[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szerintem megragad ez is a szokásos handabanda szintjén és semmi sem fog történni. Jönnek a harcias nyilatkozatok Északról, hogy megmutassák a népnek hogy velük senki sem packázhat aztán szép lassan elül az egész.

 Ha már nagy számban bevethető, megbízhatóan működő atomfegyverük és megfelelő hordozóeszközük lenne akkor hitelesebb lenne ez a kirohanás, de én most inkább csak paranoiát sejtek a háttérben. Tudják hogy mostanában sok rossz fát tettek a tűzre és most be vannak fosva, hogy a gyakorlat álcája alatt egy váratlan "megelőző csapás" áldozataivá válnak.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Kína proxiállama É-K. A fegyverszünet felmondásának előzménye egy szíriai invázióról való értesülés lehetett vagy ami még valószínűbb az iráni intervenció megkezdéséről érkező titkosszolgálati infók. A kínai tömeghadsereg most is ugyanúgy bevonulna az oroszok segítségével, mint az 50-es években tette. Csak most már jobban felszerelten az akkori arányokat, viszonyokat nézve.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
doca ha Iránban megkezdődik valami, akkor hogyan keveredik ebbe bele ÉK? A közös atomprogram meg rakétafejlesztési együttműködés dolog tudom, hogy felmerült már, de akkora haverok nem lettek, hogy egymást védjék, ha egyáltalán volt is ilyen együttműködés.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 433
55 344
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/eszak-korea/page-8/" rel="nofollow">joker</a>

 

Ha valóban Irán, vagy Szíria kérdése áll a dolog mögött, akkor valószínűleg az USA csapatok megosztása a cél, a világ két sarkán. 1v.1-ben nem sok az esély az USA ellen, de 2v1 vagy 3v1 az már más tészta. Nagyon le lehet így kötni az ellen logisztikáját, figyelmét , stb... 
De nem jósolgatnék, majd meglátjuk mi sül ki ebből...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Ez kezd már átmenni Sakktábla kategóriába. Végül kisül, hogy az egész ÉK atomfegyveres balhé Irán mentése és az amerikai csapatok felaprózása érdekében történt, és gondosan meg volt tervezve előre. Akkor meg bevallom valakik kurvajól taktikáznak a Kínai-Orosz-Iráni-más(?) tengelyen és nagyon jól látják, hogy mire mi lesz a reakció.
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Az USA  a közel-keletről   kezdi kivonni a katonai erőit.  A hisztéria alkalmas  arra,hogy  a Koreai-félsziget környékén kösse le  -  figyelem,  Kína is e térségben  izmozik  a szigetek ügyében -  az amerikai katonai kapacitást !  

  Persze a Nagy Sakktáblán  mi nem láthatunk előre lépéseket.....
 
M

molnibalage

Guest
A kínai tömeghadsereg most is ugyanúgy bevonulna az oroszok segítségével, mint az 50-es években tette.

Oroszok mi a péklapátért mennének oda...? Még Kína számára is nehéz indokot találni...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 433
55 344
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/eszak-korea/page-8/" rel="nofollow">joker</a>

 

A résztvevőknek van némi rutinjuk :) 

De ez csak egy teljesen ésszerű feltételezés a részemről, ami ettől függetlenül nem biztos, hogy igaz. Egyszerűen olyan keveset tudunk a dolgokról, a résztvevők meg olyan sokat, hogy esélyünk sincs megmondani, mi a "nagy terv". De nekem egyelőre úgy tűnik, hogy az USA figyelmének megosztása, lehetőleg, földrajzilag egymástól igen távoli helyeken. Ezt arra alapozom - amit molni is leírt - , hogy egyszerűen hülye lenne az északi vezetés, ha saját szakállára, egyszer csak elkezdene "rambózni". Ez szimpla öngyilkosság lenne.
Viszont ha egy nagy tervként tekintesz rá, amiben Irán, (esetleg) Szíria, és Észak-Korea a parasztok, Kína és Oroszország pedig a sakkmesterek, akkor az USA igencsak fölkötheti a gatyáját. 
És ezt még kiegészíteném azzal, hogy háborút csak akkor indítasz, ha megéri a cél, az áldozatot. Szóval igen komoly érvek kellenek ahhoz az USA részéről, hogy beszálljon egy ilyen táncba...
 

buci21

New Member
2013. március 8.
1
0
1
Hát igen. Az Egyesült Államok ismét el játssza a mindenhatót és majd betörik a foguk mint Vietnámban
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
A sakkmesterek igen sok fegyverrel is el kell lássák a bábukat, ha ott nyerni akarnak és nem csak fárasztani az USA-t és kimeríteni amennyire csak lehet. Ezenkívül egy ilyen helyzetben ez nem maradna meg csak ebben a formában, mert Izraelnek is szokása szerint kedve támadna legyengült országokat bombázni hadüzenet nélkül, az ilyen meg olyan USA- meg Izrael-ellenes csoportok az utolsó rozsdás AK-t is kiásnák, hogy legyen mivel lőni és közben reménykedne mindenki, hogy senki nem nyúl atomfegyverhez.

Szóval igen komoly érvek kellenek ahhoz az USA részéről, hogy beszálljon egy ilyen táncba… - AIPAC, fegyverlobbi, olajlobbi - kell ennél több "érv"?
 
M

molnibalage

Guest
<div>
Hát igen. Az Egyesült Államok ismét el játssza a mindenhatót és majd betörik a foguk mint Vietnámban

Az ilyen okos kommentektől megyek a falnak...
</div>
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Az USA ha akarja meg tudja még vívni ezt a két háborút egyszerre is! Nem könnyen de meg tudja! Ezzel vége is lenne a megszorításoknak beláthatatlan időre....
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
Néztem a BBC és a CNN honlapját. A britek, ahogy látom, kb. ugyan azt hozták le, mint az origo cikk, amit joker linkelt, az amerikaiak meg szalagcímben riogatnak az atomcsapással. (N.Korea threatens U.S. with nuclear strike) Mondjuk, ha NBR-t riogatnák, bizonyára ott lenne ez most szalagcím.

 

chimera: Az USA valóban meg tudná vívni, de: az a kérdés, hogy akarja-e. A közvélemény ebben az esetben szerintem olyan lenne, mint a magyar: maximum 0 áldozattal.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Még két háború rengetegbe kerülne. Főleg úgy, hogy Kína már nem nagyon adna pénzt hozza, mert sem a kistesója sem az olajdílere szétlövését nem finanszírozná. Nem hiszem, hogy ezzel vége lenne a megszorításoknak, hanem éppen ellenkezőleg.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 433
55 344
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/eszak-korea/page-8/" rel="nofollow">joker</a>

 

Jól látod, sőt mivel valuta háború folyik nagyon kemény is lehet a helyzet. Mondok egy példát:

Mondjuk Kína piacra dobja a dollártartalékát ezzel leértékeli valamennyire a dollárt, emellett Irán elzárja a Hormuzi szorost, ezzel megdobva az olaj árát! Ez már egyből egy kettős csapás. Kína nagyrészt Oroszországon keresztül tudja pótolni a Közel-keletről kieső behozatalt, viszont a megugró olajár komoly csapás lenne a nyugati világ gazdaságaira. (Kínáéra is csak ott van miből fizetni a drága olajért.) Egy ilyen felállás mellet egy kettős vagy hármas háború finoman szólva is költséges lenne az USA számára. Ezen háborúk jelentősége elsősorban nem katonai hanem gazdasági. Szerintem így komoly kárt okozhatnak az USA gazdaságának a hadviselő felek. 
Továbbá Kína valamennyire kikerülhetne így az USA szorításból, az Oroszok meg halálra kereshetnék magukat a megnövekedett olaj és földgáz árakon. Így nézve azért mindenkinek megéri a történet az USA-t leszámítva. Bár ez is csak egy elképzelhető forgatókönyv. 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Én személyszerint nem akarok megugró olajárat, mert azt mi is megszívnánk, de egy ilyen forgatókönyvben elkerülhetetlen az ilyensmi. Inkább előszedném azokat az EU-s politikusokat, akik megszavazták az Irán elleni embargót, hogy ne lehessen olcsó olajat hozni onnan pl euróért, és fejenként kiosztanék nekik 2-3 életfogytiglant, hogy biztos legyen.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
520
2 391
93
én mint derék szobatábornok jelentem,hogy ez az egész ügy egyszerű műbalhé minden oldalról nézve,gyakorlatilag hosszú hónapok óta megy a szájkarate és egyéb dolgok,szerintem ismétlem szerintem iránt nem kell idekeverni kapcsolat lehetett köztük de annyira nem erős a szerelem,ismétlem szerintem.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Állítólag...: Észak-Korea a tűzszünetet is felmondta

http://index.hu/kulfold/2013/03/11/eszak-korea_felmondta_a_tuzszunetet_is/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Amíg konkrétan nem lövik egymást, addig úgyis olyan, mintha tűzszünet lenne.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
Origo-n láttam ma friss hírt:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130312-kim-dzsong-un-kijelolte-az-elso-celpontjat.html

A végén van egy atomfegyveres rész is. A "jelen levő amerikai hadihajók" atomfegyverzete mi lehet? Tomahawk-ok atomfejjel? Mert Guam-on, meg Okinaván gondolom B61-esek vannak a B1,B2, B52-eseknek. Vagy esetleg bevetnének valami nagyobbat is? (SLBM)


Megint más kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni az északi fenyegetőzést, ha már ilyen szépen közlik mit fognak lőni. Jó, hogy nem mondják, hogyaszongya: "- Holnap délután kettő tízkor kezdünk lőni x löveggel, és ilyen lőszert fogunk használni, és x, meg y épületet fogjuk becélozni...-"