Újabb Maróth interjú...
https://24.hu/kozelet/2020/01/27/maroth-gaspar-gvh-egeszsegugyi-kartell-interju/
Valami azt súgja nemsokára lesznek még itt más emlékezetes botrányok is...
Újabb Maróth interjú...
https://24.hu/kozelet/2020/01/27/maroth-gaspar-gvh-egeszsegugyi-kartell-interju/
Valami azt súgja nemsokára lesznek még itt más emlékezetes botrányok is...
Mindenesetre
ezért a cikkért az index-et elég csúnyán be fogják perelni. Csak nem értem, hogy miért szaladnak bele egy ilyen pofonba.
Ő maguk írják le, hogy a 2016-os GVH vizsgálat megindulásakor (ápr. 11.) kimentek a VMD-hez, ahol lefoglaltak dolgokat. De egy ilyen ügyben általában céges dolgokat foglalnak le. És mindent visznek! Tekintet nélkül arra, hogy az kinek a tulajdona. Ezért vihették el a telefonját, laptopját. Viszont ahogy Maróth nyilatkozta is, a saját ingatlanjaiban nem történt házkutatás.
A
444 cikke 2018 január 24.-én jelent meg. Maróth valószínűleg erre a cikkre írta, azt, hogy azután kezdtek el felpörögni az események, és ezután hívta be a GVH őt, mint tanút. Tehát akkor hogyan hazudhatott egy korábbi cikkben arról, hogy őt nem keresték, ha a tényleges behívás a cikk megjelenése után történt?
Az, hogy a cégét gyanúsítják valamivel, az még nem jelenti azt, hogy őt mint Maróth Gáspárt gyanúsítanák. 2 teljesen külön "jogi személyről" van szó.
Az, hogy 2018-ig őt, mint Maróth Gáspárt nem kereste senki, az simán igaz is lehet.
Én úgy vagyok ezzel, hogy kapják el a csávót, ha tudják. Eddig viszont úgy néz ki, hogy sikerült elég terhelő bizonyítékot szerezni ellene.
A rendőrségi vizsgálatból
meg már kizárták. Így nem valószínű, hogy a haja szála is görbülhetne.
Ugyanakkor bennem azért felmerül egy igen komoly sejtés, hogy az ötlet erről a kartellről nem a VDM-esek (köztük Maróth), vagy bármelyik az ügyben résztvevő személy és cég fejéből pattant ki. A kartellt 2015 márciusa és december 31. között vizsgálták. Az infók szerint 231 pályázatot (a 444 szerint 206-ot) toltak végig ezalatt a rendszeren. 81db intézmény kapott ezek szerint képalkotókat. Ez viszont kurv@ sok egy 9 hónapos időszakra! Ebben az egészben minisztériumi/eü intézményi szinten is benne kellettek legyenek emberek, mivel a beszerzéseket már úgy írták ki, hogy egy bizonyos gyártó gépére legyen megfelelő.
Itt számomra erősen gyanús, hogy állami szinten lett meghozva a döntés, hogy az EU-s pénzeket be kell darálni mielőbb! Ebben a jelenlegi kormány extra teljesítményt nyújt. De egy ilyen tempó (200+ beszerzés, 81 intézmény, 40Mrd keretösszeg, kb. 9 hónap alatt) egy ilyen piacon szerintem kivitelezhetetlen kartell nélkül. Mert ha bármelyik szereplő elkezdi megtámadni a közbeszerzéseket, akkor kicsúsznak az EU pályázati határidőkből, meg a pénz felhasználásának határidejeiből.
Még az sem biztos, hogy jelentős túlszámlázásokról volt szó. Inkább azt gondolom, hogy az EU-s pénzek határidő előtti lehívása állt mindenek felett.
Az meg szerintem már szintén egy erős csúsztatás, hogy a 40Mrd-ot ellopták. Ez igaz lenne, ha nem teljesültek volna a beszerzések. De a berendezéseket leszállították.
Szóval csinálni kell az oknyomozást, csak ésszel. Ennek a kormánynak (mint mindegyiknek), illetve haszonélvezőinek vannak megkérdőjelezhető ügyei.
Ez a eü-s beszerzés sem patyolat tiszta természetesen. DE oknyomozó újságírási szempontból az ahogy ez meg pl. a "kormánygépek"
kérdését kezelték/kezelik, nem biztos, hogy szerencsés.