Pl. a zulukról nem igen hallottál még ezek szerint
Azért ezt árnyaljuk kicsit.
Núbiaiak anno, Mali birodalom (nehézlovasság), Dél Amerikai birodalmak, ázsiaiak. Itt mind, komolyan szervezett haderők voltak.
A sztyeppe nomádjai ún. "fehérek"?
Úgy látom eléggé félre ment az üzentem, gondolom legtöbbeknek annyi jött át hogy fehér férfi= felsőbbrendű. Nos nem ez volt az üzenetem, a fehér felsőbbrendűség elképzeléséből kb már vagy 10 évvel ezelőtt kinőttem.... én a teljesítményt ismerem el és szeretem, is bármennyire is nem modern, nem minden ember egyenlő tulajdonságokkal rendelkezik, kutyák esetében sem használunk minden fajtát ugyan abban a szerepkörben, lehetséges, de nem mindig célravezető.
Fel lehet sorolni rengeteg más rasszokba tartozó nagyon bátor és jó harcosokat, szervezett csoportokat, de ezek közül csak azt nem igázta le az európai hódító amelyik előbb tűnt el minthogy odaértek volna. Jó példa hogy zuluk, igen bátor harcosok akiknek a kultúrájuk része volt ez, de mégsem hasonlíthatóak ahhoz mint ez európai aki egyik kezével harcol másikkal épít, és ami a legfontosabb alkalmazkodik. Núbiaiak, nagyon érdekes terület több ezer év történelem, és lenyűgöző dolgok vannak ott, de még ott is volt elég komoly jövés menés, és végül az éghajlat változása ott is lépéskényszerbbe hozta őket.
Mali, igen ismét nagyon ó példa, fekete emberek akik egy hatalmas jól szervezet birodalmat hoztak létre, és az erőforrásaikat jól használták, de amikor az éghajlat megváltozott, és a lótenyésztés problémás lett akkor az éghajlat győzött.
A sztyeppe nomádjai többek annál mint amit a legtöbben gondolnak róluk és közülük sokan létrehozták azt amit én itt próbálok kihangsúlyozni, bár ehhez változniuk kellet, például mi magyarok. És itt is ugye keverékekről is beszeletünk szóval ismét csak egy dolog amivel ez a "fehér férfi" dolog kikezdhető, de ezzel nincs baj mert a történelem nem fekete és fehér
ugye milyen lenyűgöző a magyar nyelv.
Ezzel szemben a római birodalom alkotó népe, akik tetszik nem tetszik, a modern világ alapját tették le, mert európa belőlük épült fel, és később a világ ebből az európából épült fel mai formájában, legyőzték a természetet, természetesen nem mindig és nem birodalmi szinten, de ha nem volt víz hát vittek oda, ha nem volt út hát építettek, annak a megtestesítői amiről beszélek, hogy folyamatosan harcol, hódít és amint odateszi a lábát egy darab földre épít, úgy épít hogy az maradandó legyen mert rögtön elkezdi az alkalmazkodást, ez egy tulajdonság, de nem teszi felsőbbrendűvé, csak rendkívül hasznos.
De akkor legyünk diplomatikusak, és vegyük úgy hogy minden rasszbeli férfire értettem azt hogy egyszerűen nem kell plusz indok a háborúskodáshoz, egyszerűen bele van kódolva, és végül is igaz, és akkor nem kell az én értékrendszeremet elfogadni ahol a római birodalom a mindennek az alapja.
Amúgy bár nem zavar ha rasszistának gondolnak, és igen,sokszor olyan módon gondolkozok ami sokszor nem szerethető a modern emberek többségének, és bár senkinek nincs hozzá különösebben köze de egy kenyai nő a párom, ezért a rasszista és fehér felsőbbrendűséghívő kicsit nehezen áll meg. Bár egy világban ahol az izraeli miniszterelnökről azt mondják antiszemita...