1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet."
  Jelenleg nincs jobb az USA-nál. Ha itt van akkor nem akar itt lenni. Mármint nem kell tavaszoznia, beavatkoznia meg ilyenek. Szóval még ezzel járunk a legjobban.
   
  megazez, FilcTroll and zeal like this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A nép java komolyabb csapásként élné meg, mint egy tényleges háborút, mert nem kell közben az életükért futni. Érdekes lenne. :) Nem bírnák függés nélkül és egyből keresnénk valaki mást erre. :D Hamar megtanulnának ciril betűkkel csetelni. :D
   
  FilcTroll likes this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A világ reakciója a török invázióra.
  [​IMG]
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

  A világgazdaság a szinkronizált lassulás korszakába lépett, miközben a vezető jegybankok már ellőtték puskaporukat. Dalio szerint a történelmi léptékben is páratlan társadalmi különbségek az USA-ban a populista jobb- és a populista baloldal felemelkedéséhez vezettek. Az ideológiai ellentétek a jövő évi választási kampányban már olyan szintre hevülhetnek, amely az 1930-as évek végének fasiszta-kommunista összecsapásaira fog emlékeztetni.
  Az IMF félévenkénti találkozója tegnap kezdődött Washingtonban. Az eddigi előadások, valamint a publikált anyagok szerint a világgazdaság komoly lassulásba kezdett, amely egyenesen egy recesszióba torkollhat. Krisztalina Georgieva, az IMF új vezetője kiemelte, hogy két éve a világgazdaság összehangolt föllendülésben volt, közel 75 százaláka emelkedő trendben. Ma viszont a világgazdaság 90 százaléka esetében alacsonyabb növekedéssel számolnak, szinkronizált globális lassulást tapasztalhatunk.
  Georgieva rámutatott, hogy a kereskedelmi konfliktusok eszkalációja a világgazdaság növekvő „töredezettségéhez” vezetett. A kereskedelmi konfliktusok összesített hatásaként a növekedés jövőre 700 milliárd dollárral lehet alacsonyabb, amely a világgazdaság mintegy 0,8 százalékának felel meg és amely a svájci nemzetgazdasággal egyenlő nagyságrend.
  Fasiszta-kommunista összecsapássá válhat a jövő évi amerikai elnökválasztás
   
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Igazán nem tudom hova tenni, talán ide befér:

  Elfogó vadászgépek száma Európában:

  [​IMG]
   
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nem pontos, ha a működőket nézzük akkor sem, ha roncsokkal együtt akkor se. 1 hete volt hír, hogy a szlovákoknak 3db gépük maradt, a románoknak 12-f16 osuk van, (igaz van 100 mig21, de ezekből max 10-12 repül egyáltalán.)
  Magyarországnak meg még mindig 14db van rendszerben. (halomnyi roncsunk nekünk is van mig 21, szu22, és mig29-ből de 1-2 múzeumba való darabon kívül a többi körforgalomba vagy játszótérre mászókának jó.)
   
  antigonosz likes this.
 8. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Gondolom azt nézték, hogy melyek a dedikáltan vadászgépek amelyek hadrendben vannak, a kétüléseseket már eleve nem számolták bele, az meg hogy mennyi a müködőképes ezekből az már végképp nem érdekelte őket!
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Érdekesség
   
  fip7, megazez, zeal and 2 others like this.
 10. bolneroll

  bolneroll Active Member

  Egy kis békés sziget európa közpén.
   
  Premortem likes this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 12. Python

  Python Well-Known Member

  A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára.
  Trump elnök több fronton is harcol politikai ellenfeleivel Washingtonban és az elnökválasztási kampányt megkezdve a külpolitikai síkon éppen a kurdok voltak kéznél. Ők lettek azon áldozati bárányok, akik bizonyítani hivatottak az amerikai kisember számára, hogy az elnök komolyan gondolja a „végtelen háború” befejezését a világban – amely Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt három éve.
  Trump bázisa tehát elégedetten nyugtázza, hogy nagy port felverve 1000 amerikai katonát kivonnak Észak-Szíriából. Azt a Fehér Ház már nem köti az orrukra, hogy tavasz óta 14 ezer katonát dobott át Washington a Közel-Keletre. Idén márciusig pedig több drónbevetést (2243-at) hajtott végre a Trump-kormányzat a világban, mint Obama két teljes elnöki ciklusa alatt (1878-at). S noha Trump elrendelte, hogy az Afrikában szolgáló erők száma 10 százalékkal csökkenjen 2022-ig, az Afrika Parancsnokság alatt szolgáló erők létszáma 6 ezerről 7500 főre nőtt 2017 és 2018 között.
  De a kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban. Az eset több kormányzat számára is bizonyítja, hogy a szíriai kurdok hiába harcoltak az életük feláldozásával az Iszlám Állam ellen Washington oldalán, Trump belpolitikai megfontolásokból egy pillanat alatt a martalócok elé vetheti őket. Fontos kiemelni, hogy a Fehér Ház lépése nemcsak a Közel-Keleten okozott riadalmat.
  Ázsiában megszólaltak a vészcsengők, Dél-Koreában, de még Japánban és Ausztráliában is. Szöul számára az árulásról szóló hír nagyon érzékeny időpontban érkezett, hiszen ők éppen most tárgyalnak a Fehér Házzal arról, hogy mennyit is kellene fizetniük a 28 500 amerikai katona állomásoztatásáért. Jelenleg Dél-Korea hozzávetőleg 1 milliárd dollárt fizet évente, de a Fehér Ház ötszörös (!) emelést akar elérni.

  https://privatbankar.hu/makro/a-cdu...u-bol-orbantol-mar-salvini-is-elfordul-329152
   
  fishbed and tindalos like this.
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ezek mekkora pofátlanok. Az 1 mrd usd mellé 4,4 mrd USD veszteséget okoz nekik csajk a THAAD ottléte. Remélem Moon Jaein közli velük, hogy oké akkor már nem is 1 mrdt kell fizetnünk csak 600 millát, mert a többi haszonáldozati költség.
  Sajna Moon puhapöcs, mint az összes koreai vezető. Mind korrupt szar és a hárombetűsök tele vannak bizonyítékokkal. Egy szar stricit nem tudnak lesittelni (Seungri) mert az összes politikus meg a kölykeik nála drogoztak meg erőszakolták rommá a fiatalkorú lányokat.
  Ki fogják fizetni az 5 milliárdot :(
   
  dragonette, FilcTroll and fip7 like this.
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member  No, meg kell nekik az usa,eu piaca is,nézz körül mennyi korai autó van mindkettőben,meg furgon,tgk,munkagép,szórakoztató elektronika,miazmás.
   
  dragonette likes this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Gazdasági szakemberek a Kínával folytatott kereskedelmi vita veszélyeire figyelmeztették Donald Trump amerikai elnököt a múlt héten tartott szűk körű tanácskozáson a Fehér Házban - írja a Wall Street Journal.
  A lap a tanácskozásról nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írta: a gazdasági szakemberek szerint, ha folytatódik az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi vitája, akkor az emiatt kialakult feszültség veszélybe sodorhatja az amerikai gazdaság eredményeit és Donald Trump elnök újraválasztásának esélyeit is. A tanácskozást két nappal az amerikai és a kínai tisztségviselők egyeztetése előttre szervezte meg Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának elnöke. Az Ovális Irodába meghívott tekintélyes közgazdászok között volt Stephen Moore közgazdász, aki korábban a jegybank szerepét ellátó központi tartalékrendszer (Fed) igazgatótanácsának egyik jelöltje volt és Lawrence Lindsey republikánus közgazdász is. A tanácskozáson - Donald Trump kifejezett kérésére - megjelent Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó is, akit a Kínával folytatott politika egyik legfőbb kidolgozójának és támogatójának tartanak.
  A kereskedelmi háború veszélyes - figyelmeztették Trumpot
   
  dragonette and fishbed like this.
 16. Python

  Python Well-Known Member

  Az amerikai katonai akadémia a közelmúltban tette közzé jelentését, amely a klímaváltozás veszélyeit vizsgálja a katonai műveletekre és az ivóvizet nevezi meg az egyik legszűkebb keresztmetszetnek. Az utóbbi hetekben a globális Dél két nagy folyamán is nőtt a politikai feszültség.
  Az európai védelmi tervezőkkel szemben a Pentagon már 2014-ben a klímaváltozást azonnali veszélyforrásnak deklarálta az amerikai nemzetbiztonságra nézve. Azóta az amerikai védelmi minisztérium kötelezően figyelembe veszi a klímaváltozás hatását mind a hadgyakorlatokon, mind a tervezési forgatókönyveknél. A Világbank pedig a maga részéről 2016-ban adott ki egy átfogó jelentést, amely szerint a klímaváltozás a víztartalékokat érinti a legsúlyosabban. Márpedig a vízhiány fegyveres konfliktusokat okozhat, növelheti a migrációt, néhány régióban akár a GDP hat százalékát költhetik a vízhiány miatti következményekre, recesszióba döntve egész gazdaságokat.
  Az amerikai katonai akadémia (US Army War College) a közelmúltban tette közzé 52 oldalas jelentését, amely a klímaváltozás veszélyeit vizsgálja a katonai műveletekre. Az elemzés már „apokalipszis-közeli” forgatókönyveket is felvázol csupán két évtizedre előretekintve. A jelentés azt is kíméletlenül leszögezi, hogy a Pentagon még nincsen teljeskörűen felkészülve azon nemzetbiztonsági kihívásokra, amelyeket a klímaváltozás okozta globális biztonságpolitikai megrázkódtatások idéznek elő. A jelentés az ivóvizet nevezi meg az amerikai katonai műveletek egyik legszűkebb keresztmetszetének. A sós víz behatolása a tengerparti területekre és a megváltozott időjárás a világ számos pontján fogja negatívan befolyásolni az édesvíz kínálatát. A melegebb klíma ráadásul növeli az emberi vízszükségletet. Ez a Pentagon számára azt jelenti, hogy expedíciós hadviselés esetén a csapatokat jóval több ivóvízzel kell ellátni.
  Ettől retteg az amerikai katonaság
   
  gergo55 likes this.
 17. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Macronnak ebben mi a biznisz?

  Másrészt Orbán múlt héten Macronnál ebédelt, holnapután Putyinnal...
   
 19. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Átveszi a stafétát a merkelnétől. Osztani akarja a lapokat.
   
 20. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ellentmond egymásnak a két első cikk :) De az USA európai hátralépésével úgy látszik, hogy már a franciákat is jobban érdekli valamilyen eurázsiai hatalmi koncepció. A németek már rég ezt a dalt játsszák, csak egyelőre halkan.
   

Ezen oldal megosztása