1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/meg...itoloncolasat-az-egyesult-allamokban-7117172/
  "Részben új korszak kezdődhet a bevándorlásban vasárnaptól az Egyesült Államokban. Donald Trump ígérete szerint legalább tíz városban elkezdik begyűjteni az illegális bevándorlókat, hogy aztán kitoloncolják őket. Becslések szerint tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az országban. Azokban az államokban és városokban, ahol liberális, demokrata vezetés van, eddig általában papírok nélkül is megtűrték őket – hangzott el az M1 Híradójában...
  ...Trump amerikai elnök hozzátéve, legelőször azokat küldik el, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, hogy saját hazájukban állítsák őket az igazságszolgáltatás elé.
  Az akciók során a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársai elsősorban kétezer olyan illegális migránst keresnek meg, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de ők a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot...
  ..A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban helyezik el. Egy ilyenbe látogatott el Mike Pence alelnök is Texasban. Válsághelyzet van az ország déli határán, amit az embercsempészek idéztek elő. Kihasználták az amerikai törvények kiskapuit és családokat vettek rá arra, hogy tegyék meg a nehéz és veszélyes utat Amerika irányába – fogalmazott...
  ...A Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársainak nem lesz könnyű dolguk a migránsok felkutatásában és őrizetbe vételében, mert egyes demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – például Kaliforniában vagy New York államban – védelmet élveznek, és itt a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal a migránsok kiutasításában..."  Minimum 12 millió (ez egy hivatalos adat, ennél akár sokkal többen is lehetnek- sokkal..) amerikában tartózkodó/élő spanyol ajkú "kitoloncolásáról van szó potenciálisan (a helyzet ennél is sokkal bonyolultabb és sokrétűbb) a vasárnap elméletileg megkezdődő kitoloncolásokkal. Trump eredetileg 2 hete akarta elkezdeni, de akkora volt az ellenkezés, hogy két héttel elhalasztotta, mondván, ő kész a tárgyalásra... Nyilvánvalóan ez nem így van - a nyomásnak enged időlegesen, az eredeti szándékot nem feledve, gondolván, az idővel az ellenállás az adott tervezett intézkedéssel csökken. (Bevett amerikai "diplomáciai/"tárgyalási" eljárás)
  A menedékvárosokban és területeken (hatalmas lakossággal- itt nem néhány kisvárosról van szó, hanem sok tíz ,milliós területekről, beleértve New Yorkot is.) ha végre akarják hajtani a kitoloncolásokat, akkor a helyi erők, rendőrség, hatóságok...- a szövetségi hatóságokkal kerülnek akár tetlegesen is szembe
  Ahelyzet az volt eddig, hogy a helyi hatóságok nem tettek semmit migránsok/betelepült spanyol ajkúak ellen, gyakorlatilag védték őket, a szövetségi hatóságok meg nem mentek neki a helyi hatóságoknak.
  Ez az eddigi status quo most borulni akar TZrumpék akarata szerint,
  Ebből pedig akármi lehet.

  Az egyik probléma az, hogy lehetetlen megállítani a spanyol ajkúak beáramlását, nem utolsó sorban azért, mert a mexikói "bevándorlók nagyobb része teljesen legálisan megy be az országba, gyakran repülőn- családlátogatásra. Ami hosszú-hosszú ideig tart...
  Lényegében az, hogy most csak mintegy 2 ezer embert próbálnak kitoloncolni, és azokat is bűnözőnek bélyegzik, egy nagyon óvatos tesztelés és szoktatás Trumpék részéről. Nem csak a spanyol ajkú bevándorlókat teszteliki, de a spanyol ajkú állampolgárok tízmillióinak a hozzáállását is. Ezenkívül nyilvánvalóan azt, hogy a helyi hatóságok fizikailag ellenállást tanusítanak e. Azonkívül, ha minden "simán" is egy, 2 ezer ember kézrekerítése és gyakorlatilag fogolytáborba/gyűjtőtáborba zárása, őrzése a valóságbasn milyen hatásfokkal valósul meg, mekkora erő lekötésével...
  Bárhogy is lesz- a 2 ezer ember ellni hajszát és szövetségi humánerőforrás igényt és pénzt ha felszorozzuk a minimum 12 millió ewmberre (amia valóságban lehet ennek a duplája is, vagy több) az egy igen vicces szám lesz. És végrehaajthatatlan.

  És ez csak az egyik része. A másik része politikai, ugyanis a demokratáknak egy valós és potenciális nagy szavazótáboráról van szó (és ebben nagy szerepe van az igen érdekes amerikai szavazási rendszernek ) Trump nagyrészt a demokraták szavazóbázisát akarja támadni és csökkenteni. Előrev borítékolható, hogy még ha lesznek is elhanyagolható , és győzelemként kommunikált "részsikerek", az abszolúte nem fog gyakorlatilag változtatni semmin sem.

  Egy harmadik rész az, hogy Mexikó, Guatemala... ígérhet bármit a Trump kormánynak, megállítani nem fogja a területén való átáramlást. Pár ezer embert látványosan megállítanak, de itt évi több millió ember ről van szó. (akik mennek nem csak szárazföldön, de tengeren és repülőgépen is) Nyilvánvalóan nem jutottak volna be eddig is évi milliós számban az USA-ba, ha az USA déli, Nyugati és egyes Keleti államai és a Demokrata Párt ezt gyakorlatilag nem segítené. És nem látom maz okát annak, hogy ez a jövőben változhatna.

  Egy negyedik rész az, hogy a Dél és Közép Amerikai államok közül USA-nak hivatalosan Kolumbia és (talán, bár egyelőre csak szavakban) Brazília a szövetségese. Kolumbia iis inkább szabadulna, Brazília meg belpolitikai okokból használná ki az USA-t. Brazíliának NATO tagságot kínálni (részben csak a Dél és Közép Amerikában hatalmas kereskedelmi és politikai teret nyerő Oroszország és Kína miatt, részben mert ha a Törökök kilépnek a NATO-ból, azt pótolni nakarják) egy igen botor elképzelés, ami kontraproduktívvá válhat (lévén hogy felbőszíi az Oroszokat, aminek számos következménye lehet, de az nincs köztük hogy Oroszország (és Kína lemiondva a kereskedelemről, kapcsolatokról... kivonulna Közép ésw Dél Amerikából, mert az USA azt akarja.)
  De az egészen bizonyos, hogy Brazília (és Kolumbia) nem fog segíteni a bevándorló milliók ( potenciálisan minimum tíz milliók) megállításában.
   
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Egy ilyen program végrehajtása, ami 12 millió embert érint, csak erőszakos módszerekkel kivitelezhető, ami viszont már nem támogatható. 1940-es években Németországban megcsináltak hasonló programot a Zsidókkal, az Usa-ban meg a Japánokkal. (Itt most értsd az összegyűjtés részére, nem amit utána csináltak velük, az már más történet.)
  És bizony mindkettő program nagyon erőszakosan zajlott, az előbbi miliók halálával járt, az utóbbi "csupán" 10.000-ekével, de egyik sem elfogadható.
   
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Két fontos esemény is történt közben, az egyik nyilvánvalóan össszefügg az "illegális bevándorlók" elleni akcióval, a másik nem teljesen kizárt.

  https://index.hu/kulfold/2019/07/14/egyesult_allamok_tamadas_bevandorlo_gyujtotabor/
  "Lelőttek egy fegyveres férfit, aki a Seattle-ben lévő menekülttábor rendőrei ellen készült támadásra. Az anarchista körökben ismert aktivista állítólag az illegális bevándorlók deportálása elleni tiltakozásként tervezte el az akciót. A 69 éves Willem Van Spronsen molotov-koktélokkal és puskával volt felfegyverkezve.
  A terve az épület felgyújtása volt, megpróbált lángra lobbantani egy gázpalackot is. Egyelőre nem ismertek a lövöldözés részletei, amely során Van Spronsen meghalt. Annyit tudni, hogy abban a tábor négy őre is részt vett.
  „Készen állt a halálra” – mondta az AP szerint a férfi egyik ismerője.
  ANTIFASISZTA KÖRÖKBEN „HŐS ELVTÁRSKÉNT” EMLÉKEZTEK MEG A RADIKÁLIS AKCIÓ VÉGREHAJTÓJÁRÓL.
  Van Spronsen rendszeres résztvevője volt a Donald Trump menekültpolitikája elleni tiltakozásoknak. Tavaly egy demonstráción egy rendőrrel került összetűzésbe, emiatt hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélték el.
  A veterán tüntető a fegyveres akció előtt néhány órával is demonstráción vett részt, nem messze a gyűjtőtábortól, ahol a tervezett kitoloncolás ellen tiltakoztak. A seattle-i Tacoma gyűjtőtábor körülményei miatt korábban több ott tartott bevándorló tiltakozott. Tavaly egy orosz menedékkérő éhségsztrájkot tartott, később pedig öngyilkos lett-"

  Ez egy nagyon komoly tünet, aminek hatalmas következményei lehetnek hosszú távon.


  https://index.hu/kulfold/2019/07/14/new_york_manhattam_aramszunet_aramkimaradas/
  "Hetvenezer ember maradt áram nélkül szombat este New Yorkban, ahol a metróközlekedés is akadozott, többek pedig a liftekben ragadtak. Nem működtek a forgalmi jelzőlámpák sem, ami a felszíni közlekedést nehezítette – írja az MTI.
  A BBC beszámolója szerint a Con Edison helyi elektromos művek azt közölte, hogy egy transzformátorállomás volt az áramkimaradás oka a város 64. utcájában, amely Manhattan negyed középső és felső nyugati részében jelentett gondot. Később mind a hat érintett körzetben visszatért az áram.
  Bill de Blasio, New York polgármestere Twitter-üzenetében azt írta, hogy műszaki hiba miatt borult sötétségbe a város. A Con Edison szerint a keletkezett műszaki hibában nem játszott szerepet, hogy a nagy melegben megnövekedett az elektromos hálózat terhelése..."  New York egy menedékváros, és ez a hirtelen áramszünet, pont szombat este történik. Bárhogy is van, közel sem volt akkora áramszünet, mint nemrég Venezuelában.
  (Ha szándékos volt, mivel viszonylag kis területet érintett, vagy figyelmeztetés volt, vagy valaki időközben leállította a "programot" valamilyen oknál fogva
  Abban az esetben, ha ezt lényegében a szövetségi kormány tette volna, és mégpedig a vasárnapra tervezett illegális bevándorlók elfogása miatti akció miatt, az nagyon messzire vezethető. Lényegében ebben az esetben egy saját városukat támadták volna meg)


  Megjegyzés: azért teszem idézőjelbe azt hogy "illegális bevándorlók" , mert tízmilliós nagyságrendben a hatóságok tudta , sőt, valamilyen szintű segítsége nélkül nyilvánvalóan már azelőtt sem tudtak volna bejutni az USA-ba, hogy a döntően Demokrata vezetésű területek városok létrehozták volna a menedékvárosok fogalmát/ kvázi intézményét. (ami így egyébként meg gyakorlatilag egy párhuzamos hatalmi struktúra)
   
  dragonette, tonyo and tindalos like this.
 4. Shed

  Shed Well-Known Member

  Azt vágod ugye, hogy alapvetően azért engedték be őket, mert olcsón dolgoztak, mint feketemunkások, az ellátátuk nem terhelte az USA ellátórendszerét, és nem tudtak beleszólni semmibe. A déli államoknak ez jót tett, meg ahogy olvasgatom, most is jót tesz gazdasági szinten.

  A probléma, amiatt most kezd kiborulni a bili, az az hogy már annyian jöttek be, hogy délen kezdik felborítani az etnikai arányokat. Továbbá, az összes USA-ban született gyerek automatikusan usa állampolgár, a szülők is könnyebben szerzik meg így az állampolgárságot, valamint az ő családtagjaikat is könnyebben tudják behozni a latin országokból.

  Tehát nem csak sokan kezdenek lenni, hanem a szavazati joguk miatt bele tudnak szólni a politikába is.

  Ráadásul azért ott sem örül neki mindenki, hogy a saját hazájában neki kell megtanulni spanyolul, mert a déli államokban lassan ez lesz a helyzet. A spanyol ajkúak nem tanulnak meg angolul, és azokban a városokban, városrészekben, ahol túlsúlyban vannak, ott az ő kultúrájukat, szokásaikat, nyelvüket kell elfogadni az angol nyelvű amerikai lakosoknak.

  Ugyanaz a baj ott is, mint a németeknél. Kell az olcsó munkaerő, csak épp az nem kell hogy bele tudjanak szólni mindenbe, meg az nem kell hogy ne tudják őket bármikor "hazaküldeni" az eredeti országukba.
   
  megazez likes this.
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Ez gyakorlatilag részben a Demokraták és Republikánusok közti választási harc (is)
  A legutóbbi hasonló helyzet anno polgárháborúhoz vezetett (leegyszerűsítve: rabszolggatartó- nem rabszolgatartó államok)
  Lényegében akkor a gazdasági erő, most egyik oldalon leginkább a szavazat miatt.
   
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Évek óta írok( többen írunk) a témáról és a tendenciákról. -

  Emlékezetes a San Jose-i vicc.
  Két Amerikai bemegy a bárba...
   
 7. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Amit a zsidókkal és japánokkal csináltak az más volt. Saját, ártatlan állampolgárokat zártak be. Most olyan illegálisokat akarnak kidobni akik ellen bírói végzés van hogy kifelé (általában mert elítéltek) csak felszívódtak egy menedék városban.
   
  borisz, szuvorov and dragonette like this.
 8. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Na várjunk csak egy kicsit! Brazília mint NATO tag? Ez valami áprilisi tréfa? Addig oké, hogy atlanti, de north nem south!
  Egyébként az oroszok kifejezetten örülnének annak, hogy ha Törökország kilépne és a helyére Brazília lépné be a NATO-ba :)
  Amúgy van egy laza katonai együttműködés a dél-amerikai országok között a CDS (Dél-Amerikai Védelmi Ügynökség), na ezt viszont szépen szétbarmolhatja Trump (persze sohasem volt érdeke az USA-nak, hogy legyen egy közösen fellépő Latin-amerika, mert ugye esetleg még ellene lép fel :) )
   
  borisz likes this.
 9. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://nepszava.hu/3029517_trump-s...ban-braziliat-most-hogy-mar-barati-elnoke-van
  ( 2019.03.19. 20:32 ) "...Lehetséges NATO-tagországként említette Brazíliát Donald Trump amerikai elnök Jaír Bolsonaro brazil elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében kedden közösen tartott sajtóértekezletén - közölte az MTI.
  Az amerikai elnök dicsérte a tavaly megválasztott brazil elnököt, leszögezve, hogy várhatóan "fantasztikus munkakapcsolat" alakul ki majd közöttük. Sok tekintetben hasonlóan gondolkodnak - tette hozzá Trump. Kijelentette: azon dolgozik majd, hogy Brazíliát - amelyet az Egyesült Államok legnagyobb, nem NATO-tag szövetségesének nevezett - felvegyék az észak-atlanti katonai szövetségbe..."
   
 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Oké én értem! De Trump érti??? :confused:
   
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ha meg a kovetkezo valasztason nem barati elnok leszakkor meg kiteszik a Natobol. :D
   
  fip7, zsolti and svajcibeka like this.
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha nato tag lesz ott többet nem lesz nembaráti elnök. :)
  [​IMG]
   
  KoviUbi, zsolti, antigonosz and 3 others like this.
 13. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Na, hát akkor olyan 444/index stílusban: NUKLEÁRIS ROBBANÁS AZ USA-BAN!
   
  antigonosz likes this.
 14. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  fip7, dragonette and zeal like this.
 15. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Érdekes meglátások az Epstein-botrány kapcsán, jól összeszedett háttérrel.
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

  Olyan szintre emelkedett az amerikai kormányzatban uralkodó káosz, hogy borítékolható egy olyan szörnyű esemény, amilyen a tragikusan végződött iráni túszmentési akció volt Jimmy Carter, vagy az iraki háború kirobbantása volt George W. Bush elnöksége idején. Egy biztos: nem lesz ennek jó vége.
  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/trump-iran-politika-haboru.688077.html
   
  fishbed likes this.
 17. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szerintem az urge vagy megszokik vagy kinyirjak. Nem csak hasznalta a fiatal lanyokat de fel i "szolgalta" oket illusztris "uraknak" Raadasul ugy hirlik hogy felveteleket is keszitett ezekrol az alkalmakrol ezert is uszta meg az elso ugyet olyan konyen. Most viszont mar mas vilag van mint 2006 ban igy vagy segitenek elmenekulni neki vagy szimplan elteszik labalol.

  szerintem
   
 18. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Igen, esélyes egy "öngyilkosság". De azért nagyon szeretném látni, ahogy megborul az a pedofilhálózat. A pizzagate néven (félre)ismert közösségi nyomozás annyi egyértelmű gyanús ügyet tárt fel, hogy az lenne a meglepő, ha nem létezne ez a hálózat.
   
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Pontosan ugyanez történt Dél-Koreában is. Burning Sun ügy. Na szerinted hány ember van letraróztatva? 1 sem. Pedig volt olyan 14 éves lány akit úgy rommá erőszakoltak, hogy ki kellett venni a méhét.
  USAban sem lesz ebből semmi.
   
 20. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Sajnos jogos a párhuzam – bár az is lehet, hogy nem halt el az ügy, csak a nemzetközi sajtó nem ír a fejleményekről.
   
  antigonosz likes this.

Ezen oldal megosztása