[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Atomfegyveren kívül jó másra a plutónium, ami miatt érdemes szétválasztani? Vagy a hulladékkezelés során valami miatt szét kell-e választani? Jah és a műholdfelvételen hogy látszik, hogy a hegy gyomrában a kis perzsa mit csinál a kiégett fűtőelemekkel?
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Nehézvizes eljárással nyerik ki, aminek a gőze látszódik elvileg műholdról.

Űrkutatásban használják még kiterjedten, űrszondák fűtőanyaga pl.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Van űrprogramjuk :D Igaz ez már az Irán topikba kellene menjen

 

Az erőművekben levő CIA-ügynökök dolog meg elég durva, ha igaz. Nem kellene az ilyen személyeket onnan kivonni és mondjuk kémkedésért 10-20 évet kiosztani nekik? Elvégre egy stratégiai pontról adnak ki információkat egy másik ország titkosszolgálatának.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Saját ország saját atomerőművébe saját mérnök kell. Ezeket az erőműveket kevés kivétellel senki nem ajándékba kapja, hanem mocskosul sokat fizet érte. Ha megromlik a kapcsolat, akkor mi a B-terv, ki fogja az erőművet irányítani, ha azt addig külföldiek tették? Szerintem nem normális és nem biztonságos ez a megoldás.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
A rendszerváltáskor volt egy titkos biztonsági szerződés a Szovjetunió és a NATO(US) közt, amelynek tartalmát nem ismerjük biztosra, de a volt V.SZ. országok demilitarizálásáról volt benne szó Oroszország és amúgy a NATO addigi hatalmai érdekeinek megfelelően. Erre a nemzeti oldal gyakran hivatkozik az ún. Rózsadombi-paktum néven. Azóta a US kicsit felrúgta az oroszokkal való relációban ezt, mert Lengyelország komolyan fel lett szerelve, Románia is kapott fejlettebb fegyverrendszereket, de a fő érdekellentét az oroszokkal a rakétavédelmi pajzs elemeinek Közép-Kelet-Európába telepítése miatt van.

Ha egyáltalán a magyar kormányzat majd ellentevékenységbe kezd a paksi gárda és háttere ellen az biztosan ki fogja váltani az US és a NATO ellenkezését, ekkorra szinte biztosra vehető egy líbiai és nem szíriai forgatókönyv, ahhoz hogy csak szíriai forgatókönyv legyen, ahhoz nagyon jóban kell majd lennie az akkori kormányzatnak Moszkvával és szinte biztos elkötelezettségnek kell lennie az Eurázsiai Unió a Vámunió és a Sanghaji Szerződés felé.

A Nyugat azonnal felvenné Magyarországot ebben az esetben a számukra páriaországok közé.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Azért szerintem ez sem egészen így van. Persze ellenőrzik, megfigyelik a személyzetet de nem CIA-sok működtetik. Esetleg pár szakértő van "delegálva". Mostanság a "terrorveszély" kapcsán nyilván jobban ellenőrzik azokat a dolgozókat akiknek komolyabb hozzáférésük van. Szerintem idegen ügynökségnek jelenteni igen veszélyes és ingoványos talaj. Még ha baráti országról van szó akkor is súlyos tizenéveket kockáztat az illető.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Magyarországon megkockáztathatják szerintem a kettős játszmát. Egy ügynökbotrány pedig a mai vezetést, NBH és bírói/ügyészi kart tekintve esélytelen.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Én megértem, hogy a tervezés-kivitelezés szakaszban vannak külföldiek vagy többségben külföldiek a személyzet tagjai, még az is ok, hogy amíg tökéletesen kiképzik a személyzetet és az első néhány évben működtetik meg tesztelik a reaktort, addigis marad pár külföldi mérnök. De hogy hosszú távon is maradjon nem (csak)magyar (tehát külföldi vagy kettős) állampolgár az nem normális dolog. Ez mégiscsak egy atomerőmű és nem egy fűnyíró, ennek nemzetbiztonsági jelentősége van.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
doca ebben szerintem tévedsz. Nem tudom hogy milyen kategóriájú nemzetbiztonsági átvilágításon esnek át, de abban biztos vagyok hogy időnként vannak véletlenszerű megfigyelések és készülnek környezettanulmányok a fontosabb emberekről.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Nem kell kettős állampolgárnak lennie. Az átvilágítás pedig megvan, de az inkább pró, mint kontra amire gondoltok itt.

Ha a NYT szerint #1. biztonság USA-ra nézve, megelőzve a belföldi reaktoraikat az elég kemény tény. Tehát egy amerikai nukleáris erőműben jelenleg nagyobb a hipotetikus esélye annak, hogy szakadár texasi redneckek fűtőanyagot lopnak ki, mint a paksi erőműben tennék meg ugyanezt betyárok a szeged környéki tanyavilágból.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Két dologról beszélünk a materiális és az informális biztonságról. Azt hogy bármi kikerüljön onnan , nem az erőmű személyzete hanem az őrzésvédelem és egyéb biztonsági mechanizmusok biztosítják, míg az információk biztonságát a személyzet tagjainak ellenőrzése. Nem csak akkor csekkolnak ám le egy embert mikor odakerül, hanem később is időről-időre előfordulnak véletlenszerű ellenőrzések. És ilyen esetben a szakszolgálatok bármit bevethetnek.

Csak példaként említeném meg és ez nem is atomerőmű : egy haverom pénzügyi vonalon dolgozik nem is egy elveszett srác. volt 1 év amikor nem volt melója és megpályázott egy APEH-es állást. Elutasították mivel egy BT-ben valamilyen tisztsége volt és a BT-nek volt pár milliós banki hitele. Egy egy környezettanulmánynál elmennek még akár a volt iskoládba is hogy ott megtudják Kikkel barátkoztál , milyen nézeteid voltak stb...
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: "Igazi háborút" szimuláló hadgyakorlaton vett részt az észak-koreai vezető
"igazi háborút" szimuláltak kimbaromnak. ...és azt elfelejtették neki bemutatni, hogy őt és elvtársait a nemzetközi haderő leradírozta a földről?
Vagy esetleg azt, hogy háború nélkül is juthat néhány tudatára ébredő arra a következtetésre, hogy a kaja vagy atombonba párharcban a kaja a fontosabb?
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Hát igen, amíg tart a Nagy Színelőadás, addig Dennis Rodman az ifjú északi vezérrel bratyizik egy üveg Coca-Cola-val az asztalon
sf-wink.gif
:

http://nol.hu/kulfold/kim_dzsong_un_koccintott__angolul_is_beszelt_

Közben Dél Asszonya is izent:

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/01/08/Az_uj_del_koreai_elnok_melyrehato_egyuttmukodest_ajanlott_fel.aspx

Én továbbra is azt állítom, hogy koreai-kínai összeborulás a láthatáron, Japán pedig rövidesen nagyon jóban akar majd lenni Putyinnal. Főleg, hogy az amerikai-japán kapcsolatok csak a hivatalos szinten jók, a valóságban rendkívül nagy Amerika ellenesség tapasztalható szerte Japánban: http://mno.hu/kulfold/hallatlan-dolgokat-muvelnek-az-ujvilag-katonai-okinavan-1142042 (ezt egyébként a nemrég Tokióban járt barátaim is megerősítik személyes élményeik alapján)

A jelenlegi térségbeli amerikai szövetségi rendszer szempontjából egy ÉK-DK kibékülés geopolitikai katasztrófával érne fel Washington számára. Az USA-nak úgy kell ÉK, mint egy falat kenyér, az ifjú Kimnek pedig az USA garantálni fogja a hatalmi stabilitást, ha cserébe "rendesen teszi a dolgát". Sajnálom fiúk, de én ezt látom, ezért ne rám haragudjatok.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Ha Kínának is kell ÉK és az USA-nak is, akkor nem lesz ott kóreai összeborúlás. Inkább kilőnek (még)egy DK-i hajót, utána a fejükhöz kapnak, hogy "bazeg elfelejtettük most ráírni a torpedóra, hogy Made in ÉK", de aztán megnyugodnak, hogy úgyis az ők embereik végzik a "tényfeltáró" vizsgálatokat és majd ráírják utólag.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Joker!

Tőlem ment a pipa, ez oké volt!
sf-laugh.gif


Amiben szerintem tévedsz (vagy nem), hogy az USA - Kína vetélkedés Koreáért (szándékosan nem vagyok hajlandó kettéválasztani őket) nem erre a két félre korlátozódik csupán. Van ott még egy Oroszország is, meg mellé egy Japán. Azaz nem csak Kínán és az USA-n múlik a további játékmenet arrafelé sem!

Ettől függetlenül az írásodért kapsz mégy egy virtuális pipát, ez hatalmas volt!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 980
113
Szia Montezuma!

 

Örülök, hogy tetszett, amit írtam. Véleményem szerint ha két nagyhatalom nem akarja, és egy akarja, akkor még mindig egyszerűbb külön tarani a két Koreát, ha már külön vannak, mint egyesíteni,. De ha mégis, akkoris rengeteg kérdést vetne fel az egyesítés. Elsősorban, hogy békésen vagy sem. Ha békésen, ami sokkal jobb lenne, akkor milyen rendszer alatt, mivel egyik sem akarja a másik rendszerét. Valószínűleg a demokrácia jönne be, kérdés, hogy az éles elméjű megdemokratizálódna és jelöltetné magát, esetleg etűnne egy halom pénzzel és élne nyugodtan valami gyönyörű helyen, vagy az éles elméjével szembeszállva likvidáltatná magát a sok hárombetűs ügynökség túlképzett ügynökeinek (bérgyilkosainak) egyikével. Ha ez is megvan, akkor jönnek a szerződések, meg nylatkozatok, meg hogy a csapból is ez folyik, ami nem érdekes. Viszont egy technológiailag, infrastruktúrálisan és gondolkodásilag kettévágott országot kapnánk mindenképpen. Pl. Kelet- és Nyugatnémetország esete. Huszonhárom évvel a fal ledöntése után sem érte be kelet nyugatot, pedig ott nem volt ekkora különbség. ÉK-nak van két életképes iparága, a rakétatechnológia meg az atomenergia, erre lehetne részben építeni, de a fejlesztések maradék részét a déliek kellene finanszírozzák, még ha a munkaerő és az akarat meg is lenne hozza északon.

Az USA-Kína-Oroszország-Japán tengelyen én nem látom (lehet ha rosszul) a két utóbbit akkora lobbistának ebben a helyzetben. Japán az USA-val kapcsolatos szövetsége nem csak ettől függ. A hazai közvéleménynek egyre jobban tele a töke az ott állomásozó amerikaiakkal, függetlenül ÉK-tól. Oroszország nagy és épp csak az egyik csücske lóg bele az egészbe. Ami viszont az USA-Kína dolgot értinti, Kína nem akar egy USA-szövetséges vele határos országot, egy kommunista egyesült Koreával pedig az USA nem akarja elveszteni a potenciális belépőjét kínába, még akkor sem ha erre soha nem kerülne sor.

Közbe eszembe jutott egy harmadik lehetőség az egyesült Koreára, nem lenne szövetségese senkinek, országon belül ott a sok hi-tech cég, tehát ilyen szempontból nem szorulnának rá senkire, lenne atomfegyverük tehát nem szorulnának rá más védelmére, és el lennének, mint a befőtt. Talán egy fasza kis országot kapnánk, ami halad, fejleszt, nem háborúzik, nem szipolyoz másokat és nem nyalja másokét.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Joker!

Igen, Kína és az USA a két fő erő Korea ügyében, ugyanakkor ne becsüld alá Oroszországot vagy Japánt! A helyzet az, hogy nem feltétlenül Korea miatt, de bele tudnak keverni a lapokba - például azért, nehogy túl nagy egyetértés legyen pl. Washington és Peking között. Ettől Moszkva és Tokió hidegrázást kapna. Ugyanazt tudom mondani, amit Izraelre és a Közel-Keletre is: mesterségesen fenntartott állapotok. Nem Koreáról szól a történet, de az ő bőrükön keresztül intézik az ügyeket. Dél-Korea gyakorlatilag minden téren beérte Japánt, rövid időn belül rájuk is vernek. Korea mindig is életképes kis birodalom volt amióta Silla királysága egyesítette a félszigetet. A két Korea vagy békésen egyesül vagy sehogy. Egy egyesült Korea legnagyobb ellenfele Japán (mindig is egymás ellenségei voltak), így Korea egyesülésével úgy járna Japán, ahogy Nagy-Britannia a német egyesüléssel. (Na, az sem semmi gusztustalanság volt, amikor London és Párizs Moszkváig rohant hogy állítsa le a német egyesülést. Ez egy nagyon gáz sztori, a britek és a franciák sokat estek a szememben.)