1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Balkán - történelem és politika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2018. szeptember 24..

 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Akkor az egy pont kerek történet lezárása lenne, ha az oroszok miatt szűnne meg végül románia.
   
  Pogány, gergo55, szuvorov and 3 others like this.
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  [​IMG]
   
  Pogány, gergo55, fip7 and 2 others like this.
 3. honved

  honved Well-Known Member

 4. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 5. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Káncz Csabát idézni egyet jelent a tájékozatlansággal. Mint már leírtam párszor, egy szűk érdekcsoportnak hajt fel balekokat. Ha ő valamit vételre javasol, valamit nyom, az esni fog pár hét múlva. :)
   
 6. silversisko

  silversisko Active Member

 7. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Már csak az hiányzik, hogy mi is belekeveredjünk. I. világháború 2.0 :eek:

  Készültségben a koszovói misszió
  A magyar KFOR-alakulat tartalék erőként vethető be

  A magyar katonai kontingens készültségben várja, hogy be kell-e avatkoznia támogató tartalék erőként egy esetleges belső konfliktusba Koszovóban. Egyelőre visszahívták a magyar misszió katonáit, mert a helyi NATO-parancsnok megítélése szerint a napokban maffiatagok letartóztatása zajlott a térségben.

  Az elmúlt napok eseményei miatt magasabb készültségi fokozatba helyezték a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat Koszovóban – tudta meg lapunk. Ez azt jelenti, hogy a katonák nem mozdulhatnak ki a pristinai laktanyából, és rövid időn belül segítséget kell nyújtaniuk a helyi rendvédelmi erőknek, ha újabb konfliktushelyzet alakul ki a térségben. A helyzetet bonyolítja, hogy egyelőre nem tudni, hogy egy korrupciós ügy miatt alakult-e ki konfliktus Pristinában a napokban, vagy pedig a helyi albánok megfélemlítő akciójáról van szó.

  Alekszandar Vucsics közlése szerint a KFOR magyar tagjai közbe akartak lépni, de a parancsnok visszahívta őket azzal az indokkal, hogy korrupció elleni harcról van szó. A KFOR, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő parancsnoka, Vincenzo Grasso erről úgy nyilatkozott, hogy azért nem avatkozhatnak be, mert a koszovói rendőrség a pristinai ügyészség utasítására tartóztatja le egy szervezett bűnözéssel gyanúsított csoport tagjait, de az akció nem a szerbek ellen irányul.

  [​IMG]
  Molotov-koktélos támadás elhárítását is gyakorolták a katonák a hazai kiképzésükön
  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

  Mint ismert, kedden legalább huszonhárom koszovói szerbet és bosnyákot, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat Észak-Koszovóban. A koszovói elnök a szervezett bűnözés elleni harc támogatására szólított fel, míg a szerb elnök közölte: ha szerbek is veszélybe kerülnek, Belgrád lépni fog. A helyszíni beszámolók szerint a Rosu akciója idején több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek.

  Alekszandar Vucsics szerb elnök erre reagálva teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és felhívta az EU figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, ha a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót. Azt mondta, azért helyezte teljes harckészültségbe a hadsereget, hogy szükség esetén – vagyis ha a koszovói szerbek veszélybe kerülnek – Belgrád azonnal lépni tudjon. A magyar békefenntartók beavatkozása egyébként csak különleges esetben, tartalék erőként lehetséges. A misszió elsősorban a rendfenntartó erőket segítheti a tömegkezelési feladatokban. A folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása mellett a Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a mozgásszabadság biztosítása.

  A cikk további része itt:
  https://magyarnemzet.hu/belfold/keszultsegben-a-koszovoi-misszio-6986099/
   
  blogen likes this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 10. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ezeréves olajfák alatt: így éled újjá a Nyugat-Balkán

  Írta: Matsuzaki Diána Sayuri

  Koszovói házi ajvár, ami a háború után felvirágoztatott egy falut; albán slow-food étterem; és az ezer éves montenegrói olajfák olaja. Három történet arról, hogyan igyekszik talpra állni a Nyugat-Balkán a hanyatlás és a polgárháborúk évtizedei után. Útirajzunk!


  A Nyugat-Balkán elmúlt három évtizedének történelme enyhén szólva is viszontagságos. A térségben előbb megkezdődött Jugoszlávia polgárháborús felbomlása, majd a függetlenné vált volt tagállamok épphogy elkezdték az önálló, békés életet, amikor az ezredfordulón újabb konfliktus ugrasztotta egymásnak a népeket: a koszovói háború.[​IMG]

  A szerbek és albánok közti nemzetiségi ellentét megszólaltatta a fegyvereket, a szerb Szlobodan Milosevics fegyveresei és az albán UCK közti háborúnak végül a NATO (soraiban az akkor alig egy hete hivatalosan felvett Magyarország) egyesített hadereje fegyveres intervencióval vetett véget. [​IMG]

  [​IMG]

  A sokáig Szerbiával közös egységet alkotó, majd 2006-ban függetlenné váló Montenegró, a régiós egzotikum Albánia, valamint az európai kontinens legfiatalabb (ám nem mindenki által elismert) állama, a magát egyoldalúan 2008-ban függetlennek kikiáltó Koszovó a mai napig számtalan nehézséggel küzd.

  A cikk, " útirajz" folytatása itt:
  https://mandiner.hu/cikk/20190622_balkan_elet
   
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  szuvorov, fip7, gergo55 and 5 others like this.
 12. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2019/07/31/eur...torszag-es-bosznia-hercegovina-kozott/173966/
  "Diplomáciai feszültséget okozott Horvátország és Bosznia-Hercegovina között a The Jerusalem Post című izraeli lap cikke, amely szerint Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Reuvén Rivlin izraeli államfővel zárt ajtók mögött arról tárgyalt, hogy Bosznia-Hercegovina instabil állam és a militarista iszlám ellenőrzése alatt áll, melyet Iránhoz és terrorista szervezetekhez köthető emberek irányítanak – jelentette a helyi média szerdán. A horvát államfő cáfolta, hogy ilyet mondott volna."
   
 13. monster

  monster Well-Known Member

  https://24.hu/kulfold/2019/08/25/srebrenica-ensz-nepirtas/
  "Nyolcezer embert mészároltak le 1995-ben Srebrenica környékén ENSZ-katonák jelenlétében. A holland kéksisakosok beszámolóiból talán közelebb juthatunk a válaszhoz, miért nézett félre a világ akkor, amikor a népirtás történt."
   
 14. megazez

  megazez Well-Known Member

  [​IMG]
   
 15. monster

  monster Well-Known Member

  A cikkből egyébként az nem derül ki, hogy az ensz, illetve a holland katonai vezetés miért küldte oda fegyvertelenül a katonákat, akik amúgy nem lettek volna elegen a védekezéshez. Alapvetően ezek a kérdések, illetve az ezekre adott válaszok volnának roppant érdekesek.
   
 16. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Meg nézzetek utána, hogy ki finanszírozta a Black Panther nevű magánhadsereget akik végülis letolták ezt az egészet. :)
   
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  Olvastam a cikket, kb annyit ért ott a jelenlétük, hogy porfogók voltak. Mint ahogy a cikk is írja szebrenyica ensz által "védett" volt.... A támadásnak pedig voltak jelei amit nem is akartak tudomásul venni...
   
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az amerikai külügyminiszter nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

  https://mandiner.hu/cikk/20190831_a...r_nyugat_balkani_kulonmegbizottat_nevezett_ki

  "...
  Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Palmer, aki a minisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, különmegbízottként a Nyugat-Balkán országainak „békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében” segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben. [​IMG]

  A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét.

  A regényíróként is ismert Palmer évtizedek óta foglalkozik a térséggel, egyik regényét is ennek szentelte. A szarajevói farkas című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg.
  ...
  A kinevezés kapcsán elemzők megjegyezték: az Egyesült Államok hagyományosan mindig támogatta a balkáni térség – a volt Jugoszlávia tagállamai és Albánia – integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba."

  Ebből mekkora baj lesz...
   
  tonyo likes this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Albániát az euba?
  De yo fej ez az usa,miért nem viszi őket haza,ott a nagy semmi a kontinens közepén,csináljanak nekik egy 53. államot pl.
  Vagy integrálják itt az usához,és hordhatják nekik a gázukat,meg a szenüket,igazi dolgos,adófizető népek laknak ott,lesz pénz dögivel.
   
  fip7, szuvorov and svajcibeka like this.

Ezen oldal megosztása