Köszi. Tehát akkor a linkeden lévő cikk és az abban hivatkozott Reuters-cikk (
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-south-thaad-idUSKBN18Q0I3 ) szerint az történt, hogy Mun Dzein, a 2017 május 10-én hivatalba lépett dél-koreai elnök a kampánya során azt ígérte, parlamenti felülvizsgálatot indít a THAAD-ügyben, ha megválasztják:
"During his successful campaign for the May 9 presidential election, Moon called for a parliamentary review of the system, the deployment of which infuriated China, North Korea’s lone major ally."
Ezen kívül a hivatalba lépése után a tudomására jutott, hogy a 6 indítón felül még további négy indító került telepítésre, amikről őt a dél-koreai védelmi minisztérium nem tájékoztatta.
"South Korean President Moon Jae-in has ordered a probe after his Defence Ministry failed to inform him that four more launchers for the controversial U.S. THAAD anti-missile system had been brought into the country, his spokesman said on Tuesday."
Tehát, a dél-koreai VM tudtával-beleegyezésével történt a dolog valamikor (a cikkből nem derül ki mikor), könnyen lehet, hogy még az előző elnök jóváhagyásával. Aztán az új elnököt nem tájékoztatták erről. Persze az is lehet, hogy már az ő hivatali ideje alatt, de akkor 2017 május 10 és 2017 május 30-a (amikor a cikk íródott) között kellett volna történnie. Szóval volt titkolózás, de a koreai VM is benne volt.
Akkor még arra kérnék forrást, hogy mikor kérte bármelyik hivatalban lévő kormány, hogy ne vigyenek oda több THAAD-ot és hogy ennek ellenére vittek-e mégis.