1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  https://888.hu/piszkostizenketto/megiscsak-jo-komporszagnak-lenni-4178511/
   
 2. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Haha. Azért írt róla pár rosszat a twitteren. Pl a nejére azt mondta; milyen csinos az elnök anyukája. Nem megalázó. :)
   
 3. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  https://hvg.hu/elet/20190520_Oriasi...zosei_egy_milliardos_kifizeti_a_diakhiteluket

  Két érdekesség belőle:
  "400 végzős diák......mintegy 40 millió dollárra (11,7 milliárd forintra) rúgó diákhitel....."
  "A morehouse-i végzősök egyike korábban közzétette, hogy 200 ezer dolláros diákhitelét 25 év alatt tudja majd kifizetni havi bére felének törlesztésével"

  Ezt még ideteszem a visszafizethetetlen diákhitelről:


  Ezt meg a felvételi rendszerükről, hogy az fősuli/egyetemeiket teletömik ostoba feketékkel, csak mert az PC:


  Az oktatás szétverése jó út a harmadik világ felé.
   
  blitzkrieg, dragonette, arcas and 4 others like this.
 7. Serathis

  Serathis Active Member

  Asszem a diakhitel lufi nagyobb mint a jelzálog lufi volt 2008ban.
   
 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Demokrácia export.

   
 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Még, hogy a másik fél, mekkora duma már, agymosás.

   
  fishbed likes this.
 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  1987 óta inflációval korrigálva:
  Tandíj állami egyetemen: +183%
  Tandíj magán egyetemen: +142%Minimálbér: +20%Pályakezdő fizetése: +3%
  Na ez a diákhitel válság tömören.
   
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://makronom.mandiner.hu/cikk/2...sban_az_amerikai_feldolgozoipari_teljesitmeny
  "Májusban tíz éve a legkisebb mértékben növekedett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált jelentése szerint...
  ...A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi.
  „A májusi adatok alapján az amerikai feldolgozóipar közel tíz éve a leggyengébb hónapját produkálta, a BMI a globális pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra csökkent” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
  Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek. A rendelkezésre álló adatok alapján a feldolgozóipar teljesítménye fékező hatással lesz a második negyedévi GDP-növekedésre és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulására is számítani kell."


  Ez lényegében recessziót jelent.

  Egyelőre nem nagyon jön be Trump belső gazdaság élénkítő stratégiája. Abból sincs egyelőre haszna, hogy a külföldi behozatalt akadályozni akarja (legutóbbi zseniális ötlete, hogy Mexikónak havonta 5 %-al emeli a vámot, amíg az nem akadályozza meg teljesen a területéről az USA-ba áramló (spanyol ajkú migránsokat - aminek meg igazából ahhoz is köze van, hogy az USA-ban már hivatalosan elismerten 18 % a spanyol ajkúak/latinok aránya- a valóságban lehet hogy több 25 %-nál. Már most. Gyakorlatilag a Déli Nyugati területeken sok helyen a spanyolok után az ázsiaiak jönnek és csak a harmadik a nem spanyol ajkú fehérek aránya.- második hivatalos nyelv pedig sok helyen a spanyol). - nyilvánvaló, hogy ez soha nem fog megtörténni, még ha a Mexikói kormány véletlenül akarná sem, tehát másfél év múlva a mexikói árun 100 % vám lesz, három év múlva...)
  Kereskedelmi háborúban áll már Kínával, Oroszországgal, az EU-val, gyakorlatilag Mexikóval... Ez azt is jelenti, hogy a külföldi behozatal csökken, de a külföldi eladás is nyilvánvalóan csökken - mert a kieső piacai helyett újakat nem igazán tud szerezni (Afrikát, Dél és Közép Amerikát..., Kínai és orosz cégek és kapcsolatrendszerek kezdik ellepni, az USA pedig nem igazán érti mi történik, válaszul fenyegetőzik az érintett országok felé. Tekintetbe véve, hogy gyakorlatilag a külföldi termelést leépíti, így a külföldi hídfőit is leépíti, melyekkel elérhetné esetleg legalább az eddigi piacait, de mivel nagy bölcsességükben azt teszik amit tesznek, a magában az USA-ban gyártott termékek külföldi felvevő piaca is csökkenőben kell hogy legyen.
   
  fishbed, gergo55, blitzkrieg and 4 others like this.
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://gondola.hu/hirek/239113-Vam...kot_a_migracios_hullam_feltartoztatasara.html
  "Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határához egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására. Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba, Manuel López Obrador elnök ugyanakkor bejelentette, hogy már pénteken Washingtonba küldi külügyminiszterét.
  „A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg (a mexikóiak) nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük” – közölte Trump egy Twitter-bejegyzésben.
  Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap elsejétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október elsejétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.
  Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet okoz, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve” – áll Trump nyilatkozatában, amely szerint „Mexikónak nagyon szigorú bevándorlási törvényei vannak, és könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát…”"

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/f...elul-johet-a-recesszio-amerikaban.326415.html
  "A Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a befektetők még mindig alulbecslik a kereskedelmi háború globális gazdaságra gyakorolt kockázatát, még úgy is, hogy a május volt eddig az év legrosszabb hónapja az amerikai részvénypiacnak - írja a Bloomberg...
  ...Kína egy vasárnap közzétett fehér könyvben utalt arra, hogy a két nagyhatalom között húzódó kereskedelmi feszültség nem tette ismét naggyá Amerikát, sőt. A dokumentum rámutat arra, hogy Trump kereskedelmi politikája több fronton is negatívan érintette az amerikai gazdaságot: emelkedtek a termelési költségek, emelkedtek az árak, rontották a növekedési kilátásokat és a Kínába irányuló amerikai termékek exportjának is gátat szabott."

  https://www.portfolio.hu/deviza-kot...-hamarosan-lepnie-kell-a-fednek.3.326587.html
  "Élesen fordult hétfő délután az euró-dollár jegyzés miután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a vártnál gyengébb lett, ami újabb jele annak, hogy az amerikai gazdaság jelentősen lassul. Emiatt a befektetők egyre erősebben áraznak egy lehetséges Fed-kamatcsökkentést, amire ráerősített tegnap este a jegybank döntéshozója is. ..."
   
  fishbed likes this.
 14. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  25% a max, azt októberre eléri. Fölé nem viszik, hanem marad 25-ön amíg mennek a migráncsok.
   
 15. Serathis

  Serathis Active Member

  A mexikói amúgy tényleg nagyon szigorú bevándorlási törvények hogyan akadályoznák meg a kivándorlást?
   
  blitzkrieg likes this.
 16. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Trump bejelentette a havi 5 %-os vámemelést. Bejelentette visszavonásának feltételét (ami nyilvánvalóan még szándék esetén sem betartható Mexico részéről)
  Ha Trump megállna az emelésben 25 %-nál, az arcvesztés és megfutamodás lenne - és annak beismerése, hogy nem tudja megállítani a spanyol ajkúak áradatát.
  Ha akarja, persze megteheti hogy 25 %-nál visszakozik. (Gyakorlatilag Kína esetében sem tett le a vámháborúról...) (emiatt a fokozatos emelés miatt egészen biztosan nagy elégedetlenség várható az érintett térségben, de még New York is meg fogja érezni) Nyilvánvalóan az egyik cél az, hogy megakadályozzák az olcsó mexikói termékek/áruk beáramlását az USA-ba, ezáltal is növelve a belső termelés belső piacát.
  Másik cél az lehet, hogy a spanyol ajkú/mexikói gazdasági jelenlét befolyásának mérséklése a Déli és Nyugati országrészben, ugyanis ha ezek a régiók nagyobb vagy csak egyre nagyobb részben a mexikói behozataltól függnek, az az országrész gazdasági elszakadását/függetlenségét is jelentheti magától az USA államtól.
  Mindezek miatt (is) nem mellesleg Mexikót ezzel a módszerrel részben gazdaságilag (is) próbálhatja ellehetetleníteni (merthogy, gyakorlatilag a legnagyobb felvevőpiacától fosztaná meg)

  Nem szabad alábecsülni annak a jelentőségét, hogy Trump gyakorlatilag a spanyol ajkú bevándorlásban /térnyerésben folyamatosan nemzetgazdasági kockázatot mond (meg Kína és Oroszország Közép és Dél Amerikai térnyerésében.)
  Az USA (és Trump) egyre kiszámíthatatlanabb, mert a gazdasági szereplők a józan ésszel és gazdasági érdekek mentén próbálnak elemezni- az USA jelenlegi elitje pedig erre rácáfol. (bizonyos folyamatok esetén érthetően, de leginkább nem)
   
 17. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Vélhetően nem igazán. - Leginkább mert mindentől függetlenül is egy "átmenő forgalomról" is szó van, és rengetegen élhetnek a csempészetből..

  skf azt írta, Mexikóban él- érdekes lenne az ő véleménye... Mi ott a visszhangja Trump "ötletének".
   
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Gondolom ha betartatnák őket,akkor úgy.
   
  Fennek likes this.
 19. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Megmondta: Amerika az első. És pont. Minden ezen érdek alá van vetve. Ez egy elég kiszámítható dolog.
   
 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Ezért is ez volt a teljes mondat
  Az USA (és Trump) egyre kiszámíthatatlanabb,
  mert a gazdasági szereplők a józan ésszel és
  gazdasági érdekek mentén próbálnak elemezni-
  az USA jelenlegi elitje pedig erre rácáfol.
  (bizonyos folyamatok esetén érthetően, de
  leginkább nem)

  Trump a beiktatása óta próbálja kiszorítani minden eszközével amibôl csak tudja Kínát és Oroszországot, megakadályozni hogy Kína és Oroszország szövetségre és velük együtt Irán katonai szövetségre lépjen.
  Nagyon legyszerûsítve Oroszország és Kína gazdasági megoldásait próbálja megvalósítani oly módon, hogy gyakorlatilag magának hoz létre kényszerítô körülményeket, lehetôségeket, tesz meg lépéseket.

  Csakhogy. Miközben ezen lépések közben Oroszország, Kína ( de még Irán is) javította/ bôvítette nemzetközi kapcsolatait/ piacait, addigvaz USA ezeket gyakorlatilag leépíti.
  Ezt pedig nehezen tudják megérteni a piaci szereplôk, és szinte az összes elemzô.

  A válasz megértéséhez azt kellene megérteniük, hogy Trump miért teszi ezt. Persze, az ( egyik) jelmondatuk az, hogy amerika az elsô. De meg kell érteni, mit is értenek Amerikán. Az USA Déli és Nyugati államai ( de jelenleg még kisebb mértékben, de már gyorsulva Keleten NewYork is) el spanyolosodnak/ latinosodnak. És mellette elázsiaisodnak is.

  Trump tehát haza akarja vinni a termelést, de ugyanakkor vissza akarja " fehéríteni" Amerikát. És közben a valóság elszalad mellettük, leépülôben a gazdaságuk, infrastruktúrájuk néhol már gyakorlatilag romos, de mindenképpen rogyadozik, romlik. A kirakatok meg már alig tudják leplezni a valóságot. Detroit. A kínosan lassú és romló minôségû vasúthálózat Hogy San Joseban alig van már nem spanyol ajkú fehér, és NewYorkban egy középiskola szinészpalántái- akik zseniálisan játszották el a Nyolcadik utas a halált- Mind spanyolok, ázsiaiak és arabok.


  Trump- Amerika Ki akarja söpörni nem csak az USA-ból, de egész Közép és Dél Amerikából Kínát És Oroszországot- a sajátnak mondott/ hitt befolyási övezetébôl.

  Amerika az elsô. És gyakorlatilag hadigazdaságuk van. Nem látszik Európából (sem), de Kínának lényegébenbjobb a belsô gazdasága és infrastruktúrája, és már nagyobb a középosztálya mint az USA-nak. És a propaganda által lenézettnek nézett Oroszország sem áll már rosszabbul. Miközben Oroszország és Kína hamarosan katonailag is lehagyja majd az USA-t... Amelynek hadigazdasága van.

  Mindeközben az USA gôgös, rátarti, és a 3 betüs szolgálatai olyan avittak, olyan már már ôsi beleidegzôdött eljárásaik, céljaik... vannak hogy az már röhelyes.

  Putyin-Oroszország kitartó, módszeres építkezô.
  Kína gyakorlatilag évszázadokra elôre tervez.

  Trump amerikája tucatnyi érdek és még több ter mentén egyszerûen szétesik.
  Utoljára hasonlót Németország, majdnem ugyanilyet viszont csak a Japán Birodalom produkált. ( Aminek a végét ismerjük. Hatalmas volt- szétesett, darabjaira, hatalmas területekrôl gyakorlatilag eltûnt a jelenléte)
   
  borisz, fishbed, dragonette and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása