkockak utan nagyon jo minosegu hazak am /blokk tegla./ alatalaba betoncserep... Hogy ne lenne vizszint meg fuggo... Meg a cigo soron se nagyon tudnal nekem abba az idobe epult hazat mutatni ami el lett cseszve.../mert ami el lett cseszve az be se lett fejezve.../ember is lenne ma is csak ez a dolog vica versa... Vissza kell menni segiteni vagy mar a sajat melo megkezdese elott segiteni a rokonnak komanak../azelott se pusziert mentek hanem mert tudtak hogy ameik rokonnak komanak segit az vissza fogja segiteni./ha egy csaladba meg nincs bizalom annak csaladihaz se valo mert a gyerekei se lesznek kulonbek.

Jellemzően abból az időből ha cserépfedés az nem beton, hanem kerámia, meg a legnagyobb divat az azbesztpala volt. A 80 as években már azért jellemzően szakemberrel készültek ezek a többgenerációs házak, akkor már elérhetők voltak a viszonylag modern építőanyagok.

T

Törölt tag

Guest
Ha jó szaki csinál valamit, akkor az állad leesik. Tényleg jó és te magadtól hasonlót sem tudsz. A gond, hogy ha belenyúl az ember akkor kétszer kell megcsináltatni. :(
Ha építtet az ember az a lényeg, hogy fölöttük kell állni, hogy mit akarnak kispórolni. Esetleg egy megbízott műszaki ellenőr nagyon megéri...de nem olyan amit a cég hoz, hanem akit te.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Koze nincs a mostani anyagfelhasznalasnak a regebbiekhez... Minden ki van sporolva... /30 eve inkabb legyen benne tobb volt a szemlelet./

• Tetszik
Reactions: notaricon

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Ha jó szaki csinál valamit, akkor az állad leesik. Tényleg jó és te magadtól hasonlót sem tudsz. A gond, hogy ha belenyúl az ember akkor kétszer kell megcsináltatni. :(
Ha építtet az ember az a lényeg, hogy fölöttük kell állni, hogy mit akarnak kispórolni. Esetleg egy megbízott műszaki ellenőr nagyon megéri...de nem olyan amit a cég hoz, hanem akit te.
Epito iparba dolgozgatok../mert jo a penz benne es az a vegzetsegem amugy ha nem lenne jo a love nem tennem inkabb a sajatomat epitenem.../ahogy most is teszem./havi 10-12nap nekem belefer maszekba./ugyhogy en nem kulso szemlelo vagyok vagy megrendelo nekem fizetnek hogy epitsek felujitsak renovaljak restauraljak./amikor sok komment jon hirtelen tollem eltero iranyokba akkor altalaba "epitkezem" masnak penzert./es egyszerre kuldom el mar itthon./

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 560
61 944
113
Szittya

Nem csak hőszigetelésben. Hidd el nekem, az épület szerkezete is jobb ma. Semmi nincs kispórolva!
A legutóbb épített 100+ nm-es családi házba, közel 5 tonna acél került bele. A felhasznált beton minősége is sokkal jobb, mint régen, és hát minden valamire való épület vasbeton vázas.
Régen a fő fal téglasora tartotta az épületet, amiket én építek ott meg vasbeton gerendák és pillérek :D
Én 30-60 éves házaknál sosem láttam ilyet. A legtöbbnek normális alapja sincs. Se a vasszerelés se a beton minősége meg sem közelíti a mait.
Én így látom. ;)

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Szittya

Nem csak hőszigetelésben. Hidd el nekem, az épület szerkezete is jobb ma. Semmi nincs kispórolva!
A legutóbb épített 100+ nm-es családi házba, közel 5 tonna acél került bele. A felhasznált beton minősége is sokkal jobb, mint régen, és hát minden valamire való épület vasbeton vázas.
Régen a fő fal téglasora tartotta az épületet, amiket én építek ott meg vasbeton gerendák és pillérek :D
Én 30-60 éves házaknál sosem láttam ilyet. A legtöbbnek normális alapja sincs. Se a vasszerelés se a beton minősége meg sem közelíti a mait.
Én így látom. ;)
Persze tetszik nekem is a mediterran kozelkeleti stilusu vasbeton vaz kitolto falazassal... Egybe mozog az epulet meg minden.., de vannak hatranyai is a mi eghajlati ovezetunkbe... /akkor inkabb szazszor egy fahvaerk tolgy gerendazattal.../

Nemtudom te hol laksz de erre felenk nemigen sporoltak a vasalassal... /5t nem is olyan sok egy betonvazas epuletnel.../ csak az aljaz fodem zabal.../ hol van meg az alap../ 60 eves hazat nem szabad a maihoz viszonyitani az mar kapott 60 evet az elettol... Jo hogy az uj szebb.../egy 20 eves lany is szebb mint egy 80 eves no ebbe szerintem nincs vita koztunk... Es nem a frizuraja vagy a ruhaja miatt.../

Hidd el hogy gyari szinten ki van sporolva mindenbol minden.../afestektol a cementig.../ a gerendatol a lecigminden gyenge minoseg... Aki nem hiszi nezze meg a kajajabol mi mindent sporoltak ki... Gondolod az epitoipari termekeknel nem sporolna /nem maximalizaljak a beveteleket es minimalizaljak a koltsegeket.../

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A teglakba sporolnak /alig van anyag ki van centizve minden minimumra vive hogy nagyobb legyen a legkamra.../ a festekek hatalmas minosegromlason estek at... A faanyag olyan szar hogy megnyitod a bekotegelt tetolecet es homlokon csap szinte.../meg fent sincs de mar vetemszik../ gerendak a tetobe epitve szaradnak ki /mozognak.../ a betonnal a mixer jol kever ez teny jo hig cuccot nyomat cserebe... Ami szep szurke csak nem epp a minosegi cementtol.../ a beton erosseget meg amugy is az avh meret adja meg mekkora komerettel kered es az a zuzaleknak mi az anyaga.../na regen ott is minosegibb zuzalekot kaptal mint ma../

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Mi a bré az az e napló?
Magam sem hívnók vállalkozót max az elektromossághoz,mondjuk renováláshoz nem kell napló,vagy tévedek?
Epitkezeshez is akkor fontos a vallalkozoval dolgoztatsz... Ha magadnak csinalod rpteszem azt tesoddal sogoroddal...egy ggarazst vagy nyaralot /3 an csaladihazat nehezen./ a kutya nem ker e naplot nem is kotelezhet ra.../nincs penzmozgas.../

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A regi kadarkockaknal meg annyi a titok hogy kb 1 m el 80 cm el lejjebb kell vinni a tetot amerikai stilusba.../csinald meg programmal/ qva szep ki haziko lessz belolle egybol.../egyedul a tetoforma nem szep mai szemmel divatiranyzatnak.../egyebkent nem veletlen lett meredek dolesu tetokkel tervezve tehat szerkezetileg visszalepes az egesz de esztetikailag a mai szemnek es sporolas szempontjabol sokat ad./ tehat aki kadarkockaba lakik anak a kovetkezo /esedekes tetofelujitaskor./ jelencse le a jegyzonek a valtozast es alacsonyabb tetot rakadson az ingatlanra... Ha az esztetika es a sporolas fontos.../ ha tartosan teherviselo tetot akar /+20 ev elettartam./ az hagyja meg az eredeti acsolat for!ajat./de ez nem csak tetore igaz a mai hazak kompromisszummal epultek az elettartam rovasara./

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Az altalad emlitett betonvazas hazak nem fognak allni 100 ev mulva. Mig a kadarkockabol /lesajnalt./ siman lessznek 100 evesek... Ahogy a vajog vagy vertfal eseteben is igaz /ha idobe csatornaztak vagy nem hagytak elhanyagolva a vizelvezetest.../ami altalaba emberi mulasztas miatt elmaradt./ a vajoghaz siman all tobb mint szaz evig a verfal is./ mig a vasbetonvazasnal a beton szigetel a kulcs... /ami ugye elmarad mert mediterraneumbol es kozelkeletrol atvett stilus.../ a polisztirol csak ho ellen szigetel.../ a zsalus polisztirol meg egyenesen veszelyes.../ elobb utobb be fog rohadni a vas ha tetszik ha nem... Ki van sporolva a beton /hoogy legyen jo a vas beton aranya../ nagy nedszivo kepessegnek es a hig anyagnak koszonhetoen /ami tovabbi prpzusossagot okoz./ a viz elobb utobb bejut tavozni nem tud... Vagy ha nincs szigetelve akkor tud de viszont idoszakosan rohad.../ nem ide valo... /szerintem irom ugy hogy en is akartam hasonlo epitkezesbe vagni./

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 540
5 836
113
10%-kal drágábbat az ember el tudna viselni, ha patentosan csinálnák meg. De így...?
Gyakorlatilag csak szétbaszták az egészet. A nettó totálkárért még fizetni is kell...? Ez így +100% és ötször több idő meg gyomorfekély? A gatyát is le kéne perelni ezekről a "szakikról". Mert az, hogy ott vannak a piacon az kb. olyan, mintha ott sem lennének. Nem kár azért, amit művelnek. Egyértelműen nem végezte el a munkát amire szerződött, a határidőn régen túl van a markát meg tartja..?

MIVAN...?

Amit látok az kb. olyan, hogy ha én megnézek 10 YT videót és gyakorlok 2 hétvégét akkor lassabban, de én is megcsinálnám. Az első pár csempét bizosan elszabnád, de a huszadik már menne. Csak talán ismerném a vízszintes és függőleges forgalmakat és egy lécet talán jó illesztéssel össze tudnék tenni. Csak persze jó drága lenne, mert minden szerszámot egy projekt miatt beszerezni... Bár a kétszer kifizetésnél lehet, hogy nem.

Lassan ott tartunk, hogy tényleg profi szakik tarthatnának pénzért csoportos oktatást.
Ha az új 25-30 millás lakások is ilyen "színvonalon" készülnek, akkor én soha nem akarok új lakást venni.

Csempézéshez nem kellenek drága szerszámok.
Kell egy 10000 forintos fúrógép a ragasztóanyag megkeveréséhez, meg egy szintén 10000 forintos csempevágó a többi eszköz pár ezerből megvan. Nem kell megvedd a professzionális márkákat, mert nem használod napi 8 órában évekig, szóval az olcsó is bírni fogja.
A csempevágót ugyan másra nem fogod használni utána, viszont a többit úgyis egyéb dolgokra is használod, szóval nem veszed meg feleslegesen. Pl. elég sűrűn kell egy fúrógép felrakni a falra valamit.

• Tetszik
Reactions: vilmoci and arcas

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Csak ugye kell a csempe is aminek a jo minőségben négyzetmétere 8-12000 forint.. Egyéni döntés hogy ekkora értékű anyagot ki gányol maga, és az is tény hogy sok a kókler szaki, de vannak jó mester is aki úgy 4000 körül felrakja neked elso osztályú minőségben. Kell keresni ismerősi körben ajánlás alapján aki jól dolgozik és tartja a határidőt is.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7
M

molnibalage

Guest
Csak ugye kell a csempe is aminek a jo minőségben négyzetmétere 8-12000 forint.. Egyéni döntés hogy ekkora értékű anyagot ki gányol maga, és az is tény hogy sok a kókler szaki, de vannak jó mester is aki úgy 4000 körül felrakja neked elso osztályú minőségben. Kell keresni ismerősi körben ajánlás alapján aki jól dolgozik és tartja a határidőt is.
Csak ami nincs, azt nem találni. Amikor még otthon laktam, akkor a mi fürdőszobánkat is a szomszéd szaki csinálta meg a fiaival, akiket ismertük 25+ éve és tudtuk milyen munkát csinál. Csak, ha ilyen nincs vagy embertelen sokat kell várni, akkor IJ... :(

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Van azért, csak meg kell találni. Kizárólag olyan embert aki vagy ismersz vagy másnak bevált. Nálam vagy 3 éve ment le a felújításos buli, akkor még ertelmes áron dolgoztak.

Hogy legyen pozitív példa is napra pontos volt a Kőműves srác, reggel 7-kor elkezdte és itt dolgozott este 9-kor hogy befejezze a napi munkát amikor a segédei már elmentek. Az arat pontosan tartotta, mindennel elszámolt, ha hülyeséget kértem lebeszélt róla és adott jobb ötletet.

Megjegyzem azért ez nagyon kemény fizikai meló, a bontásra elköltött pénz valszeg a legjobban elköltött pénz életemben, mert nem kellett egész nap falat bontani, 50 sittes zsákot cipelni meg tölteni, és beszívni közben irgalmatlan mennyiségű port. Szóval az vállalja aki ezzel tisztában van..

Persze kicsit drágább volt mint a sok kókler, de a minőséget meg kell fizetni, és gyönyörű munkát végzett. Szóval van ilyen is de egyre kevesebb és egyre drágább. Azóta az illetőt vagy 5 embernek ajánlottam ki.

Szerintem érdemes ezzel várni amíg az építőipari csúcs kicsit lejjebb megy mert most nem győzik a munkát, annyi van. A minőség is olyan persze a nagy építkezéseknél, frissen átadott lakásokról folyamatosan hallom vissza, hogy mennyire gány, ehhez képest az ára meg a hegyekben. Ha lemegy a kedvezményes ÁFA stb akkor majd lesz több szaki, normalis áron és nem túlvállalva..

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Van azért, csak meg kell találni. Kizárólag olyan embert aki vagy ismersz vagy másnak bevált. Nálam vagy 3 éve ment le a felújításos buli, akkor még ertelmes áron dolgoztak. Hogy legyen pozitív példa is napra pontos volt a Kőműves srác, reggel 7-kor elkezdte és itt dolgozott este 9-kor hogy befejezte amikor a segédei már elmentek. Az arat pontosan tartotta, mindennel elszámolt, ha hülyeséget kértem lebeszélt róla és adott jobb ötletet.

Persze kicsit drágább volt mint a sok kókler, de a minőséget meg kell fizetni, és gyönyörű munkát végzett.

Szóval van ilyen is de egyre kevesebb és egyre drágább. Azóta az illetőt vagy 5 embernek ajánlottam ki.

Szerintem érdemes ezzel várni amíg az építőipari csúcs kicsit lejjebb megy mert most nem győzik a munkát, annyi van. A minőség is olyan persze a nagy építkezéseknél, frissen átadott lakásokról folyamatosan hallom vissza, hogy mennyire gány, ehhez képest az ára meg a hegyekben. Ha lemegy a kedvezményes ÁFA stb akkor majd lesz több szaki, normalis áron és nem túlvállalva..
Nem vicc és arra játszok, hogy ha valaha is veszek valamit, akkor a válság legmélyén a jól menő években megtakarított pénzből. Akkor a szakiból is olyan lesz, hogy én fogok válogatni.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 540
5 836
113
Hat az biztos mert az 30-60 eves epulet ma mar. :) ha azok a hazak ma epulnenek hoszigetelesi tenyezot leszamitva semmivel nem lennenek rosszabbak a mainal.../de akkor a futes igen olcso volt tehat a szigeteles lett volna a dragabb valasztas akkor./penzkidobas./ statikailag viszont joval erosebbepuletek epultek mar 30 eve is mint manapsag.../ha olyan alapot akarnal mint akkor ma dragabb lenne mint ma egy uj haz csak a sguterin../mindenbol ki van sporolva az anyag...hoszigetelesnel is papirteglakat hasznalnak ma mar...a regi blokkok se voltak tul vastag faluak de a maiakhoz kepest.../ az itongnak meg nincs szinte semmi sulytarto kepessege../amellett hogy kiskanallal bejutok...a konnyuszerkezeteseknel meg egyszerubba. Falon at bejutni mint a biztonsagi ajton szarakodni.../doboz az nem haz./

Na ez nagyon nem igaz.
A mostani házak betonalapra épülnek és legtöbbször betonkoszorút is kapnak. Plusz téglából vannak, így a víz nem árt nekik.
Régebben meg azt vettem észre, hogy úgy készültek a házak, amilyen szokás volt az adott településen.
A szülőfalumban pl. minden háznak amik az 1960-as és 1970-es években készültek legalább 1-1,5 m mély alapja van, föld felett szintén 1-1,5 méter magas az alap és betonból. Rajta ugyan vájogfal van, de mivel az alap nagyon jó, nem megy tönkre a ház egykönnyen (nem szívja fel a vizet).
Míg ahol most vettünk házat (újat vettünk) a régebben épült házaknak sokszor semmi alapjuk nincs a föld felett vagy nagyon kevés és gondolom a föld alatt se túl sok lehet. Mivel pedig vájogból vannak, így felszívják a vizet és elkezd összeomlani, megrepedni a fal.

• Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő